Search
Close this search box.

Δήμος Έκτορος “Lets fly”

Βρεθήκαμε στο παλιό αεροδρόμιο Λάρνακας, στην Σχολή Πιλότων Nemax και συνομιλήσαμε με τον Υπεύθυνο Εκπαίδευσης Δήμο Έκτορος. Ακόμα και αν δεν είστε λάτρεις των πτήσεων, ένα πέρασμα από την Nemax θα σας κάνει να αποκτήσετε ένα νέο χόμπυ: τις πτήσεις! Για μελλοντικούς πιλότους λοιπόν κι όχι μόνο, ο Δήμος μας μιλά για πτήσεις και μας προκαλεί να πετάξουμε!

Του Γιώργου Θεοδοσίου και της Γιώτας Δημητρίου

Καταρχάς να πουμε το όνομα της σχολής και πότε ξεκίνησε να λειτουργεί.
Η σχολή λέγεται ΝΕΜΑΞ/ΝΕΜΑΧ και ως ιδέα ξεκίνησε τα τελευταία 4 χρόνια. Σάρκα και οστά πήρε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Φέραμε το πρώτο καινούριο αεροπλάνο στη Κύπρο για τις ανάγκες της σχολής, μέχρι να πάρουμε την τελική έγκριση για να είμαστε αυτόνομη ως σχολή, κάτι που θα γίνει σε λίγες βδομάδες. Έχουμε ήδη καλύψει τον χρόνο και όγκο εργασιών που χρειάζονται για να πάρουμε την έγκριση μας.

Πόσα άτομα απαρτίζουν την σχολή;
Πέρα από τον ιδιοκτήτη της εταιρείας Κωνσταντίνο Παπουή κι εμένα, υπάρχουν ακόμα δύο άτομα. Εγώ είμαι ο Υπεύθυνος Εκπαίδευσης (πτητικής εκπαίδευσης και θεωρητικά μαθήματα), ο ιδιοκτήτης είναι ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος Εκπαίδευσης, ο Κύριος Θεόδωρος Γιαννακούλιας ο οποίος είναι Αναπλήρωτής Υπεύθυνος της πτητικής εκπαίδευσης και η δεσποινίς Theresa Pross η οποία θα είναι Υπεύθυνη θεωρητικών μαθημάτων και Εκπαιδευτής πτήσεων.

Τα μαθήματα γίνονται στα αγγλικά;
Τα μαθήματα του πιλότου είναι πάντοτε στα αγγλικά. Στην Κύπρο υπάρχει το πλεονέκτημα ότι υπάρχουν Ελληνόφωνοι Εκπαιδευτές, άρα αντιλαμβάνεσθε ότι  υπάρχει πιο καλή επικοινωνία ανάμεσα στον εκπαιδευτή / εκπαιδευόμενο.

Γιατί έρχεται κάποιος να εγγραφεί στην Nemax; Για να παρακολουθήσει μαθήματα ως χόμπυ; Για να γίνει πιλότος;
Το 80% των μαθητών μας είναι νεαρά άτομα τα οποία θέλουν να κάνουν καριέρα ως χειριστές επαγγελματίες. Ένα άλλο 20% έρχονται για να πετούν, ως χόμπυ. Οι άδειες χωρίζονται σε private (ερασιτεχνική) και επαγγελματικές. Στην Κύπρο έχουμε την τεχνογνωσία, έχουμε τους έμπειρους χειριστές που μπορούμε να φτάσουμε μέχρι το σημείο να εκδώσουμε επαγγελματικές άδειες. Απλώς η Πολιτική μας Αεροπορία αν και προχωρά με γοργούς ρυθμούς προς αυτή την κατεύθυνση ακόμη δεν έχει πιστοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Πολιτική Αεροπορία να αναγνωρίζονται τα πτυχία της. Υπολογίζω ότι μέσα στο 2013 θα έχει αυτή την δυνατότητα η Πολιτική Αεροπορία της Κύπρου.

Άρα προς το παρών δεν μπορεί κάποιος να γίνει επαγγελματιάς πιλότος στη Σχολή σας;
Μπορεί να ξεκινήσει την πτητική του εκπαίδευση στη Κύπρο, στη σχολή μας, να συμπληρώσει ένα μεγάλο όγκο ωρών, δηλαδή από τις 250 ώρες που πρέπει να έχει σύνολο ο επαγγελματίας πιλότος, να συμπληρώσει τις 150 στην Κύπρο και να συνεχίσει μετά στο εξωτερικό. Αντιλαμβάνεσε αυτό του δίνει την ευκαιρία να εκπαιδευτεί λιγότερο στο εξωτερικό, άρα και λιγότερα έξοδα. Να είναι σπίτι του, να εκπαιδεύεται σε γνωστό εναέριο χώρο και μετά μπορεί να συνεχίσει σε Ευρωπαϊκες χώρες για να πάρει την επαγγελματική άδεια. Επίσης, γλιτώνουν και χρόνο οι αυριανοί πιλότοι, αφού κάποιος μπορεί να ξεκινήσει μαθήματα από τα 17 του, εδώ στη Κύπρο και να ‘εκμεταλλευτεί’ τα δυο χρόνια που θα υπηρετεί στην ΕΦ για σκοπούς απόκτησης εμπειρίας.  Αυτά βέβαια προς το παρών, αφού όπως είπα, σύντομα ευελπιστούμε ότι θα μπορούμε κι εμείς να εκδίδουμε επαγγελματικές άδειες.

