Εκπέμπουν σήμα SOS;
Αν θέλουμε να αλλάξουμε τον κόσμο αρχίζουμε από το σπίτι μας, την πόλη μας. Αν δεν στηρίζουμε το σπίτι μας, την πόλη μας, κάποια στιγμή θα βρεθούμε ξένοι μέσα στην ίδια μας την πόλη. Η ξενομανία και η νοοτροπία μας να ψωνίζουμε από εκτός Λάρνακος καταστήματα συμβάλει στην μη ανάπτυξη της πόλης. Ιδιαίτερα αυτές τις κρίσιμες εποχές (βλέπε οικονομική κρίση) επιβάλλεται να στηρίξουμε όσο μπορούμε και όσο μας το επιτρέπει η τσέπη μας τα καταστήματα της πόλης μας. Με την προϋπόθεση βέβαια κι αυτά να έχουν καλές τιμές και όχι να αγγίζουν τα όρια της αισχροκερδίας. (Δεν γίνεται να αγοράζουμε ένα ζευγάρι παπούτσια από το Camden Town, στο Λονδίνο, 45 λίρες και η κυρία Π. να το πουλά στο μικρό κατάστημα της στην Λάρνακα 250 ευρώ! Ναι, το είδαμε κι αυτό να συμβαίνει). Ο κύριος Νίκος Στασής, πρόεδρος καταστηματαρχών Λάρνακας και Δημοτικός Σύμβουλος για τρεις συνεχόμενες θητείες, κουβεντιάζει μαζί μας για την αγορά στην πολή μας κι όχι μόνο.
Της Γιώτας Δημητρίου
Κύριε Στασή η παγκόσμια οικονομική κρίση πόσο έχει (αν έχει) επηρεάσει τα καταστήματα της πόλης μας;
Γενικά το εμπόριο έχει επηρεαστεί τόσο από την κρίση όσο και από τα ΜΜΕ και τους πολιτικούς που μεγενθύνουν το θέμα της οικονομικής κρίσης. Ακόμα και αυτοί που δεν έχουν επηρεαστεί, που συνεχίζουν να παίρνουν τον ίδιο μισθό, είναι τρομοκρατημένοι με όλα αυτά που ακούνε καθημερινά από τα ΜΜΕ με αποτέλεσμα να είναι συγκρατημένοι στις αγορές του και κατεπέκταση αυτό να επηρέαζει την αγορά. Όταν το χρήμα δεν κινείται πως θα υπάρξει οικονομική ανάπτυξη και κίνηση; Ο κόσμος έπιασε ένα λανθασμένο μήνυμα πιστεύω. Ναι μεν, αλλά, το να νοικοκυρευτούν είναι ένα θέμα το να σταματήσουν τα πάντα είναι άλλο.
Λέτε πως είναι επηρεασμένη η αγορά της πόλης μας. Μήπως όμως δεν είναι μόνο η φοβία της οικονομικής κρίσης όπως αναφέρατε, αλλά και το γεγονός ότι οι Σκαλιώτες λανθασμένα επιλέγουν να ψωνίζουν από άλλες πόλεις ή και από το εξωτερικό όταν θεωρούν π.χ. πως στο Λονδίνο θα βρουν πιο φτηνά ρούχα, παπούτσια, κτλ;
Πάντα υπήρχε η ξενομανία στην Λάρνακα! Λένε “είμαστε η πιο αδικημένη πόλη, δεν μας σκέφτετε κανένας, η εκάστοτε κυβέρνηση δεν βοηθά την Λάρνακα” κ.ο.κ.Εγώ ρωτώ: εμείς γιατί δεν βλέπουμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη και να αναρωτηθούμε “εγώ τι κάνω για την Λάρνακα; Τι προσπάθειες κάναμε για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας;” Διότι κακά τα ψέματα, αν η πόλη πάει μπροστά, όλοι θα επωφεληθούμε. Θα έχουμε καλύτερη ποιότητα ζωής. Γιατί να πάω σε άλλη πόλη, άλλη χώρα να ψωνίσω και να μην στηρίξω την πόλη μου;
Δηλαδή διαφωνείτε κύριε Στασή πως κάποια καταστήματα ενδεχομένος στην πόλη μας είναι πολύ ακριβά; Δηλαδή να έχουν διπλάσιες τιμές από καταστήματα π.χ. του Λονδίνου;
Διαφωνώ. Οι τιμές είναι πιο χαμηλές από ότι ήταν παλαιότερα. Ξέρεις ποιο είναι το πρόβλημα σήμερα; Όχι η ακρίβια, αλλά η ανεργεία και η νοοτροπία μας. Δεν έχω κάτι με τους ξένους που έρχονται να εργαστούν, άλλωστε και ο Κύπριος παλαιότερα ξενιτευόταν στην Αμερική, Αυστραλία, Αγγλία για να δουλέψει.Αλλά πρέπει να αναρωτηθούμε όλοι: γιατί έχουμε τους ξένους να εργάζονται και η ανεργία στην Κύπρο να αυξάνεται; Μήπως φταίει η νοοτροπία μας; Μήπως όλοι οι Κύπριοι σήμερα θέλουν να είναι Διευθυντές και να έχουν ψηλούς μισθούς από την πρώτη μέρα που πιάνουν δουλειά; Πρέπει να ψάξουμε να δούμε που οφείλεται η ανεργία. Ίσως οι Κύπριοι να σνομπάρουν κάποιες δουλειές. Γίνεται το 90% των supermarkets και των φρουταγορών να είναι ξένοι; Για να πας να πιείς ένα καφέ πρέπει να μιλάς 2-3 ξένες γλώσσες για να συνεννοηθείς! Δεν γίνεται!
