Search
Close this search box.

Κορίνα Κονταξάκη

 Yoga και θέατρο με ανθρωποκεντρική φιλοσοφία

Η Κορίνα Κονταξάκη είναι μια καλλιτεχνική προσωπικότητα, που τολμά να βγαίνει από το δρόμο της, για να βρει απαντήσεις σε προσωπικά δικά της υπαρξιακά ερωτήματα. Γι αυτό, πριν λίγα χρόνια, αφού είχει σπουδάσει ηθοποιός και σκηνοθεσία κινηματογράφου στην Αθήνα  και ενώ εργαζόταν στο θέατρο Αντίδοτο στη Λάρνακα, τα παράτησε όλα και βρέθηκε στη Ινδία για προσωπικές αναζητήσεις. Εκεί εκπαιδεύτηκε δασκάλα της yoga όπου πήρε τον τίτλο Yogacharini (δηλαδή εκείνη που έχει ενσωματώσει τη θεωρία της γιόγκα και μπορεί να διδάσκει με το παράδειγμα της). Μετά από πολύχρονη παραμονή της στην Ινδία, αποφάσισε να επιστρέψει πίσω στη Κύπρο και να συνδυάσει τη yoga με το θέατρο. Η συνέχεια, αλλά και περισσότερα για τη πορεία της Κορίνας Κονταξάκη, στη συνέντευξη που ακολουθεί.

Της Γιώτας Δημητρίου

Καταρχάς να ξεκινήσουμε με τις σπουδές σου Κορίνα. Τι έχεις σπουδάσει;
Έχω σπουδάσει θέατρο και σκηνοθεσία, σε Δραματική Σχολή στην Αθήνα. Επίσης σε μια περίοδο μεγάλης αναζήτησης, και αφού είχα επιστρέψει Κύπρο, κι εργαζόμουν στο Θέατρο Αντίδοτο, τα παραίτησα όλα και πήγα στην Ινδία. Εκεί είχα μείνει αρκετό καιρό και έκανα yoga και επέστρεψα πίσω Κύπρο με πτυχίο δασκάλου yoga.

Σε προβλημάτιζε καθόλου όταν θα έφευγες από Ινδία ότι θα επέστρεφες σε μια μικρή Κύπρο;
Με προβλημάτισε λίγο, αλλά γενικά έχω συνηθίσει να νοιώθω λίγο εξωγήϊνη (χαμογελά). Έτσι είπα θα πάω Κύπρο, θα το ξεκινήσω και θα δούμε πως θα εξελιχθεί. Η αλήθεια είναι πως είχα μεγάλη στήριξη και από το δάσκαλο μου στην Ινδία, ο οποίος όταν του είπα πως θα σταματήσω το θέατρο για να ασχοληθώ αποκλειστικά με τη yoga μου είπε “όχι δεν θα το σταματήσεις, θα τα συνδυάσεις”. Το βρήκα περίεργο. Του είπα “μα τι να συνδυάσω; Το θέατρο είναι κάτι διαφορετικό, όσο περισσότερο “εγώ” έχεις τόσο περισσότερο πετυχαίνεις,  ενώ η yoga είναι ακριβώς αυτό προσπαθεί να υποτάξει, το “εγώ” και να το φέρει σε έλεγχο”. Και μου είπε, όχι, πρέπει να βρεις ένα τρόπο να τα συνδυάσεις. Έτσι επέστρεψα πίσω στην Κύπρο (πριν 5 χρόνια) άνοιξα το Holistic Yoga Centre, αφοσιώθηκα στα λίγα άτομα που είχα, είπα αυτή θα είναι η δουλειά μου. Σιγά σιγά ο κόσμος αυξήθηκε…..

Ως δασκάλα της Yoga, τι προσφέρεις στο κόσμο;
Μαθαίνω το κόσμο  να αναπνέει, να ελέγχει το σώμα του και πως να ελέγχει τα συναισθήματα του. Καταπέκταση μέσα από τον έλεγχο των συναισθημάτων μπορείς να ελέγχεις και τη ζωή σου.

