Search
Close this search box.

Wonderland….. Η ΑΛΙΚΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ!

H Catherine Beger μας φιλοξενεί στο θεατρικό της εργαστήρι, “Μικρή Μούσα”,  στη καρδιά της Λάρνακας, δίπλα από την εκκλησία Αγίου Λαζάρου και μας μιλά για την καινούρια της μουσικοθεατρική παράσταση “Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων”. Μια παράσταση στη οποία θα συμπρωταγωνιστεί με τον Λευτέρη Μοσχοβία (του συγκροτήματος Tat Tnabar), μια παράσταση η οποία θα χρειαστεί την βοήθεια όλων μας για να ανέβει.

Της Γιώτας Δημητρίου

 

Catherine, ποιες ηλικίες έρχονται για μαθήματα θεάτρου στη “Μικρή Μούσα”;
Καταρχάς να πούμε ότι ο σκοπός μας είναι να κάνουμε τα παιδιά να αγαπήσουν από μικρή ηλικία το θέατρο. Να μπορούν να είναι “καλό θεατρικό κοινό”. Η “Μικρή Μούσα” χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: Το θεατρικό κομμάτι με τις παραστάσεις μας, πηγαίνουμε σε Δημοτικά σχολεία και δίνουμε παραστάσεις. Και το διδακτικό, διδάσκουμε θέατρο στα παιδιά που έρχονται εδώ, από τις ηλικίες των 3 μέχρι 18.

Μερικοί γονείς έχουν την εντύπωση ότι για να στείλεις το παιδί σου σε εργαστήρι θεάτρου πρέπει να έχει ταλέντο. Ισχύει;
Όχι δεν ισχύει. Δεν είναι απαραίτητο να έχει ταλέντο, ούτε να έχει επιθυμία να γίνει ηθοποιός. Είμαστε κατά αυτής της φιλοσοφίας. Εδώ τα παιδία έρχονται για να δημιουργήσουν, να μάθουν να δουλεύουν σε ομάδες, να έχουν ομαδικό πνεύμα, να αγαπήσουν το θέατρο  και να αναπτύξουν την φαντασία τους.

Πόση σημαντική είναι η δημιουργία στις  μέρες μας;
Ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες εποχές που διανύουμε, η δημιουργία είναι πολύ σημαντική. Όπως και η ομαδικότητα είναι σημαντική, η αλληλεγγύη και η δυνατότητα να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον. Αν κοιτάξουμε πίσω στην ιστορία θα δούμε ότι σημαντικά έργα (λογοτεχνικά, θεατρικά, μουσικά, κτλ)  καθώς και κινήματα έχουν γεννηθεί μέσα από πολέμους και κρίσεις.

Ποια είναι τα οφελήματα που παίρνει ένα παιδί όταν έρχεται εδώ για να παρακολουθήσει μαθήματα θέατρου;
Του δίνεται η ευκαιρία να παίξει και να μην είναι κλεισμένο σε ένα σπίτι γύρω από ηλεκτρονικά παιχνίδια, εδώ μέσα από το παιχνίδι του δίνεται η δυνατότητα να ξεδκλειδώσει την φαντασία του και να δημιουργήσει, να δουλέψει σε ομάδες, να αναπτύξει και να μοιραστεί ιδέες και να αποκτήσει αυτοπεποίθηση.

Τα μαθήματα είναι στ’ αγγλικά;
Ναι, προς το παρών είναι μόνο στ’ αγγλικά, αλλά σκοπεύουμε στο μέλλον να είναι και στα ελληνικά.

