Search
Close this search box.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΒΗΤΗ και ΔΩΡΕΑΝ ΕΞΕΤΑΣΗ

Στις 14 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, θα προσφέρεται δωρεάν έλεγχος διαβητικού ποδιού από την ποδίατρο Γεωργία Λιοπετρίτη, σε ασθενείς με διαβήτη. Κατόπιν ραντεβού μόνο, στο τηλέφωνο 24-256595.

Η ποδίατρος Γεωργία Λιοπετρίτη μας ενημερώνει:  

Ο διαβήτης, ή αλλιώς σακχαρώδης διαβήτης, είναι μία ασθένεια διαταραχής του μεταβολισμού την οποία χαρακτηρίζει η υψηλή περιεκτικότητα γλυκόζης στο αίμα (υπεργλυκαιμία). Αυτή η ασθένεια παρουσιάζεται όταν:

ο οργανισμός δε παράγει την ορμόνη ινσουλίνη (Διαβήτης Τύπου 1) ή όταν ο οργανισμός δεν χρησιμοποιεί αποτελεσματικά την πιο πάνω ορμόνη (Διαβήτης τύπου 2)

Ο Διαβήτης τύπου 2 είναι ο συνηθέστερος τύπος διαβήτη. Στην Κύπρο υπολογίζεται ότι περίπου 11% του πληθυσμού υποφέρει από Διαβήτη.

Πώς γίνεται η διάγνωση του Διαβήτη;
Ο διαβήτης διαγιγνώσκεται με τη μέτρηση της γλυκόζης νηστείας και τη δοκιμασία ανοχής γλυκόζης. Σε ένα υγιή άνθρωπο, οι κανονικές τιμές γλυκόζης δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 100mg/dl.

Εάν βρίσκεστε σε προδιαβητικό στάδιο, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής (μείωση βάρους, σωστή διατροφή και άσκηση) μπορούν να προλάβουν την εμφάνιση της νόσου.

Βρίσκομαι σε ρίσκο για διαβήτη; Ποιοί έχουν περισσότερες πιθανότητες;
‘Ολοι οι ενήλικες άνω των 42 ετών πρέπει να ελέγχουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους, τουλάχιστο μία φορά το χρόνο. Επίσης τα άτομα με ιστορικό διαβήτη στην οικογένεια, οι παχύσαρκοι, γυναίκες που εμφάνισαν διαβήτη κύησης, γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες και άτομα με αυξημένες τιμές λιπιδίων στο αίμα (χοληστερίνη, τριγλυκερίδια) θα πρέπει συχνά να ελέγχονται για εμφάνιση διαβήτη.

Ποιά είναι τα συμπτώματα του Διαβήτη;
Ο διαβήτης πολλές φορές δεν συνοδεύεται από συμπτώματα, μέχρι που να φθάσουν σε ψηλά σημεία οι τιμές του σακχάρου στο αίμα. Εάν, όμως, υπάρχουν, θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

– πολυουρία

– πολυδιψία

– ξαφνική απώλεια βάρους

– πληγές που δεν επουλώνονται

Να σημειωθεί ότι 1 στους 1 ασθενείς με διαβήτη δε γνωρίζουν ότι έχουν διαβήτη.

Ποιές είναι οι επιπλοκές του Διαβήτη;
Ο διαβήτης είναι μία χρόνια νόσος και μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες επιπλοκές με το πέρασμα του χρόνου.

‘Οσον αφορά τα πόδια, η νευροπάθεια και η περιφερική αγγειοπάθεια είναι οι σημαντικότερες επιπλοκές του διαβήτη που μπορεί να τα επηρεάσουν.

Η νόσος αυτή μπορεί να μειώσει την αίσθηση και την κυκλοφορία του αίματος στα πόδια, κι έτσι ο ασθενής ίσως να αντιμετωπίζει προβλήματα στα πόδια του τα οποία δε θα του είναι αντιληπτά (π.χ. Ανοικτές πληγές).

Τι μπορώ να κάνω για να φροντίσω και να προστατέψω τα πόδια μου;
Όπως ο γενικός έλεγχος, έτσι και ο έλεγχος στα πόδια πρέπει να γίνεται σταθερά σε ένα ασθενή με διαβήτη. Επιβάλλεται αυτός ο έλεγχος να γίνεται κάθε χρόνο, και εάν αποφασίσει ο γιατρός ή ποδίατρός σας, πιο συχνά. Υπάρχει ειδικός έλεγχος αξιολόγησης του διαβητικού ποδιού.

Πολύ σημαντικό κομμάτι της φροντίδας και της πρόληψης εναπόκειται στους ασθενείς. Να θυμάστε τα παρακάτω:

  • Επιθεωρήστε τα πόδια σας καθημερινά – ψάξτε για σχισμές στο δέρμα, πληγές, ή οποιαδήποτε αλλαγή. Εάν δυσκολεύεστε να το κάνετε, ζητήστε από κάποιο να σας βοηθήσει ή χρησιμοποιήστε ένα καθρέφτη.
  • Φοράτε κατάλληλα υποδήματα – προτιμήστε παπούτσια που να προφέρουν στήριξη, να είναι το κατάλληλο μέγεθος και φοράτε τα συνεχώς για να αποφύγετε οποιοδήποτε τραυματισμό.
  • Φροντίστε το δέρμα σας – Η ξηρή επιδερμίδα μπορεί εύκολα να σκάσει και να δημιουργήσει πληγές που δύσκολα επουλώνονται. Χρησιμοποιείτε ενυδατική κρέμα κατάλληλη για διαβητικούς και στεγνώνετε καλά τα πόδια σας μετά το μπάνιο.
  • Αναζητήστε επαγγελματική βοήθεια – μην κόβετε μόνοι σας τις σκληρότητες ή τα νύχια σας με αιχμηρά αντικείμενα και μη χρησιμοποιείτε φαρμακευτικά έμπλαστρα.
  • Επισκεφθείτε τον ποδίατρό σας – εάν προσέξετε οποιαδήποτε προβλήματα ή εκδορές στα πόδια σας.

Η έγκαιρη αντιμετώπιση των επιπλοκών στο διαβητικό πόδι (π.χ. έλκη) μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη σοβαρότερων επιπλοκών του διαβήτη στο πόδι, όπως μολύνσεις και ακρωτηριασμούς.

Το παραπάνω άρθρο είναι ενημερωτικό και δεν αντικαθιστά την επαγγελματική αξιολόγηση και θεραπεία. Εάν αντιμετωπίζετε παρόμοιο πρόβλημα αποταθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

 

 

 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Κλάπηκαν 12 δέντρα από τη πρόσφατη δεντροφύτευση του Δήμου Αραδίππου / Έγινε καταγγελία στην Αστυνομία

Ο Δήμαρχος Αραδίππου, κ. Χριστόδουλος Πάρτου, συμμετείχε πρόσφατα στην δενδροφύτευση που έγινε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος μαζί με την εθελοντική ομάδα από το προσωπικό της

To κράτος θα δώσει €30 εκατ. στην εταιρεία των Αεροδρομίων Hermes,για τις επιπτώσεις που είχε η εταιρεία από κορωνοίο και πόλεμο στην Ουκρανία… Η Λάρνακα εξακολουθεί να παίρνει μηδέν αντισταθμιστικά μέτρα από το αεροδρόμιο Λάρνακας

To κράτος θα δώσει €30 εκατ. στην εταιρεία των Αεροδρομίων Hermes,για τις επιπτώσεις που είχε η εταιρεία από κορωνοίο και πόλεμο στην Ουκρανία… Η Λάρνακα

error: Content is protected !!