Τα μαθήματα συνήθως σε ποια βάση γίνονται; Εβδομαδιαία;
Εδώ έχουμε μια άλλη καινοτομία, για τα κυπριακά δεδομένα: Τα μαθήματα μας είναι online. Με αυτή την μέθοδο έχουμε πετύχει να δώσουμε την απαραίτητη ευελιξία στου εκπαιδευόμενους ούτως ώστε να μπορούν να επιλέγουν τον χρόνο που θα μελετούν τα θεωρητικά μαθήματα. Ήρθαμε σε συμφωνία με το OxfordAviationTraining  και έτσι ο κάθε μαθητής μας παίρνει ένα κωδικό και μπορεί να μελετά μέσω computer ότι ώρα θέλει και όποτε τον βολεύει. Εμείς βέβαια παρακολουθούμε πόσες ώρες έχει μελετήσει το κάθε μάθημα ο εκπαιδευόμενος. Συμπληρώνοντας 80 ώρες μελέτης μέσω του ηλεκτρονικού του υπολογιστή, μπαίνει  στην τάξη για άλλες 20 ώρες θεωρητικής εκπαίδευσης και τελικής προετοιμασίας για τις θεωρητικές εξετάσεις.  Όταν ένας μαθητής καλύψει την αναγκαία ύλη σε θεωρητικά μαθήματα,  ούτος  ώστε να μπορεί να επικοινωνεί επαρκώς με τον εκπαιδευτή του μέσα στο αεροπλάνο, τότε ξεκινά και η πτητική εκπαίδευση.

Συνήθως οι μαθητές σας τι ηλικίες έχουν;
Ξεκινούν από  17 και είναι όλων των ηλικιών θα έλεγα. Ο πιο ηλικιωμένος που έχω διδάξει ήταν 67 ετών.

Τα αεροπλάνα που έχετε εδώ για τα μαθήματα τι αεροπλάνα είναι;
Δύο καινούρια TECNAM. Το ένα αγοράστηκε τον Μάϊο του 2011 και το άλλο τον Ιούνιο του 2011. Έχουν έρθει στην Κύπρο πετώντας από Ιταλία και τα δύο. Το ένα το είχα φέρει μαζί με τον κύριο Παναγιώτη Ανδρέου (κάτοχος ερασιτεχνικής άδειας και είναι στην διαδικασία απόκτησης της επαγγελματικής άδειας).  Στο δεύτερο αεροπλάνο είχα μαζί μου τον κύριο Αντρέα Ευτυχίου άλλως ‘Κερβέρας’ ο οποίος ήθελε κι αυτός να προσθέσει ώρες στην πτητική του επμειρία.

Άρα αυτά τα μικρά αεροπλάνα που χρησιμοποιείτε για τη σχολή μπορούν να ταξιδέψουν και σε μεγάλες αποστάσεις;
 Η μέγιστη εμβέλεια που έχουν είναι 550 ναυτικά μίλια, προγραμματίζεις το μήκος της διαδρομής σου, μέχρι τα 400-450 ναυτικά μίλια  για να είσαι ασφαλισμένος από πλευράς καυσίμων,  προσγειώνεσαι, ανεφοδιάζεις και συνεχίζεις.

Παλιά ακούγαμε πως για να σπουδάσει κανείς πιλότος πρέπει να είναι καλός στις θετικές επιστήμες (μαθηματικά, φυσική, κτλ). Αληθεύει;
Η διδακτέα ύλη για την απόκτηση της άδειας καλύπτει οποιεσδήποτε ανάγκες από πλευράς γνώσεων προς του εκπαιδευόμενους. Με λίγα λόγια ακόμα και κάποιοι/ες  οι οποίοι/ες δεν ήταν και πολύ μελετηρή/ες στο σχολείο θα έχουν μια καλή ευκαιρία να καλύψουν τυχών κενά που του έχουν μείνει από την σχολική του φοίτηση.

