Search
Close this search box.

Σκέφτομαι Τέχνη “Ερμής Πιττακός”

Γράφει η Γιώτα Δημητρίου, (απόφοιτος  Θεατρικών Σπουδών)

 Meet the Artist: Ερμής Πιττακός – Make up & Prosthetics

 Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθώ σε μια τέχνη λίγο διαφορετική απο αυτές που έχω γράψει σε παλαιότερα άρθρα, άλλα που επίσης έχει πολλή σχέση. Μέσα από την συνέντευξη που ακολουθεί, σας παρουσιάζω ένα πολυτάλαντο καλλιτέχνη απο την Λάρνακα μας, τον Ερμή Πιττακό, ο οποίος έχει πολυμορφία καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, με εξειδίκευση make-up και prosthetics.

Μίλησε μας λίγο για την εκπαίδευση σου και τι σε ώθησε να σπουδάσεις αυτό που κάνεις.
 Τα χρόνια του γυμνασίου και λυκείου τα πέρασα στο Med High της Λάρνακας, όπου της περισσότερες φορές θα με βρίσκατε στην αίθουσα της τέχνης. Ο καθηγητής μου ήταν ο Μιχάλης Παπαδόπουλος, για τον οποίο τρέφω πολύ σέβασμο μέχρι σήμερα, αφού αυτός με έκανε να καταλάβω τι είναι τέχνη. Μετά το στρατό, (συγνώμη αλλά πρέπει να πω ότι ήταν μια τεράστια παύση στη δημιουργική μου σκέψη), εντάχθηκα στο UCA στο Farnham, ένα μικρό χωριό της Αγγλίας όπου έκανα Foundation Τέχνης και Σχεδιασμού. Το Farnham ήταν ένα υπέροχο μέρος αλλά στην πορεία κατάλαβα πως δεν μου πρόσφερε την έμπνευση που έψαχνα για να μπορώ να δημιουργήσω. Στη συνέχεια αποφάσισα να μετακομίσω στο Manchester, όπου άρχισα να παρακολούθω προπτυχιακό στα Interactive Arts. Όμως ο χρόνος μου στο Manchester, θα τον χαρακτήριζα ως αυτογνωσίας και εξερεύνησης. Εκείνη την εποχή μου είχαν συμβεί πολλά, τα οποία με έκαναν να συνειδητοποιήσω ορισμένα πράγματα, να ακολουθήσω τα όνειρα μου και να εμπιστευτώ τα ένστικτά μου. Παραιτήθηκα  λοιπόν από το προπτυχιακό και ακολούθησα το ένστικτό μου που με οδήγησε στο Λονδίνο. Μόλις έφτασα εκεί ήξερα ότι αυτό ήταν το μέρος που μου χρειαζόταν για εκείνη την φάση της ζωής μου. Και ενώ ψαχνόμουν για το τι θα έκανα, κάτι με τράβηξε προς το μακιγιάζ. Με δέκτηκε το London Fashion School όπου έκανα δίπλωμα Hair & Make up for Fashion. Ήθελα να δουλέψω με όλες τις πτυχές του μακιγιάζ γι’αυτό και άρχισα να ακολουθώ μαθήματα προτυχιακού ΒΑ Make up & Prosthetics for Performance, απο το οποίο αποφοίτησα με Άριστα. Θα ήθελα επίσης να προσθέσω ότι πάντα γοητευόμουν από την ικανότητα του σώματος και του πρόσωπου να χρησιμοποείται ως καμβάς και με τη χρήση  του μακιγιάζ/ προσθετικών υλικών, να γεννιέται ένας  φανταστικός χαρακτήρας.

Πώς  σε έχει ωθήσει η Αγγλία όσον αφορά στην αναπτύξη της δουλειάς σου;
Θα έλεγα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και ιδιαίτερα το Λονδίνο είναι ένα εξαιρετικό μέρος για εμάς τους Ευρωπαίους να έρθουμε για αυτο-εξερεύνηση. Επειδή στην Κύπρο, η αλήθεια να λέγεται, είμαστε περιορισμένοι. Λατρεύω το Ηνωμένο Βασίλειο… υπάρχει μια πολύ χαρακτηριστική διαφορά μεταξύ του Λονδίνου και της υπόλοιπης χώρας. Κάτι που με δυσκολία εξηγείται διότι στο Λονδίνο το κάθε άτομο βρίσκει το “δικό του Λονδίνο”.

