Search
Close this search box.

Μάριος Κουκουμάς

O νεαρός αυτός δικηγόρος, διανύει τη δεύτερη του θητεία ως Δημοτικός Σύμβουλος της Λάρνακας. Η ανάμιξη του στα κοινά, το πολιτικό του υπόβαθρο, η έντονη κοινωνική του δραστηριότητα και η αγάπη του για τη Λάρνακα κάνουν κάποιους να αναρωτιούνται αν στο μέλλον διεκδικήσει μια θέση ως Δήμαρχος της πόλης. Ο ίδιος απαντά “Όχι, δεν το έχω σκεφτεί. Αυτό που σκέφτομαι είναι πώς θα βάλω το δικό μου λιθαράκι στην επιτυχία του Δημοτικού Συμβουλίου. Πιστεύω πολύ έντονα ότι όποιος πνίγεται σε φιλοδοξίες αντί να αφοσιώνεται σε αυτό που έχει αναλάβει, είναι καταδικασμένος να αποτύχει”. Το Skala Times σήμερα, συνομιλεί με μια γνωστή προσωπικότητα της πόλης, τον Μάριο Κουκουμά με θέμα βέβαια τη πόλη του Ζήνωνα.

 

Ποιοι λόγοι σε ώθησαν να υποβάλεις υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία ως Δημοτικός Σύμβουλος;
Είμαι της άποψης ότι το Δημοτικό μας Συμβούλιο πρέπει να είναι πραγματικά αντιπροσωπευτικό της πόλης μας. Να αντικατοπτρίζει το σύνολο των δημοτών μια πόλης.  Ιδιαίτερα για την Λάρνακα, να έχει ανθρώπους από διάφορους επαγγελματικούς χώρους, κάθε ηλικίας, πρόσφυγες και μη, σύμβουλους που έχουν την εμπειρία μιας προηγούμενης θητείας και άλλους που να φέρνουν μαζί τον ενθουσιασμό κάποιου που εκλέγεται πρώτη φορά. Αυτός ο συνδυασμός πιστεύω έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Θεώρησα ότι έχοντας ήδη την εμπειρία της προηγούμενης πενταετίας θα μπορούσα να είμαι πιο χρήσιμος στο έργο αυτού του δημοτικού συμβουλίου και εφόσον και το Κόμμα μου εκτίμησε ότι θα έπρεπε να βρίσκομαι στο ψηφοδέλτιο και με τίμησε με την συμπερίληψη μου στο ψηφοδέλτιο του, διεκδίκησα ξανά.

Το ότι προέρχεσαι από μια οικογένεια με πολιτικό υπόβαθρο (γιος της κ. Σκεύης Κούτρα- Κουκουμά) έπαιξε κάποιο ρόλο στην απόφαση σου να αναμιχθείς στα κοινά;
Πρέπει πρώτα από όλα να πω ότι στη δική μας αντίληψη, ενεργός κοινωνικά και πολιτικά δεν είναι μόνο όποιος διεκδικεί αξιώματα αλλά αυτός ο οποίος είναι ενεργός και δραστήριος με τα δρώμενα της ζωής στην ευρύτερη ερμηνεία τους. Πάρα πολλοί συμπολίτες μας είναι δραστήριοι στο γίγνεσθαι της πόλης χωρίς να είναι ενταγμένοι κάπου κομματικά και χωρίς να ταυτίζουν τη δράση τους αυτή με διεκδίκηση κάποιας θέσης, αυτό όμως δεν μειώνει την σημασία της οργανωμένης διεκδίκησης και δράσης ακόμα και μέσα από τις γραμμές μια πολίτικης παράταξης. Όσο αφορά την οικογένεια, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι το οικογενειακό περιβάλλον δίνει ερεθίσματα, μεταδίδει αξίες και αρχές. Από μια ηλικία και έπειτα όμως, ο καθένας κάνει τις επιλογές του και είναι υπεύθυνος για αυτές. Αν δεν πιστεύεις ότι αυτό που κάνεις, αυτό για το οποίο αγωνίζεσαι και αφιερώνεις δυνάμεις, έχει ουσία και ευρύτερη σημασία, αργά ή γρήγορα, θα το εγκαταλείψεις. Είναι αλήθεια ότι η οικογένεια μας -από τους παππούδες μας- είναι έντονα πολιτικοποιημένη. Σε ότι με αφορά, είμαι οργανωμένος στο Λαϊκό Κίνημα της Αριστεράς και στις τάξεις του ΑΚΕΛ από μαθητής και μέχρι σήμερα προσπαθούσα πάντα να συμμετέχω στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό στη δράση του αλλά και στα κοινά της πόλης μας. Οπόταν, νιώθω, ότι στην απόφαση μου για συμμέτοχη στο δημοτικό συμβούλιο μάλλον αυτό μέτρησε, παρά το οικογενειακό υπόβαθρο.