Οι μαθητές σας μέχρι που ταξιδεύουν όταν κάνουν μαθήματα;
Αρχικά μαζί μας σε συγκεκριμένες εκπαιδευτικέ περιοχές, μετά όταν είναι έτοιμος/η θα κάνει κάποιες πτήσεις στη ζώνη του αεροδρομίου μόνος/η του/της. Πριν το τέλος της πτητικής του/της εκπαίδευσης θα κάνει και ένα ταξιδάκι  μέχρι το αεροδρόμιο Πάφου.

Αργότερα, παίρνωντας την ερασιτεχνική του άδεια κάποιος, μπορεί να ταξιδέψει μόνος του;
Βεβαίως. Μπορεί να πάρει το αεροπλάνο, να πάει Βυρητό, Ελλάδα, όπου θέλει. Εδώ να αναφέρω ότι δεν είναι ανάγκη να αγοράσει δικό του αεροπλάνο (κάτι που στοιχίζει πολύ, όχι μόνο ως αγορά, αλλά και ως συντήρηση).  Έχουμε φροντίσει έτσι ώστε με ένα ποσό αρχικά να μπορεί ο χειριστής, (είστε κάτοχος ερασιτεχνικής άδειας, είτε επαγγελματικής), να χρησιμοποιεί  τα δικά μας αεροπλάνα όποτε θέλει, εφ’ όρου ζωής. Μπορεί να έχει ένα αεροπλάνο “δικό του / της”, να το χρησιμοποιεί όποτε θέλει και μάλιστα χωρίς να νοιάζεται για να έξοδα συντήρησης κ.ά.

Σας έτυχε να έρθει κάποιος για μαθήματα αλλά εσείς αν κρίνετε πως δεν κάνει για πιλότος;
Εγώ προσωπικά ως Δήμος, δεν δέχομαι πως υπάρχει άτομο αρτιμελή που δεν μπορεί να πετά. Ακόμη και μη αρτιμελή άτομα, έχουμε για παράδειγμα μια γνωστή πιλότο στην Αμερική, η οποία χωρίς να έχει χέρια είναι πιλότος. Οποιοδήποτε άτομο με ψυχική υγεία μπορεί να πετάξει.

Κάποιος θα αναρωτηθει πόσο πολύ στοιχίζει να γίνει κάποιος πιλότος, έστω να αποκτήσει την ερασιτεχνική άδεια….
Κάναμε μια πολύ σοβαρή μελέτη, πριν καταλήξουμε σε κάποιο ποσό. Έχοντας υπόψη μας τις δυσκολίες που περνά ο κόσμος, έχοντας επίσης υπόψη όλες τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν οι χειριστές μέχρι να βγάλουν την άδεια τους, προσπαθήσαμε να λύσουμε όσα περισσότερα προβλήματα γίνεται, (με νέα αεροπλάνα, έμπειρο προσωπικό, κ.ά) συμπεριλαμβανομένου και του οικονομικού. Το πακέτο μας είναι 8800 ευρώ συν το ΦΠΑ συμπεριλαμβανομένων όλων, δεν υπάρχει κάτι που “θα προκύψει στην πορεία”.

Δηλαδή;
Έκδοση ιατρικού δελτίου, τα εξεταστικά τέλη για να παρακαθίσουν εννέα μαθήματα θεωρητικά, το εξεταστικό τέλος της τελική πτητικής εξέτασης. Επίσης, συμπεριλαμβάνουμε και την ειδικότητα του να πετά κάποιος νύχτα. Επίσης, εγγυούμαστε άδεια σε 45 ώρες πτήσης. Αν προκύψουν καθυστερήσεις (λόγω του ότι λειτουργούμε μέσα σε ένα διεθνές αεροδρόμιο) το κόστος πάει σε εμάς κι όχι στον μαθητή. Παλαιότερα, αν στην μια ώρα πτήσης προέκυπταν 20 λεπτά καθυστέρησης στην αναχώρηση και 20 λεπτά καθυστέρησης στην προσγείωση, ο μαθητής χρεωνόταν μία ώρα και 40 λεπτά (τα 40 λεπτά των καθυστερήσεων), μαζί μας, δεν συμβαίνει αυτό, τις καθυστερήσεις τις επωμιζόμαστε εμείς. Αυτές είναι προσωπικές δεσμεύσεις που δεν επηρεάζουν την ποιότητα εκπαίδευσης, αντίθετα δουλεύουν για το καλό του μαθητή.

