Search
Close this search box.

ΓΕΩΡΓΙΑ ΛΙΟΠΕΤΡΙΤΗ

Μια βαλίτσα φιλανθρωπία έτοιμη για Νεπάλ

Μια νεαρή φοιτήτρια, εκεί στο Brighton, η οποία κατάγεται από τα Λιβάδια Λάρνακος, ετοιμάζει βαλίτσες για το Νεπάλ και ζητά την βοήθεια όλων μας! Η Γεωργία Λιοπετρίτη, φοιτήτρια Ποδιατρικής, μέσω της οργάνωσης Nepal Leprosy Trust θα επισκεφτεί το Νεπάλ για να βοηθήσει τους Λεπρούς που ζουν εκεί. Η δικιά της βοήθεια μπορεί να συμβάλει στο να αποφεχθούν μολύνσεις,ακρωτηριασμοί ακόμη και θανάτοι. Μπορεί για εμάς η λέπρα να είναι μια ασθένεια μιας άλλης εποχής, αλλά για κάποιους, λιγότερο τυχερούς, είναι ακόμη μάστιγα. Ακόμη και το μικρότερο ποσό μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο στο φιλανθρωπικό έργο της νεαρής Γεωργίας. Δέκα ευρώ μπορεί να βοηθήσουν στο να γλιτώσει κάποιος ένα ακρωτηριασμό, μια μόλυνση, ένα θάνατο. Εκείνο το τετριμμένο “και η μικρότερη εισφορά μετρά” είναι τόσο βαρυσήμαντο και αληθινό. Εσύ θα βοηθήσεις;   

  

Της Γιώτας Δημητρίου

 

 Γεωργία από που κατάγεσαι και που σε βρίσκουμε σήμερα;
Κατάγομαι από τα Λιβάδια Λάρνακος και βρίσκομαι στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου θα ολοκληρώσω τις σπουδές μου στη Ποδιατρική τον ερχόμενο Ιούνιο.

Αποφάσισες να λάβεις μέρος σε ένα φιλανθρωπικό project, περι τίνος πρόκειται;
Ναι, μαζί με τη Μπρούνα, μία φίλη και συμφοιτήτρια μου, από την Αλβανία, αποφασίσαμε να προφέρουμε εθελοντικά τη βοήθειά μας στο Nepal Leprosy Trust, μία φιλανθρωπική οργάνωση στο Νεπάλ η οποία παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στήριξη σε ασθενείς που πάσχουν από λέπρα και είναι στιγματισμένοι από τη κοινωνία. Είμαι σίγουρη ότι όλοι θυμάστε τη σειρά του ΜΕΓΑ «Το νησί», η οποία έδειχνε με πιο τρόπο οι ασθενείς αυτοί αντιμετωπίζονταν από την κοινωνία. Αν και η ιστορία της Χίσλοπ διαδραματιζόταν γύρω στη δεκαετία του ’40 με ’50, αυτό αποτελεί πραγματικότητα για τους ασθενείς του 21ου αιώνα όχι μόνο στο Νεπάλ, αλλά και σε άλλες χώρες οι οποίες δεν είναι τόσο οικονομικά και πολιτισμικά εξελιγμένες. Ο ρόλος μας ως ποδίατροι είναι να παρέχουμε θεραπεία για την αντιμετώπιση τραυμάτων που οι ασθενείς συχνά έχουν στα πόδια και τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε μολύνσεις, ακρωτηριασμό, ακόμη και θάνατο.
Πως μπορεί να βοηθήσει ο κόσμος και να συμβάλει σε αυτό το εγχείρημα σου;
Η οργάνωση δουλεύει αποκλειστικά με εισφορές από το κοινό και εθελοντική εργασία. Δυστυχώς, οι οικονομικοί πόροι της οργάνωσης διοχετεύονται για αγορά φαρμάκων και ιατρικών προμηθειών κι έτσι δε μπορεί να προσφέρει οικονομική βοήθεια στους εθελοντές για τα ταξιδιωτικά τους έξοδα και διαμονή. Επίσης, η οργάνωση έχει κτίσει  το δικό της νοσοκομείο, στο οποίο βλέπει επί καθημερινής βάσεως ασθενείς λέπρας από διάφορες περιοχές, και διάφορα καταλύματα, ούτως ώστε οι ασθενείς που εκδιώκονται από τα χωριά τους να μπορούν να διαμένουν με τις οικογένειές τους.