Αλλά διαφωνείτε για την ακριβιά….
Ακρίβια ξέρεις που υπάρχει; Όταν πας να πληρώσεις λογαριασμούς νερού,ηλεκτρικού, τηλεφώνου και οι άνθρωποι για να πληρώσουν όλα αυτά δίνουν ένα ολόκληρο μισθό! Εκεί υπάρχει ακρίβια. Πάμε να πληρώσουμε λογαριασμούς και μόνο θλιμμένα πρόσωπα βλέπουμε γύρω μας, διότι σκέφτετε ο κάθε ένας πως θα βγάλει τον μήνα του!
Είπατε πιο πάνω πως υπάρχει κρίση στην αγορά της Λάρνακας σήμερα. Τι πρέπει αν γίνει κύριε Στασή, εκτός από το να καταλάβει ο Σκαλιώτης ότι οφείλει να στηρίζει τα καταστήματα της πόλης του;
Να κλείσουν μερικά καταστήματα! Δεν είμαι εγώ ο αρμόδιος να αποφασίσω, αλλά φτάσαμε στο σημείο κάθε οικογένεια να έχει και από ένα κατάστημα στην πόλη! Δεν γίνεται σε μια μικρή πόλη να υπάρχουν τόσα πολλά καταστήματα! Θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα αν συνεχίσουμε έτσι. Ζούμε σε μια κοινωνία όπου ο καθένας ότι δηλώσει είναι! Όποιος θέλει ανοίγει κατάστημα, εγώ αύριο αν θέλω βάλω μια ταμπέλα “Δρ Στασής” μπορεί και να πιάσει τόπο, να κάμω την μπάζα μου και ώσπου να το πάρουν χαμπάρι, καληνύχτα σας! Τα πάντα είναι ανεξέλεκτα, παζαράκια δεξιά, παζαράκια αριστερά! Κάποιοι ανοίγουν Κυριακές….
Εσείς ως Πρόεδρος καταστηματαρχών γιατί δεν παίρνετε κάποια μέτρα π.χ. να μην ανοίγουν καταστήματα τις Κυριακές;
Διότι κάποια καταστήματα μπορούν να ανοίγουν προς χάριν του τουρισμού. Του τουρισμού βεβαίως που με τις ευλογίες όλων “εποσπάσαμεν” τον!
Μα σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές ο τουρισμός μας πάει καλά. Και πέρσι, αλλά και φέτος αναμένεται να είναι σε πολύ καλά επίπεδα….
Ναι, ο τουρισμός που λένε και ο τουρισμός που έχουμε, δεν έχουν καμία σχέση. Αν ο τουρισμός είναι τα 7 λεωφορεία στην πλατεία Αγίου Λαζάρου που τους κατεβάζουν να βγάλουν φωτογραφίες και μετά τους παίρνουν πίσω στο ξενοδοχείο, τότε νομίζω δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε για τουρισμό. Τουρίστας τι σημαίνει; Να κινηθεί, να πάει να φάει, να κάνει αγορές, κτλ.
Ναι αλλά αυτό εναπόκειται και στις τοπικές αρχές για να κερδίσει τον τουρίστα. Και αφού είστε για τρίτη συνεχόμενη θητεία Δημοτικός Σύμβουλος, να σας ρωτήσω: οι τοπικές αρχές τι κάνουν;
Υπάρχουν ορισμένες σκέψεις τις οποίες μελετάμε. Οι εταιρείες δυστυχώς που κάνουν πακέτα για τους τουρίστες πρέπει να αλλάξουν κάποια πράγματα, να αφήνουν τον τουρίστα λίγες ώρες μέσα στην πόλη. Δεν έχουμε μόνο τον Άγιο Λάζαρο, έχει αρκετά πράγματα να δει ο Τουρίστας στην πόλη του Ζήνωνα.
Θα ήθελα να τελειώσουμε αυτή την συνέντευξη κουβέντα με δυο λόγια σας προς τους καταστηματάρχες της πόλης μιας και είστε Πρόεδρος για περισσότερα από 17 χρόνια των καταστηματαρχών της Λάρνακας.
Αρκετοί καταστηματάρχες έχουν ξεφύγει. Το να φτιάχνω ένα κατάστημα σημαίνει: να είναι βιώσιμο να μπορεί να κρατηθεί στο χώρο και να μπορεί να προσφέρει και σε σένα αλλά και στον κόσμο. Δεν κάνουμε κατάστημα για εμάς, αλλά για να δίνουμε και να παίρνουμε. Δυστυχώς, κάποιοι το αγνοούν αυτό…
Αναφέρεστε στους καταστηματάρχες μικρών καταστημάτων από ότι αντιλαμβάνομαι. Εδώ θα ήθελα να ρωτήσω: βλέπουμε μεγάλα καταστήματα αλυσίδες, να βάζουν εκπτώσεις πριν την περίοδο εκπτώσεων με αποτέλεσμα να χτυπούν ακόμη περισσότερο τα μικρά μαγαζιά. Αλήθεια, εσάς ποιος είναι ο ρόλος σας σε αυτό το θέμα; Υπάρχει νομοθεσία η οποία δυστυχώς δεν έχει τον ρόλο που θα έπρεπε, γι αυτό και έχουμε αυτή την βδομάδα συνάντηση με τον Γενικό Εισαγγελέα για να δούμε το θέμα αυτό. Το έχουμε μελετήσει το θέμα, τόσο με δικηγόρους όσο και με το Υπουργείο που είναι υπεύθυνο για τα ξεπουλήματα και με την Γενική Εισαγγελεία.
1 thought on “Καταστήματα Λάρνακας!”
prosexe esi tes times sou kirie stasi k meta milas gia tus allus!
Comments are closed.