Search
Close this search box.

Its Ok Χωρισμός Μέρος Β’ : Όταν ο/η πρώην δεν “εξατμίζεται” ως δια μαγείας.

Γράφει η Ψυχοθεραπεύτρια/ Υπνοθεραπεύτρια Κλαίρια Δεσπότη
(BSc Psychology, MACP, Dip. Clinical Hypnotherapy, NGH, GHR reg., Dip. CVGB (Virtual Gastric Band Hypnosis), Hypnobirthing and Hypnofertility practitioner) Tηλέφωνο 99901858.Email: kleria@skalatimes.com

Η θλίψη από το τέλος μιας σχέσης αποτελεί συγκεκριμένη διαδικασία με την οποία μπορούμε σταδιακά να αποκολληθούμε από τους ανθρώπους που έχουμε χάσει. Μαθαίνοντας να χειριζόμαστε τα αισθήματα μας και να τα κατανοούμε αποτελεί ένα θεμελιώδες μέρος της ανάπτυξης μας, όπως ακριβώς είναι να χρησιμοποιούμε το μυαλό μας για να σκεφτόμαστε καθαρά ή να χρησιμοποιούμε τα χέρια μας για να γράφουμε ή να ζωγραφίζουμε. Τα συναισθήματα αυτά μακροπρόθεσμα μας διδάσκουν πολύτιμα μαθήματα. Είναι η ίδια η αποδοχή αυτών των συναισθημάτων που μας κάνει ικανούς να μαθαίνουμε απ΄αυτά, και τότε εξαφανίζεται και ο πόνος. Μετά από ένα χωρισμό υπάρχουν και κάποιοι εξωτερικοί παράγοντες που πρέπει να αντιμετωπίσουμε: τον/την πρώην και όλους όσους γνωρίζουμε. Την ίδια στιγμή που προσπαθούμε να θεραπεύσουμε τα μέσα μας, πρέπει να ασχοληθούμε και με το τι γίνεται γύρω μας. Ο/η πρώην δεν εξατμίζεται ως δια μαγείας. Στην Κύπρο κυρίως είναι πολύ πιθανόν να κατοικεί στην ίδια γειτονιά και να συχνάζει στα ίδια μέρη. Μετά από ένα χωρισμό συγκεκριμένα clubs, καφετέριες, παραλίες γίνονται ‘απαγορευμένοι’ δρόμοι- ναρκοπέδια τα οποία προσπαθούμε να αποφύγουμε για να προστατευτούμε, έλα όμως που όλο και σε κάποια επόμενη γωνία θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το αντικείμενο φόβου μας.

Πώς μπορούμε όμως να επισπεύσουμε αυτή τη διαδικασία επούλωσης;
Σκοπός του σημερινού άρθρου δεν είναι να αναριθμήσει τα τυπικά που βρίσκει κανείς από ένα Google search όπως το ότι πρέπει να αποφεύγουμε επαφή με τον/την πρώην και τους φίλους της, ή ότι πρέπει να τον σβήσουμε από το κινητό ή και το Facebook μας κτλ. Σήμερα μιλάμε για δύο συγκεκριμένα θέματα που συνήθως μας απασχολούν μετά από ένα χωρισμό και έξυπνους και εύκολους τρόπους άμεσης επίλυσής τους είτε μέσω απλής αλλαγής της σκέψης, ή με πρακτική εφαρμογή.
Για αρχή, συχνά αφού χωρίσουμε μπαίνουμε στη διαδικασία να αναρωτιόμαστε αν πράξαμε σωστά, ή αν μόλις αφήσαμε τον άντρα/ τη γυναίκα της ζωής μας να γλιστρήσει από τα χέρια μας. Για να ξεκαθαρίσουμε κατά πόσον αυτό το άτομο ήταν όντως τόσο σημαντικό και αναντικατάστατο μπορούμε να στεφτούμε το εξής σενάριο. Φανταστείτε ότι είστε ένα Club. Το κάθε Club έχει τους κανόνες του ηλικίας, όχι καυγάδες και χρήση ναρκωτικών, κτλ.). Ποιοι είναι οι κανόνες του Club σας; Ποια είναι τα πρότυπα συμπεριφοράς που θα περιμένατε από ανθρώπους με τους οποίους συσχετίζεστε; Θα δεχόσασταν στο Club σας ψεύτες; Ή ανθρώπους που δεν κρατάνε το λόγο τους; Που θέτετε τα όρια σας; Ποια είναι τα πρότυπα συμπεριφοράς όσον αφορά ευγένεια, καλοσύνη, επικοινωνία, κατανόηση, ειλικρίνεια και άλλα τόσα. Αν ο/η πρώην σας συμπεριφέρεται με τρόπο που σας πληγώνει ή δημιουργεί προβλήματα στη ζωή σας αναρωτηθείτε ‘Ακολουθεί τους όρους του Club μου;’ . Αν ο/η πρώην δεν ταιριάζει στα πρότυπα σας και δεν ακολουθεί τους κανόνες σας τότε απομακρυνθείτε. Το τι κάνει έξω από το Club σας δε σας αφορά. 
Από την άλλη υπάρχουν περιπτώσεις που μια σχέση τελειώνει και υπάρχουν κάποια πράγματα που θα θέλαμε να πούμε αλλά δε μας δόθηκε η ευκαιρία. Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να κάνετε το εξής. Καθίστε κάπου άνετα και κλείστε τα μάτια σας. Φανταστείτε να βρίσκεστε σε ένα δωμάτιο. Κάθεστε σε μια καρέκλα και απέναντι σας κάθετε ο/η πρώην. Πείτε του ότι θέλετε να του πείτε, πώς νιώθετε, πού σας έφταιξε αν σας έφταιξε, τι έκανε κατά τη γνώμη σας λάθος, πείτε τα παράπονα σας ακριβώς όπως θα τα λέγατε αν τον/την είχατε μπροστά σας. Βγάλτε τα όλα. Αν θέλετε θυμώστε, φωνάξτε, κλάψτε. Περιμένετε και την δική του απάντηση. Σίγουρα κάπου κάνατε και εσείς λάθος και ήδη το αναγνωρίζετε. ‘Όταν τελειώσετε και πείτε όσα θέλετε, συγχωρέστε τον, ζητάτε τη δική του συγχώρεση και αφήστε τον/την ελεύθερο. Θα σας κάνει εντύπωση το πόσο πιο ανάλαφροι θα νιώθετε μετά από αυτό.
Και έτσι για το τέλος ..δεν είναι κακό να αγαπάμε κάποιον/ κάποια από απόσταση, ιδίως όταν οι συνθήκες το καθιστούν αδύνατο να είμαστε μαζί τους. Γι αυτό το μόνο που μας μένει είναι να τους ευχαριστούμε για τις εμπειρίες και τα μαθήματα που μας χάρισαν και να τους ευχόμαστε την καλύτερη συνέχεια και μια πολύ ευτυχισμένη ζωή.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!