Catherine, “η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων” είναι μια καινούρια παράσταση την οποία ετοιμάζεις. Να μιλήσουμε λίγο γι αυτό;
Ναι. Πρόκειται για μια μουσικοθεατρική παράσταση η οποία έχει σχέση με το γνωστό παραμύθι, αλλά είναι κάπως διαφορετική η ιστορία. Εγώ υποδύομαι ένα κοριτσάκι το οποίο ακολουθεί τον πατέρα της, ο οποίος είναι μουσικός στο επάγγελμα  (τον οποίο υποδύεται ο Λευτέρης Μοσχοβίας) και μαζί ανεβάζουν μουσικές παραστάσεις βασισμένες στην ιστορία “Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων”. Ο πατέρας όμως καταπιέζει το κοριτσάκι για να γίνει καλή μουσικός σαν κι εκείνον. Το κοριτσάκι δεν αντέχει και μια μέρα το σκάει από μια παράσταση τους, απογοητεύοντας έτσι τον πατέρα της. Κι εκεί ακριβώς ξεκινά ένα φανταστικό ταξίδι. Η παράσταση μιλά για την ανάγκη που έχουμε, πολλές φορές, να το σκάσουμε μακριά από την πραγματικότητα, έτσι ώστε να μπορέσουμε  να επαναπροσδιορίσουμε ποιοι είμαστε και τι θέλουμε.

Γι αυτή τη παράσταση θα χρειαστείς και τη βοήθεια του κόσμου. Γιατί;
Είναι δύσκολες οι εποχές που διανύουμε και για να ανέβει μια παράσταση χρειάζονται λεφτά. Όμως, δεν θα εγκαταλείψουμε την  τέχνη και την δημιουργία λόγω οικονομικής κρίσης, αφού είναι ακριβώς σε αυτές τις δύσκολες εποχές που χρειαζόμαστε την τέχνη. Έχουμε αποταθεί στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για την παράσταση αυτή, αλλά θα χρειαστούμε ακόμα πέντε χιλιάδες ευρώ για να ανέβει η παράσταση. Έτσι κάνουμε έκκληση στο κόσμο αλλά και σε εταιρείες, όσοι μπορούν να βοηθήσουν με ότι ποσό μπορεί ο καθένας με μικρές ή μεγάλες εισφορές.  Όσοι μας βοηθήσουν ως χορηγοί θα έχουν την δυνατότητα να μπει το λογότυπο τους σε όλα τα διαφημιστικά μας που θα δημοσιευτούν σε περιοδικά και άλλα ΜΜΕ.

Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί σας όσοι επιθυμούν να βοηθήσουν με εισφορές για την παράσταση;
Μπορούν να επικοινωνήσουν με το θεατρικό μας εργαστήρι εδώ στη “Μικρή Μούσα”,  στο τηλέφωνο 96216435 ή στο ημέηλ catherine.beger@gmail.com

Η πρεμιέρα πότε θα γίνει;
Τέλος του Σεπτέμβρη.  Η πρεμιέρα θα γίνει στη Λάρνακα, αλλά η παράσταση θα παίξει και Λευκωσία και Λεμεσό.

Catherine πώς βλέπεις την τέχνη στη Κύπρο;
Δυστυχώς πιστεύω ο κόσμος εδώ δεν στρέφεται στις τέχνες όσο σε άλλες χώρες. Στο εξωτερικό η ποίηση, η λογοτεχνία, οι τέχνες γενικότερα,  έχουν άλλο αντίκτυπο. Εδώ στη Κύπρο υπήρχε η κουλτούρα της καλοπέρασης, των ακριβών ρούχων, εστιατορίων, αυτοκινήτων κτλ. Τώρα, ίσως μέσα από την κρίση, αναγκαστεί ο κόσμος να αναζητήσει αλλού την ουσία. Κι αυτό δεν το λέω ως “ξένη”,  αλλά ως Κύπρια, αφού έτσι νιώθω πλέον μετά από τόσα χρόνια εδώ. Επίσης θα ήθελα να τονίσω ότι η τέχνη πρέπει να είναι για όλους, προσιτή σε όλους και όχι μόνο στην λεγόμενη “ελίτ”.

