Search
Close this search box.

Its ok ” Σχέσεις και λάθη προς αποφυγή” Μέρος Α’

Γράφει η Ψυχοθεραπεύτρια/ Υπνοθεραπεύτρια Κλαίρια Δεσπότη (BSc Psychology, MACP, Dip. Clinical Hypnotherapy, NGH, GHR reg., Dip. CVGB (Virtual Gastric Band Hypnosis), Hypnobirthing&Hypnofertility practitioner, WILL-STOP Hypnotherapy, Dip. Stress&Anger Management Coaching, Tηλέφωνο 99901858.Email: kleria@skalatimes.com

Σχέσεις και λάθη προς αποφυγή
Μερος Α’

Στις μέρες μας για πολλούς από εμάς η πιθανότητας μιας σχέσης που θα διαρκέσει και θα καταλήξει σε μια μεγάλη αγάπη μοιάζει με όνειρο απατηλό. Οι καιροί αλλάζουν, η αγάπες χάνονται και ο θεσμός και η αξία του γάμου περνά προφανώς κρίση. Γιατί όμως;  Τι είναι αυτό που κρατά κάποιες σχέσεις να αντέχουν στον χρόνο ενώ κάποιες άλλες χαλούν όπως τα κάστρα που κτίζουν τα παιδάκια στην άμμο; Η αγάπη δεν είναι ποτέ αρκετή για να κρατήσει μια σχέση από μόνη της. Και σε πολλές περιπτώσεις οι μεγάλοι έρωτες δε φοράνε νυφικό, ούτε κοστούμι. Τι πάει λάθος και τόσοι πολλοί μεγάλοι έρωτες τελειώνουν τόσο άδοξα;

Υποσυνείδητες και συνήθως λανθασμένες πεποιθήσεις που έχουμε σχηματίσει από μικροί για την αγάπη και τις σχέσεις μας αποτρέπουν από το να έχουμε την ιδανική σχέση που τόσο πολύ θέλουμε. Πολλές φορές οι γονείς μας, προηγούμενες εμπειρίες μας, αλλά και η κοινωνία διαμορφώνουν αυτές τις αρνητικές πεποιθήσεις, με αποτέλεσμα να τις εκφράζουμε σαν πράξεις και πολύ συχνά σαν λάθη μέσα στις σχέσεις μας φτάνοντας έτσι στον χωρισμό. Το θετικό είναι ότι μόλις αναγνωρίσουμε τα λάθη αυτά μπορούμε να τα διορθώσουμε και να σώσουμε ότι αξίζει να σωθεί.

Πολύ συχνά όταν είμαστε σε μια σχέση, ή και γάμο πιστεύουμε ότι ο/η σύντροφος μας  πρέπει ανά πάσα στιγμή να ξέρει ακριβώς τι θέλουμε και τι χρειαζόμαστε χωρίς να χρειάζεται να το ζητήσουμε. ‘Επιβάλλεται’ να ξέρει πότε δεν νιώθουμε καλά, τι μας ενοχλεί, και τι πρέπει να κάνει για να μας κάνει να νιώσουμε καλύτερα. Αυτό είναι πιο συχνά παράπονο των γυναικών. Μελέτες όμως δείχνουν ότι οι άντρες είναι πολύ λιγότερο ικανοί να ‘διαβάσουν’ μη λεκτικές νύξεις σε σχέση με τις γυναίκες. Καλό είναι όταν είμαστε αναστατωμένοι ή λυπημένοι, αντί να σιωπήσουμε κρατώντας μούτρα και να κατηγορούμε τον/την  σύντροφο μας για την ‘ανικανότητα’ του/της να διαβάζει τη σκέψη μας να πούμε ακριβώς πώς αισθανόμαστε, και γιατί όχι να ζητήσουμε αυτό που έχουμε ανάγκη, είτε αυτό είναι μια αγκαλιά ή μια βοήθεια.