Πολλοί (καχύποπτοι) υποστηρίζουν ότι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι δεν κάνουν τίποτα, απλά παίρνουν ένα μισθό από το κράτος (και κατ’ επέκταση από το φορολογούμενο πολίτη). Αλήθεια, ποια είναι τα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις ενός Δημοτικού Συμβούλου;
Πάντως, οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις καταθέτουμε μεγάλο μέρος της αντιμισθία αυτή στο ταμείο του Κόμματος. Άρα τουλάχιστον για εμάς, που μπορώ να μιλήσω, κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε και εκ των πραγμάτων δεν ισχύει. Αλλά για να μην αδικήσω κανένα συνάδελφο πραγματικά πιστεύω ότι κανένας από τους δημοτικούς συμβούλους δεν διεκδίκησε τη θέση αυτή για τα χρήματα της αντιμισθίας, που ανέρχονται στα 598 ευρώ μηνιαίως. Τα τυπικά, για να τα πούμε έτσι, καθήκοντα και υποχρεώσεις ενός δημοτικού συμβούλου είναι η συμμετοχή στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και των Επιτροπών και εκ των πρότερων μελέτη της ημερησία διάταξης της εκάστοτε επιτροπής και συνεδρίας δημοτικού συμβουλίου που είναι μέλος. Στα ευρύτερα “καθήκοντα” του είναι και η παρουσία του σε μια σειρά από εκδηλώσεις του Δήμου.Το ζητούμενο και το ευκταίο όμως είναι να μην περιοριζόμαστε σε αυτά. Το πόσο καλά προετοιμασμένος προσέρχεται ένας δημοτικός σύμβουλος στις συνεδριάσεις όπου θα ληφθούν αποφάσεις, πόσο καλά ενημερωμένος είναι για τα διάφορα θέματα της πόλης, τι επαφή έχει με τους συμπολίτες μας είναι αυτά που θα κάνουν τη διαφορά. Να μην ξεχνάμε ότι οι συνδημότες μας είναι αυτοί που τελικά κρίνουν το έργο και την πρόσφορα του δημοτικού σύμβουλου η όποια κριτική πρέπει να ασκείται καθόλην την διάρκεια της θητείας του Δημοτικού Συμβουλίου, καθοδηγώντας και ωθώντας τους. Ο δημοτικός σύμβουλος νομίζω θα κριθεί όχι από το αν εκπληρώνει τις τυπικές του υποχρεώσεις με τις παρουσιάσεις αλλά τι περισσότερο από αυτό, προσφέρει, με τις ιδέες το όραμα και με το έργο του.

Τι πιστεύεις ότι χρειάζεται σήμερα η πόλη μας;
Κατ’ αρχήν είναι σημαντικό να υλοποιηθούν όλα τα έργα που έχουν δρομολογηθεί τα προηγούμενα χρόνια, γιατί πρόκειται για μεγάλα έργα που θα αλλάξουν την εικόνα, και όχι μόνο, της Λάρνακας. Λίγο πολύ όλοι ξέρουμε τι χρειάζεται η πόλη μας, από πλευράς υποδομών, κοινωνικών θεσμών αλλά και ευρύτερων πολιτικών, και είναι ίσως τα πλείστα τετριμμένα και χιλιοειπωμένα. Θεωρώ ότι αυτό που άμεσα λείπει από την Λάρνακα και είναι στα χεριά του κάθε συνδημότη μας είναι η συμμέτοχη στα κοινά, η συμμέτοχη στις διεκδικήσεις της πόλης μας, να αντιληφθούμε ότι έχουμε την δύναμη μέσα από μια οργανωμένη και μαζική διεκδίκηση να κερδίσουμε πολλά. Tα παράπονα, τα όποια ενδεχομένως να είναι και δικαιολογημένα, δεν θα αλλάξουν με την διαιώνιση τους ως παραπόνα αλλά με την οργανωμένη διεκδίκηση έργων και μεταρρυθμιστικών τομών. Τα έργα τα όποια βλέπουμε με ικανοποίηση σήμερα να υπογράφονται και να υλοποιούνται δεν έπεσαν από τον ουρανό ούτε γίνονται εκ θαύματος. Είμαι αποτέλεσμα μιας πολύχρονης και οργανωμένης προσπάθειας με τη συμμετοχή κοινωνικών συνόλων  της πόλης αλλά και πολλών συνδημοτών μας ατομικά. Και θεωρώ υποχρέωση μου να υπενθυμίζω ότι αυτής της προσπάθειας ηγήθηκε ο προηγούμενος Δήμαρχος της πόλης κ. Αντρέας Μωϋσέως. Σήμερα δρέπουμε τους καρπούς εκείνης της προσπάθειας. Θεωρώ ότι η συμμέτοχη των συνδημοτών μας στις διεκδικήσεις, στο διάλογο για τα προβλήματα της πόλης και στην υλοποίηση των διαφόρων έργων είναι το κλειδί για την πραγμάτωση τους.