Και έτσι βρέθηκες να ασχολείσαι μόνο με τη Yoga
Στην αρχή ναι, αλλά μετά σκέφτηκα πως όλα όσα διδάσκει η Yoga είναι όσα χρειάζεται να έχει κι ένας καλός ηθοποιός. (Να μπορεί να ελέγχει τα συναισθήματα του, να είναι πειθαρχημένος, να ελέγχει το σώμα του, κτλ). Και ανακάλυψα πως δεν είναι τόσο αντίθετα αυτά τα δύο στρατόπεδα (υποκριτική-yoga) όπως νόμιζα. Έτσι συνέχισα να κάνω θέατρο, πήγα πίσω στο Θέατρο Αντίδοτο, ενώ μέσα στο μυαλό μου στριφογύριζε η ιδέα πως να συνδυάσω τη yoga με την υποκριτική. Οφείλω να πω,  πως το Θέατρο Αντίδοτο με βοήθησε πάρα πολύ. Επειδή, τόσο ο Ξενάκης Κυριακίδης όσο και η Κάθριν έχουν την ίδια φιλοσοφία σε όσο αφορά το θέατρο: κάνουν θέατρο για να βοηθήσουν. Δεν κάνουν θέατρο για να προβληθούν. Σε κάθε πρόβα καθόμασταν και συζητούσαμε τι θέλαμε να δώσουμε στα παιδιά και πώς θα το δώσουμε με ωραία αισθητική και με καλλιτεχνικό τρόπο. Πάντα αυτό (το να δώσουμε) ήταν το πρώτο μας βήμα στο Θέατρο Αντίδοτο και αυτό με βοήθησε πολύ. Ακόμη και τώρα σκέφτομαι τι θέλω να δώσω στο θεατή κι όχι τι ρόλο θέλω να παίξω.

Μίλησες για “έλεγχο συναισθημάτων”. Πόσο εύκολο και εφικτό είναι αυτό;
Θα το πω διαφορετικά, όταν βρέχει, βρέχει. Όταν είσαι κάτω από τη βροχή θα βρεχτείς και δεν είναι ευχάριστο. Αν όμως έχει ομπρέλα ή στέγαστρο θα είναι καλύτερα. Το ίδιο και με το συναίσθημα, θα είναι εκεί (είτε είναι θυμός, είτε λύπη, κτλ) αλλά θα είσαι μεγαλύτερος από αυτό το συναίσθημα. Θα λες “Α! στεναχώρια” “Α! Θυμός”. Να είσαι μεγαλύτερος ως άνθρωπος από το συναίσθημα και όχι να σε καταβάλλει και να σε κάνει αυτό ότι θέλει. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί και μέσω της yoga και μέσω του θεάτρου.

Κάνετε και θεατρικά εργαστήρια…
Ναι, τα ονομάζω Θεατρικά Υπερβατικά Εργαστήρια (Transcendental Theatro Workshop). Είναι για ηθοποιούς αλλά και για ενήλικες που ενδιαφέρονται να εκφραστούν, παρά να κάνουν μόνο yoga. Στα Θεατρικά Υπερβατικά Εργαστήρια χρησιμοποιούμε θέατρο και yoga σε τέτοιο σημείο, έτσι ώστε να ελευθερώσει άχρηστες πληροφορίες και να καλλιεργήσει τις χρήσιμες.

To Transcendental Theatro  κάνει και παραστάσεις.
Ναι, τις παραστάσεις τις κάνω εγώ, βασικά πρόκειται για μονόλογους, stand up philosophy. Έχουν ρόλο, έχουν υπόθεση και μπαίνουν αυτές οι φιλοσοφικές θεωρίες μέσα, που αντί να διεγείρουν το συναισθηματικό μας σώμα προτιμώ να διεγείρουν το λογικό μας σώμα. Να μας κάνουν να σκεφτούμε, αυτό το ρόλο έχουν οι θεατρικές μας παραστάσεις.
Επίσης πέρα από τις παραστάσεις, έχουμε το θεατρικό υπερβατικό εργαστήρι το οποίο γίνεται και στη Λάρνακα, αλλά και στη Λευκωσία. Το τμήμα το παιδικό το έχει αναλάβει η συνεργάτης μου η Ελένη Κοσμά. Δουλεύουμε και με ηθοποιούς και μη. Εκεί κάνουμε yoga με θέατρο με στόχο τη γενική κάθαρση (πνευματική και σωματική) και θεατρικές παραστάσεις στις οποίες συμμετάσχουν όλοι, αλλά όχι με έτοιμα κείμενα αλλά με παραστάσεις που φτιάχνουν οι ίδιοι με τις σκέψεις τους. Αυτό που έχουμε μέσα μας το βγάζουμε στη σκηνή. Δεν κάνουμε δραματοθεραπεία, αλλά θέατρο μέσα από τη ζωή μας.

