Search
Close this search box.

Ίρμα Βούλγαρη “Ο καλλιτέχνης έχει χρέος να παραδώσει το έργο του στο κοινό”

Αδράξαμε την ευκαιρία για μια συνέντευξη με την γνωστή ζωγράφο της πόλης μας, Ίρμα Βούλγαρη, με αφορμή τα εγκαίνεια της έκθεση της που θα πραγματοποιηθούν στις 13 Δεκεμβρίου. Στην συνέντευξη εφ όλης της ύλης μιλήσαμε για τους σπουδαίους καθηγητές που συνάντησε στο δρόμο της ως φοιτήτρια, για τα χρόνια που έζησε σε Ελλάδα και Γερμανία καθώς και για την τέχνη στην εποχή της κρίσης. Η Ίρμα Βούλγαρη τονίζει ότι παρόλες τις δύσκολες εποχές που διανύουμε «Οι καλλιτέχνες θα δημιουργούν πάντα, είτε υπάρχει κρίση είτε όχι».

Της Γιώτας Δημητρίου

Ίρμα ποιοί ήταν οι λόγοι που σε ώθησαν να ασχοληθείς με την τέχνη;
Η αγάπη μου για τη ζωγραφική…Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ζωγραφίζω. Από πολύ μικρή, περνούσα πάρα πολλές ώρες ζωγραφίζοντας με χρωματιστά μολύβια πάνω σε χαρτιά, μέσα στο ατελιέ της μητέρας μου. Πολλές φορές, στο φωτογραφείο της οικογένειας μου – Glaszner studio -, αντί για λευκά χαρτιά χρησιμοποιούσα τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες που έβρισκα στα σκουπίδια και με νερομπογιές ζωγράφιζα τα πρόσωπα και τα ρούχα των ανθρώπων που πόζαραν σε αυτές.

Που έχεις σπουδάσει και τι κράτησες από εκείνα τα χρόνια ως φοιτήτρια;
Σπούδασα ζωγραφική στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με καθηγητή τον Μάκη Θεοφυλακτόπουλο. Παρακολούθησα θεωρητικά μαθήματα στην Ιστορία της Τέχνης και  Αρχιτεκτονικής, Φιλοσοφία της Τέχνης και Ψυχολογία της εκπαίδευσης. Επίσης, παρακολούθησα μαθήματα φωτογραφίας με καθηγητή τον Γιώργο Κατσάγγελο και χαρακτικής με καθηγητή τον Γιώργο Μήλιο.Όμορφα και δημιουργικά ήταν τα χρόνια που έζησα στη Θεσσαλονίκη.Αξέχαστα χρόνια…Ώρες ατελείωτες περνούσαμε μέσα στα υπόγεια της σχολής.Μπαίναμε μέρα και βγαίναμε νύχτα. Δουλεύαμε ακατάπαυστα. Παίρναμε χαρά μέσα από την δημιουργία.

Ο καθηγητής σου στη ζωγραφική  ήταν ο Μάκης Θεοφυλακτόπουλος, ένας από τους σημαντικότερους εν ζωή έλληνες ζωγράφους. Τι κράτησες από αυτόν τον καλλιτέχνη;
Να αγαπώ και να υπηρετώ με πάθος αυτό που επέλεξα να κάνω στη ζωή μου και να είμαι αληθινή. Να εμπιστεύομαι το ένστικτό μου και να αναγνωρίζω τα σημάδια. Να έχω υπομονή και επιμονή.

