Search
Close this search box.

Ζωή Παπαδοπούλου

  “υπάρχει βαθύτερη κρίση, κρίση αξιών, έχουμε χάσει τον δρόμο μας, το μυαλό μας…”

Η Zωή Παπαδοπούλου είναι μια τραγουδίστρια της νέας γενιάς, η οποία κατάφερε να σταθεί δίπλα από σπουδαία ονόματα της Ελληνικής μουσικής σκηνής. Το ταλέντο της το είδαν και σπουδαίοι Έλληνες,  όπως ο Μανώλης Ρασούλης, ο Δημήτρης Μητροπάνος, η Χάρις Αλεξίου και άλλοι. Με αφορμή το νέο της δίσκο “Ξαναγεννήσου”, που κυκλοφορεί το φθινόπωρο, το Skala Times, συνομιλεί με την γνωστή τραγουδίστρια, που καταφέρνει με επιτυχία να κινείται ανάμεσα στο παραδοδιακό και σύγχρονο τραγούδι παντρεύοντας τα με ένα μοναδικό τρόπο.

Της Γιώτας Δημητρίου

Ζωή, μικρή σκεφτόσουν να ακολουθήσεις μουσικό μονοπάτι;
Yποσυνείδητα,μάλλον ναι…η μουσική υπήρχε στην ζωή μου πάντα, μέσα στην οικογένεια, στο σχολείο αργότερα πρωτοστατούσα στην χορωδία, παράληλα ήμουν σε χορωδία με τις αδελφές μου. Μεγαλώνοντας, λοιπόν,  ήταν μονόδρομος για μένα να είναι η ζωή μου το τραγούδι.

Διασκευάζεις, ερμηνεύεις και επιχειρείς να “πειράξεις” παραδοσιακά, παλιά λαϊκά, ρεμπέτικα, αλλά και πιο σύγχρονα τραγούδια. Η οικογένεια σου ή η καταγωγή σου (Θεσσαλονίκη) έπαιξαν κάποιο ρόλο σε όλη αυτήν την μουσική σου πορεία και ταλέντο;
Βέβαια! Επηρεάστηκα πολύ,από την οικογένεια μου,από τις μουσικές που άκουγα, από τους τόπους καταγωγής των γονιών μου, από Πόντο και Κρήτη. Αργότερα ξεκινώντας να τραγουδάω σε γνωστές μουσικές σκηνές της πόλης, έζησα υπέροχες στιγμές δίπλα σε σπουδαίους μουσικούς, οι οποίοι με πολλή δουλειά και μεράκι έφτιαχναν σπουδαία προγράμματα και είχα την τύχη να μαθητεύσω πλάι τους και να “κλέψω”, κάτι από τον τρόπο που έβλεπαν την μουσική και ζούσαν μέσα σ’αυτήν.

Σε έχει “ανακαλύψει” πρώτος, ο αείμνηστος Μανώλης Ρασούλης. Μίλησε μας λίγο για την γνωριμία σου με τον σπουδάιο αυτό δημιουργό.
Είχα την τύχη να γνωρίσω τον Μανώλη,στο ξεκίνημα της διαδρομής μου στο τραγούδι.Ότι και να πω για αυτόν τον άνθρωπο, νοιώθω πάντα ότι είναι λίγο…ότι κάτι παραλείπω…ήταν μεγάλη προσωπικότητα, πανέξυπνος, κοφτερό μυαλό, σύγχρονος φιλόσοφος! Κορυφαίος στιχουργός, είχε ακόμη πολλά να πει και να δώσει.

Η αλήθεια είναι πως στη μουσική σου πορεία, βρέθηκες δίπλα από σημαντικούς ανθρώπους της Ελληνικής μουσικής σκηνής. (Δημήτρης Μητροπάνος, Χάρις Αλεξίου, Δημήτρης Μπάσης, Μανώλης Φάμελος, Πασχάλης Τερζής, Αντώνης Ρέμος, Γιάννης Κότσιρας, Ελευθερία Αρβανιτάκη και άλλοι). Πόσο ευθύνη ήταν αυτές οι γνωριμίες και συμπράξεις και πόσο βοήθησαν στην μουσική εξέλιξη σου;
Όταν συνέβαιναν, δεν τις ένοιωθα ως ευθύνη, αλλά ως μία πραγματικότητα την οποία ήθελα να χαρώ και απολαύσω μέχρι τέλους. Ο Δημήτρης Μητροπάνος ήταν αυτός ο οποίος με έφερε στην Αθήνα με πρόταση του, ακόμη δεν μπορώ να πιστέψω ότι έφυγε…μεγάλη καρδιά, ψυχή, φωνή, αληθινός άνθρωπος! Όλοι τους ανεξαιρέτως, μου έδωσαν και κάτι, κάτι που με βοήθησε να προχωρήσω, να μάθω, να εξελιχθώ και να έχω την ανάγκη να γίνομαι καλύτερη συνεχώς!