Στη τελευταία σας παράσταση, (Stand Up Philosophy όπως το λες), με τίτλο “Τι κάνει ο άνθρωπος μου όταν λείπει”, έχω παρατηρήσει πως δεν υπήρχε τιμή εισόδου, αλλά “εισφορά στην είσοδο”. Τι σημαίνει αυτό Κορίνα;
Πάντα σκεφτόμουν πως οι τιμές δεν πρέπει να είναι ίδιες για όλους. Οκ οι ντομάτες πρέπει να έχουν μια τιμή, επειδή ο γεωργός ξόδεψε συγκεκριμένο ποσό για να την δημιουργήσει. Αλλά στη τέχνη όπου μπορείς να κάνεις μια παράσταση με 50 χιλιάδες ευρώ και μπορείς να την κάνεις και με 5 χιλιάδες ευρώ, εκεί είναι αλλιώς.  Η τέχνη είναι τέχνη, πουλάς μιαν ιδέα. Γιατί να μην έχει ο άλλος την δυνατότητα να βάλει όσα λεφτά μπορεί; Και ξέρετε, δουλεύει σωστά αυτό. Βλέπω ανθρώπους που έχουν την οικονομική ευχέρεια να βάζουν 50 ευρώ και κάποιοι άλλοι που μπορεί να είναι άνεργοι ή να μην έχουν τελοσπάντων οικονομική άνεση, αλλά θέλουν να δουν θέατρο, να απολαύσουν τέχνη, έρχονται και βάζουν όσα μπορούν, 3 ή 5 ευρώ ή όσα μπορούν.

Αυτή είναι μια ανθρωποκεντρική πράξη που αν την ακολουθούσαν κι άλλοι θα βοηθούσε πολύ την κοινωνία.
Ακριβώς! Ξέρεις, αυτό έχει να κάνει με την συνείδηση του ανθρώπου κι επειδή εμείς εδώ στο Yoga Centre δουλεύουμε πολύ με τη συνείδηση , προσπαθούμε να αυξήσουμε την ανθρώπινη συνειδητότητα. Δεν το κάνουμε αυτό για να έρθουν να δουν δωρεάν θέατρο, αλλά για να δουλέψουν τη συνείδηση τους, να σκεφτούν “τι μπορώ να δώσω;” Και ξέρετε, δουλεύει πολύ ωραία αυτή η μέθοδος, δουλεύει υπέροχα.

Έχετε πάει και στο Φεστιβάλ Εδιμβούργου;
Ναι τον Αύγουστο θα κάνουμε δύο παραστάσεις στο Φεστιβάλ αυτό, (Edinburgh Fringe Festival), την προηγούμενη μας “Jhiva μέσα σε σώμα” και την τελευταία μας “Τι κάνε ο άνθρωπος μου όταν λείπει”. Είναι η δεύτερη φορά που πάμε, πήγαμε και πέρσι με ένα άλλο έργο που είχα γράψει το “Δωμάτιο απεριόριστων πιθανοτήτων”.

Οι άνθρωποι που έρχονται εδώ στο Holistic Yoga Centre τι μπορούν να κερδίσουν;
Κάνουμε τη κλασική Hatha Yoga, που στηρίζεται στο να δουλεύουμε με το σώμα μας ώστε να δυναμώσει η σπονδυλική μας στήλη, να ελευθερωθεί το σώμα από αναμνήσεις οι οποίες δεν χρειάζονται και να δουλέψουμε μετά με την αναπνοή μας για να αυξήσουμε τη ζωτικότητα μας. Και μετά δουλεύουμε με το νου μας για συναισθηματική και νοητική εκπαίδευση. Δεν έχει καμιά σχέση με θρησκεία. Ο σκοπός μας δεν έχει καμιά σχέση με θρησκεία, αλλά να αποκτήσουμε επίγνωση. Δουλεύουμε πολύ με ψυχολογία και αυτογνωσία.Κάποιος που έρχεται εδώ θα δυναμώσει το σώμα του, το νου του και τα συναισθήματα του. Αν χρησιμοποιήσει τα “εργαλεία” που θα του δώσουμε, για να φτιάξει/βελτιώσει το σώμα του ή για πνευματική άνοδο, αυτό εξαρτάται από τον ίδιο. Πάντως δεν θα συμβούλευα κάποιον που αναζητεί fitness (να ιδρώσει, να χάσει θερμίδες κτλ) να έρθει σε εμάς. Δε θα του αρέσει. Επίσης ένα καινούριο πρόγραμμα που θα παρουσιάσουμε και στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου και θα ξεκινήσουμε να το κάνουμε σύντομα και στο Yoga Centre μας είναι yoga για ηθοποιούς, τραγουδιστές παρουσιαστές. Σαν μια προετοιμασία πριν βγει κάποιος στη σκηνή.

Κορίνα τι χρειάζεται σήμερα ο κόσμος;
Αυτό που λείπει σήμερα από τη κοινωνία είναι η συνείδηση. Να λέμε “δεν θα το πετάξω αυτό το σκουπίδι”, όχι γιατί θα με δει κάποιος,  αλλά επειδή δεν θέλω να το κάνω, επειδη εγώ δεν θέλω, επειδή δεν το θεωρώ σωστό. Να κάνουμε όσα πρέπει (στη φύση, στους άλλους, στον εαυτό μας) όχι από φόβο, αλλά επειδή έτσι μας προστάζει η συνείδηση μας. Το ίδιο μήνυμα θέλω να δίνουμε και μέσα από τις παραστάσεις μας. Να φεύγει ο θεατής και όχι να νοιώθει φόβο “φοβάμαι να το ξανακάνω αυτό”, αλλά να λέει “δεν μπορώ να το ξανακάνω αυτό, δεν θέλω να το ξανακάνω αυτό”. Να δουλεύουμε πάνω στη συνείδηση. Είναι πολύ σημαντικό. Από αυτό θα έρθουν οι θετικές αλλαγές σε εμάς και στο κόσμο.