 

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΟΣΧΟΒΙΑΣ (TAT TNABAR)
Την πρώτη φορά που είδα τον Λευτέρη ήταν στη θεατρική παράσταση «Ο Σαίξπηρ ολόκληρος σε μια ώρα», του Λώρη Λοϊζίδη,  όπου μαζί με τον μικρό του γιο έπαιζαν μουσική (από διάφορα αντικείμενα) καθόλη τη διάρκεια της παράστασης. Ο Λευτέρης, επικεφαλής του γνωστού συγκροτήματος Tat Tnabar  (που έχει βραβευτεί και στα μουσικά βραβεία του ΘΟΚ), κάνει το πάθος του για τη μουσική επάγγελμα και φτιάχνει μουσική χρησιμοποιώντας διάφορα αντικείμενα. Ο Λευτέρης θα συμπρωταγωνιστεί μαζί με την Catherine στην μουσικοθεατρική παράσταση “Η Αλίκη στη Χώρα των θαυμάτων”. 

Λευτέρη πως προέκυψε αυτή η συνεργασία με την Catherine;
Με κάλεσε η Catherine να συνεργαστούμε σε αυτή την παράσταση λόγω της ιδιότητας μου ως μουσικός. Είμαι ο επικεφαλής των Tat Tnabar, είμαστε έξι άτομα και φτιάχνουμε μουσική από οτιδήποτε αντικείμενο. Στη παράσταση μου ζήτησε η Catherine να παίξω (και ως μουσικός αλλά και ως ηθοποιός) και επειδή πρόκειται για ένα πολύ όμορφο εγχείρημα και είναι και το στοιχείο μου (πειραματικό) δέχθηκα.

Στη παράσταση πέρα από μουσικός θα είσαι και ηθοποιός.
Ναι, έχω σπουδάσει μουσικοθέατρο. Αλλά συνήθως δεν ασχολούμαι με την υποκριτική εκτός κι αν πρόκειται για πολύ ωραία πράγματα όπως αυτή την παράσταση που ετοιμάζουμε τώρα.

Ο σκηνοθέτης ποιος θα είναι;
Ένας από τους καλύτερους σκηνοθέτες παιδικών παραστάσεων στη Δανία, ο Torkild Lindebjerg. Επίσης θεωρώ και την Caherine καταπληκτική σε αυτό που κάνει, είναι μια εξαιρετική ηθοποιός. Γι αυτό και δεν μπορούσα να πω όχι στη πρόταση γι αυτή την παράσταση.

Θα έλεγες ότι είναι πρόκληση για σένα αυτή η παράσταση;
Σίγουρα είναι,  αφού θα “αναγκαστώ” να φτιάξω και καινούρια μουσικά όργανα. Δηλαδή να βρω καινούρια αντικείμενα για να παίξω μουσική.

Οι Tat Tnabar παίζουν μουσική μόνο με ανακυκλώσιμα αντικείμενα….
Ναι, και συχνά επισκεπτόμαστε και δημοτικά σχολεία και διδάσκουμε στα παιδιά την σημασία του να χρησιμοποιούμε ανακυκλώσιμα αντικείμενα.

Λευτέρη η παράσταση  θα είναι μόνο για παιδιά;
Θα είναι για παιδιά αλλά και για μεγάλους οι οποίοι αισθάνονται παιδιά, σαν κι εμένα. Για να μπορείς να ονειρεύεσαι, να δημιουργείς και να κάνεις όσα αγαπάς είναι αναγκαίο να παραμένεις παιδί. Υπόσχομαι πολλά γι αυτή την παράσταση, θα είναι κάτι πραγματικά πολύ όμορφο.

Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει την τέχνη;
Αναμφισβήτητα και την έχει επηρεάσει. Αλλά δεν μας αποθαρρύνει αυτό, αντίθετα πιστεύω ότι μας κάνει πιο δυνατούς. Τώρα στη κρίση ίσως και να δουλεύουμε ακόμη περισσότερο. Έχουμε ρίξει τις τιμές μας, έχουμε πολύ λογικές τιμές μέσα στο πλαίσιο να μπορούμε κι εμείς να ζήσουμε. Όμως,  βλέπω γύρω μου τι γίνεται και φυσικά και έχει λαβώσει και την τέχνη η οικονομική κρίση. Αλλά επιλέγω να πιστεύω ότι θα φτιάξουν προς το καλύτερο τα πράγματα.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!