Πως θα χαρακτήριζες την τέχνη σου και ποια η αισθητική σου; Μίλησε μας για την δουλειά σου.
Η αισθητική μου αλλάζει όλη την ώρα,  και  ο εαυτός μου και η δουλειά μου, μου αρέσει να είναι χωρίς εμπορική χροιά. Αυτή τη στιγμή η δουλειά μου βασίζεται πάνω στα μυθολογικά πλάσματα, στις αρχαίες τελετουργίες, και στη σουρεαλιστική τέχνη. Επίσης, θεωρώ ότι οι άνθρωποι που με περιβάλλουν και οι διάφορες φευγαλέες γωριμίες που κάνω εμπνέουν τη δουλειά μου. Δουλέυω με ένα κριτίριο που το έχω κάνει κανόνα, ότι το πρόσωπο που βρίσκετε πίσω από το μακιγιάζ  να είναι προφανές, ο άνθρωπος να φορεί το μακιγιάζ και όχι το μακιγιάζ αυτόν. Δεν μου αρέσει να κρύβονται οι άνθρωποι πίσω από το μακιγιάζ μου, μάλλον χρησιμοποιώ το μακιγιάζ για να διογκώνω και να προσωποποιώ τους χαρακτήρες που δημιουργώ για αυτούς.
Έχω συνεργαστεί με πολλούς δημιουργικούς ανθρώπους. Έχω μια συνεχή συνεργασία με τους μουσικούς Othon & Tomassini, για τους οποίους έχω κάνει μακιγιάζ για κάποιες συναυλίες τους και το music video τους, που ονομάζεται Impermanence (το οποίο μπορείτε να δείτε στο link http://www.youtube.com/watch?v=OKGcBbDNNuA). Έχω επίσης συνεργαστεί με τους πολύ γνωστούς καλλιτέχνες του  Performance Lee Adams και Ron Athey, και με την Empress Stahs. Ακόμα  έχω εργαστεί σε διάφορες ταινίες, μία εκ των οποίων έχει βραβευθεί best horror short στο Βρεττανικό Φεστιβάλ κινηματογράφου horror, η ταινία ονομάζεται LOVEBUG. Έχω τελειώσει πρόσφατα δική μου ταινία μικρού μήκους που ονομάζεται HOLLOW BONE και προβλήθηκε στο underground film φεστιβάλ του Λονδίνου τον Οκτώβριο.  Το “HOLLOW BONE” ακολουθεί ένα μυστηριώδη πρωταγωνιστή (Ron Athey) σε μια εξερεύνηση του πνεύματος και του μυαλού μέσα από μια σειρά από τελετουργικές σκηνές απόκρυφα εμπνευσμένες από σαμανικές διαδρομές και εναλλακτικές καταστάσεις της συνείδησης.

Πως νιώθεις για την πόλη μας την Λάρνακα;
Πιστεύω ότι η Λάρνακα έχει τη δυνατότητα να είναι μια υπέροχη πόλη, επειδή είναι τόσο μικρή και πολύ όμορφη.  Δυστυχώς όμως,  όλα τα λεφτά πάνε στους λάθος τόπους. Θα ήθελα να δω μια Λάρνακα που να έχει ενδιαφέρουσες και συναρπαστικές εκθέσεις, λιγότερες καφετέριες, κλαμπ και εστιατόρια και περισσότερο πολιτισμό. Νομίζω ότι με τη κάθε γενιά που περνά η Κύπρος γίνεται όλο και πιο συναρπαστική και εμπνέει τη νεολαία του είναι το μέλλον.

Μπορείται να δείτε την δουλειά του Ερμή στην ιστοσελίδα του: http://showtime.arts.ac.uk/hermes

Τα λέμε την άλλη εβδομάδα!

 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Οι βουλευτές Λάρνακας στέλνουν τις δικές τους Χριστουγεννιάτικες ευχές μέσα από το SkalaTimes, για τη Λάρνακα και όλο το κόσμο!

SkalaTimes Το SkalaTimes ζήτησε από τους Βουλευτές Λάρνακας Πρόδρομο Αλαμπρίτη (ΔΗΣΥ), Ανδρέα Πασιουρτίδη (ΑΚΕΛ), Σωτήρη Ιωάννου (ΕΛΑΜ), Χρίστο Ορφανίδη (ΔΗΚΟ) και Ανδρέα Αποστόλου (ΕΔΕΚ), να

Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, Κοινοτάρχες, Επαρχίας Λάρνακας στέλνουν τις δικές τους ευχές μέσω του SkalaTimes

Από τους Τρούλλους μέχρι τη Δρομολαξιά, από Δημάρχους, Αντιδημάρχους, μέχρι κοινοτάρχες, το SkalaTimes ζήτησε να μας στείλουν τις δικές τους Χριστουγεννιάτικες ευχές μέσω του SkalaTimes!

Ο Πάτερ Λάζαρος μιλά στο SkalaTimes με αφορμή τα Χριστούγεννα αλλά και τα εγκάινια του εκκλησιαστικού μουσείου στην Παρεκλησιά

“Να πλησιάσουμε όσο μπορούμε τον Χριστό. Να γιορτάσουμε Χριστούγεννα με τον Χριστό, όχι Χριστούγεννα χωρίς Χριστό. Πέρα από τα μελομακάρονα, τα πάρτι και τα δείπνα,

error: Content is protected !!