Search
Close this search box.

Γεωργία Λιοπετρίτη

Ο κλάδος της ποδιατρικής

Ονυχοκρύπτωση, προβλήματα με τα νύχια των ποδιών, ασθένειες που αφορούν στα πόδια (από τα γόνατα και κάτω) και διάφορα άλλα με τα οποίο ο κλάδος της ποδιατρικής ασχολείται και μπορεί να θεραπεύσει. Τι ακριβώς όμως σημαίνει αυτός ο καινούριος (ιδιαίτερα για τη Κύπρο) κλάδος;
Η ποδίατρος Γεωργία Λιοπετρίτη μας συστήνει τον κλάδο αυτό και μας μιλά και για την εμπειρία της στο Νεπάλ με την αποστολή των Εθελοντών Γιατρών (Γιατρών Χωρίς Σύνορα).

Της Γιώτας Δημητρίου

Τι ακριβώς σημαίνει ποδίατρος;
Ο κλάδος της ποδιατρικής είναι σχετικά ένας καινούριος κλάδος. Στην Αγγλία έκλεισε φέτος τα 100 χρόνια ως επάγγελμα, κάτι που αποδεικνύει ότι δεν είναι παλιό επάγγελμα όπως τα περισσότερα άλλα. Στην Κύπρο η πρώτη ποδίατρος άρχισε να εργάζεται περί τα τέλη της δεκαετίας του ’60, ήταν απόφοιτος Αγγλίας και φυσικά δεν ήταν καθόλου γνωστό το επάγγελμα τότε. Σήμερα είμαστε γύρω στα 35 μέλη στο Σύνδεσμο Ποδιάτρων Κύπρου. Δηλαδή 35 ποδίατροι παγκυπρίως.

Υπάρχει δηλαδή Σύνδεσμος Ποδιάτρων στην Κύπρο;
Ναι υπάρχει ο Σύνδεσμος Ποδιάτρων Κύπρου στον οποίο είναι εγγεγραμμένοι όλοι οι Απόφοιτοι Πτυχιούχοι Ποδίατροι που εργάζονται στην Κύπρο και στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου μπορεί να βρει κανείς όλους τους εγγεγραμμένους ποδιάτρους καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας μαζί τους. Η σελίδα είναι www.podiatrists-chiropodists.com

Η ποδιατρική με τι ασχολείται; Γιατί να πάει κάποιος στον ποδίατρο;
Ποδιατρική είναι ο επαγγελματικός κλάδος υγείας στον οποίο εμπίπτουν ο εντοπισμός, αξιολόγηση, και όπου είναι δυνατόν η θεραπευτική παρέμβαση στον άκρο πόδα, αναφορικά με διάφορες ανατομικές δυσλειτουργίες, τραυματισμών ή συμπτωμάτων λόγω δυσλειτουργίας του ολικού συστήματος του ανθρώπινου σώματος, στα κάτω άκρα, ώστε να επιτυγχάνεται βελτίωση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου, κρατώντας τον εν κινήσει και απαλύνοντας τον πόνο όσον αφορά προβλήματα που αφορούν στα κάτω άκρα. Κάποιος μπορεί να επισκεφθεί τον ποδίατρο για προβλήματα νυχιών ή σκλήρυνσης δέρματος, για προληπτικό έλεγχο ή θεραπείες επιπλοκών του διαβήτη/ρευματοειδούς αρθρίτιδας στο πόδι κ.α.

Τελείωσες πέρσι τις σπουδές σου, στο Brighton, στην Αγγλία και ξεκίνησες πρόσφατα με δικό σου ποδιατρικό κέντρο εδώ στη Λάρνακα….
Ναι, στη Κύπρο είμαστε πολύ λίγοι οι ποδίατροι γι αυτό επέλεξα να ξεκινήσω από εδώ στο τόπο μου ώστε να βοηθήσω και εγώ στη διάδοση του επαγγέλματος αυτού.

