Γράφει η Γιώτα Δημητρίου
yioda@skalatimes.com
Tις προάλλες τo γκρουπ EUROgymnia στο facebook έγραφε : “Όταν το Γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου στην Κύπρο, κάνει μια στυγνή εκστρατεία προπαγάνδας για τις Ευρωεκλογές παρασιωπώντας την αλήθεια και αοριστολογώντας περί μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης της ισότητας, καλά κάνουν να ακούσουν την φωνή του 30% των ανήλικων παιδιών της Ισπανίας που βρίσκονται στην φτώχεια. Δεν απευθύνονται σε κάφρους”. Είδα τα ποσοστά να αναφέροντα σε παιδιά και λύγισα. Ναι, ανήκω κι εγώ στην κατηγορία με αυτούς που τρέφουν ιδιαίτερη ευαισθησία στα παιδιά.
Η πρώτη μου σκέψη ήταν «Eυρωπαϊκή Ένωση της ισότητας; Της αλληλεγγύης;»
Μετά θέλησα να κοιτάξω τα θλιβερά ποσοστά της παιδικής φτώχειας, μέσα από μια σύντομη έρευνα στο διαδίκτυο κι έπεσα σε δήλωση του Gordon Alexander, διευθυντή του Γραφείου Ερευνών της Unicef, ο οποίος έλεγε ανάμεσα σε άλλα ότι «Τα στοιχεία υποστηρίζουν ότι πάρα πολλά παιδιά εξακολουθούν να ζουν χωρίς βασικά πράγματα σε χώρες που έχουν τα μέσα να τα παρέχουν».
Μάλιστα! Υπάρχουν τα βασικά προϊόντα για παιδιά, αλλά οι οικογένειες δεν έχουν την δυνατότητα να τα εξασφαλίσουν!
Το ποσοστό της παιδικής φτώχειας στην ΕΕ, σήμερα, φτάνει στο 27% σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Οι θλιβερές στατιστικές της έρευνας της Unicef λένε ότι: ένα στα έξι παιδιά ζει σε συνθήκες στέρησης στην Ελλάδα. Με χειρότερα ποσοστά ακολουθούν η Ισπανία, η Βουλγαρία, η Λετονία και η Ρουμανία. Σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση 13 εκατ. παιδιά στερούνται βασικών αγαθών για την ανάπτυξή τους, ενώ 30 εκατ. παιδιά ζουν σε συνθήκες φτώχειας σε πλούσιες χώρες.
Σύμφωνα πάλι με την έρευνα, «ένα παιδί χαρακτηρίζεται «αποστερημένο» όταν του λείπουν δύο ή περισσότερα αγαθά από έναν κατάλογο14 βασικών πραγμάτων όπως τρία γεύματα την ημέρα, δύο ζευγάρια παπούτσια στο νούμερό του, ένα ήσυχο μέρος για τη σχολική του εργασία και εκπαιδευτικά βιβλία ή σύνδεση Internet στο σπίτι»
Οι σκανδιναβικές χώρες εμφάνισαν τα χαμηλότερα ποσοστά αποστέρησης (κάτω του 3%), ενώ η Ελλάδα συγκεντρώνει ποσοστό 17,2%.
H παιδική φτώχεια αναπτύσσεται και στην άλλοτε ευημερούσα Κύπρο. Τα συσσίτια, η αστική φιλανθρωπία και τα διάφορα περιστατικά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το επιβεβαιώνουν καθημερινά. Η ριζική λύση βέβαια του προβλήματος δεν είναι τα κοινωνικά παντοπωλεία, (είναι λύση προσωρινή), η ριζική λύση είναι η αλλαγή πλεύσης του συστήματος…
Σήμερα λοιπόν στον κόσμο μας 18.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν κάθε μέρα και το ένα τρίτο αυτών των θανάτων έχουν ως βασική αιτία τον υποσιτισμό. Επίσης το 1/4 όλων των παιδιών στον κόσμο είναι καχεκτικά εξαιτίας χρόνιου υποσιτισμού. Το 80% των καχεκτικών παιδιών του κόσμου ζουν σε μόνο 14 χώρες. Επιπλέον, εκατομμύρια θάνατοι παιδιών κάθε χρόνο που θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί έχουν ως κύρια αιτία τη φτώχεια!
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ασχολείται με τα μέτρα λιτότητας που «οφείλει» να επιβάλει στους λαούς….Όμως, για αυτά τα παιδιά που ζουν στην φτώχεια τι κάνει; Τι κάνει για τις οικογένειες που οδηγούνται σε οικονομική εξαθλίωση μη μπορώντας να προσφέρουν τα βασικά στα παιδιά τους; Τι κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την παιδική φτώχεια;
Εμείς πάντως στις 14 του μήνα θα κατέβουμε σε μεγάλη κινητοποίηση για να φωνάξουμε ΟΧΙ στα μέτρα λιτότητας, όχι στα λαβωμένα όνειρα, όχι στην οικονομική εξαθλίωση, όχι στην παιδική φτώχεια.
Ναι, θα βγούμε στους δρόμους επειδή το οφείλουμε στα παιδιά. Στα παιδιά του σήμερα, αλλά και στα αγέννητα μας παιδιά, στα παιδιά του αύριο.
Υ.Γ Το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου στις 10 το πρωί, συντεχνίες και άλλες οργανώσεις διοργανώνουν Παγκύπρια κοινωνική κινητοποίηση κατά των ιδιωτικοποιήσεων, κατά των μέτρων λιτότητας της Τρόικας. Θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομικών και θα ακολουθήσει πορεία προς το Προεδρικό Μέγαρο, όπου και θα παραδοθεί ψήφισμα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη.
Εμείς θα είμαστε εκεί. Εσύ;
Περισσότερα στοιχεία από την Unicef:
http://www.unicef.gr/news/2012/dt1912.php
http://www.unicef.gr/news/2013/dt2113.php