Αποφοίτησες με Άριστα και με την υποτροφία του ιδρύματος “Μελίνα Μερκούρη”   συνέχισες τις σπουδές σου στην Ακαδημία Τέχνης του Düsseldorf, στη Γερμανία. Είχες καθηγητή τον Γιάννη Κουνέλλη ο οποίος έχει ασκήσει και ασκεί τεράστια επιρροή στην ευρωπαϊκή ζωγραφική και το όνομά του είναι ανάμεσα σε αυτά των σημαντικότερων εκπροσώπων των σύγχρονων ρευμάτων στη τέχνη της ζωγραφικής. To να βρεθείς δίπλα στον Γιάννη Κουνέλλη, ως φοιτήτρια, πως λειτούργησε για σένα τότε ως νεαρή φοιτήτρια αλλά και πως επηρέασε, αν επηρέασε, την μετέπειτα πορεία σου;
Αισθάνομαι τυχερή που υπήρξα φοιτήτρια στο εργαστήρι του Γιάννη Κουνέλλη.Είναι ένας άνθρωπος που αγαπάει με πάθος τους ανθρώπους. Βλέπει βαθιά μέσα στα μάτια τους, τη ψυχή τους και καταλαβαίνει αν κάτι τους αρέσει ή όχι. Σαν δάσκαλος, μέσα από ατελείωτες ώρες συζητήσεων και πάνω από όλα τα άλλα, προσπαθούσε να μας μάθει να επικοινωνούμε μεταξύ μας και να συμμετέχουμε σε ένα γκρούπ που έχει κοινή αντίληψη για πράγματα που αφορούν την Τέχνη. Μας έλεγε πως οι καλλιτέχνες όταν το καταφέρνουν αυτό, δυναμώνουν πολύ τη θέση τους. Και πρέπει να συζητούν και να έρχονται σε αντιπαράθεση μεταξύ τους, δημιουργώντας εμπόδια στους εαυτούς τους. Στα εμπόδια κρύβεται η αλήθεια. Συζητώντας με ανθρώπους που φέρνουν αντιρρήσεις, αποφεύγεις να καταλήξεις νομάδας.

Έχεις λάβει μέρος σε εκθέσεις σε Ελλάδα, Γερμανία και Κύπρο. Πόσο σημαντικό είναι, αν είναι, για ένα Κύπριο καλλιτέχνη να εκθέτει στο εξωτερικό και πόσο διαφορετικό είναι από το να εκθέτει στον τόπο του, την Κύπρο;
Σαν φοιτήτρια, στην Ακαδημίας Τέχνης του Düsseldorf,  είχα την ευκαιρία να συμμετέχω σε δύο πολύ σημαντικές εκθέσεις στη Γερμανία. Η πρώτη έκθεση έγινε σε καταφύγιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου – Bunker – στην Köln και παρουσιάστηκαν τα έργα των φοιτητών του εργαστηρίου του Γιάννη Κουνέλλη. Ήταν μία πολύ δυνατή έκθεση και  η προσέλευση του κοινού μεγάλη. Η δεύτερη έκθεση έγινε μέσα στην Ακαδημία Τέχνης του Düsseldorf και πρόκειται για την ετήσια έκθεση της Ακαδημίας με τίτλο Rundgang. Όλες οι πόρτες των εργαστηρίων ανοίγουν στο κοινό. Η Ακαδημία μετατρέπεται σε έναν τεράστιο εκθεσιακό χώρο σύγχρονης Τέχνης. Στην έκθεση αυτή συμμετέχουν επιλεγμένοι φοιτητές να παρουσιάσουν τη δουλειά τους. Η έκθεση διαρκεί μία εβδομάδα και ο χώρος κατακλύζεται από δημοσιογράφους, συλλέχτες, γκαλερίστες και φιλότεχνους από όλο τον κόσμο. Είναι μία από τις σημαντικότερες εκθέσεις που πραγματοποιείται στο Düsseldorf. Στο εξωτερικό, σε όλα τα μεγάλα κέντρα όπως είναι και το Düsseldorf,  έχεις την ευκαιρία να έρχεσαι σε επαφή και να συνδιαλέγεσαι με καλλιτέχνες και φιλότεχνους από όλο τον κόσμο και να μιλάς για τα νέα ρεύματα στην τέχνη, να οσμίζεσαι που κτυπά η καρδιά της τέχνης και αν ξεπηδά κάπου κάτι καινούργιο. Στην Κύπρο, όπως είναι αναμενόμενο ως μικρό μέρος που είναι, το κοινό είναι λιγότερο υποψιασμένο και καταρτισμένο, και ως εκ τούτου οι προκλήσεις είναι άλλες, να τους τραβήξεις την προσοχή, να τους μυήσεις στον κόσμο της τέχνης, να τους πείσεις ότι κάτι έχεις να πεις που τους αφορά. Στην Κύπρο το βλέμμα είναι πιο παρθενικό και αυτό έχει και τα καλά του γιατί εμπεριέχει μια αθωότητα και έναν ενθουσιασμό που δεν τον βρίσκεις στους καλλιτεχνικούς κύκλους του εξωτερικού.