Πολιτιστικά πως βλέπεις τη πόλη μας; Πολλοί καλλιτέχνες, Λαρνακείς, υποστηρίζουν πως θα ήταν σωστό να υπήρχε ένας χώρος από τον Δήμο, στον οποίο θα μπορούσαν οι καλλιτέχνες της πόλης να εκθέτουν τις δημιουργίες τους δωρεάν. Πώς σου φαίνεται μια τέτοια προοπτική;
Πολιτιστικά και είναι εμφανές, η πόλη μας την τελευταία δεκαετία έχει κάνει θεαματικά άλματα προόδου με την εισαγωγή μια πλειάδας πολιτιστικών θεσμών όπως είναι το μιούζικαλ και ο πολιτιστικός χειμώνας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω εμπλουτισμό και βελτίωση. Όσον αφορά την πρόταση για χώρο δωρεάν έκθεσης δημιουργών πιστεύω ότι είναι μια εξαιρετική ιδέα, από όλες τις σκοπιές. Και στην πτυχή της ανάδειξης της καλλιτεχνικής δημιουργίας και στην προοπτική αυτή η δυνατότητα να δίνεται στους καλλιτέχνες δωρεάν ή έστω με ένα πολύ χαμηλό αντίτιμο, χώρος έκφρασης του “λόγου” τους είναι καθήκον.  Ο Δήμος έχει σταθεί αρωγός σε πολλές τέτοιες προσπάθειες αρκεί μοναχά να αναφερθώ στις θεσμοθέτηση της δεκαπενθημέρου ερασιτεχνικής δημιουργίας. Περαιτέρω να αναφερθώ και σε πρόγραμμα το όποιο επεξεργάζεται ο Δήμος Λάρνακας στα πλαίσια της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το όποιο θα έχει ως κεντρικό άξονα τους νέους δημιουργούς με εκδηλώσεις για τις εικαστικές, μουσικές χορευτικές και άλλες μορφές τέχνης και δημιουργίας. Για εμάς στην Αριστερά, η Τέχνη και ο Πολιτισμός έχουν, διαχρονικά, άλλο ποιοτικό βάρος. Έτσι, πιστεύω -αν θέλετε και ως πολιτική θέση – ότι ο Δήμος και ευρύτερα η Πολιτεία οφείλει να παραμερίζει τα οικονομικά εμπόδια που συναντούν οι καλλιτέχνες στη δημιουργία και την δημιουργικότητα τους. Είναι υποχρέωση της πολιτείας να δώσει εκείνα τα εχέγγυα για να “ανθίσει” η δημιουργία και να ανοίξουν οι δρόμοι του πνεύματος και του οράματος.