Γιατί στο Νεπάλ;
Το Νεπάλ είναι μία φτωχή και μικρή χώρα με περίπου 4,000 περιπτώσεις λέπρας να διαγιγνώσκονται ετησίως. Διάφοροι φοιτητές από το Πανεπιστήμιο του Brighton, όπου και σπουδάζω, έχουν προσφέρει εθελοντική εργασία στο Νεπάλ στο παρελθόν με εξαιρετικά αποτελέσματα γι’ αυτό και ‘μεις αποφασίσαμε να προσφέρουμε με τη σειρά μας τη βοήθειά μας σ’ αυτούς τους ανθρώπους που τόσο τη χρειάζονται.

Πότε θα πάτε;
Τις 3 πρώτες βδομάδες του Ιούλη και θα μένουμε στο νοσοκομείο.Κατά τη διάρκεια των τριών αυτών εβδομάδων, θα δουλεύουμε καθημερινά με εξαίρεση τις ημέρες του Σαββάτου, οι οποίες είναι αργία για το Νεπάλ. Οι υπευθυνότητές μας θα περιλαμβάνουν κλινικές ώρες εντός του νοσοκομείου, αλλά και κινητές κλινικές οι οποίες θα επισκέπτονται ασθενείς που διαμένουν σε μακρινές τοποθεσίες και αδυνατούν να επισκεφθούν το νοσοκομείο. Επίσης, θα συμμετάσχουμε σε διάφορες συναντήσεις κατά τις οποίες θα προσφέρουμε συμβουλές στους ασθενείς για το πώς να προστατεύουν τον εαυτό τους, και συγκεκριμένα τα πόδια τους, από διάφορες επιπλοκές της ασθένειάς τους.
Τι σε ώθησε να λάβεις μέρος σε αυτό το φιλανθρωπικό έργο;
Ο χαρακτήρας των σπουδών μου αλλά και των δικών μου αρχών με έκανε να δείξω ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε αυτή τη φιλανθρωπική πράξη. Η φιλοσοφία του επαγγέλματός μου εμπερικλείει το αίσθημα του αλτρουισμού και της αλληλεγγύης και πιστεύω ότι ως άνθρωποι οφείλουμε να προσφέρουμε ό,τι μπορούμε στο συνάνθρωπό μας. Νιώθω ότι οι πρακτικές ικανότητες που διαθέτω λόγω της φύσεως της δουλειάς μου είναι πολύτιμες στο να διασφαλίσουν μία καλύτερη ποιότητα ζωής σε ασθενείς που επηρεάζονται από μία τόσο σοβαρή ασθένεια.

 

Τέτοιου είδους ενέργειες μπορούν να βοηθήσουν να γίνει ο κόσμος “a better place”; Τι άλλο πρέπει να έχουμε υπόψη μας για να συμβάλουμε στο να γίνει καλύτερος ο κόσμος;
Κατά τη γνώμη μου, οι Κύπριοι ως λαός είμαστε αρκετά δοτικοί όσο αφορά θέματα που έχουν να κάνουν με το να βοηθάμε τους συνανθρώπους μας. Δεν είναι λίγες οι ετήσιες ενέργειες που γίνονται εκ μέρους διάφορων φιλανθρωπικών οργανώσεων στην Κύπρο, όπως ο Ραδιομαραθώνιος για παράδειγμα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, όμως, ότι εκεί έξω υπάρχουν και άνθρωποι λιγότερο τυχεροί από μας οι οποίοι ακόμη μαστίζονται από ασθένειες που εμείς έχουμε χρόνια τώρα ξεπεράσει. Καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο για πολλούς ανθρώπους να προσφέρουν τη βοήθεια αυτοπροσώπως, αλλά ο ρόλος των εισφορών είναι εξίσου σημαντικός έτσι ώστε άνθρωποι που μπορούν, να πραγματοποιούν το έργο αυτό εκ μέρους όλων μας.
 Στην Αγγλία πόσο εύκολα λαμβάνουν μέρος σε φιλανθρωπικά έργα οι Βρετανοί;
Το φιλανθρωπικό έργο είναι εμποτισμένο στην κουλτούρα των Βρετανών και πολλοί νέοι αναλαμβάνουν εθελοντικούς ρόλους σε διάφορα επίπεδα και τομείς. Το 58% των ενήλικων Βρετανών δίνει κάποιο ποσό για φιλανθρωπία κάθε μήνα.


