Search
Close this search box.

Its ok “Κατάθλιψη”

 Γράφει η Ψυχοθεραπεύτρια/ Υπνοθεραπεύτρια Κλαίρια Δεσπότη (BSc Psychology, MACP, Dip. Clinical Hypnotherapy, NGH, GHR reg., Dip. CVGB (Virtual Gastric Band Hypnosis), Hypnobirthing and Hypnofertility practitioner) Tηλέφωνο 99901858.Email: kleria@skalatimes.com

 

Ο καθένας μας μπορεί να πέσει ψυχολογικά από καιρό σε καιρό.  Αλλά η κατάθλιψη είναι ένα εντελώς διαφορετικό φαινόμενο αφού παράγει ένα ισχυρό και βαρύ πέπλο θλίψης και απελπισίας, σε τέτοιο σημείο που καθιστά ένα άτομο ανίκανο να απολαύσει τη ζωή του. Δυσκολία συγκέντρωσης, λήθαργος, κούραση και τάσεις απομόνωσης καθιστούν μερικά από τα βασικά συμπτώματα της κατάθλιψης. Στατιστικές έδειξαν πώς μία στις πέντε γυναίκες και ένας στους δέκα άντρες υποφέρουν από κατάθλιψη σε κάποια φάση της ζωής τους. Δεν υπάρχει ακόμα κανένα διαγνωστικό τεστ για την κατάθλιψη όπως εξέταση αίματος ή σάρωσης. Σύμφωνα όμως με τα διαγνωστικά κριτήρια του DSM (Diagnostic and Statistical Manual) και ICD (International Classification of Disease), για να γίνει διάγνωση κατάθλιψης σε ένα άτομο πρέπει αυτό να υποφέρει από ένα αριθμό συμπτωμάτων  για διάστημα δύο εβδομάδων και περισσότερο.   

Η αντιμετώπιση της κατάθλιψης μπορεί να μην είναι εύκολη και γρήγορη, είναι όμως πιθανή. Δύσκολα μπορεί κανείς να τη νικήσει με τη δύναμη της θέλησης και μόνο αλλά σίγουρα μπορεί κανείς να την ελέγξει,  ακόμα και αν τα συμπτώματα της είναι σοβαρά και επίμονα. Πώς;  Η συνειδητή προσπάθεια για την ανάκαμψη της κατάθλιψης επιβάλλεται, αν και είναι πιο δύσκολο στην πράξη παρά να το λέει κανείς . Στην πραγματικότητα για ένα άτομο που υποφέρει από κατάθλιψη η ιδέα και μόνο μιας βόλτας ή της επίσκεψης σε γυμναστήριο μπορεί να είναι εξουθενωτική. Το κλειδί λοιπόν για να ανακάμψει κανείς είναι να ξεκινήσει με μικρούς στόχους  και σιγά σιγά να κτίζει από εκεί. Πιο κάτω αναφέρονται διάφοροι τρόποι για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και την  εξουδετέρωση των συμπτωμάτων της.

Αν λοιπόν υποφέρετε από κατάθλιψη ή καταθλιπτικά συμπτώματα ζητήστε τη συμπαράσταση από τα μέλη της οικογένειας και των κοντινών σας  φίλων, εφόσον η απομόνωση και  η μοναξιά επιδεινώνουν την κατάσταση. Ακόμα και αν το μόνο που θέλετε είναι να κλειστείτε στο καβούκι σας να θυμάστε πως οι δικοί σας άνθρωποι σας αγαπούν και θέλουν να σας βοηθήσουν. Μπορείτε ακόμα να αποκτήσετε ένα κατοικίδιο ζώο αφού μελέτες δείχνουν πως οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων  δείχνουν πολύ λιγότερα κρούσματα κατάθλιψης.

Η κατάθλιψη κάνει τα πάντα να φαίνονται μάταια και αρνητικά, ακόμα και τον τρόπο που βλέπει κανείς τον εαυτό του , τις καταστάσεις που αντιμετωπίζει αλλά και τις προσδοκίες του για το μέλλον. Σε αυτή την περίπτωση η εξάσκηση της θετικής σκέψης δεν είναι αρκετή, έτσι το κόλπο είναι να φιλτράρετε περισσότερο τη σκέψη σας. Σταματήστε λοιπόν : να γενικεύετε τις καταστάσεις (πχ.  δεν είμαι καλή/ός σε τίποτα),να αγνοείτε τα θετικά γεγονότα και να εστιάζεστε μόνο στα αρνητικά, να πιστεύετε ότι αυτό που νιώθετε αποτελεί την πραγματικότητα (πχ. νιώθω αποτυχημένη/ος, πραγματικά δεν είμαι αρκετά καλή/ος ) και να βάζετε ταμπέλες στον εαυτό σας βασισμένες σε ‘λάθη’ ή ‘αποτυχίες’ σας (πχ. είμαι αποτυχημένη/ός, ηλίθια/ος κτλ). Σκεφτείτε πως ο Winston Churchill παρά το γεγονός ότι υπόφερε από βαριάς μορφής κατάθλιψη κατάφερε να κτίσει ένα όραμα και να οδηγήσει τη Μεγάλη Βρετανία σε μια ηρωική νίκη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Για να ξεπεράσετε την κατάθλιψη πρέπει να προσέχετε τον εαυτό σας. Ξεκινήστε λοιπόν να γυμνάζεστε, εφόσον η άσκηση αποτελεί ένα φανταστικό τρόπο για να νικήσετε την κατάθλιψη. Η γυμναστική  προκαλεί την απελευθέρωση ενδορφίνων,  μιας ομάδας χημικών ουσιών στο σώμα οι οποίες  βελτιώνουν τη διάθεση. Επίσης, μελέτες δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια της άσκησης καταστέλλεται η ροή αίματος στα κέντρα εγκεφάλου που θεωρούνται υπεύθυνα για τις αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα που συνδέονται με την κατάθλιψη. Φροντίστε επίσης να κοιμάστε για 7-8 ώρες, και να τρέφεστε σωστά. Μερικές τροφές όπως η μπανάνα, τα αυγά, το ψάρι, και τα καρύδια (μελέτη του Harvard έδειξε πως τα καρύδια έχουν δύο φορές μεγαλύτερη αντικαταθλιπτική δράση σε σχέση με τα αντικαταθλιπτικά χάπια) έχουν αντικαταθλιπτικές ιδιότητες.

Να θυμάστε πως ο πόνος και η δυστυχία δεν είναι πάντα κάτι κακό και πολύ συχνά ΜΕΓΑΛΟΙ ΆΝΘΡΩΠΟΙ γεννιούνται μέσα από δυσκολίες και κακουχίες…….

 

 

 

 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ευχαριστίες από Δήμο Λάρνακας σε όσους προσέφεραν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο Λάρνακας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΝΑΚΑΣ Ο Δήμαρχος Λάρνακας, η Επιτροπή Πρόνοιας, Εθελοντισμού και Προσφυγικών Θεμάτων και ο Υπεύθυνος του Κοινωνικού Παντοπωλείου Δήμου Λάρνακας εκφράζουν τις θερμές

error: Content is protected !!