Το ντουέτο με την σπουδαία Χάρις Αλεξίου πως προέκυψε;
Η Χάρις Αλεξίου με είχε εντοπίσει σε συναυλία με τον Δημήτρη Μητροπάνο και μετά από λίγο μου έκανε πρόταση…από εκείνη την στιγμή ένοιωσα μια αγκαλιά να ανοίγει.Θα την ευγνωμονώ πάντα για την ευκαιρία που μου έδωσε να μπώ στην δισκογραφία έχοντας την δίπλα μου.

Η συνεργασία αυτή με την Χάρις Αλεξίου τι σου έμαθε;
Η Χάρις Αλεξίου είναι Καλλιτέχνης με Κ κεφαλαίο…είναι μαθήτρια, έχει όρεξη να μάθει, να ακούσει, προχωράει συνεχώς. Είδα μέσω της Χαρούλας ότι αυτό που έχει σημασία, είναι να κάνεις αυτό που σου λέει η ψυχή σου, να μην ακολουθείς πάντα αυτό που σου λένε οι άλλοι, χάνοντας την ταυτότητα σου, να έχεις πάντα το τραγούδι ψηλά, αυτό και μόνο να σε οδηγεί και να σε φωτίζει.

Πόσο δύσκολος είναι σήμερα ο χώρος της μουσικής στην Ελλάδα; (Λόγω οικονομικής κρίσης).
Στην Ελλάδα πάντα περνούσαμε δύσκολα, κι έχουμε αποδείξει ότι αντέχουμε. Θεωρώ ότι υπάρχει βαθύτερη κρίση, κρίση αξιών, έχουμε χάσει τον δρόμο μας, το μυαλό μας, η μουσική πάντοτε ήταν η λύση για να ξεπεράσουμε, να μάθουμε και να γιατρευτούμε. Τώρα μπορούν να γραφτούν σπουδαιά τραγούδια,να γίνουν συμπράξεις καλλιτεχνών, νέων που ζουν όλο αυτό που συμβαίνει στο πετσί τους. Είναι καιρός να προχωρήσει το ελληνικό τραγούδι, μακριά από ντιβισμούς, εγωισμούς και αρχηγιλίκια. Ένα από τα χαρακτηριστικά της μουσικής άλλωστε είναι η ένωση των ανθρώπων. Να δοθεί χώρος σε όλους αυτούς που έχουν κάτι ουσιαστικό κι αληθινό να πουν και όχι σε λίγους όπως συνέβαινε πάντα στην Ελλάδα.

Πέρσι σε είδαμε δίπλα από την γνωστή Ρεμπέτισσα Μαριώ σε Αθηναϊκή πίστα. Τι σημαίνει  ρεμπέτικο στις μέρες που διανύουμε; Ποια κουβέντα της Μαριώς κράτησες ως “ενθύμιο” από τη συνεργασία σας;
Η Μαριώ είναι κανονικός άνθρωπος, ένας κανονικός άνθρωπος που ξυπνάει το πρωί, φτιάχνει φαγητό, πάντοτε λίγο παραπάνω μήπως σε τύχει στον δρόμο και σου δώσει, που κεντάει, πλέκει, και όταν ανεβαίνει στην σκηνή δεν υποδύεται κανέναν, είναι ο ίδιος άνθρωπος που μοιράζεται την αλήθεια του και την τεράστια ψυχή του. Πιστεύω πως αυτήν την αλήθεια πρεσβεύει το ρεμπέτικο. Την αγαπώ την Μαριώ, την νοιάζομαι. Αυτό που κρατάω είναι η υψηλή αγάπη που τρέφει για το τραγούδι, η ψυχή, η αυθεντικότητα, η δύναμη και η ζεστασιά της.

Μετά τα “Κρύσταλλα Κόκκινα Φιλιά” (2002), το “Τατουάζ” (2008),  σύντομα θα έχουμε (το Φθινόπωρο) το τρίτο σου δίσκο με τίτλο “Ξαναγεννήσου”. Τι συνεργασίες θα δούμε σε αυτό το δίσκο; Μίλησε μας λίγο για το “Ξαναγεννήσου”.
Το ΞΑΝΑΓΕΝΝΗΣΟΥ,είναι για μένα αναγεννητικός δίσκος. Έγινε αβίαστα, με δώρα  τραγούδια φίλων. Αυτός ο δίσκος έγινε ως ανάγκη και χωρίς καμία άλλη σκέψη στο μυαλό. Απόστολος Ρίζος, Μιχάλης Γελασάκης, Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης, Τάσος Γεωργόπουλος και Νεοκλής Νεοφυτίδης ο οποίος εκτός του ότι μου έγραψε σπουδαίο τραγούδι,ενορχήστρωσε μαγικά τον δίσκο. Πιστεύω στην δύναμη και των 5 τραγουδιών και των 5 δημιουργών, γιατί είναι ειλικρινείς και ζουν με πάθος μέσα στην μουσική. Κυκλοφορούμε τον Σεπτέμβριο και χαιρόμαστε πολύ που πλησιάζει αυτή η στιγμή.