Επίσης, πολλές φορές ζητάμε από τον/την  σύντροφος μας να μας αποδείξει την αγάπη του/της με το να αλλάξει μια συγκεκριμένη συνήθεια ή συμπεριφορά που μας εκνευρίζει. Μπορεί αυτό να είναι το να παρακολουθεί ποδόσφαιρο με τους φίλους του, ή να παίζει παιχνίδια, να καπνίζει, ή ακόμα και να δουλεύει πολλές ώρες. Δεν είναι σωστό ούτε δίκαιο να ξεκινάμε μια σχέση σκεφτόμενοι ότι μπορούμε να αλλάξουμε τον χαρακτήρα ή και τις συνήθειες του άλλου. Η συγκεκριμένη συμπεριφορά/συνήθεια εξυπηρετεί κάποιον σκοπό για τον/την σύντροφο μας και αν είναι να αλλάξει κάτι θα είναι γιατί το θέλει ο ίδιος. Ακόμα και αν αλλάξει για να μας ευχαριστήσει είναι πολύ πιθανόν να δυσανασχετήσει μετά μαζί μας και να μπει στη διαδικασία να σκεφτεί κατά πόσον τον/την αγαπάμε γι αυτό που είναι ή γι’ αυτό που θα θέλαμε να είναι.

Για να μπορούμε να μιλάμε για μια υγιές και σωστή σχέση τότε πρέπει να δεχόμαστε τον άλλο με τα καλά του και τα κακά του. Κανείς μας δεν είναι τέλειος και σίγουρα ο καθένας από εμάς έχει ελαττώματα και ενίοτε κάνει λάθη.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

1 thought on “Its ok ” Σχέσεις και λάθη προς αποφυγή” Μέρος Α’”

  1. Δέσποινα μου,
    Εύστοχη η παρατήρηση σου. Σε μια σχέση πρέπει να γίνονται υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές. Ναι, υπάρχει ο συμβιβασμός. Όταν κάτι μας ενοχλεί σίγουρα πρέπει να το συζητήσουμε, όχι όμως να απαιτήσουμε. Πρέπει να ξέρει τί μας ενοχλά και πως μας επηρεάζει μέσα στη σχέση, κι όταν συζητάμε τέτοια θέματα φροντίζουμε να συζητάμε ήρεμα και να χρησιμοποιούμε πάντα λογικά επιχειρήματα.
    Εξαρτάται φυσικά κι από τη συνήθεια. Αν για παράδειγμα ο σύντροφος μας καπνίζει δεν μπορούμε να έχουμε την απαίτηση να σταματήσει το κάπνισμα μόνο και μόνο για να μας ευχαριστήσει. Πρέπει να το θέλει κι ο ίδιος. Άρα εμείς του λέμε ότι μας ενοχλεί, γιατί μας ενοχλεί, πώς πιστεύουμε ότι κάνει ζημιά και επηρεάζει τον ίδιο και τη σχέση μας και το αφήνουμε στον ίδιο αν θέλει να το αλλάξει.
    Όταν λέω ότι μια συνήθεια μπορεί να εξυπηρετεί ένα σκοπό για το συντροφό μας εννοώ ότι μπορεί να είναι κάτι που κάνει τον ίδιο να νιώθει καλά, να τον ξεκουράζει από μια κουραστική μέρα, να τον φέρνει σε επαφή με τους φίλους του, ή ακόμα να είναι μια φάση που πρέπει να περάσει ο ίδιος για να πάρει ένα μάθημα κτλ.
    Ακριβώς όπως το θέσατε μέσα από διάλογο και αφήνοντας το στη δική του κρίση και ελεύθερη βούληση μπορεί να γίνει η αλλάγη που θέλουμε.
    Το μόνο σίγουρο είναι ότι δε μπορούμε να αλλάξουμε κάποιον άλλο. Ο καθένας από εμάς ωριμάζει και αλλάζει όταν είναι ο ίδιος έτοιμος.

Comments are closed.

On Key

Related Posts

Συνάντηση Βουλευτή Λάρνακας (ΔΗΣΥ) Πρόδρομου Αλαμπρίτη με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας της Ελλάδας, Σοφία Ζαχαράκη

Σε ανάρτηση του ο Βουλευτής Λάρνακας (ΔΗΣΥ) Πρόδρομος Αλαμπρίτης ενημέρωσε πως πραγματοποίησε συνάντηση με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας της Ελλάδας, κ. Σοφία Ζαχαράκη.

Παρουσίαση Βιβλίου: Λάρνακα, Υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης με πέρα από 4000 χρόνια συνεχούς ζωής και πολιτισμού

Ο Δήμαρχος Λάρνακας και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας προσκαλούν στη παρουσίαση του βιβλίου του κ. Αλέξη Μιχαηλίδη με τίτλο “Λάρνακα: Υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα

error: Content is protected !!