Σε προβλημάτισε το ότι επέστρεψες στη Κύπρο σε μία κρίσιμη οικονομικά περίοδο, για να ξεκινήσεις κάτι δικό σου;
Ναι φυσικά, αλλά γνωρίζω πως κάθε αρχή είναι δύσκολη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι παραιτούμαστε. Άλλωστε οι τιμές μας είναι πολύ προσιτές ακριβώς και λόγω της οικονομικής κρίσης που επικρατεί. Από κει και πέρα, είναι και ανθρωπιστικό το θέμα, δηλαδή αν έρθει ένα άτομο το οποίο αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα, σίγουρα θα προσπαθήσουμε να το βοηθήσουμε. (Συνταξιούχοι, άποροι, κτλ). Είναι ένα νέο επάγγελμα και θέλουμε να το μάθει ο κόσμος, προσπαθούμε μέσα από προσιτές τιμές, αλλά και σωστή δουλειά, να γίνει ακόμη πιο γνωστό το επάγγελμα μας.

Το ποδιατρικό  σου κέντρο  που ακριβώς βρίσκεται;
Βρίσκεται στη Λάρνακα, στην περιοχή της Υπεραγοράς Ορφανίδη, συγκεκριμένα πίσω από το πάρκινγκ της υπεραγοράς. Στην ιστοσελίδα μου μπορεί να βρει κανείς τον χάρτη πως να έρθει στην κλινική καθώς και όλες τις υπηρεσίες που προσφέρονται. Η ιστοσελίδα είναι: www.liopetritipodiatry.com

Σπούδασες Αγγλία, στο Brighton, αλλά είχες λάβει μέρος και σε μία αποστολή με τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα, στην Ασία, και συγκεκριμένα στο Νεπάλ. Πώς ήταν αυτό ως εμπειρία και πόσο σε βοήθησε ως άνθρωπο, αλλά και ως ποδίατρο;
Ήταν μια εμπειρία που μακάρι να μπορούσαν όλοι να έχουν! Ως άνθρωπο σε κάνει να αντιληφθείς τη ζωή διαφορετικά, όταν δεις πώς ζουν οι άνθρωποι εκεί. Επίσης και από επαγγελματικής πλευράς με βοήθησε πάρα πολύ διότι είχα την ευκαιρία να δω ασθενείς που δεν θα μπορούσα να δω υπό τις περιστάσεις στην Ευρώπη (Κύπρο, Αγγλία), λόγω του ότι το Νεπάλ είναι μια αναπτυσσόμενη χώρα. Εκεί βλέπαμε ασθενείς με λέπρα, αφού λόγω της οικονομικής κατάστασης και λόγω της εκπαίδευσης, η λέπρα καλπάζει. Ο κόσμος εκεί δεν γνωρίζει πχ ότι η λέπρα αν αναγνωρισθεί από την αρχή μπορεί με τα κατάλληλα μέτρα να γίνει στάσιμη και να μην προκαλέσει τις επιπλοκές και τα προβλήματα τα οποία προκαλεί αν δεν την προσέξει κάποιος. Η λέπρα έχει παρόμοιες επιπλοκές με τον διαβήτη, επηρεάζει τα νεύρα και αυτό έχει αντίκτυπο στους ασθενείς.

Ένα περιστατικό που θυμάσαι έντονα από το Νεπάλ;
Είναι πολλά….. Θυμάμαι ένα περιστατικό με ένα παππού. Η κλινική ξεκινούσε κάθε πρωί στις εννέα μέχρι τις πέντε το απόγευμα, με ένα μικρό διάλειμμα στη μέση. Το νοσοκομείο ήταν για λεπρούς αλλά υπήρχαν και ασθενείς με άλλα προβλήματα. Η κλινική ήταν τοποθετημένη σε τέτοιο σημείο όπου μπορούσαν να μας επισκεφθούν και άνθρωποι από τα γύρω χωριά. Υπήρχαν άνθρωποι οι οποίοι περπατούσαν 3-4 ώρες για να μας επισκεφτούν για ένα πρόβλημα που είχαν. Δεν υπήρχαν αυτοκίνητα. Οι τυχεροί είχαν ποδήλατο και οι πολύ τυχεροί μοτοποδήλατο, αλλά ήταν λίγοι αυτοί. Ο περισσότερος κόσμος κινείται με τα πόδια. Θυμάμαι λοιπόν ένα παππού, έναν πολύ ηλικιωμένο, ο οποίος είχε έρθει περπατώντας πολλές ώρες, από την Ινδία. Η κλινική βρισκόταν στο Νότιο Νεπάλ, σύνορα με την Ινδία. Ξύπνησε πάρα πολύ νωρίς, (αφού έφτασε κοντά μας στις 11 το πρωί), και είχε έρθει επειδή πρόσεξε μία πληγή στο πόδι του. Εννοείται ότι περπάτησε ξυπόλυτος χωρίς παπούτσια (όπως οι περισσότεροι, αφού μιλάμε για πολύ φτωχό κόσμο), φορούσε την παραδοσιακή ινδική ενδυμασία και μας είπε ότι πρόσεξε κάτι στο πόδι του. Όταν τον εξετάσαμε με έκπληξη είδαμε ότι το δάκτυλο του είχε μια πάρα πολύ μεγάλη πληγή που μπορούσες να δεις το κόκκαλο μέσα από το δάκτυλο. Κάτι που ο ίδιος δεν το είχε συνειδητοποιήσει. Τον είχαμε πάρει για εξέταση και αλλαγή πληγής και είδαμε ότι ήταν μολυσμένη η πληγή και μάλιστα είχε και μικρά σκουληκάκια να βγαίνουν μέσα από το δάκτυλο του! Ήταν σε τόσο άσχημη κατάσταση.

