Search
Close this search box.

Πόλα Τσώνη

 “Joie de Vivre”

 

 Δημοσιογράφος, blogger, παρουσιάστρια και ραδιοφωνικός παραγωγός σε 3 χώρες. Ανήμερα των γενεθλίων της, η Ελλαδίτισσα media persona Πόλα Τσώνη, φωτογραφίζεται και μιλάει αποκλειστικά στο Skala Times. Η επιστροφή στην Ελλάδα, ο ένας χρόνος που της άλλαξε τη ζωή, η Ελλάδα του σήμερα, το Παρίσι και ο Hemingway, αυτά και πολλά άλλα σε μια συνέντευξη που περισσότερο μοιάζει με φιλικό chat!

 

Της Γιώτας Δημητρίου
Φώτο: Χρήστος Καπάτος

 

 Έκανες πρόσφατα μία νέα αρχή, μετά από 5 χρόνια επιτυχημένης πορείας στην τηλεόραση του Σίγμα και τον Εκδοτικό Οίκο ΔΙΑΣ. Πώς πήρες αυτή την απόφαση;
Οφείλω να παραδεχτώ ότι ήταν τα γεγονότα που με οδήγησαν σε αυτή τη νέα αρχή. Όπως ξέρεις, είχα ένα τρομερό τροχαίο τον περασμένο Οκτώβρη, το οποίο με βρήκε εκεί που δεν το περίμενα. Είναι η πρώτη φορά που μιλάω δημόσια για αυτό. Ήταν σφοδρότατη σύγκρουση και ήταν θαύμα που βγήκα ζωντανή κι αρτιμελής. Με έσωσε η ζώνη. Το σοκ ήταν όμως πολύ ισχυρότερο και χρειάστηκε να μείνω κάποιους μήνες μακριά από τη δράση για να συνέλθω. Έπρεπε να πάρω γρήγορα την απόφαση. Επέστρεψα πίσω Ελλάδα, πάλεψα με τις φοβίες που μου δημιούργησε το τροχαίο και βγήκα νικήτρια, χάρη στη στήριξη της οικογένειας και των στενών μου φίλων. Δεν έχω οδηγήσει ξανά ακόμη, αλλά είμαι αποφασισμένη να μην αφήσω μια κακιά στιγμή να μου αλλάξει συνήθειες.

Για αυτό είπες πριν τη φωτογράφηση ότι φέτος γιορτάζεις διπλά τα γενέθλιά σου;
Ναι. Είναι ευτυχία να μεγαλώνουμε.

Με τι ασχολείσαι στο νέο σου ξεκίνημα;
Είμαι πολύ χαρούμενη που κινούμαι πλέον δημοσιογραφικά σε τρεις χώρες ταυτόχρονα, χάρη στο Διαδίκτυο. Να αρχίσουμε από την Κύπρο… Συνεχίζω το ελεύθερο ρεπορτάζ για τη Σημερινή της Κυριακής, με μικτή θεματολογία, καθώς εξακολουθώ να θεωρώ δεύτερη οικογένειά μου τον ΔΙΑ. Εκτός αυτού, έχω συνδεθεί τόσο πολύ με το κυπριακό κοινό και την αγάπη που δέχομαι όλα αυτά τα χρόνια, σε σημείο που θεωρώ χρέος μου να συνεχίσω να του προσφέρω. Στην Ελλάδα, γράφω για το περιοδικό ΤΡΙΤΟ ΜΑΤΙ, ένα εξαιρετικό έντυπο εξερεύνησης και αντι-πληροφόρησης, μηνιαίας κυκλοφορίας, που κυκλοφορεί και στην Κύπρο. Είναι ένα από τα περιοδικά που διάβαζα από το σχολείο ακόμα κι αποτέλεσαν έμπνευση για να ασχοληθώ επαγγελματικά με τη δημοσιογραφία. Είμαι λοιπόν πολύ ευτυχής που συνεισφέρω πλέον κι εγώ σε ένα μέσο ενημέρωσης που θαύμαζα από παιδί. Πρόσφατα ξεκίνησα και μία εκπομπή στο αγγλικό διαδικτυακό ραδιόφωνο EuGreeka ( www.EuGreeka.com ), με θέμα fashion news και παρουσιάσεις Ελλαδιτών και Κυπρίων σχεδιαστών, σε μία προσπάθεια να αυξήσουμε το πεδίο προβολής των Ελλήνων δημιουργών στη διεθνή βιομηχανία μόδας. Η εκπομπή Fashion Paulice with Paula Tsoni στηρίζεται από το PaulaTrendsets.com, το αγγλικό website μόδας, τέχνης και ταξιδιού που ίδρυσα πριν ενάμιση χρόνο και ολοένα αυξάνει σε αναγνωσιμότητα σε περισσότερες από 90 χώρες στον κόσμο. Στο blog μου Fashion Paulice ( http://polatsoni.blogspot.com ) μπορεί να διαβάσει κανείς ειδήσεις μόδας στα ελληνικά, ενώ το Gossip Paulice ( http://gossip-paulice.blogspot.com ) συγκεντρώνει μία επιλεγμένη πολιτισμική ατζέντα από Ελλάδα και Κύπρο, από θέατρο μέχρι σεμινάρια, οντισιόν κι επιστημονικές διαλέξεις.