Για σένα κύριε Κουκουμά τι σημαίνει “πολιτισμός”;
Ως Πολιτισμό αντιλαμβάνομαι την δημιουργία με την ευρύτερη δυνατή έννοια του όρου δεν θεωρώ ότι περιορίζεται σε μεγάλες και χλιδάτες αίθουσες και μέγαρα. Είναι άποψη μου ότι πολιτισμό παράγει και ένας απλός άνθρωπος που γραφεί δίστιχα, ή που σκαλίζει την πετρά στο χωράφι του δίνοντας της μορφή, ή τραγουδά με την συντρόφια του ”πιδκιαυλιου’ στην φάρμα του. Πολιτισμός είναι και οι σύγχρονες εναλλακτικές μορφές τέχνης, όπως το γκράφιτι. Ο Πολιτισμός λοιπόν δεν είναι μόνο η δυνατότητα να απολαύσεις την καλλιτεχνική δημιουργία σε όλες της τις μορφές και εκφράσεις. Πολιτισμός είναι ακόμα η δυνατότητα σε κάθε πολίτη να μπορεί να συμμετέχει στην ερασιτεχνική πολιτιστική δημιουργία. Να μπορεί να συμμετέχει σε μια θεατρική ομάδα, σε ένα χορευτικό συγκρότημα, να εκφραστεί ο ίδιος εικαστικά. Για αυτό, ο πολιτισμός είναι δύναμη που σμιλεύει την προσωπικότητα του ατόμου και ταυτόχρονα δύναμη που σπρώχνει την κοινωνία μπροστά. Από την άλλη, και σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, πολιτισμός είναι και οι συμπεριφορές και οι αξίες που συνοδεύουν κάθε έναν από εμάς αλλά και την τοπική μας κοινωνία ως σύνολο. Από τη στάση μας απέναντι στους συνανθρώπους μας που ζουν στην ίδια πόλη με εμάς αλλά είναι άλλης εθνικότητας, την ατομική συμβολή του καθενός μας στην καθαριότητα της πόλης μέχρι το αν σεβόμαστε π.χ. τους χώρους στάθμευσης των αναπήρων είναι όλα, δείκτες του πολιτισμού μας.

Σε μια συνέντευξη μας, η ζωγράφος και περιβαλλοντικός καλλιτέχνης, Άντρη Χριστοφίδη, τόνισε πως “ο κόσμος της πόλης πρέπει να αναζητήσει και κάτι άλλο πέρα από το να κάθεται όλη μέρα στις καφετέριες. Να αναζητήσει χώρους πολιτιστικούς μέσα στη πόλη όπου θα μπορεί κι εκεί να περνά κάποιες από τις ώρες του”. Εσύ τι πιστεύεις;
Θα συμφωνήσω, αν και είμαι ανάμεσα σε αυτούς που συχνάζει στις καφετέριες της πόλης στον ελεύθερο του χρόνου. Νομίζω ότι όσο θα πληθαίνουν οι αξιόλογοι πολιτιστικοί και εναλλακτικοί χώροι μέσα στην πόλη, τόσο θα βλέπουμε περισσότερους Λαρνακείς να επιλέγουν αυτή την ψυχαγωγία, που είναι κυριολεκτικά και ουσιαστικά ψυχαγωγία. Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βλέπω στην πόλη μας να έχουν ήδη δημιουργηθεί καλλιτεχνικά καφενεία δίδοντας το έναυσμα για ένα “διαφορετικό” καφέ και μια άλλη, ποιοτική, επιλογή ξεκούρασης.

Τον Σεπτέμβριο ξεκινά ένα νέο Πανεπιστήμιο στη περιοχή της πόλης μας και συγκεκριμένα στη Πύλα. Μήπως η Λάρνακα χρειάζεται ένα Μεγάλο ολοκληρωμένο Πανεπιστήμιο, έτσι ώστε οι φοιτητές της Πόλης να μένουν εντός, να έρχονται και από άλλες πόλεις/χώρες,  άρα οκονομικά να ανθίζει η Λάρνακα; Οι αρχές, ο Δήμος, κάνουν κάτι για την προώθηση μιας τέτοιας ιδέας;
Το ερώτημα το έχει απάντηση η ιδία η ζωή και δεν χρειάζεται περαιτέρω επεξήγηση, είναι ανάγκη για τη Λάρνακα η ίδρυση μιας πανεπιστημιακής σχολής. Είναι πάγιο αίτημα του Δήμου Λάρνακας όπως εξευρεθούν οι τρόποι ευόδωσης αυτού του στόχου. Γίνονται και γίνονταν συντονισμένες προσπάθειες για την μεταφορά του Ανοικτού Πανεπιστήμιου Κύπρου στην Λάρνακα, πέραν της ίδρυσης του Ζηνώνειου Ακαδημίας Επιστήμων και Τεχνών. Περαιτέρω είναι καιρός να μελετηθούν σοβαρά και οι επιλογές μεταφοράς του Ωκεανογραφικού Κέντρου του Πανεπιστήμιου Κύπρου, η Δημιουργία Θεολογικής Σχολής και η  Δημιουργία Ναυτικής Ακαδημίας. Δράσεις και επιλογές που αν υλοποιούνταν θα εμπλούτιζαν και θα βελτίωναν την πόλη μας σε όλα τα επίπεδα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά.

