Προσωπική μαρτυρία: Το άγνωστο παρασκήνιο της προσφυγής στο ΔΝΤ
Γράφει ο Αλέξης Δημητρίου, Ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου Bibliocosmos
Η σημερινή παρουσίαση αφορά ένα βιβλίο που ασχολείται με την επίκαιρη κατάταση της Ελλάδας.
Ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης με αυτό το βιβλίο του, που αποτελεί μια προσωπική μαρτυρία λόγω της θέσης του στο ΔΝΤ, την κρίσιμη για τη χώρα μας περίοδο από το Μάρτιο του 2010 έως το Δεκέμβριο του 2011, προχωρά σε μια αντικειμενική καταγραφή των γεγονότων που οδήγησαν τη χώρα μας στο μνημόνιο.
Αποδεχόμενη τους όρους που έθεσαν οι Ευρωπαίοι εταίροι της και το ΔΝΤ, η Ελλάδα παραχώρησε σε μεγάλο βαθμό τη δημοσιονομική και όχι μόνο κυριαρχία της στους δανειστές της.
Προκειμένου να αποφύγει την πτώχευση και να εξασφαλίσει την παραμονή της στην Ευρωζώνη, μια μικρή χώρα, όπως η Ελλάδα, εξαναγκάστηκε να αποδεχτεί τους όρους του πρώτου και του δεύτερου μνημονίου που της επέβαλαν οι εταίροι της, με αποκορύφωμα το “νεο-αποικιακό” ειδικό λογαριασμό, στον οποίο θα δεσμεύονται οι φορολογικοί πόροι της χώρας μας ώστε να αποπληρώνει κατά προτεραιότητα τους δανειστές της. Έτσι, η Ελλάδα μετατράπηκε σε μια σύγχρονη “αποικία” των δανειστών της…
Λίγα λόγια και για τον συγγραφέα του βιβλίου. Ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Σουέζ της Αιγύπτου. Είναι Καθηγητής Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Οικονομίας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Είναι πτυχιούχος του 6ου Τμήματος του Πανεπιστημίου (Εcole des Hautes Εtudes en Sciences Sociales), διδάκτωρ (doctorat 3e cycle) στις οικονομικές επιστήμες του Πανεπιστημίου της Σορβόνης και διδάκτωρ (doctorat d’ Εtat) στις οικονομικές επιστήμες του Πανεπιστημίου του Παρισιού II.
Διατέλεσε Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) του Παντείου Πανεπιστημίου και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Προβλέψεων του Ευρωμεσογειακού Κόσμου (IPEMed – Institut de Perspective Εconomique du Monde Mediterraneen), καθώς και Επισκέπτης Καθηγητής στη Σορβόνη. Από το Μάρτιο του 2010 μέχρι το Δεκέμβριο του 2011 διατέλεσε Αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.