Γράφει η λογοπαθολόγος Άντρεα Χατζηχαραλάμπους. Απόφοιτος Πανεπιστημίου Σόφιας “Άγιος Κλίμεντ Οχρίντσκι”. Τηλέφωνο 96582251 Email:andria@skalatimes.com Λάρνακα
Διαφορές Βατταρισμού απο τον τραυλισμό.
Ο Βατταριστής φλυαρεί ξέγνιαστος σαν να μην συμβαίνει τίποτα και χωρίς να φαίνεται καταπονημένος. Όταν μιλάει σε ξένα πρόσωπα, όταν πρόκειται να υπερασπίσει τον εαυτό του, όταν δίνει εξετάσεις κ.τ.λ , όταν δηλαδή συγκεντρώνεται και έχει τεταμένη την προσοχή του σε αυτά που λέει τότε μιλάει καλύτερα. Όσο λοιπόν η προσοχή στρέφεται επάνω στο λόγο, τόσο ο βατταρισμός παραμερίζεται. Ο βατταρισμός δεν παρουσιάζει γνήσια σπαστικά φαινόμενα, ούτε ανώμαλες συνοδευτικές κινησείς. Οι επαναλήψεις στις τελευταίες κυρίως συλλαβές γίνονται στην προσπάθεια να εναρμονισθεί η σκέψη με την άρθρωση, τα κομπιάσματα είναι μια ταλάντευση ανάμεσα σε δύο αρθρωτικές θέσεις. Ο βατταρισμός δεν είναι καθαρή νεύρωση, είναι περισσότερο η εκδήλωση στο λόγο μιάς ιδιόρυθμης ιδιοσυγκρασίας. Ο βατταρισμός, όπως και ο τραυλισμός παρουσιάζεται περισσότερο στον ελεύθερο λόγο, λιγότερο στην ανάγνωση και καθόλου στο τραγούδι. Εκτός απο τον καθαρό βατταρισμό υπάρχουν και οι περιπτώσεις με ένα συνδιασμό βατταρισμού και ψευδισμού, όπως και βατταρισμού με τραυλισμό. Αυτές οι περιπτώσεις είναι πολύ βαρειές και δημιουργούν πολλά θεραπευτικά προβλήματα.
Η ψυχολογική παρατήρηση απέδειξε μία ασυμφωνία ανάμεσα στην ταχύτητα της σκέψης και της κινητικής γλωσσικής δεξιότητας. Παρατηρώντας τον εαυτό μας όταν θέλουμε να πούμε μιά φράση, βρίσκουμε ότι πρώτα απο όλα η σκέψη ή διαμορφώνεται τέλεια ή σχηματίζεται σε γενικές γραμμές πρίν προβούμε στην ανακοίνωση της. Στο βατταριστή η ροή της σκέψης είναι τόσο γρήγορη, προτρέχει τόσο πολύ ή η ορμή για ανακοίνωση είναι τόσο αχαλίνωτη, ώστε το μυικό σύστημα της ομιλίας μόνο σε βάρος της ακρίβειας της διεξαγωγής μπορεί να την ακολουθήσει. Έτσι έχουμε τις παραδρομές που κάνουν το λόγο ασαφή, κωμικό και πολλές φορές δίνουν αφορμή γελοιοποίησης ή παρεξήγησης του ομιλητή. Ο βατταριστης είναι ένας κυκλοθυμικός τύπος, πληθωρικός, ανυπόμονος, ανήσυχος. Η σκέψη του είναι πάντα συναισθηματικά φωρτισμένη, δεν σχηματίζεται σαν εσωτερική γλώσσα πρωτα και ύστερα να εξωτερικευθεί απο τα γλωσσικά όργανα δεν ελέγχεται δηλαδή απόλυτα απ´το λογικό αλλά απ´τη αυθορμησία της ανακοίνωσης. Τα ίδια περίπου συμπτώματα παρουσιάζει ο βατταριστής και γενικά σε όλη του τη συμπεριφορά.