 Ίρμα έχεις τη δική σου σχολή ζωγραφικής, το να διδάσκεις τι σημαίνει για σένα;
Αγαπώ την δουλειά μου.Από το 2000 προετοιμάζω μαθητές για τις Ανώτατες Σχολές Καλών Τεχνών της Ελλάδας. Από αυτά τα παιδιά, μερικοί θα είναι οι αυριανοί καλλιτέχνες της Κύπρου. Κάποια παιδιά έχουν ήδη αποφοιτήσει και είναι ενεργοί καλλιτέχνες. Αυτό με συγκινεί αφάνταστα.

Η οικονομική κρίση πόσο έχει επηρεάσει τον χώρο της τέχνης;
Ο καλλιτέχνης έχει χρέος να παραδώσει το έργο του στο κοινό. Μόνο έτσι το έργο θα ολοκληρωθεί. “Ανήκει” στον ίδιο όσο το δημιουργεί και το εξελίσσει. Το έργο πρέπει να βγει από το συρτάρι για να οξυγονωθεί. Από κει και έπειτα, αυτή την ερώτηση μάλλον θα πρέπει να την κάνετε στους φιλότεχνους και στους συλλέχτες. Οι καλλιτέχνες θα δημιουργούν πάντα, είτε υπάρχει κρίση είτε όχι.

Στις 13 Δεκεμβρίου θα παρουσιάσεις την ατομική σου έκθεση με τίτλο “OVEREXPOSURE”. Γιατί overexposure; Τι θα δούμε στην έκθεση;
Κατά κάποιο τρόπο νιώθω ότι η νέα μου δουλειά είναι η συνέχεια της προηγούμενης. Με μια έννοια αυτό ισχύει για την τέχνη γενικότερα, οι καλλιτέχνες μέχρι την τελευταία τους πινελιά ή επέμβαση οδεύουν προς κάποιου είδους ολοκλήρωση, γι’ αυτό και το έργο τους συνήθως αξιολογείται συνολικά. Η προηγούμενη μου έκθεση είχε ως κέντρο βάρους το αστικό τοπίο, το πολύβουο, χαώδες μωσαϊκό του περιβάλλοντος των μεγάλων πόλεων και τον δυναμισμό που αυτές εκπέμπουν και διαχέουν. Τώρα τα έργα μου μεταφέρονται στη φύση, στον αντίποδα δηλαδή των πόλεων που είναι όμως το συμπλήρωμά τους, και καταγράφουν, με υλικό το μελάνι σε χαρτί, απροσδιόριστα σχήματα που μοιάζουν με τοπία. Για να μην παρεξηγηθώ, να σας πω ότι, όπως και στην προηγούμενη δουλειά μου, όλα αυτά είναι αφαιρετικά, τα έργα δηλαδή αντανακλούν μια ανατομία της φύσης που σε καμία περίπτωση δεν είναι η περιγραφή αυτής. Αποτελούν περισσότερο μια αναζήτηση στον δημιουργικό χώρο της μνήμης και του φαντασιακού υποσυνείδητου. Σε αυτή την αναζήτηση, το φως προβάλλει ως κεντρικό στοιχείο, αποκαλύπτοντας πράγματα που ίσως είναι λιγότερο σημαντικά από αυτά που κρύβει. Ο τίτλος που επέλεξα για την έκθεση έχει να κάνει με αυτήν ακριβώς τη λειτουργία του φωτός.

Που θα πραγματοποιηθεί η έκθεση;
Στον “Πολυχώρο Αποθήκες” στη Λάρνακα. Τα εγκαίνια θα προλογίσει ο ζωγράφος κ. Εύρος Α. Ευρυβιάδης την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013 και ώρα 7.30 μ.μ. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013. Οι ώρες επισκέψεων καθημερινά θα είναι από τις  5.00 μ.μ. μέχρι τις 9.00 μ.μ. Ο ” Πολυχώρος Αποθήκες” βρίσκεται στην οδό Αγίου Λαζάρου 81-83. Το τηλέφωνο είναι 24 400 019 και η  ιστοσελίδα  www.cyprusmodernart.com.cy.

Τελικά για την Ίρμα Βούλγαρη τι σημαίνει η ζωγραφική;
Οξυγόνο… Ζωή! Μα δεν θα μπορούσε να είναι κάτι λιγότερο η ζωγραφική για μένα. Ζωγραφίζω από πάντα. Αναπνέω από πάντα. Το ένα και το αυτό.

 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Πιλοτική Εφαρμογή Προγράμματος Προαιρετικού Ολοήμερου Σχολείου Μέσης Εκπαίδευσης

Η Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, προχωρεί στην πιλοτική εφαρμογή προγράμματος Προαιρετικού Ολοήμερου

error: Content is protected !!