Search
Close this search box.

Φράγκης Χαπέρης Γνωστό κι Αγαπημένο όνομα της Λάρνακας

Είναι ένα από τα πιο γνωστά κι αγαπητά παιδιά της πόλης. Ίσως επειδή το όνομα του είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την “Members” κι εκείνα τα “θρυλικά χρόνια” όπου οι σκαλιώτες όλοι γνωρίζονταν μεταξύ τους και τα δύο βασικά στέκια της πόλης ήταν η “Members” και το “Ambiance”. Ίσως επειδή για χρόνια παραμένει ένας από τους πιο γνωστούς DJ της πόλης. Ίσως επειδή είναι ένας πολύ πετυχημένος φυσιοθεραπευτής. Ίσως πάλι, επειδή ο Φράνκης είναι ένας αυθεντικός άνθρωπος με μία προσωπικότητα που σε κερδίζει. Όποιος κι αν είναι ο λόγος που κάνει τον Φράγκη Χαπέρη ένα από τα πιο γνωστά κι αγαπητά παιδιά της πόλης, το Skala Times ως διαδικτυακό περιοδικό της Λάρνακας, είναι ιδιαίτερα χαρούμενο για τη συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης που ακολουθεί.

Της Γιώτας Δημητρίου

frankis2Οι περισσότεροι στη Λάρνακα σε γνωρίζουν ως DJ και μάλιστα από τα “θρυλικά χρόνια” της Μembers. Aλήθεια, πως ξεκίνησε η σχέση σου με τη μουσική;
Από την τρίτη τάξη λυκείου ξεκίνησα να κάνω τον DJ και όλα είχαν ξεκινήσει “τυχαία”. Ένα βράδυ θα απουσίαζε ο DJ της Members και ένας φίλος, ο Άντρος Χατζηγιάννης, ζήτησε από τους ιδιοκτήτες της “Members”  αν μπορούσαν να με αφήναν να παίξω εγώ μουσική και κάπως έτσι ξεκίνησε η ενασχόληση μου ως DJ. Στη συνέχεια το καθιέρωσαν και κάθε φορά που έλειπε ο DJ τον αντικαθιστούσα εγώ. Όταν αργότεραπήγα για σπουδές στις Αθήνα, την “Members” την είχε αναλάβει (ως ιδιοκτήτης) ο Αντώνης Βλάχος. Ο Αντώνης λοιπόν κάθε Πέμπτη με έφερνε στη Κύπρο, έπαιζα μουσική στην “Members” Παρασκευή και Σάββατο και την Κυριακή επέστρεφα πίσω Αθήνα.

Σήμερα παρόλο που έχεις μια πετυχημένη επαγγλματική πορεία ως φυσιοθεραπευτής, εξακολουθείς να είσαι και DJ.
Ναι, αλλά όχι με την ίδια συχνότητα όπως παλιά. Υπάρχουν οι παλιοί θαμώνες της “Members” oι οποίοι  όταν παντρεύονται μου ζητούν να αναλάβω ως DJ στο γάμο τους, επίσης παίζω και σε κάποια μαγαζιά της πόλης,  κάνουμε Greek nights,  αλλά κι αυτό όχι σε σταθερή βάση.

Ως DJ ποιες διαφορές παρατηρείς από τον κόσμο του χθες στον κόσμο του σήμερα;
Καταρχάς σήμερα όλοι θα έρθουν να μου ζητήσουν Πάολα, Παντελίδη και τίποτα άλλο! Ξέρεις, έχουν αλλάξει πολλά από εκείνα τα χρόνια της “Members”…Τότε ήμασταν όλοι μια παρέα, γνωριζόμασταν όλοι μεταξύ μας, ήταν βέβαια και πολύ λιγότεροι οι χώροι διασκέδασης στην πόλη. Ήταν και πιο οικείος ο κόσμος και πιο αθώα τα πράγματα. Επίσης, τότε ξέραμε να διασκεδάζουμε και να περνάμε καλά. Τώρα, δυστυχώς, ο νέος κόσμος δεν ξέρει να διασκεδάζει και το λέω με βεβαιότητα αυτό.