Οι 45 ώρες πόσο καιρό παίρνουν;
Αυτό εξαρτάται από τον κάθε μαθητή, όπως και οι 80 ώρες μελέτης μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή, όπως και οι 20 ώρες μαθήματος μέσα στην τάξη. Αν κάποιος ακολουθήσει αυστηρά το πρόγραμμα που έχουμε εμείς, παίρνει γύρω στους 2-3 μήνες για ερασιτεχνική άδεια. Και μετά πιο εύκολα μπορούμε να τον προετοιμάσουμε για την επαγγελματική και συνεχίζοντας στο εξωτερικό να πάρει την επαγγελματική του άδεια, σε πολύ λιγότερο χρόνο από ότι θα χρειαζόταν αν δεν φοιτούσε στην σχολή μας. Φυσικά όπως προανάφερα, στόχος μας είναι σύντομα να μπορεί κάποιος να πάρει από εμάς επαγγελματική άδεια και έτσι δεν θα χρειάζεται καν να φοιτήσει κάποιος στο εξωτερικό.

Εσύ γιατί ασχολήθηκες με τα αεροπλάνα;
Ιστορία ο πόνος…..Πήγα στα 25 να βγάλω άδεια, την έβγαλα και έκτοτε έμεινα….Για μένα είναι αγάπη και πάθος…Δεν μπορώ να σου περιγράψω με λόγια. Σκέψου ότι ο Leonardo Da Vinci, γύρω στο 1500ΜΧ, που δεν είχε αεροπλάνο, είπε ότι “αν δεις μια φορά την γη από ψηλά, όσο θα περπατάς μετά θα κοιτάς πάνω”. Σκέψου εμείς που την βλέπουμε από ψηλά…Οκ δεν θα γίνω μελό, αλλά δεν έχει ομορφότερα πράγμα από το να πετάς. Εγώ το κάνω σε καθημερινή βάση τα τελευταία 15 χρόνια και αν δεν έρθω μια μέρα μου λείπει. Και τώρα που μιλάμε θα προτιμούσα να πετούσαμε και να σου δίνω την συνέντευξη  παρά να καθόμαστε εδώ. Επίσης για μένα είναι πολύ σημαντικό το να διδάσκω. Αν δεν το ζήσει κάποιος δεν μπορεί να το καταλάβει, ίσως καθηγητές και δάσκαλοι να μπορούν να με καταλάβουν, οι οποίοι κάποτε όταν συνταξιοδοτηθούν, βρίσκεται στο δρόμο τους ένας μαθητής τους και τους μιλά. Αυτό το νιώθω εγώ κάθε φορά που θα δω ένα μαθητή μου, που σήμερα είναι πιλότος σε αερογραμμές. Είναι μεγάλη η χαρά και η ικανοποίηση να ξέρεις πως ένας μαθητής σου πετά ένα αεροπλάνο γνωστής εταιρείας με 200-300 επιβάτες και κάπου εκεί στο log book του, κάπου εκεί στην αρχή υπάρχει η υπογραφή σου.

Κλείνοντας να πούμε ότι η Nemax αναλαμβάνει και διαφήμιση στο αέρα. Δηλαδή με πανό διαφημίζετε στον αέρα, κάτι που δεν βλέπουμε συχνά….
Ναι είναι κάτι σχετικά νέο, αν και πολύ διαδομένη μέθοδος στο εξωτερικό. Αυτό τον καιρό ετοιμαζόμαστε να διαφημίσουμε μια θεατρική παράσταση, ‘Ο ΣΑΙΞΠΗΡ ΣΕ 60 ΛΕΠΤΑ’, πάνω από κάποιους ποδοσφαιρικούς αγώνες (κατά την έναρξη και την ώρα του διαλλείματος).
Όσοι ενδιαφέρονται είτε για μαθήματα, είτε για “εναέρια διαφήμιση” μπορούν να επικοινωνούν με τα γραφεία της Nemax.

—————————————————————————————————-

 Nemax, Pilot Training

www.nemax.aero
Τηλ.: 99671357

——————————————————————————————————-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Κλάπηκαν 12 δέντρα από τη πρόσφατη δεντροφύτευση του Δήμου Αραδίππου / Έγινε καταγγελία στην Αστυνομία

Ο Δήμαρχος Αραδίππου, κ. Χριστόδουλος Πάρτου, συμμετείχε πρόσφατα στην δενδροφύτευση που έγινε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος μαζί με την εθελοντική ομάδα από το προσωπικό της

To κράτος θα δώσει €30 εκατ. στην εταιρεία των Αεροδρομίων Hermes,για τις επιπτώσεις που είχε η εταιρεία από κορωνοίο και πόλεμο στην Ουκρανία… Η Λάρνακα εξακολουθεί να παίρνει μηδέν αντισταθμιστικά μέτρα από το αεροδρόμιο Λάρνακας

To κράτος θα δώσει €30 εκατ. στην εταιρεία των Αεροδρομίων Hermes,για τις επιπτώσεις που είχε η εταιρεία από κορωνοίο και πόλεμο στην Ουκρανία… Η Λάρνακα

error: Content is protected !!