Search
Close this search box.

Άντζελα Κωνσταντινίδου «Κάθε μέρα μέσα σ’ αυτό τον χώρο, ένας γιατρός κάνει ένα θαύμα».

Ο Πρίγκιπας του Κουβέιτ που χειρουργήθηκε στον «Άγιο Ραφαήλ», το γεγονός ότι ο «Άγιος Ραφαήλ» είναι το μοναδικό ιδιωτικό νοσοκομείο της Λάρνακας και τα θαύματα που γίνονται καθημερινά σ’ αυτό τον χώρο, ήταν μερικοί από τους λόγους που μας ώθησαν να κάνουμε μια συνέντευξη με την Άντζελα Κωνσταντινίδου, Διευθύντρια του Ιδιωτικού Νοσοκομείο «Άγιος Ραφαήλ» και μέλος του Φορέα Ιατρικού Τουρισμού στη Κύπρο.

Της Γιώτας Δημητρίου

Άντζελα πόσο καιρό είσαι Διευθύντρια του ιδιωτικού νοσοκομείου της πόλης μας «Άγίος Ραφαήλ»;
Το ιδιωτικό μας νοσοκομείο ξεκίνησε λειτουργία το 2006,  αλλά εγώ είχα ξεκινήσει να εργάζομαι ένα χρόνο πριν για την οργάνωση του νοσοκομείου.

Πόση ευθύνη απαιτεί μια τέτοια θέση;
Τεράστια ευθύνη επειδή πέρα από το κομμάτι το επαγγελματικό με όλα όσα συνεπάγονται με αυτό, οφείλεις να θυμάσαι ότι πρέπει να εμπεριέχουν ανθρωπισμό οι πράξεις σου. Δεν μπορείς να είσαι ένας ψυχρός επαγγελματίας, εδώ βλέπεις τα πάντα, έχεις να διαχειριστείς τις ζωές των ανθρώπων, την υγεία τους, οφείλεις πάνω από όλα να είσαι άνθρωπος. Γι αυτό και χρειάστηκαν και πάρα πολλά σεμινάρια και μαθήματα για Hospital Management πρωτού αναλάβω μια τέτοια θέση (κι ακόμη εξακολουθώ να παρακολουθώ και σεμινάρια και courses) διότι δεν είμαι ούτε γιατρός, ούτε νοσοκόμα.

Παρόλο που το ιδιωτικό σας νοσοκομείο βρίσκεται στη Λάρνακα, φαντάζομαι οι ασθενείς σας δεν είναι μόνο από τη Λάρνακα.
Οι ασθενείς μας είναι από όλη την Κύπρο και όχι μόνο. Έχουμε κόσμο ο οποίος έρχεται από το εξωτερικό στην Κύπρο ειδικά για το νοσοκομείο μας.

Αυτό με οδηγεί σε ερώτηση για Medical Tourism. Βοηθά το νοσοκομείο σας στον ιατρικό τουρισμό;
Τυχαίνει να είμαι μέλος της επιτροπής του Φορέα Ιατρικού Τουρισμού. Υπάρχει τρόπος αν το θελήσουμε να αυξήσουμε τον ιατρικό τουρισμό στη Κύπρο, αφού έχουμε και πιστοποιημένα ιδιωτικά νοσοκομεία στο νησί και καλές τιμές. Εμείς εδώ στον «Άγιο Ραφαήλ» έχουμε ασθενείς που έρχονται από τις Αραβικές χώρες και από την Βρετανία ειδικά για να επισκεφτούν το νοσοκομείο μας. Να αναφέρω εδώ ότι έχουμε αρκετές κοπέλες από το εξωτερικό που για χρόνια δεν μπορούσαν να κάνουν παιδιά και έρχονται στο νοσοκομείο μας για να δουν τον Δρ Κασίνη για εξωσωματικές και φεύγουν με 2 και 3 μωρά, είχαμε και δίδυμα και τρίδυμα. Μέχρι και κοπέλα από την Νέα Ζηλανδία είχαμε κοπέλα που ταξίδεψε στη Κύπρο για να έρθει ειδικά στην κλινική μας για τον Δρ Κασίνη για να μείνει έγκυος, αφού για χρόνια δεν μπορούσε και τα κατάφερε. Και γέννησε εδώ κοντά μας. Αυτό δεν είναι θαύμα; Ο Δρ Κασίνης έχει γίνει πολύ γνωστός αφού έχει μεγάλο ποσοστό επιτυχίων.