Που οφείλεται αυτό;
Ωφείλεται και στην μουσική.Οι ήχοι έχουν αλλάξει, αντί να σε διασκεδάζουν, πολλές φορές σου προκαλούν ένα αίσθημα δυσφορίας. Προσωπικά προσπαθώ να παίζω πιο ραδιοφωνικά τραγούδια, πιο γνωστά, να ηχούν πιο εύκολα στο αυτί και να υπάρχει μια ροή στη μουσική, έτσι ώστε να μην ρίχνει τον ακροατή.

Ήταν η αγάπη σου για την μουσική που σε ώθησαν να γίνεις DJ;1012334_10201478520544693_460241556_n
Ναι, ήταν επειδή αγάπησα τη μουσική πολύ. Θυμάμαι, ήμουν 10-11 ετών και στο ραδιόφωνο ήταν δημοφιλής η ραδιοφωνική εκπομπή του John Vickers “Request Time”. Άκουγα την εκπομπή και σημείωνα σε ένα χαρτί ποια τραγούδια ήταν τα γνωστά. Επίσης κάθε Παρασκευή βράδυ που ο John Vickers παρουσίαζε το Top 20,  οι γονείς μου με έβαζαν να κοιμηθώ αλλά έπαιρνα κρυφά το ραδιόφωνο, το έβαζα κάτω από τα σεντόνια και ξενυχτούσα για να ακούσω το Top 20, μάλιστα επειδή οι γονείς μου έκλειναν το φως (αφού νόμιζαν ότι κοιμόμουν) είχα ένα φαναράκι για να σημειώνω τα τραγούδια που μου άρεσαν. Επίσης, όπου άνοιγε μαγαζί με δίσκους περνούσα πολλές ώρες σε αυτά τα μαγαζιά. Ήθελα να γνωρίζω τα πάντα, καινούρια τραγούδια, καινούριοι τραγουδιστές….Μεγάλη αγάπη, από μωρό, η μουσική…..

Επίσης Φράγκη εκτός από DJ ήσουν και για χρόνια ραδιοφωνικός παραγωγός.
Ναι, ήμουν για χρόνια στο ΜΕΓΑ Λάρνακος, όταν έγινε παγκύπριο ραδιόφωνο  ως Ήλιος είχα παραμείνει εκεί, αλλά στη συνέχεια λόγω του φόρτου εργασίας που είχα ως φυσιοθεραπευτής έπρεπε να σταματήσω.

Ως φυσιοθεραπευτής εργάζεσαι περισσότερο με κόσμο ή με ομάδες;
Δούλεψα για επτά περίπου χρόνια με ομάδες, αλλά πλέον δεν είναι στις προτεραιότητες μου. Εργάζομαι περισσότερο με κόσμο, αλλά εδώ και χρόνια είμαι στον Λειβαδιακό (futsal) ο οποίος αγωνίζεται στην πρώτη κατηγορία. Επίσης συνεργάζομαι με δύο γηροκομεία.

f2Υπάρχει κάτι καινούριο στο χώρο της φυσιοθεραπείας;
Συνεχώς βγαίνουν καινούριοι μέθοδοι και γι αυτό τα σεμινάρια τα οποία παρακολουθώ εντός κι εκτός Κύπρου δεν σταματούν ποτέ. Το τελευταίο σεμινάριο που έχω κάνει και το θεωρώ κορυφαίο είναι το σεμινάριο για την μέθοδο Bowen. Η μέθοδος αυτή ξεκίνησε από την Αυστραλία. Η μέθοδος Bow ξεκίνησε να εφαρμόζεται στην Βικτώρια της Αυστραλίας, την δεκαετία του ‘50 από τον εμπνευστή της, Τοm Bowen. H σύζυγος του Tom Bowen έπασχε από σοβαρής μορφής άσθμα. Έτσι, σε μια ημέρα κρίσης ο Bowen στη προσπάθειά του να την ανακουφίσει, εφάρμοσε ήπιες κινήσεις στην πλάτη της συζύγού του και η κρίση υποχώρησε. Από εκείνη την ημέρα, ο Bowen άρχισε να δοκιμάζει και να εξελίσσει την μέθοδο. Η αναγνώριση ήρθε το 1975. Τότε, σε μια έρευνα της κυβέρνησης της Βικτώρια για τις ολιστικές μεθόδους,  που κράτησε 27 εβδομάδες, αποδείχτηκε ότι o Bowen έβλεπε περί τους 13.000 ασθενείς το χρόνο.Το 1974 ο Τοm Bowen επέλεξε τους οστεοπαθητικούς Oswald και Elaine Rentsch για να καταγράψουν την μέθοδο, ώστε να μην χαθεί μετά τον θάνατό του. Το 1987 ιδρύθηκε η Ακαδημία Bowen στην Αυστραλία, με σκοπό να διατηρηθεί και να διδαχθεί η μέθοδος στην αυθεντική της μορφή, σε όλο τον κόσμο.

