Γράφει η Ψυχοθεραπεύτρια/ Υπνοθεραπεύτρια Κλαίρια Δεσπότη (BSc Psychology, MACP, Dip. Clinical Hypnotherapy, NGH, GHR reg., Dip. CVGB (Virtual Gastric Band Hypnosis), Hypnobirthing&Hypnofertility practitioner, WILL-STOP Hypnotherapy, Dip. Stress&Anger Management Coaching), Tηλέφωνο 99901858.Email: kleria@skalatimes.com
Έλεγξε το θυμό σου.. πριν σε προλάβει αυτός και σε βγάλει εκτός ελέγχου!
‘Ο καθένας από μας μπορεί να θυμώσει. Αυτό είναι εύκολο. Αλλά το να θυμώσει κανείς με το σωστό άτομο, στον σωστό βαθμό, την σωστή στιγμή, για τον σωστό λόγο και με τον σωστό τρόπο δεν είναι καθόλου εύκολο’(Αριστοτέλης).
Σας έτυχε ποτέ να ‘αφρίζετε’ από θυμό επειδή κάποιος σας έκοψε το δρόμο όταν οδηγούσατε, ή επειδή σας συμπεριφέρθηκαν πολύ άσχημα σε ένα κατάστημα; Σας έτυχε ποτέ να σας ανέβει το αίμα στο κεφάλι επειδή κάποιος σας μείωσε, σας αδίκησε ή σας προσέβαλε; Ο θυμός είναι ένα απόλυτα φυσιολογικό, συνήθως υγιές ανθρώπινο συναίσθημα, που εκδηλώνεται συχνά κάτω από περιστάσεις ‘απειλής’. Δικαιολογημένα μπορεί να θυμώσει κανείς όταν γίνεται θύμα κακομεταχείρισης ή όταν αδικηθεί. Πολύ εύκολα όμως μπορεί να γίνει και επικίνδυνο συναίσθημα όταν τεθεί εκτός ελέγχου και κάνει ζημιά στους άλλους ή και στον ίδιο μας τον εαυτό. Ο θυμός μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα όταν τον αισθάνεται κανείς έντονα, πολύ συχνά, και τον εκφράζει ακατάλληλα με άσχημες λέξεις, χειρονομίες και έρχεται συχνά σε σύγκρουση με άλλους ανθρώπους.
Ο θυμός φυσικά από μόνος του δεν δημιουργεί προβλήματα, αλλά ο τρόπος που εκφράζει κανείς το θυμό του μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο χώρο εργασίας, στην οικογένεια αλλά και στις διαπροσωπικές του σχέσεις. Τα καλά τα νέα όμως είναι ότι μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο πιο εύκολα απ΄ότι μπορεί να κανείς να φανταστεί (και χωρίς κατ ανάγκην τη χρήση καρφιών και ενός σφυριού). Αν είστε λοιπόν έτοιμοι να ελέγξετε το θυμό σας πριν σας ελέγξει αυτός διαβάστε τις συμβουλές που ακολουθούν και ξεκινάτε να τις εξασκείτε για να τον ‘δαμάσετε’.
- Κάντε ένα διάλειμμα: Πριν αντιδράσετε σε μια τεταμένη κατάσταση πάρτε λίγο χρόνο για να αναπνεύσετε βαθιά και μετράτε ανάποδα αργά από το 10 μέχρι το 0. Ο λόγος είναι ότι όταν μετράμε ανάποδα είναι σχεδόν αδύνατο να περάσει οποιαδήποτε άλλη σκέψη από το μυαλό μας και αυτό βοηθά το μυαλό να καθαρίσει από το μαύρο σύννεφο που είναι έτοιμο να ξεσπάσει. Όπου είναι δυνατόν απομακρυνθείτε για λίγο από το άτομο η την κατάσταση μέχρι να ηρεμήσετε.
- Μόλις είστε ήρεμοι εκφράστε το θυμό σας: Είναι καλύτερα να εκφράσετε το θυμό σας και να θέσετε τα επιχειρήματα σας με ένα υγιές τρόπο παρά να τον πνίξετε. Μόλις λοιπόν νιώσετε ότι ηρεμήσατε και μπορείτε να σκεφτείτε καθαρά εκφράστε την απογοήτευση σας με σωστά, εύλογα επιχειρήματα χωρίς να είστε επιθετικοί. Δηλώστε τις ανησυχίες σας, πείτε τι σας ενόχλησε απλά και καθαρά χωρίς να πληγώσετε τους άλλους ή να τους θίξετε. Φανείτε ανώτεροι και μην πληρώσετε το συγκεκριμένο άτομο με το ίδιο νόμισμα.
- Σκεφτείτε πριν μιλήσετε: Εν βρασμώ ψυχής εύκολα μπορείτε να πείτε και να κάνετε πράγματα που θα μετανιώσετε αργότερα. Πάρτε λίγο χρόνο να μαζέψετε τις σκέψεις σας και επιτρέψτε στους άλλους που εμπλέκονται στην κατάσταση να κάνουν το ίδιο.
- Σκεφτείτε πιθανές λύσεις εκτός της λογομαχίας και του καβγά: Αντί να επικεντρωθείτε σε αυτό που σας θύμωσε σκεφτείτε μια λύση για το πρόβλημα. Όπως αναφέραμε ξανά καλύτερα να κτίζεις γέφυρες παρά εμπόδια στις σχέσεις σου με τους άλλους.
- Χρησιμοποιείστε χιούμορ για να ηρεμήσετε την κατάσταση: Κοιτάξετε το θέμα από την αστεία πλευρά. Όλο και κάποιο αστείο σημείο θα υπάρχει στην όλη κατάσταση.
- Μάθετε να εξασκείτε τεχνικές χαλάρωσης: Ακόμα μια καλή μέθοδος χαλάρωσης που αφορά και πάλι την αναπνοή είναι η μέθοδος του 7/11. Καθώς εισπνέετε μετράτε μέχρι το 7 και μετά 11 καθώς εκπνέετε. Επαναλάβετε όσες φορές χρειαστεί μέχρι να ηρεμήσετε.
- Αν ο θυμός σας βγαίνει συχνά εκτός ελέγχου και δεν μπορείτε να τον ελέγξετε ζητήστε βοήθεια: Αν ο θυμός σας φαίνεται να βγαίνει εκτός έλεγχου, βλάπτει εσάς και τους γύρω σας και σας αναγκάζει να κάνετε πράγματα που μετανιώνετε μετά μη διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθεια κάποιου ειδικού.
Ο τρόπος λοιπόν που ανταποκρινόμαστε στις διαφορές και στις διαφωνίες μας στο σπίτι, στη δουλειά και στην κοινωνία μπορεί να δημιουργήσει ανεπανόρθωτες ρήξεις αλλά μπορεί επίσης να κτίσει ασφάλεια και επικοινωνία. Μαθαίνοντας λοιπόν να λύνουμε συγκρούσεις με έναν υγιές θετικό τρόπο ενισχύει τις σχέσεις μας με τους άλλους και μας αφήνει να κοιμόμαστε ήσυχοι, με καθαρή τη συνείδηση μας τα βράδια.