Και υπάρχουν και πρώτες βοήθειες εδώ.
Μάλιστα, 24 ώρες το 24ωρο.

Τι ειδικότητες γιατρών υπάρχουν εδώ και με ποια κριτήρια επιλέγονται οι γιατροί που θα εργαστούν εδώ;
Καταρχάς επιδιώκουμε να καλύπτουμε όλο το φάσμα ειδικοτήτων, αφού είμαστε το μοναδικό Ιδιωτικό Νοσοκομείο στη Λάρνακα. Οι γιατροί μας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες αυτοί που είναι υπάλληλοι του νοσοκομείου μας και αυτοί που είναι συνεργάτες μας. Επίσης έχουμε γιατρούς οι οποίοι έχουν δικό τους ιατρείο αλλά έρχονται εδώ για να χειρουργήσουν. Ως το μοναδικό ιδιωτικό νοσοκομείο στη Λάρνακα με πιστοποιήσεις από την Ευρώπη  και την Κύπρο είμαστε το πιο κατάλληλο και για εγχειρήσεις γι αυτό πολλοί γιατροί επιλέγουν να έρχονται εδώ να χειρουργούν. Επίσης επειδή έχουμε αρκετούς ξένους που έρχονται Κύπρο ειδικά για να εγχειριστούν εδώ και οι οποίοι έχουν ξένες ασφάλειες με πολλές απαιτήσεις και κριτήρια, όλα αυτά τα κριτήρια και απαιτήσεις καταφέραμε να τα πληρούμε. Όσον αφορά τα κριτήρια για να επιλέξουμε τους γιατρούς μας, πέρα από το επιστημονικό ακαδημαϊκό κομμάτι, για μας είναι σημαντικό ο γιατρός μας να είναι πάνω από όλα άνθρωπος. Όσοι εργάζονται εδώ πρέπει να είναι σωστοί άνθρωποι, είτε είναι οι γιατροί, είτε η κοπέλα που απαντά τα τηλέφωνα. Όσοι θα πάρουν τηλέφωνο ή θα έρθουν εδώ τις περισσότερες φορές είναι άνθρωποι με κάποιο άγχος, αφού θα είναι ασθενείς, χρειάζονται ανθρώπινη αντιμετώπιση.

Άντζελα είστε το μοναδικό ιδιωτικό νοσοκομείο στη Λάρνακα αλλά υπάρχουν κι άλλες ιδιωτικές κλινικές….
Ναι, αλλά θα πρέπει να τονίσουμε, επειδή αρκετός κόσμος ίσως δεν το γνωρίζει, ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στις ιδιωτικές κλινικές και στα ιδιωτικά νοσοκομεία. Το Υπουργείο Υγείας έχει αρκετές απαιτήσεις από τα ιδιωτικά νοσοκομεία: Πρέπει να έχει εντατική, πρώτες βοήθειες, να καλύπτει τμήματα και ειδικότητες και πολλά άλλα. Αυτά λοιπόν τα κριτήρια τα πληρούμε και έχουμε άδεια ως ιδιωτικό νοσοκομείο. Είμαστε το μοναδικό στη Λάρνακα. Ιδιωτικές κλινικές υπάρχουν αρκετές, ιδιωτικό νοσοκομείο στη Λάρνακα είναι μόνο ο «Άγιος Ραφαήλ». Θα πρέπει να πω ότι συνεχώς αυξάνονται οι απαιτήσεις του Υπουργείου Παιδείας και λόγω Ευρωπαϊκής Ένωσης και όσον αφορά τις υποδομές και τον τρόπο λειτουργίας γι αυτό και πολλές ιδιωτικές κλινικές που δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις έχουν κλείσει.

