Search
Close this search box.

Its ok “Όταν η αγάπη γίνεται εμμονή”

Γράφει η Ψυχοθεραπεύτρια/ Υπνοθεραπεύτρια Κλαίρια Δεσπότη (BSc Psychology, MACP, Dip. Clinical Hypnotherapy, NGH, GHR reg., Dip. CVGB (Virtual Gastric Band Hypnosis), Hypnobirthing&Hypnofertility practitioner, WILL-STOP Hypnotherapy, Dip. Stress&Anger Management Coaching), Tηλέφωνο 99901858.Email: kleria@skalatimes.com

Όταν η αγάπη γίνεται εμμονη…

Η αγάπη λένε είναι ένα υπέροχο συναίσθημα… Δύο καρδιές συναντιούνται και κτυπούν σαν μια. Μια αμοιβαία συμπάθεια – έλξη μεταξύ δυο ανθρώπων και μια υπόσχεση ότι θα κρατά ο ένας τον άλλο ευτυχισμένο. Τουλάχιστον υπό κανονικές συνθήκες. Τι γίνεται όμως όταν η αγάπη για έναν άνθρωπο γίνεται εμμονή; Τι γίνεται όταν αυτή η συμπάθεια μετατρέπεται σε μια μανιακή επιθυμία να σου ανήκει ο άλλος; Μερικοί άνθρωποι δεν ερωτεύονται απλά, αλλά παθαίνουν εξάρτηση με τον σύντροφο τους , ή από τον πρώην, ή ακόμα και με έναν άνθρωπο που βλέπουν κάπου μια φορά την βδομάδα και δεν έχουν καν οποιαδήποτε άλλη κοινωνική επαφή μαζί τους. Γιατί κάποια άτομα ταλαιπωρούνται από έμμονες ιδέες στον έρωτα και δυσκολεύονται να δημιουργήσουν ή και να διατηρήσουν υγιές σχέσεις; Και ναι αυτό είναι ένα είδος διαταραχής που ταλαιπωρεί τόσο γυναίκες όσο και άντρες και συμβαίνει πολύ πιο συχνά από ότι μπορεί κανείς να υποψιαστεί. Αναφέρομαι στο σύνδρομο της ψυχαναγκαστικής διαταραχής στην αγάπη.

Πάρτε παράδειγμα μια φίλη μου, ενώ πέρασαν χρόνια που έχει χωρίσει με κάποιον, κι ενώ αυτός είναι παντρεμένος, εξακολουθεί μέχρι σήμερα να ταλαιπωρεί τον εαυτό της με έμμονες ιδέες ότι μπορούν ακόμα να είναι μαζί, ότι της ανήκει, ότι θα έπρεπε και πρέπει να είναι μαζί της και όχι με την άλλη, κι άλλα παρόμοια. Εννοείται ότι η φίλη μου στην προσωπική της ζωή παραμένει μέχρι σήμερα στάσιμη. Σε μιαν άλλη περίπτωση μια άλλη μου φίλη παραμένει σε μια ‘αρρωστημένη σχέση’ όπως εύστοχα θα μπορούσε να περιγράψει κάποιος, όπου ανέχεται να είναι το θύμα συναισθηματικής κακομεταχείρισης, αφού αυτός έχει παράλληλες σχέσεις, την μειώνει συνεχώς και άλλα τόσα. Αυτή παρόλο το συναισθηματικό πόλεμο έχει πάθει εμμονή με αυτό τον άνθρωπο και αρνείται πεισματικά να τον αφήσει. Από την άλλη μια άλλη μου φίλη έχει πάθει τέτοια εμμονή με το σύντροφο της που ζηλεύει και τη σκιά του, ενώ συνέχεια ανησυχεί ότι θα την αφήσει και ζει γενικά μέσα στην ανασφάλεια. Ναι , αυτά όλα είναι συμπτώματα ψυχαναγκαστικής συμπεριφοράς στην αγάπη και στις σχέσεις.

