Της Μαλβίνας Ιωάννου
Λοιπόν, είμαι νευριασμένη! Πολύ νευριασμένη όμως! Δεν με νοιάζει ρε φίλε σε ποιο κόμμα ανήκεις, με νοιάζει όμως που μιλάς χωρίς να ξέρεις. Με νοιάζει που προσπαθείς να αλλάξεις την ιστορία με ψέματα. Με νοιάζει όταν “δημοσιογράφοι” καταντούν πιόνια και ξεπουλιούνται λέγωντας ψέματα, αποσπασματικές ειδήσεις και κάνουν έμμεση προπαγάνδα (όχι άμεση, έμμεση, με τέχνη).
Με ενοχλεί να σε βλέπω να επαναλαμβάνεις μαλακίες που δεν έχουν σχέση με την ιστορία και αληθινά γεγονότα.
Το Skala Times δεν είναι και ούτε πρόκειται να γίνει ποτέ πολιτικό περιοδικό.
Αλλά τυχαίνει να βλέπω ακατοίκητα κεφάλια, (το μυαλό το έσκασε, όπως την ταινία “η νύφη το έσκασε”, ένα πράμα), και με ενοχλεί που αυτά τα ακατοίκητα μιλούν και παραμιλούν και αγωνίζονται να μας πείσουν πως το μαύρο είναι άσπρο και πως ο γαϊδαρος πετά!
Εγώ όταν δεν γνωρίζω κάτι, σιωπώ. Το ίδιο θα έπρεπε να έκαναν όλοι.
Εν πάσει περιπττώση, σήμερα θα κάνουμε μερικά μαθήματα. Δωρεάν κιόλας. Χωρίς πολιτικό χρώμα, αλλά πολιτικής επιστήμης. Και όχι η δικιά μου εκδοχή, αλλά η επίσημη εκδοχή/ερμηνεία των λέξεων. Οκ;
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ: είναι η παρουσίαση ενός μηνύματος με έναν συγκεκριμένο τρόπο ώστε να εξυπηρετήσει συγκεκριμένους σκοπούς. Ετυμολογικά, προπαγάνδα σημαίνει «διάδοση μίας φιλοσοφίας ή άποψης». Ιστορικά, ο όρος χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον εντός πολιτικού συγκειμένου και ιδιαίτερα αναφορικά με συγκεκριμένες κινήσεις που προωθούνται από κυβερνήσεις ή πολιτικές ομάδες. Το προπαγανδιστικό μήνυμα διαφέρει από την γενικότερη διαφήμιση στο ότι περιέχει τρανταχτές και επιτηδευμένες ψευδολογίες ή/και παραλείπει τέτοιον όγκο αληθειών/γεγονότων σχετικών με το θέμα που καθίσταται έντονα παροδηγητικό.
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ: η ένωση δύο τουλάχιστον ανεξάρτητων κι αυτόνομων κρατών, ώστε να συνιστούν μια ενιαία κρατική υπόσταση με διεθνή προσωπικότητα, κοινό σύνταγμα και εσωτερικό δίκαιο.
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ: Η Εκτελεστική εξουσία, καλούμενη και Διοικητική εξουσία, είναι η δεύτερη κατά σειρά διακριτή λειτουργία της ενιαίας κρατικής εξουσίας, μετά τη Νομοθετική εξουσία και πριν τη Δικαστική εξουσία που εκδηλώνονται σε κάθε δημοκρατικά ευνομούμενη Πολιτεία, σύμφωνα με την τριχοτόμηση της εξουσίας που προέβη ο Μοντεσκι(ου)έ. Αντικείμενο της εκτελεστικής εξουσίας είναι η επίβλεψη της εκτέλεσης των νόμων καθώς και η διεύθυνση των κρατικών υποθέσεων. Σύμφωμα με το είδους του πολιτεύματος κάθε χώρας η εκτελεστική εξουσία ανατίθεται στον ανώτατο άρχοντα (Ηγεμόνα, ή Πρόεδρο Δημοκρατίας κ.λπ.) και στην Κυβέρνηση. Αυτοί που ασκούν την Εκτελεστική, ή Διοικητική εξουσία, ονομάζονται “Διοικητικά όργανα” ή απλά “Όργανα” (του Κράτους).
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ: Σύμφωνα με το άρθρο 61 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, η νομοθετική εξουσία ασκείται από τη ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ (όχι ένας Πρόεδρος μόνος του δεν είναι νομοθετική εξουσία). Η Βουλή των Αντιπροσώπων είναι το νομοθετικό σώμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η σύσταση και λειτουργία της διέπονται από ταάρθρα 61085 (Μέρος IV) του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και από τον κανονισμό της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο οποίος εγκρίθηκε από το σώμα το 1980. Ο κανονισμός της Βουλής των Αντιπροσώπων αναθεωρήθηκε το 1985 και το 1995, ώστε να συνάδει με τα σημερινά δεδομένα και τις σημερινές ανάγκες, με βάση και την εμπειρία που στο μεταξύ αποκτήθηκε
ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ: Είναι το δόγμα που αναπτύσσεται με σύνδεσμο συγκεκριμένα γνωρίσματα “traits”, όπως π.χ. εθνικά, θρησκευτικά, πολιτιστικά κ.λπ., προκειμένου να αναγάγει μια ομάδα αντίστοιχα (κοινωνική, φυλετική, θρησκευτική), ως υπέρτερη άλλων. Το πιο συνηθισμένο είδος ρατσισμού, και αυτό που έχει δώσει την αρχική ονομασία στην λέξη (εκ της ιταλικής (“ράτσα”) razza = φυλή), είναι ο φυλετικός ρατσισμός. Οι φυλετικοί ρατσιστές πιστεύουν σε βιολογικές διαφορές μεταξύ των φυλών, βάσει των οποίων και προσδιορίζουν αυτές σε ανώτερες και κατώτερες. Έτσι, με την θεωρία αυτή υποστηρίζουν ότι η φυλή με συγκεκριμένα (ανώτερα) εξωτερικά ή ανθρωπολογικά χαρακτηριστικά, έχει το δικαίωμα να θεωρεί εαυτόν της ανώτερη από τις άλλες.
Υ.Γ Όταν ο Γιώργος (που είναι έξυπνος και με γνώσεις) μου λεει ότι θέλει να βρει μιαν 22χρονη άμυαλη να δεσμευτεί, εγώ του λέω ότι θέλω να βρω έναν 30χρονο με γνώσεις και πιο έξυπνο από εμένα! Ενδεχομένως, λοιπόν, κάποιους δεν τους ενοχλεί η χαζομάρα, το να μιλούν κάποιοι και να λένε αρλούμπες. Εμένα με ενοχλεί. Διότι εγώ όταν δεν γνωρίζω κάτι σιωπώ. Δεν θα έπρεπε να έκαναν όλοι το ίδιο; Μπουκτίσαμε πια με τόσους “ξερόλες”, που μόνο βλακείες λένε!