Που μπορούν να σε βρουν όσοι θέλουν να συμβάλουν στο φιλανθρωπικό σου έργο;
‘Εχουμε μαζέψει το ένα τρίτο του ποσού που χρειαζόμαστε για το ταξίδι μας και αυτό μέσω των ευγενών χορηγιών από διάφορους επιχειρηματικούς φορείς, την Ελληνορθόδοξη εκκλησία της πόλης του Eastbourne, φίλoυς και οικογένεια. Έχουμε να μαζέψουμε 1000 αγγλικές στερλίνες ακόμη, κάτι για το οποίο θέλω να πιστεύω ότι οι συμπατριώτες μου θα δείξουν την ευαισθησία που έχουν για τέτοια θέματα. Στέλνουμε μία θερμή παράκληση προς όλους,  να βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούν ούτως ώστε να διεκπεραιώσουμε το έργο μας. Και η μικρότερη εισφορά είναι σημαντική για εμάς και εκτιμάται δεόντως. Μπορείτε να με βρείτε στο Facebook (Georgia Liopetriti) και στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις gliopetriti@hotmail.com και G.Liopetriti1@uni.brighton.ac.uk για οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή πληροφορίες χρειάζεστε.


Υπάρχει κάποια ιστοσελίδα με πληροφορίες για το
project αυτό;
H ιστοσελίδα της οργάνωσης στο www.nlt.org.uk και ένα άρθρο που δημοσιεύσαμε στο ενημερωτικό δελτίο της Ένωσης Ποδιάτρων Αγγλίας (Απρίλιος 2012), το οποίο μπορείτε να δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο. Σας ευχαριστούμε όλους πάρα πολύ, και ιδιαίτερα το Skala Times για την πολύτιμή του βοήθεια και το κοινωνικό έργο που διατελεί.

http://campaign.r20.constantcontact.com/render?llr=tp9hfsbab&v=001RTSvD7iYYABA2B4-OOfd3Nr-lctfcWVmpVX56MDIIns922ABbb44yGjYtUCLLfS5bfVauUW9MhxZco-u7VThurpM_MmFr72gRwKiPduZsjPQveo370Dqqn2kwZSO4tWFExV0DF7Q0B8%3D

 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

1 thought on “ΓΕΩΡΓΙΑ ΛΙΟΠΕΤΡΙΤΗ”

  1. Σας ευχαριστώ όλους για τα like… Όποιος θελήσει να προσφέρει κάποια εισφορά παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου, ακόμη και η πιο μικρή βοήθεια είναι σημαντική για εμάς. Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας!

Comments are closed.

On Key

Related Posts

Κοινή ανακοίνωση ΑΕΚ και Ανόρθωσης

Πραγματοποιήθηκε χθες, συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπειών των ΔΣ των Σωματείων ΑΕΚ και Ανόρθωσης με θέμα συζήτησης την οπαδική βία και την ποικιλότροπη έκφραση της εντός της

Aυξάνονται οι ποινές για το αδίκημα της υποκίνησης βίας ή μίσους λόγω γενετήσιου προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου με νόμο που ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής

Αύξηση ποινών για υποκίνηση βίας ή μίσους κατά των ΛΟΑΤΚΙ, τι αλλάζει Την σχετική πρόταση νόμου του Βουλευτή του ΑΚΕΛ Άριστου Δαμιανού ψήφισαν 30 Βουλευτές

error: Content is protected !!