Έχεις τελειώσει με την τηλεόραση;
Με τις ειδήσεις ναι, με την τηλεόραση όχι. Θα ήθελα πολύ να επιστρέψω κάποια στιγμή με ένα δικό μου κοινωνικό πρόγραμμα στην TV, που θα δίνει στον κόσμο την αισιοδοξία που τόσο έχει ανάγκη. Όχι τηλεθρήνο – τηλεκλάμα όπως λένε τα Ημισκούμπρια, αλλά ουσιαστική κοινωνική προσφορά στους τηλεθεατές, κάτι που να τους προσφέρει empowerment, να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους. Πιστεύω πολύ σε προγράμματα τύπου «Με το Δεξί» και «Για Λογαριασμό σας», αλλά θα ήθελα να το βγάλω από τη διάσταση του ριάλιτι. Επιμένω ρομαντικά. Είμαστε ικανοί να αλλάξουμε πολλά από τα πράγματα που μας πληγώνουν στη ζωή και την κοινωνία μας, αλλά δυστυχώς παραιτούμαστε πριν καν αρχίσουμε την προσπάθεια. Κι αυτό επειδή αγνοούμε ότι μπορούμε!

Πόσο εύκολο είναι να εργάζεται κανείς στο χώρο της δημοσιογραφίας σε μια Ελλάδα που αιμορραγεί οικονομικά και ζει στην αβεβαιότητα για το αύριο;
Είναι πιο δύσκολο από ποτέ, κι αυτό γιατί ο κόσμος είναι ανάστατος και καχύποπτος με όλα. Έχουν το δίκιο τους, έχουν περάσει μαρτύρια τα τελευταία χρόνια. Σε ό,τι αφορά τη δημοσιογραφία, ο κόσμος έχει χάσει τόσο πολύ την εμπιστοσύνη του σε κάθε τι, ώστε να πιστεύει πια ότι όλοι ανεξαιρέτως οι δημοσιογράφοι είναι καθοδηγητές κοινής γνώμης και προσπαθούν να τον εκμεταλλευτούν. Σε σημείο που σε φτάνουν κι εσύ ο ίδιος να αρχίζεις να αμφισβητείς το ρόλο σου στις εξελίξεις. Στην Ελλάδα υπήρχε εδώ και χρόνια υποβόσκουσα μία οργή προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, και μάλιστα γενικευμένη. Συστηνόμουν ως δημοσιογράφος και με αγριοκοίταζαν. Ε, τώρα με την κατάσταση που επικρατεί, η οργή αυτή έχει γενικευθεί. Άντε να τους πείσεις, ότι δεν είσαι (κι εσύ) ελέφαντας… Απαιτεί πολλές θυσίες να είσαι ρεπόρτερ, αυτό οι περισσότεροι δεν το αντιλαμβάνονται.

Πως βλέπεις την κατάσταση στην Ελλάδα; Θα δούμε φως στο τούνελ αυτό της κόλασης στο οποίο κάποιοι έχουν ρίξει την Ελλάδα;
Η Ελλάδα αλλάζει ραγδαία. Το αν αλλάζει προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο, αυτό είναι άλλο θέμα. Οι επόμενοι μήνες θα φέρουν ακόμη μεγαλύτερες θυσίες και περικοπές. Αν και τα οικονομικά δεν είναι το φόρτε μου, αντιλαμβάνομαι ότι υπήρχαν πολλές «παγίδες» στα Μνημόνια που υπογράψαμε. Οι πολίτες πρέπει όλοι μαζί να βάλουμε το μυαλό μας να δουλέψει και να δούμε πώς μπορούμε με συλλογικότητα να γεννήσουμε νέα μοντέλα συνεργασίας κι αλληλεγγύης μεταξύ μας για να αντέξουμε τις αλλαγές που μας επιβάλλουν. Προσωπικά, έχω αναπτύξει στρατηγικό πλάνο για 3 εξ ολοκλήρου καινοτομικές, βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες που μπορούν να αναπτυχθούν στην Ελλάδα και να αποφέρουν σημαντικά κέρδη, και είμαι ανοιχτή σε προτάσεις συνεργασίας για να τις εφαρμόσουμε, αν υπάρχουν άτομα που πιστεύουν και θέλουν με δουλειά, αξιοπρέπεια, χωρίς βιαιότητες και χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες και βολέματα, να συνεισφέρουμε στην καταπολέμηση της κρίσης.