Τελικά τι σημαίνει “πνευματικότητα”, μπορεί να τη βρει κανείς μέσα από τη yoga;
Για μένα πνευματικότητα είναι να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε περισσότερα κέντρα του εγκεφάλου μας από ότι χρησιμοποιούμε τώρα. Και νομίζω αυτό εννοούν και όλοι πνεματικοί δάσκαλοι και ο Χριστός.  Εκεί βρίσκεται και η τηλεπάθεια και η συμπόνοια και η αυτοθεραπεία. Όλα βρίσκονται στο πως να ανοίξουμε κέντρα του εγκεφάλου που αυτή τη στιγμή είναι απενεργοποιημένα. Αυτή είναι και η δουλειά που κάνουμε στη yoga.

 

INFO
–Η τελευταία παράσταση του Stand up philosophy “Τι Κάνει ο Άνθρωπος μου όταν λείπει” θα παρουσιαστεί απόψε, Σάββατο 9 Ιουνίου, στο Gaia Wellness Centre, Σουρουκλή  1 Λάρνακα. Για περισσότερες πληροφορίες: 99312710

–To Holistic Yoga Centre βρίσκεται στο κτίριο “Κάριδερς” στη Λάρνακα, δίπλα από Αμερικανική Ακαδημία. Για περισσότερες πληροφορίες: 24623123 και 99312710 και www.yogalifecyprus.com

–Το Holistic Yoga Centre προσφέρει Hatha Yoga & Relaxation, Pranayama Meditation καθώς και θεατρικά υπερβατικά εργαστήρια.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η Κορίνα Κονταξάκη σπούδασε ηθοποιός και σκηνοθεσία κινηματογράφου στην Αθήνα. Εργάζεται από το 2000 σαν επαγγελματίας ηθοποιός στο θέατρο. Από το 2004 ζει και εργάζεται στην Κύπρο όπου ήταν μόνιμο μέλος του Θεάτρου “Αντίδοτο”, σαν ηθοποιός και δασκάλα Θεάτρου, έως το 2011. Τώρα συνεργάζεται με το “Αντίδοτο” σε συγκεκριμένες θεατρικές παραγωγές.
Εκπαιδεύτηκε δασκάλα της yoga στην Ινδία όπου πήρε τον τίτλο
Yogacharini (εκείνη που έχει ενσωματώσει τη θεωρία της yoga και μπορεί να διδάσκει με το παράδειγμα της). Ίδρυσε το Yoga Life Holistic Yoga Centre το 2007 στην Κύπρο (Λάρνακα)και το 2008 στην Αθήνα ,όπου διδάσκει φιλοσοφία yoga, πρακτικές Γιόγκα και διαλογισμό.
Ως μόνιμο Ιδρυτικό μέλος του
Theatro Transcendental έγραψε τα δύο πρώτα θεατρικά έργα της ομάδας “Το Δωμάτιο των Απεριόριστων Πιθανοτήτων” (2010-11) και “Jhiva-Μέσα σε Σώμα” (2011-12) και πρωταγωνίστησε σε αυτά. 
Επίσης είναι υπεύθυνη για τα Υπερβατικά Θεατρικά Εργαστήρια για νέους και ενήλικες.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Μουσική, χορός, Μαζορέτες, δωρεάν κρασί και ξυλοπόδαροι σήμερα στο κέντρο της Λάρνακας!

Τραγούδι με τις μοναδικές φωνές της Γεωργίας Καϊμακλιώτη και του Γιώργου Μιχαηλίδη. Δωρεάν κρασί και Ζιβανία.Κάθοδος Ξυλοπόδαρων με μαγευτικό show φωτιάς.Μαζορέτες της Αιμιλίας Σαλούτα.Τυμπανιστές Λάρνακας.Σχολή

Η Ιουλία Καλλιμάνη έρχεται στη Κύπρο, ποια είναι αυτή η Ελληνίδα τραγουδίστρια φαινόμενο, με την ξεχωριστή λαϊκή χροιά;

Οι εμφανίσεις της έχουν γίνει ο βασικός λόγος που πολλοί λάτρεις της νυχτερινής ζωής αποφασίζουν ξανά και ξανά να επισκέπτονται τα νυχτερινά κέντρα που εμφανιζεται.

error: Content is protected !!