Εσύ με τι πράγματα – καταστάσεις, ξαναγεννιέσαι;
Ξαναγεννιέμαι σχεδόν πάντα όταν τραγουδάω, είναι αναγεννητική η δράση των τραγουδιών και της μουσικής γενικότερα. Ξαναγεννιέμαι δίνοντας αγάπη.

Η λαβωμένη σήμερα Ελλάδα τι χρειάζεται για να ξαναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες της;
Πίστη, αγάπη, αλήθεια, απενεχοποίηση, νιάτα, μουσική, δουλειά…ήλιο έχουμε, χώμα έχουμε, είμαστε ευλογημένος τόπος!

Η μουσική και ο πολιτισμός γενικότερα πόσο μπορούν να βοηθήσουν στο οικονομικό δράμα της Ελλάδας;
Η μουσική και ο πολιτισμός στην Ελλάδα, όχι μόνο μπορούν να βοηθήσουν αλλά μπορούν και να αναγάγουν την Ελλάδα σε κοιτίδα πολιτισμού, αρκεί να δοθεί η ευκαιρία σε όλους , και το τονίζω αυτό, να προβάλλουν το έργο τους. Έχουμε σπουδαίους ερμηνευτές, δημιουργούς, καλλιτέχνες στην Ελλάδα, τους οποίους για κάποιον λόγο δεν τους πολυδίνουμε σημασία με αποτέλεσμα να φεύγουν από την χώρα, να δημιουργούν στο εξωτερικό και τότε να αναγνωρίζονται επισημα και στην Ελλάδα.

Μήπως όμως η οικονομική κρίση λαβώνει τελικά και τον πολιτισμό και κατεπέκταση και την μουσική; Τι θα μπορούσε να γίνει;
Εγώ δεν το πιστεύω αυτό, ίσα ίσα τώρα ο κόσμος επιλέγει επειδή δεν έχει αυτή η εξ’ ανάγκης επιλογή αυτόματα καθαρίζει το τοπίο, ότι υπήρχε απλώς για να υπάρχει, δεν υφίσταται πια.

Ζωή ποιοι παράγοντες σε κάνουν να πεις “οκ τώρα είμαι έτοιμη για νέο δίσκο”;
Κάθε φορά είναι κάτι διαφορετικό και έχει να κάνει πάρα πολύ με την ψυχολογία μου. Π.χ με τον νέο μου δίσκο,  ο παράγοντας που με ώθησε στην δημιουργία του, ήταν το ότι ήμουν ήρεμη, καλά μέσα μου, και μαγικά εμφανίστηκαν τραγούδια τα οποία μου έκαναν καλό ακούγοντας τα και τραγουδώντας τα. Ένοιωσα, λοιπόν, την ανάγκη να μοιραστώ το καλό και την χαρά που μου δίνουν και είπα είμαι έτοιμη να το επικοινωνήσω.

Το καλοκαίρι θα σε απολαύσουμε σε συναυλίες, μαζί με τον Κώστα Μακεδόνα. Θα έχουμε τη χαρά να σας δούμε και στη Κύπρο;
Θα περάσουμε πολύ όμορφα με τον Κώστα, ξεκινάμε στις 19 Ιουλίου από την Πυλαία Θεσσαλονίκης, αλλά ακόμη δεν γνωρίζω αν θα έρθουμε Κύπρο. Μακάρι να συμβεί!

 

 

 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Κλάπηκαν 12 δέντρα από τη πρόσφατη δεντροφύτευση του Δήμου Αραδίππου / Έγινε καταγγελία στην Αστυνομία

Ο Δήμαρχος Αραδίππου, κ. Χριστόδουλος Πάρτου, συμμετείχε πρόσφατα στην δενδροφύτευση που έγινε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος μαζί με την εθελοντική ομάδα από το προσωπικό της

To κράτος θα δώσει €30 εκατ. στην εταιρεία των Αεροδρομίων Hermes,για τις επιπτώσεις που είχε η εταιρεία από κορωνοίο και πόλεμο στην Ουκρανία… Η Λάρνακα εξακολουθεί να παίρνει μηδέν αντισταθμιστικά μέτρα από το αεροδρόμιο Λάρνακας

To κράτος θα δώσει €30 εκατ. στην εταιρεία των Αεροδρομίων Hermes,για τις επιπτώσεις που είχε η εταιρεία από κορωνοίο και πόλεμο στην Ουκρανία… Η Λάρνακα

error: Content is protected !!