Aυτή η μέθοδος σε ποιους ασθενείς χρησιμοποιείται;
Καταρχάς να πούμε ότι πρόκειται για μια ολιστική μέθοδο. Χρησιμοποιείται για διάφορες περιπτώσεις: κινητικά προβλήματα, άγχος, ένταση, αϋπνίες, αυχενικά προβλήματα, πεπτικά προβλήματα, σκολίωση, κύφωση, λόρδωση, τραυματισμοί αστραγάλου, πόνοι πλάτης και μέσης, νυχτερινή ενούρηση, νευρολογικές παθήσεις, ημικρανίες, πονοκεφάλοι, αρθρίτιδες, άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα, αθλητικές κακώσεις, και πολλά άλλα.

Φράνκη, λόγω του σημερινού τρόπου ζωής, οι περισσότεροι καθόμαστε για ώρες κλεισμένοι σ’ ένα γραφείο πάνω από ένα κομπιούτερ. Αυτό δημιουργεί προβλήματα στη στάση του σώματος. Μήπως αυτός είναι ένας λόγος να επισκεφθεί κανείς ένα φυσιοθεραπευτή;
Ναι, πολύ συχνά έχουμε κόσμο ο οποίος μα επισκέπτεται γι αυτό ακριβώς το λόγο. Διότι ναι, συμβαίνει να δημιουργούνται προβλήματα λόγω της ταλαιπωρίας που δέχεται καθημερινά το σώμα μας, όπως είναι οι πολλές ώρες πάνω από τον υπολογιστή. Με τους δικούς μας τρόπους και την δικιά μας θεραπευτική κινησιολογία προσπαθούμε να βοηθήσουμε το κάθε άτομο όπως πρέπει.

Επίσης έχετε και γκρουπ με παιδιά…f1
Ναι, έχουμε γκρουπ όπου γυμνάζονται τα παιδιά ανάλογα με το πρόβλημα που έχουν (κύφωση, σκολίωση, κτλ) και είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος και χαρούμενος που βλέπουμε πολλά παιδιά να έχουν μηδενίσει τις μοίρες σκολίωσης τους. Επίσης, τώρα γίνεται μια πρώτη έρευνα στην Κύπρο κατά πόσο μπορεί να θεραπευτεί η σκολίωση με τη μέθοδο Bowen, χωρίς άσκηση.

Yπάρχουν αρκετοί φυσιοθεραπευτές στη Κύπρο οι οποίοι ασχολούνται με την μέθοδο Bowen;
Ενώ στην αρχή είχαμε ξεκινήσει μόνο 11 άτομα, νομίζω πως πλέον πως είμαστε περισσότεροι. Να πω ότι στην Κύπρο, Ελλάδα και Βρετανία, είναι κατοχυρωμένη η μέθοδος και μόνο πτυχιούχοι φυσιοθεραπευτές μπορούν να παρακολουθήσουν την μέθοδο αυτή και να την εξασκήσουν.

Φράγκη, αγαπάς τη μουσική πάρα πολύ, το επάγγελμα σου ως φυσιοθεραπευτής το αγαπάς κι αυτό;
Καταρχάς ήθελα να γίνω γυμναστής, ασχολήθηκα και με στίβο και με κολύμπι, αλλά οι συγκυρίες τα έφεραν έτσι ώστε να σπουδάσω φυσιοθεραπεία. Από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκα με αυτό, το αγάπησα. Ως φοιτητής, στον πρώτο μου χρόνο σπουδών είχα ήδη δουλέψει σε προετοιμασία ομάδας και τότε είχα συνειδητοποιήσει ότι ναι, το αγαπώ αυτό το επάγγελμα.

Πόσο σημαντικό είναι να κάνεις κάτι που αγαπάς;
Πάρα πολύ σημαντικό! Και το νιώθω ιδιαίτερα τώρα που δεν δουλεύω για άλλους, τώρα που έχω τον δικό μου χώρο, την “Ασπίδα”.