Δεν είναι ξεκάθαρο το πότε ένα συναίσθημα σταματά να είναι αγάπη και γίνεται εμμονή. Κάποιες φορές οι εμμονές είναι στη φύση του ατόμου. Το σίγουρο είναι ότι αν υποφέρετε από τέτοιες εμμονές ή έχετε μπλέξει με ένα άτομο που σας καταδιώκει συνεχώς και έχει πάθει εμμονή μαζί σας έχετε πρόβλημα και πρέπει να το λύσετε. Όπως και για όλες τις ψυχαναγκαστικές διαταραχές η θεραπεία ξεκινά από μέσα, όταν και εφόσον αντιληφθεί κανείς ότι τέτοιες αντιδράσεις (ψυχαναγκασμοί) αν και συχνό φαινόμενο δεν είναι φυσιολογικές. Ναι, η θεραπεία για μια τέτοια διαταραχή ξεκινά όταν το άτομο αντιληφθεί τον πόνο που προκαλεί στον εαυτό του και πάρει πίσω την κατάσταση και τα αισθήματα του στα χέρια του.

Μιλάτε λοιπόν στον εαυτό σας. Ενθαρρύνετε και ενδυναμώστε το ‘εγώ’ σας. Προτάσεις και σκέψεις του είδους ‘Σε αγαπώ αλλά αγαπώ τον εαυτό μου περισσότερο’ , ή ‘Η ζωή μου είναι πιο σημαντική από τη δική σου’ πρέπει να γίνουν κομμάτι της καθημερινότητας του ατόμου που υποφέρει από εμμονή για κάποιον άλλο εφόσον για τον καθένα μας η καλύτερη και μεγαλύτερη επένδυση όπως αναφέραμε ξανά είναι ο εαυτός μας. Έτσι κι αλλιώς κανείς δεν σας εγγυάται ότι το άτομο για το οποίο ενδιαφέρεστε τόσο έντονα είναι και ότι καλύτερο για σας.

Εκτός όρασης εκτός μυαλού λένε. Ή αλλιώς μάτια που δεν βλέπονται γρήγορα ξεχνιούνται. Όταν δεν βλέπεις το άτομο που σε ενδιαφέρει και σου προκάλεσε αυτό το είδος εμμονής το σκέφτεσαι λιγότερο, το συζητάς με άλλους λιγότερο και τελικά το επιθυμείς λιγότερο. Μια από τις σοφότερες κουβέντες που άκουσα στη ζωή μου είναι ότι τίποτα δεν το επιθυμείς όταν δεν το σκέφτεσαι. Μείνετε για λίγο μακριά από το άτομο που σας ενδιαφέρει, και αποφύγετε να ακούτε τα νέα του. Αλλάξτε στέκια και παρέες ακόμα αν χρειαστεί. Στην πορεία αυτό θα σας βοηθήσει αφάνταστα. Επίσης η συναναστροφή με θετικά άτομα, και γενικά οι θετικές κοινωνικές συναλλαγές είναι άκρως θεραπευτικές. Από την άλλη καλή ιδέα θα ήταν να αποκτήσετε ένα χόμπι. Λέγεται ότι όταν κάποιος ασχολείται πολύ με ένα χόμπι ξεχνιέται γενικά από τα υπόλοιπα και την καθημερινότητα εφόσον η προσοχή και το ενδιαφέρον του εστιάζονται σε κάτι καινούριο και πολλές φορές συναρπαστικό. Αν όλα τα άλλα αποτύχουν ζητήστε επαγγελματική βοήθεια.

Να θυμάστε ότι μπορεί να υπάρχει πάντα μια δόση ‘τρέλλας’ στην αγάπη, αλλά υπάρχει και πάντα μια δόση λογικής στην τρελλα. Ο εαυτός σας είναι ότι πιο σημαντικό έχετε γι αυτό ζήστε τη ζωή σας για ΕΣΑΣ….

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Μουσική, χορός, Μαζορέτες, δωρεάν κρασί και ξυλοπόδαροι σήμερα στο κέντρο της Λάρνακας!

Τραγούδι με τις μοναδικές φωνές της Γεωργίας Καϊμακλιώτη και του Γιώργου Μιχαηλίδη. Δωρεάν κρασί και Ζιβανία.Κάθοδος Ξυλοπόδαρων με μαγευτικό show φωτιάς.Μαζορέτες της Αιμιλίας Σαλούτα.Τυμπανιστές Λάρνακας.Σχολή

Η Ιουλία Καλλιμάνη έρχεται στη Κύπρο, ποια είναι αυτή η Ελληνίδα τραγουδίστρια φαινόμενο, με την ξεχωριστή λαϊκή χροιά;

Οι εμφανίσεις της έχουν γίνει ο βασικός λόγος που πολλοί λάτρεις της νυχτερινής ζωής αποφασίζουν ξανά και ξανά να επισκέπτονται τα νυχτερινά κέντρα που εμφανιζεται.

error: Content is protected !!