Υπάρχει καθόλου στήριξη από το Υπουργείο Παιδείας;
Καθόλου! Παλαιότερα είχαν υποσχεθεί να μας δώσουν κάποια κονδύλια αλλά τελικά δεν μας στήριξαν.

Από τις αρχές της πόλης; Αφού είναι και το μοναδικό ιδιωτικό νοσοκομείο της πόλης μας;
Δυστυχως όχι. Μόνο οι δυο ιδιοκτήτες έχουν συμβάλει γι αυτό το ιδιωτικό νοσοκομείο.

Το σύστημα υγειας στην Κύπρο θα αλλάξει καθόλου;
Περιμένουμε ότι αναγκαστικά πλέον λόγω Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 2015 θα αλλάξει ναι. Θα μπορεί ο καθένας να επιλέγει σε ποιο ιδιωτικό νοσοκομείο θα θέλει να εγχειριστεί. Κάτι σαν το NHS της Αγγλίας. Είναι προγραμματισμένο για να αλλάξει το 2015.

Πριν αναλάβεις αυτή την θέση, είχες φανταστεί ποτέ τον εαυτό σου Διευθύντρια Νοσοκομείου;
Διευθύντρια ναι, είχα ξαναδουλέψει σε θέση με απαιτήσεις. Αλλά Διευθύντρια σε νοσοκομείο όχι δεν το είχα ποτέ σκεφτεί. Αρχικά όταν μου έγινε η πρόταση για να οργανώσουμε την λειτουργία του νοσοκομείου το είδα σαν πρόκληση και δέχθηκα. Το είδα σαν κάτι σημαντικό για τη Λάρνακα μας. Στη συνέχεια όμως είδα ότι έχουμε να κάνουμε με ένα θαύμα εδώ. Ξέρεις τι σημαίνει να μπαίνει ο άλλος στο χειρουργείο χωρίς ελπίδα και μετά να βγαίνει και να έχει αλλάξει θετικά η ζωή του, να έχει θεραπευτεί; Ή μια γυναίκα που για χρόνια δεν έκανε μωρά να έρχεται εδώ και να μένει έγκυος; Ή να περπατώ στους διαδρόμους και να ακούω το κλάμα ενός μωρού που μόλις έχει γεννηθεί; Ή κάποιος που έρχεται άρρωστος και φεύγει καλά; Είναι θαύματα αυτά. Ακόμα και όταν πεθάνει κάποιος και έρχονται οι δικοί του στο γραφείο μου για να με ευχαριστήσουν για το πώς το χειριστήκαμε, αυτά όλα έχουν τεράστια σημασία.
Βεβαίως υπάρχουν και τα τραγικά, ο πόνος που προκαλούν οι αρρώστιες κι ο θάνατος, αλλά αυτά βοηθούν να αντιληφθείς τη σημασία της ζωής και να κατανοήσεις πολύ καλά πόσο πολύτιμη είναι η υγεία. Ξέρεις τι λέω; Συχνά λέω ότι «Κάθε μέρα μέσα σε αυτό τον χώρο, ένας γιατρός θα κάνει ένα θαύμα».