FRANKISΝα μιλήσουμε λίγο για την «Ασπίδα».
Ναι, στο φυσιοθεραπευτήριο “Ασπίδα” συνεργάζομαι με ακόμη δύο φυσιοθεραπεύτριες, την Ελίνα Μοτίτου και την Βερόνικα Γεωργίου με τις οποίες έχω εξαιρετική σχέση. Με την Ελίνα συνεργαζόμαστε τα τελευταία 18 χρόνια, με την Βερόνικα φέτος συνεργαστήκαμε. Ο καθένας μας ασχολείται με δικιά του μέθοδο. Η Βερόνικα ασχολείται με τον Βελονισμό και η Ελίνα με manual therapy και είναι και η φυσιοθεραπεύτρια του Συνδέσμου Καρκινοπαθών και φίλων. Είναι ένας χώρος που χρησιμοποιεί πολλές τεχνικές και πολλές επιλογές για τον κάθε ασθενή ανάλογα με την δικιά του προσωπική περίπτωση.  Γίνεται αξιολόγηση του ασθενή που έρχεται στην “Ασπίδα” και αποφασίζουμε ποιος από τους τρεις θεραπευτές είναι ο καταλληλότερος για την περίπτωση του ασθενή που έχουμε απέναντι μας. Αν επιβάλλεται βελονισμός θα πάει στην Βερόνικα, αν είναι manual therapy θα πάει στην Ελίνα, αν χρειάζεται η μέθοδος Bowen θα έρθει σε εμένα. Κάθε περίπτωση χρειάζεται την δικιά της μέθοδο και θεραπεία.

Φράγκη, το ότι έγινες πατέρας και έχεις δύο αγοράκια πόσο σε έχει αλλάξει, αν σε έχει αλλάξει;
Πριν κάνω τα δικά μου παιδιά ήμουν ένας διαφορετικός άνθρωπος. Από την στιγμή που απέκτησα τα δικά μου παιδιά, κι έχω την ευθύνη τους, με άλλαξε, με έκανε πιο ήρεμο άνθρωπο θα έλεγα, αν και μαζί τους δεν έχω πολύ υπομονή! (Γέλια!) Το να γίνω πατέρας με ώθησε στο να παίρνω πιο σοβαρά τη ζωή, πιο σοβαρά το επάγγελμα μου. Πλέον, ότι επιλογές έχω να κάνω (είτε σημαντικές, είτε όχι) σκέφτομαι ότι έχω δυο παιδιά.

Τα παιδιά σου ασχολούνται με κάποιο άθλημα;
Ναι, ο ένας ασχολείται με το ποδόσφαιρο κι ο άλλος με το κολύμπι. Ο αθλητισμός βοηθάει τα παιδιά σε πολλά θέματα και όσον αφορά και στην στάση του σώματος τους. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να πω ότι εύχομαι, όταν περάσει αυτή η οικονομική κρίση, οι ιθύνοντες του τόπου να δουν σοβαρά επιτέλους το θέμα των φυσιοθεραπευτών στα σχολεία.

Δηλαδή;
Βλέπουμε πολλά παιδιά με διάφορα προβήματα σώματος. Αυτά τα παιδιά πρέπει να αντιμετωπίζονται με την δέουσα προσοχή και για να γίνει αυτό πρέπει να μπουν φυσιοθεραπευτές στα σχολεία.

*περισσότερα για τη μέθοδο Bowen: www.bowentechnique.com.cy

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Κλάπηκαν 12 δέντρα από τη πρόσφατη δεντροφύτευση του Δήμου Αραδίππου / Έγινε καταγγελία στην Αστυνομία

Ο Δήμαρχος Αραδίππου, κ. Χριστόδουλος Πάρτου, συμμετείχε πρόσφατα στην δενδροφύτευση που έγινε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος μαζί με την εθελοντική ομάδα από το προσωπικό της

To κράτος θα δώσει €30 εκατ. στην εταιρεία των Αεροδρομίων Hermes,για τις επιπτώσεις που είχε η εταιρεία από κορωνοίο και πόλεμο στην Ουκρανία… Η Λάρνακα εξακολουθεί να παίρνει μηδέν αντισταθμιστικά μέτρα από το αεροδρόμιο Λάρνακας

To κράτος θα δώσει €30 εκατ. στην εταιρεία των Αεροδρομίων Hermes,για τις επιπτώσεις που είχε η εταιρεία από κορωνοίο και πόλεμο στην Ουκρανία… Η Λάρνακα

error: Content is protected !!