Search
Close this search box.

Its ok! “Πεινάς ; Διψάς;………”

Γράφει η Ψυχοθεραπεύτρια/ Υπνοθεραπεύτρια Κλαίρια Δεσπότη

(BSc Psychology, MACP, Dip. Clinical Hypnotherapy, NGH, GHR reg., Dip. CVGB (Virtual Gastric Band Hypnosis), Hypnobirthing and Hypnofertility practitioner) Tηλέφωνο 99901858. Email: kleria@skalatimes.com

Πεινάς ; Διψάς;……… ή απλά βαριέσαι;

Πόσες φορές στη ζωή μας παραπονεθήκαμε ότι πεινάμε; Άραγε πόσες απ’αυτές η πείνα μας ήταν σωματική και πραγματική;
Γεννιόμαστε με τους κατάλληλους μηχανισμούς ούτως ώστε σαν βρέφη να ζητάμε φαγητό όταν πεινάμε και να σταματάμε να τρώμε μόλις νιώσουμε ικανοποίηση και κορεσμό. Μεγαλώνοντας όμως το φυσιολογικό αυτό αίσθημα κορεσμού αποδυναμώνεται συνεχώς με πολλούς και διάφορους τρόπους.

Για παράδειγμα σας έχει τύχει να σας λέει η γιαγιά ‘τελείωσε το φαγητό σου γιατί στη Αφρική τα παιδάκια πεινούν’, είτε η μητέρα σας ‘τελείωσε  όλο το φαγητό σου για να ψηλώσεις’ ΄, ή ακόμα να έχετε κτυπήσει και να σας δίνουν μια σοκολάτα για να ‘απαλύνει ’ τον πόνο; Πληροφορίες ή ερεθίσματα σαν τα παραπάνω απορροφούνται από το υποσυνείδητο μας, παραμένουν εκεί και γίνονται πολλές φορές κομμάτι του τρόπου σκέψης και αυτόματων αντιδράσεων μας.

Η κατανάλωση φαγητού λοιπόν είναι κατά μεγάλο βαθμό συνδεδεμένη με τα συναισθήματα και τη διάθεσή μας. Η συναισθηματική υπερφαγεία (Emotional Eating) δηλώνει κατάχρηση φαγητού που προκύπτει συνήθως από ψυχολογικές καταστάσεις όπως το άγχος, η θλίψη, ο θυμός , η απογοήτευση και η πλήξη και αποτελεί μία από τις κυριότερες και πιο διαδεδομένες ανά τον κόσμο διαταραχές διατροφικής συμπεριφοράς. Πρέπει λοιπόν να μάθετε να την ξεχωρίζετε από την πραγματική/σωματική πείνα.
Η σωματική πείνα ξεκινά από το στομάχι κι εμφανίζεται σταδιακά (πχ. γουργουρίζει το στομάχι, αίσθημα αδυναμίας), ενώ η συναισθηματική πείνα ξεκινά από το μυαλό και τη γλώσσα και εμφανίζεται ξαφνικά και απότομα. Όταν πεινάτε σωματικά ζητάτε θρεπτικά φαγητά για να πάρει ο οργανισμός τα θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες που χρειάζεται.

Η συναισθηματική όμως πείνα απαιτεί τροφές πλούσιες σε θερμίδες και λιπαρά (σοκολάτες, γλυκά, πατατάκια κτλ). Η σωματική πείνα προκύπτει ως βιολογική ανάγκη και μπορεί να περιμένει, ενώ η συναισθηματική έχει να κάνει με ένα αρνητικό αίσθημα, ή μια κατάσταση που προκάλεσε αναστάτωση και είναι άμεση και επιτακτική.
Αν τρώτε από ανία , θλίψη ή άγχος .. ξέρετε ήδη τη θεραπεία. Παρακολουθείστε τί και πότε τρώτε και διαπιστώστε τι σας ήταν αχρείαστο και υπερβολικό. Φροντίστε να βάζετε μικρά ευχάριστα πράγματα στη ζωή σας για να απαλύνετε το άγχος και τη θλίψη (αν θυμάστε δώστε θετική τροφή στο μυαλό μέσω της δύναμης της ακοής, της όρασης και της ομιλίας). Γεμίστε τον χρόνο σας με πράγματα που ξέρετε πως έχετε να κάνετε και αφήνετε για αύριο.

