Search
Close this search box.

Graffiti changes the world baby!

3RD ANNUAL GRAFFITI JAM

Στη Λάρνακα βρέθηκε ο γνωστός Γερμανός ταλαντούχος καλλιτέχνης του graffiti, Markus Muller (καλλιτεχνικό όνομα: Won Abc).
O Markous, μετά από πρόσκληση του γνωστού καλλιτέχνη της πόλης μας Σαβίνου Παρασκευά, (ιδιοκτήτης της Afydatwn gallery of modern art), έλαβε μέρος στο τρίτο Graffiti Jam που έγινε στο δημόσιο πάρκινγκ δίπλα από την καφετέρια “Amalfi”. Ο Σαβίνος Παρασκευά με τη στήριξη του Δήμου Λάρνακας, αλλά και επιχειρηματιών της πόλης, πραγματοποίησε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το όραμα του για ένα graffiti festival στη πόλη του Ζήνωνα. Όπως και τις προηγούμενες δύο χρονιές, έτσι και φέτος, οι εμπλεκόμενοι καλλιτέχνες του graffiti festival δεν ήταν μόνο από τη Κύπρο, αλλά και από το εξωτερικό.

Το SkalaTimes συνομίλησε με τον Markus Muller:

Είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεστε τη Κύπρο;
Ναι, είναι η πρώτη φορά που έρχομαι στη Κύπρο. Η τελευταία φορά που είχα έρθει σε Ελληνικό τόπο, ήταν στη Θεσσαλονίκη πριν 15 περίπου χρόνια.

Ποια η γνώμη σας για τη Κύπρο;
Είναι ένα όμορφο νησί με πολύ φιλικούς και φιλόξενους ανθρώπους.

Για πόσα χρόνια ασχολείστε με το graffiti;
Από το 1984.

Σε ποιες χώρες έχετε πάει για να κάνετε graffiti;
Σε πολλές….Παντού στην Ευρώπη, Αμερική, κεντρική Αμερική, Ταυλάνδη, Σριλάνκα, σε πολλά μέρη….πραγματικά παντού, θα έλεγα.

Συνήθως τι μηνύματα βλέπουμε μέσα από τα graffiti σας;
Έχουν όλα θέμα τη ζωή. Τι βλέπεις, τι αισθάνεσαι, για τη ζωή.

Γιατί αποφασίσατε να ασχολειθείτε με graffiti;
Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ξεκινήσαμε το 1984 επειδή είχαμε θυμό και ήταν ένας τρόπος να εκφράσουμε τα συναισθήματα μας για το σύστημα και να δείξουμε ότι κάτι δεν πάει καλά.

Τι θα συμβουλεύατε αυτούς που θέλουν να ασχοληθούν με το graffiti;
Πρέπει να εξασκούνται όσο περισσότερο γίνεται και να πιστεύουν στον εαυτό τους.

Η Ευρώπη θα ήταν ομορφότερη αν υπήρχε περισσότερο graffiti;
Αυτό είναι σίγουρο! Αλλά, το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν νέοι ταλαντούχοι άνθρωποι που θέλουν να ασχοληθούν με το graffiti και τους αντιμετωπίζουν σαν εγκληματίες. Για τη δικιά μου γενιά (εγώ είμαι 44 ετών) δεν ήταν τόσο δύσκολο. Οι χώρες πρέπει να πάψουν να βλέπουν το graffiti ως κάτι εγκληματικό, πρέπει να καταλάβουν πως μέσα από το graffiti μπορούν να χαρίσουν ομορφιά στις πόλεις τους και μηνύματα.

Ποια πόλη της Ευρώπης έχει τα πιο όμορφα graffiti;
(Γελά) Δύσκολη ερώτηση…..Από την Βαρκελώνη, στο Παρίσι και από το Παρίσι στο Βερολίνο, είναι διαφορετικό το graffiti. Δεν μπορείς να συγκρίνεις. Το graffiti είναι graffiti!

Ποια  η γνώμη σας για τον Banksy;
Είναι ένας αστείος τύπος με καταπληκτικές ιδέες. Μου αρέσει. Επίσης ξέρει πως λειτουργεί η “καλλιτεχνική βιομηχανία” και κατάφερε να βγάζει λεφτά.

Δικιά σας δουλειά μπορούμε να δούμε σε κάποιο βιβλίο;
Ναι, εκδόθηκε το 2000 το “Colour Kamikaze” και υπάρχει ακόμη ένα έτοιμο για να εκδοθεί, αλλά λόγω παγκόσμιας οικονομικής κρίση, καθυστερεί….

Εσείς κατάγεστε από το Μόναχο κι εκεί ζείτε. Πως είναι το graffiti εκεί;
Το πρόβλημα με τη δικιά μου πόλη είναι ότι οι αρχές δεν δίνουν  χώρους για graffiti. Αυτό συμβαίνει σε όλες τις πλούσιες και βιομηχανικές πόλεις. Το graffiti ανθίζει σε πιο φτωχές πόλεις. Με λιγότερα ακριβά κτίρια, με ελεύθερους τοίχους. Στη Λειψία και στο Βερολίνο μπορεί κανείς να βρει περισσότερο graffiti από ότι στο Μόναχο. Το νησί σας για παράδειγμα δεν είναι γεμάτο ακριβά κτίρια με επιχειρήσεις, έτσι υπάρχει μεγάλη δυνατότητα για graffiti.

Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας στο τρίτο graffiti της πόλης μας, που διοργανώνει η Afydatwn gallery of modern Art, του Σαβίνου Παρασκευά.
Εγώ σας ευχαριστώ, είναι πολύ φιλικός ο κόσμος εδώ.

 

*Το πρώτο Graffiti Jam έγινε απέναντι από την Afydatwn Gallery of modern Art, στο πάρκινγκ πίσω από το Baileys Pub στις Φοινικούδες (2010). Το δεύτερο έγινε στο πάρκινγκ των Κοινωνικών Ασφαλίσεων (2011) και το τρίτο, την Κυριακή 24/6/2012, δίπλα από την καφετέρια “Amalfi”. Αξίζει τον κόπο να απολαύσετε και τα τρία “φιλότεχνα πάρκινγκ”. Το Skala Times δίνει θερμά συχγαρητήρια στο Σαβίνο Παρασκευά για το τρίτο Graffiti Jam που είναι ένα όραμα αποκλειστικά δικό του Σαβίνου.  Συγχαρητήρια επίσης και σε όλους τους συντελεστές αυτού του διαφορετικού για τη πόλη φεστιβάλ,  που όχι μόνο δίνει χρώμα στη πόλη, αλλά την ντύνει πολιτιστικά!

*Ευχαριστίες στο κύριο Εύρο Ευρυβιάδη για τη βοήθεια του φωτογραφικού υλικού, του κειμένου.

 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!