Άντζελα είσαι ένα άτομο πολυταξιδεμένο κι έχεις ζήσει κι εξωτερικό, Βρετανία. Πόσο σε βοήθησε αυτό στη θέση σου ως Διευθύντρια Ιδιωτικού Νοσοκομείου;
Όπως ξέρεις δεν είμαι ούτε γιατρός, ούτε νοσοκόμα. Δεν ξέρω αν είναι τα ταξίδια μου και ο τρόπος σκέψης μου που με βοηθούν αλλά μπορώ πάντοτε να μπω στη θέση και του ασθενή, αλλά και του προσωπικού μας εδώ. Μην ξεχνάς ότι είμαι μητέρα τριών παιδιών, μπορώ να καταλάβω την μάνα που ανησυχεί για το άρρωστο παιδί της, είμαι κι εγώ γυναίκα μπορώ να καταλάβω το προσωπικό μου αν θέλει μιαν εξυπηρέτηση επειδή πχ πρέπει να είναι με άδεια μια μέρα επειδή θα έχει να πάει σε μια σχολική γιορτή του παιδιού του. Το προσωπικό μας δουλεύει με βάρδιες, προσπαθούμε να είναι ευχαριστημένο όταν έρχεται δουλειά να νιώθει τον χώρο αυτό ως ως δεύτερο του σπίτι. Είναι τέτοιες οι απαιτήσεις όταν διευθύνεις ένα τέτοιο χώρο που ο ανθρώπινος παράγοντας πρέπει να παίζει σημαντικό ρόλο. Πάνω από όλα οφείλουμε να είμαστε άνθρωποι. Αυτό βέβαια είναι γενικός κανόνας, αλλά ίσως να είναι πιο σημαντικός σε τέτοιους χώρους όπως είναι τα νοσοκομεία. Με ρώτησες για τα ταξίδια μου…..Τι να σου πω; Επειδή έχω δει τόσα πολλά έχω μάθει να μην κρίνω τους άλλους, να μην έχω προκαταλήψεις και να έχω ανοικτό μυαλό. Χωρίς τα ταξίδια μου ίσως να μην ήμουν τόσο open minded. Σίγουρα βοήθησαν στο να διευρύνω τους ορίζοντες μου.

Nα πούμε και κάποιο περιστατικό από εδώ στο ιδιωτικό νοσοκομείο του «Αγίου Ραφαήλ» που θυμάσαι έντονα;
Είναι πολλά…..Να σου πω ότι θυμάμαι την φορά που μας επισκέφθηκε ο Πρίγκιπας του Κουβέιτ. Πετούσε με το ιδιωτικό του αεροπλάνο από Μαρόκο προς Κουβέιτ, είχε πάει για κυνήγι και ένιωσε ξαφνικά αδιαθεσία. Ο γιατρός που ήταν μαζί του στο αεροπλάνο θεώρησε ότι έπρεπε να γίνει emergency landing στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, όπως κι έγινε. Μας ειδοποίησαν, πήγαμε με τo αυτοκίνητο των πρώτων βοηθειών τον φέραμε στο νοσοκομείο, τελικά ήταν το τυφλό του. Μπήκε χειρουργείο μαζί με το security του, τον γιατρό του, αντιλαβάνεσαι ήταν κάτι που για πρώτη φορά μας συνέβαινε, να χειρουργούμε ένα πρίγκιπα να έχουμε όλη τη συνοδεία του (γύρω στα δέκα άτομα) εδώ….(γέλια!) Όλα πήγαν καλά και ο Πρίγκιπας έμεινε πάρα πολύ ευχαριστημένος από την εξυπηρέτηση του νοσοκομείου μας, με αποτέλεσμα να μας βγάλει και έξω για φαγητό εδώ στην Λάρνακα, μας έκανε δώρα  και μέχρι σήμερα μας στέλνει συχνά ημεήλς.

Άντζελα με τι να κλείσουμε την κουβέντα μας αυτή;
Η θέση μου στο νοσοκομείο εδώ με έκανε να εκτιμήσω ακόμη περισσότερο την υγεία και την ίδια την ζωή. Συχνά βλέπω φίλες μου να ξοδεύουν λεφτά για τα μαλλιά τους, την αισθητικό τους, αλλά δεν κάνουν κάποια βασικά τεστ “επειδή είναι ακριβά”. Ναι, αλλά κάποια τεστ, όπως πχ το τεστ Παπανικολάου, μπορούν να σου σώσουν την ζωή.  Να βάζουμε λοιπόν σωστές προτεραιότητες στη ζωή μας και να θυμόμαστε ότι η υγεία είναι πάνω από όλα!

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!