Μπορείτε ακόμη να ‘ μετρήσετε’ την πείνα σας. Αν την μετρούσατε από το 1 μέχρι το 10 (όπου 1 σημαίνει πως δεν πεινάτε καθόλου , ενώ 10 πεινάτε υπερβολικά ), φροντίστε να φάτε γύρω στο 5 με 6. Έτσι δε θα καταλήξετε να καταβροχθίζετε ότι υπάρχει στο ψυγείο, θα φάτε όσο ακριβώς χρειάζεστε και θα χορτάσετε με λιγότερη ποσότητα φαγητού. Το υπερβολικό φαγητό από τη στιγμή που χορτάσατε δεν μπορεί να χορτάσει οποιοδήποτε συναίσθημα. Το αντίθετο. Όσο παραπάνω τρώτε τόσο πιο άσχημα και άβολα νιώθετε και τόσο επιδεινώνεται η διάθεση και η ψυχολογία σας, οδηγείτε έτσι τον εαυτό σας στον φαύλο κύκλο της υπερκατανάλωσης φαγητού.

Πρέπει επίσης να αναφερθεί πως πολλές φορές συγχύζουμε τη δίψα με την πείνα. Όλοι γνωρίζουμε πως χρειαζόμαστε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα, χειμώνα καλοκαίρι. Πολλές φορές όμως ξεχνάμε να ακούμε το σώμα μας το οποίο ζητάει ανελλιπώς ότι του λείπει. Μια καλή δοκιμή για να διαπιστώσετε αν πραγματικά πεινάτε είναι να πιείτε ένα ποτήρι νερό μόλις νιώσετε το αίσθημα της πείνας.

Περιμένετε λίγο και αν είστε πραγματικά πεινασμένοι το αίσθημα της πείνας θα επιμένει και τότε είναι όντως ώρα να φάτε. Εάν δεν είστε πραγματικά πεινασμένοι το αίσθημα της πείνας θα φύγει και θα είστε μια χαρά και απλά πιο ενυδατωμένοι από προηγουμένως. Το νερό λοιπόν το πίνουμε πριν να φάμε όχι για να φουσκώσουμε να φάμε πιο λίγο αλλά για να καταλάβουμε αν πεινάμε πραγματικά.
Να θυμάστε ότι το στομάχι και το σώμα μας ΔΕΝ είναι κάλαθος σκουπιδιών. Σεβαστείτε το στομάχι και το σώμα σας και αυτό με τη σειρά του θα σας ανταμείψει.

 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Μουσική, χορός, Μαζορέτες, δωρεάν κρασί και ξυλοπόδαροι σήμερα στο κέντρο της Λάρνακας!

Τραγούδι με τις μοναδικές φωνές της Γεωργίας Καϊμακλιώτη και του Γιώργου Μιχαηλίδη. Δωρεάν κρασί και Ζιβανία.Κάθοδος Ξυλοπόδαρων με μαγευτικό show φωτιάς.Μαζορέτες της Αιμιλίας Σαλούτα.Τυμπανιστές Λάρνακας.Σχολή

Η Ιουλία Καλλιμάνη έρχεται στη Κύπρο, ποια είναι αυτή η Ελληνίδα τραγουδίστρια φαινόμενο, με την ξεχωριστή λαϊκή χροιά;

Οι εμφανίσεις της έχουν γίνει ο βασικός λόγος που πολλοί λάτρεις της νυχτερινής ζωής αποφασίζουν ξανά και ξανά να επισκέπτονται τα νυχτερινά κέντρα που εμφανιζεται.

error: Content is protected !!