Γράφει η Γιώτα Δημητρίου
(Η Γιώτα είναι απόφοιτος θεατρικών σπουδών και σήμερα βρίσκεται στο δεύτερος έτος του διδακτορικού της στο Πανεπιστήμιο του Bristol. Το PhD της ονομάζεται: An Exhibition of Hidden Stories – The Lives of Others – Research into methods of staging an oral history archive)
Όπως και τις προηγούμενες βδομάδες σας παρουσιάζουμε τους καλλιτέχνες του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Performance Art Κύπρου / 1st Cyprus International Performance Art Festival το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 7, 8 και 9 Ιουνίου 2013 στη Λευκωσία, με performances στη Μεσαιωνική Αίθουσα Καστελιώτισσα και στο Οίκημα Εικαστικών Καλλιτεχνών, και βιντεοπροβολές, παρουσιάσεις και διαλέξεις στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. 13 διεθνώς αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες από το χώρο του performance art παρουσιάζουν τη δουλειά τους στην Κύπρο.
Η Dagmar Ι. Glausnitzer-Smith γεννήθηκε στο Braunschweig της Γερμανίας, αλλά ζει και εργάζεται μεταξύ Braunschweig και Λονδίνου. Το 1994 αποφοίτησε από το Goldsmiths College του Λονδίνου και το 2000 πήρε πτυχίο από το Royal College of Art επείσης στο Λονδίνο. Μετά την ολοκλήρωση της διετούς υποτροφίας «Picker Fellowship» στο Πανεπιστήμιο Kingston, το 2003, επέστρεψε στη Γερμανία διοργανώνοντας το διεθνή πρόγραμμα εργαστηρίων Performance Art με την ονομασία Τ.Α.Τ (www.kunstwirkstoff.de). Πραγματοποίησε επίσης 12ωρο site-specific εργαστήριο με το όνομα «Werktag» κατά τη διάρκεια ταξιδιών και μελετών στο εξωτερικό και ανάπτυξε την διεθνή έκθεση «transitstation» (www.transitstation.de) που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο το 2003, στο Βερολίνο το 2005, και στο Εδιμβούργο το 2006 και στην Κοπεγχάγης το 2010, με τη συνεργασία της Βασιλικής Ακαδημίας της Δανίας. Η Dagmar Ι. Glausnitzer-Smith είναι ένας εξωτερικός εξεταστής και επισκέπτης λέκτορας στο Ελσίνκι, Κοπεγχάγη και Halle.
Η Dagmar Ι. Glausnitzer-Smith περιγράφει την διαδικασία πραγματοποίησης ενός performance μέσα από τη δική της δημιουργία: «Σκεπτόμενη μέσα από την έννοια των δύο διαστάσεων της εικόνας, ένα σχέδιο παρατείνει τη διαδικασία μετασχηματισμού και την ανάπτυξη της δημιουργίας ενός αντικειμένου. Είναι η ιδέα της τοποθέτησης και παρουσίασης του αντικειμένου και του σώματος, η οποία απαιτεί την αναγνώριση από ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Είναι αυτο-φανταστικό στη διαδικασία και άμεσο στην αυθεντική πράξη.»
Για περισσότερες πληροφορίες για το έργο της Dagmar I. Glausnitzer-Smith παρακαλώ επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της: http://www.dagmarglausnitzer.de/
Στο 1ο CYPRUS INTERNATIONAL PERFORMANCE ART FESTIVAL, η Dagmar I. Glausnitzer-Smith θα παρουσιάσει ένα performance με τίτλο “paper talks, paper walks” ως Seven of Eglise σε συνεργασία με τον Eru (Alexander Rues) στην Μεσαιωνική Αίθουσα Καστελιώτισσα, καθώς και το βιντεογραφημένο performance για την κάμερα με τίτλο “ausblueten” κατά τη διάρκεια των βιντεοπροβολών του φεστιβάλ στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το 1ο CYPRUS INTERNATIONAL PERFORMANCE ART FESTIVAL επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του: www.cipafestival.com καθώς και την σελίδα του στο facebook: https://www.facebook.com/cipafestival και στο twitter: https://twitter.com/cipafestival
Στοιχεία Φωτογραφιών:
01. Dagmar I. Glausnitzer-Smith, “Spitzwege”, transitstation, Κοπενχάγη, 2010, Φωτογραφία: Nico Jäckel
02. Εικόνα από το βιβλίο ‘Bahnhofstrasse 33’, Φωτογραφία: Nico Jäckel