Search
Close this search box.

H Μέθοδος του Σωκράτη “Ψυχολογία και επιχειρησιακός τομέας”

Γράφει ο Σωκράτης Παναγή
Ψυχολόγος – Συνθετικός Ψυχοθεραπευτής

99 296 283 – helpbysocrates@ymail.com
Ο Σωκράτης σπούδασε Ψυχολογία στο Intercollege Λευκωσίας και συνέχισε τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο πανεπιστήμιο του Derby στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εκεί ειδικεύτηκε στη Συνθετική Ψυχοθεραπεία, ένα σύστημα ψυχοθεραπείας που προσπαθεί να συλλέξει τεχνικές από πολλές ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις.
O Σωκράτης μέσα από τη στήλη του “Η Μέθοδος του Σωκράτη” θα απαντά σε ερωτήσεις αναγνωστών του Skala Times. Στείλτε κι εσείς την δικιά σας ερώτηση στο ημέηλ: question@skalatimes.com 

H ερώτηση αυτής της βδομάδας: Ποια είναι τα κυριότερα λάθη από πλευράς ψυχολογίας που γίνονται στον επιχειρησιακό τομέα;

Οι επιχειρήσεις μπορούν να αναλυθούν από το μέγεθος τους, την δομή τους, τις εξαρτήσεις που μπορεί να έχουν από άλλους οργανισμούς και την πελατεία τους, την ποικιλία των  ειδικών που μπορεί να περιλαμβάνουν στο προσωπικό τους, την εργασία τους κτλ. Συνεπώς καμία απάντηση δεν μπορεί να είναι επαρκής σε μια τόσο ανοικτή ερώτηση. Ωστόσο θα αναφερθώ στον κυριότερο τομέα που αναλαμβάνει η ψυχολογία, την διοίκηση προσωπικού.

Έχοντας ήδη συμβουλέψει μερικούς οργανισμούς στην Κύπρο και το εξωτερικό, αντιλαμβάνομαι πως υπάρχουν πολλά κενά στον τρόπο που χειρίζονται το προσωπικό τους. Τα κενά αυτά οδηγούν το προσωπικό τους σε αντιλήψεις του τύπου «έρχομαι να κάνω αυτό που μου λέει το αφεντικό μου και φεύγω». Οι αντιλήψεις αυτές δεν τους κάνουν να νιώσουν τιμή για αυτό που κάνουν, ούτε περηφάνια (και μιλώ για περηφάνια, όχι αλαζονεία).

Άλλοι οργανισμοί πετυχαίνουν να μεταφέρουν τις αντιλήψεις αυτές, αλλά αδυνατούν να καθοδηγήσουν τους υπαλλήλους τους σε μια συντονισμένη συνεργασία. Αντίθετα, τους αφήνουν χωρίς στήριξη με την ιδέα ότι τους έχουν αρκετή εμπιστοσύνη για να πετύχουν τους στόχους τους. Μπορεί όμως να είναι κάποιος έξυπνος και καλοθελητής, αλλά να πράξει διαφορετικά από κάποιον άλλο έξυπνο και καλοθελητή.

Τέλος, πολλοί οργανισμοί αγνοούν το γεγονός ότι η καλή διοίκηση μπορεί και αυτή να είναι ένα είδος διαφήμισης (ιδιαίτερα σε ένα τόσο μικρό νησί όπως η Κύπρος). Με άλλα λόγια,  δεν αντιλαμβάνονται τον οργανισμό τους ολιστικά, αλλά αποσπασματικά. Αυτό δημιουργεί μια εξωτερική εικόνα χωρίς συνοχή.

Πολλοί οργανισμοί χρειάζονται την στήριξη ενός ψυχολόγου για να αντιμετωπίσουν προβλήματα σαν αυτά. Ο ψυχολόγος μελετά τη σχέση όλων των ρόλων του οργανισμού, τα κίνητρα τους, τις ικανότητες τους, μέχρι και τους τρόπους που επηρεάζονται από εξωγενείς παράγοντες όπως η οικογένεια τους, η κουλτούρα τους κ.α.

 

 

 

 

 

 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!