Πέρα από Δημοτικός Σύμβουλος είσαι και δικηγόρος και πατέρας. Βρίσκεις χρόνο για να ανταπεξέρχέσαι σε όλα με συνέπεια;
Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι πολύ εύκολος ο συνδυασμός όλων αυτών, όμως κάθε ένα από αυτά είναι συνειδητή επιλογή. Πάντως, ο ρόλος μου ως πατέρας είναι η σημαντικότερη και απολαυστικότερη “υποχρέωση”  από όλες.

Στον ελεύθερο σου χρόνο τι κάνεις;
Το κυριότερο που προσπαθώ να κάνω είναι να περνώ όσο περισσότερο χρόνο μπορώ με την κόρη μου η όποια είναι μόλις τριών χρονών και απαιτεί και όλη την προσοχή και δύναμη μου, αλλά δεν παύει ο χρόνος και η σχέση μαζί της, να είναι η καλύτερη αναζωογόνηση. Κατά δεύτερο προτιμώ να συναντώ φίλους σε διάφορα στέκια της Λάρνακας και επιδιώκω – έστω αραιά – να διαβάζω κάποιο βιβλίο.

Κάποιος θα μπορούσε εύλογα να αναρωτηθεί “δύο θητείες Δημοτικός Σύμβουλος, μήπως τη τρίτη (θητεία) να περιμένουμε να κατέβει υποψήφιος Δήμαρχος ο Μάριος Κουκουμά;” Πώς σου φαίνεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Το έχεις ποτέ σκεφτεί;
Όχι, δεν το έχω σκεφτεί. Αυτό που σκέφτομαι είναι πώς θα βάλω το δικό μου λιθαράκι στην επιτυχία του Δημοτικού Συμβουλίου. Πιστεύω πολύ έντονα ότι όποιος πνίγεται σε φιλοδοξίες αντί να αφοσιώνεται σε αυτό που έχει αναλάβει, είναι καταδικασμένος να αποτύχει. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι στο δικό μας πολιτικό χώρο αυτά τα πράγματα λειτουργούν διαφορετικά. Δεν υπάρχουν οι προσωπικές ατζέντες και οι αποφάσεις για αυτά τα ζητήματα λαμβάνονται συλλογικά και υλοποιούνται συλλογικά.
Κύριε Κουκουμά να κλείσουμε με ένα μήνυμα σου σε όλους τους Λαρνακείς.
Η Λάρνακα είναι η πόλη που μας γέννησε, η πόλη που φιλοξένησε τις οικογένειες μας μετά την τουρκική εισβολή, η πόλη που μεγαλώνει τα παιδιά μας. Αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι η Λάρνακα, παρά τις όποιες ελλείψεις και αδυναμίες έχει, είναι μια ζωντανή ανθρώπινη πόλη με τον ιδιαίτερο της χαρακτήρα, με την ιστορία της και προπαντός με τους ανθρώπους της που αξίζει να την αγαπούμε, να τη σεβόμαστε και να την κάνουμε συνεχώς καλύτερη.
 

 

 

 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Μουσική, χορός, Μαζορέτες, δωρεάν κρασί και ξυλοπόδαροι σήμερα στο κέντρο της Λάρνακας!

Τραγούδι με τις μοναδικές φωνές της Γεωργίας Καϊμακλιώτη και του Γιώργου Μιχαηλίδη. Δωρεάν κρασί και Ζιβανία.Κάθοδος Ξυλοπόδαρων με μαγευτικό show φωτιάς.Μαζορέτες της Αιμιλίας Σαλούτα.Τυμπανιστές Λάρνακας.Σχολή

Η Ιουλία Καλλιμάνη έρχεται στη Κύπρο, ποια είναι αυτή η Ελληνίδα τραγουδίστρια φαινόμενο, με την ξεχωριστή λαϊκή χροιά;

Οι εμφανίσεις της έχουν γίνει ο βασικός λόγος που πολλοί λάτρεις της νυχτερινής ζωής αποφασίζουν ξανά και ξανά να επισκέπτονται τα νυχτερινά κέντρα που εμφανιζεται.

error: Content is protected !!