Ας αλλάξουμε θέμα. Σε συναντάμε συχνά στα διάφορα Fashion Weeks σε διάφορες χώρες. Τι σημαίνει για την μόδα το Fashion Week;
Αν βγάλεις το glam και το gossip, είναι εμπορικές εκθέσεις στην ουσία. Γι’ αυτό στα fashion weeks που πηγαίνω προτιμώ να διαθέτω το χρόνο μου στο trend spotting αντί για τα catwalk shows. Έχω δει δεκάδες πασαρέλες ως τώρα και δε με εντυπωσιάζουν πια ούτε τα φλας ούτε τα front rows. Ψάχνω τις ξεχωριστές ιστορίες των fashion weeks, τους νέους κι ανατρεπτικούς σχεδιαστές που δεν έχουν ακόμη τις χορηγίες που χρειάζονται για ένα ακριβό fashion show, κι όμως το ταλέντο τους θα δεις ότι λάμπει, αν βγάλεις τις παρωπίδες που μας έχει φορέσει το marketing των κολοσσών. Αυτή είναι και η διαφορά του PaulaTrendsets από όλα τα υπόλοιπα sites μόδας. Έχει μάτια παντού, φιλτράρει το αληθινά ριζοσπαστικό design και δίνει βήμα στους λιγότερο γνωστούς αλλά ταλαντούχους σχεδιαστές από όλο τον κόσμο.

Το επόμενο Fashion Week που υπάρχει στο καρνέ σου;
Αυτή τη σεζόν, πήρα πολλές προσκλήσεις για Παρίσι, οπότε πιστεύω ότι ο Οκτώβρης θα με βρει εκεί! Έχω να πάω από τότε που τέλειωσα τις σπουδές, τώρα που το λες…

Τι σημαίνει για σένα μόδα;
 Αυτοέκφραση.

Γνωρίζω πως έχεις και μια ιδιαίτερη αγάπη για τον κινηματογράφο και το θέατρο…
Αυτό ξεκίνησε από το 2ο έτος στα ΕΜΜΕ, όταν με κέρδισαν η Θεωρία του Κινηματογράφου και η Σκηνοθεσία. Μετέπειτα στο Παρίσι έκανα διπλωματική με θέμα τον κινηματογράφο ως μέσο προπαγάνδας στα ολοκληρωτικά καθεστώτα του παρελθόντος, π.χ. Γκέμπελς, και επιστρέφοντας Αθήνα άρχισα να εργάζομαι γράφοντας reviews για θέατρο και κινηματογράφο στο www.enjoy.gr, αφού πια έβλεπα κάθε ταινία και θεατρικό υποψιασμένα, με το μάτι του κριτικού. Το 2011, η αγάπη μου για το θέατρο και τον κινηματογράφο απέκτησε νέα διάσταση, αφού άρχισα να εμπλέκομαι ενεργά στην παραγωγή παραστάσεων και ταινιών μικρού μήκους, ως υπεύθυνη επικοινωνίας και βοηθός οργάνωσης και παραγωγής. Είναι το νέο μου χόμπι.

Ο αγαπημένος Ernest Hemingway που γνωρίζω πως κι εσένα σου αρέσει, έχει πει “If you are lucky enough to have lived in Paris as a young man, then wherever you go for the rest of your life it stays with you, for Paris is a moveable feast”. Αλήθεια εσύ τι κράτησες από τα φοιτητικά σου χρόνια στο Παρίσι; Ισχύει αυτό που είπε ο Hemingway;
Ένα θα σου πω και νομίζω τα λέει όλα… Στο Παρίσι έζησα για ένα χρόνο χωρίς καθόλου τηλεόραση και χωρίς Ίντερνετ. Κι όμως ήμουν τρισευτυχισμένη. Τα ερεθίσματα που σου παρέχει καθημερινά το Παρίσι, υπερκαλύπτουν κάθε ανάγκη πληροφόρησης, εξερεύνησης και ουσιαστικής ψυχαγωγίας. Επίσης ο τρόπος ζωής στο Παρίσι σε κάνει να δεις τη ζωή με άλλο μάτι. Πιο χαλαρά, πιο μποέμικα, πιο ανέμελα. Όπως οι Ιταλοί πρεσβεύουν το Dolce Vita, τη γλυκιά αλλά πολυτελή ζωή, έτσι οι Γάλλοι πρεσβεύουν το Joie de Vivre, τη χαρά της ζωής σε κάθε στιγμή.

Σε ακολουθεί αυτό το “Joie de Vivre” που σου έμαθε το Παρίσι;
Ναι! Άλλωστε ένας άλλος Γάλλος (ο Victor Hugo ) έχει πει πως δεν υπάρχει ευτυχισμένη ζωή, μόνο ευτυχισμένες στιγμές!

Από τα χρόνια που έζησες στην Κύπρο τι θα έλεγες πως λείπει από την Κύπρο ή από τους Κύπριους;
Από πικρή εμπειρία… Η οδική παιδεία… (γέλια)

 

 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

1 thought on “Πόλα Τσώνη”

Comments are closed.

On Key

Related Posts

Ευχαριστίες από Δήμο Λάρνακας σε όσους προσέφεραν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο Λάρνακας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΝΑΚΑΣ Ο Δήμαρχος Λάρνακας, η Επιτροπή Πρόνοιας, Εθελοντισμού και Προσφυγικών Θεμάτων και ο Υπεύθυνος του Κοινωνικού Παντοπωλείου Δήμου Λάρνακας εκφράζουν τις θερμές

error: Content is protected !!