Δεν είχε πόνους έτσι ώστε να καταλάβει ότι η κατάσταση του ήταν σοβαρή;
Μα αυτό είναι ένα από τα προβλήματα της λέπρας και του διαβήτη. Προκαλούν νευροπάθεια με αποτέλεσμα να μην δουλεύουν κανονικά τα νεύρα και ως εκ τούτου ο ασθενής δεν μπορεί να αισθανθεί τον πόνο. Δεν δίνει σήμα στον εγκέφαλο ότι υπάρχει πόνος, κρύο, ζέστη κτλ. Όταν δυσλειτουργούν τα νεύρα ή όταν πάθουν ανεπανόρθωτη ζημιά τότε αυτός ο προγραμματισμός χάνεται. Μπορεί να προκληθεί τραυματισμός στο πόδι και ο ασθενής να μην το καταλάβει εάν δεν έχει οπτική εικόνα του τραυματισμού. Ειδικά στο Νεπάλ με τις συνθήκες φτώχειας που επικρατούν κανείς δεν αφήνει την δουλειά του για να πάει να δει ένα γιατρό (που χρειάζεται να ξοδέψει και τόσες ώρες για να περπατήσει να πάει) κι αυτό βέβαια κάνει τα προβλήματα υγείας τους να επιδεινώνονται. Ο παππούς που σας ανέφερα, έπρεπε να δει ότι στο πόδι του υπήρχε πληγή για να υποψιαστεί ότι κάτι πάει στραβά και να αφήσει τη δουλειά του και να περπατήσει τόσες ώρες για να έρθει να μας επισκεφτεί.

Ο κλάδος λοιπόν της ποδιατρικής ασχολείται αποκλειστικά με τα ταλαιπωρημένα πόδια (από ορθοστασία, κούραση, στενά παπούτσια, διαρκές τρέξιμο, έντονη αθλητική δραστηριότητα, ασθένειες) που ενδεχομένως να  αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα (ξηρή επιδερμίδα, πληγές ή φουσκάλες, κακοσμία, βακτηρίδια, μύκητες και άλλα). 

 

Liopetriti Podiatry Centre
Γεωργία Λιοπετρίτη, ποδίατρος. BSc Podiatry (Hν. Βασίλειο) MChS
Διεύθυνση: Γόρδιου Δεσμού 13, Ακταιόν 3, 2ος όροφος, Διαμ. 4 Λάρνακα 6045
Τηλέφωνα: 24256596 – 99938587
www.liopetritipodiatry.com
info@liopetritipodiatry.com
Facebook: Liopetriti Podiatry

 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ευχαριστίες από Δήμο Λάρνακας σε όσους προσέφεραν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο Λάρνακας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΝΑΚΑΣ Ο Δήμαρχος Λάρνακας, η Επιτροπή Πρόνοιας, Εθελοντισμού και Προσφυγικών Θεμάτων και ο Υπεύθυνος του Κοινωνικού Παντοπωλείου Δήμου Λάρνακας εκφράζουν τις θερμές

error: Content is protected !!