Search
Close this search box.

Γιώργος Καζαμίας «Χωρίς τη μουσική θα ήμουν μισός»

Τον βλέπεις στην σκηνή να τραγουδά και σε συνεπαίρνει μαζί του, ενώ την ίδια ώρα διακρίνεις την άνεση που τον διακατέχει λες και είναι γεννημένος ροκ σταρ (καπνίζει, πίνει ποτό, χαιρετάει κόσμο). Αγαπούσε από μικρός τη μουσική γι αυτό ασχολήθηκε μαζί της με δύο τρόπους: με τη ραδιοφωνική του εκπομπή στο “Κανάλι 6” και με το μουσικό σχήμα G2 Band στο οποίο τραγουδά μαζί με τον Γιώργο Κούρτα. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες, δούλεψε στις Βρυξέλλες και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ασχοληθεί με την πολιτική. Άλλωστε και ο πατέρας του είχε εμπλακεί στην πολιτική, ως Υπουργός Οικονομικών.
Ο Γιώργος Καζαμίας των G2 Band, σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης μας μιλά για το τραγούδι, τους στίχους που γράφει, την Αμμόχωστο, τη πολιτική και για πολλά άλλα. Περισσότερα στη ενδιαφέρουσα συνέντευξη που ακολουθεί.

Της Γιώτας Δημητρίου

Γιώργο Καζαμία γιατί τραγουδάς;
Επειδή για μένα το τραγούδι είναι ένας τρόπος έκφρασης. Δεν εκφράζομαι εύκολα, αλλά η μουσική μου δίνει αυτή την δυνατότητα. Από μικρός κατέφευγα στο τραγούδι, ήταν κάτι που αγαπούσα πάρα πολύ.

Ναι, αλλά δεν σπούδασες μουσική….
Σπούδασα πολιτικές επιστήμες και ευρωπαϊκές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και συνέχισα το μεταπτυχιακό μου στο Λονδίνο στο UCL. Ξέρεις, πάντα λειτουργώ με το συναίσθημα. Όταν όμως είχε έρθει η ώρα των σπουδών μου λειτούργησα με την λογική,διότι ήξερα πόσο δύσκολο θα ήταν να ακολουθούσα τη μουσική ως επαγγελματικό μονοπάτι. Όταν ήμουν στο σχολείο οι δάσκαλοι και οι καθηγητές με παρότρυναν να ασχοληθώ με την μουσική. Όμως ποτέ δεν το έκανα, διότι ήξερα ότι αν ξεκινούσα να ασχολούμαι με αυτό που τόσο αγαπούσα, τη μουσική, δεν θα σταματούσα ποτέ, δεν θα μπορούσα να ακολουθήσω άλλο επαγγελματικό δρόμο.Επίτηδες δεν ασχολήθηκα με τη μουσική και δεν έμαθα κανένα μουσικό όργανο, ούτε παρακολούθησα μαθήματα φωνητικής.

Γιατί επέλεξες τις πολιτικές επιστήμες;
Επειδή μου αρέσει να γράφω, επέλεξα αυτές τις σπουδές με την προοπτική να γίνω δημοσιογράφος. Στη πορεία βέβαια, έτσι όπως εξελίχθηκε η δημοσιογραφία στη Κύπρο, δεν θα μπορούσα να γίνω δημοσιογράφος. Κάποτε όμως αρθρογραφώ σε κάποιες εφημερίδες.

Οι G2 Band πώς προέκυψαν;
Εντελώς τυχαία. Ήμουν φοιτητής και είχα πάει στην Αθήνα για να παρακολουθήσω ένα ποδοσφαιρικό αγώνα. Ο Γιώργος Κούρτας σπούδαζε στην Αθήνα και τραγουδούσε σε μια μπουάτ. Πήγαμε λοιπόν εκεί που τραγουδούσε ο Γιώργος, με κάτι φίλους οι οποίοι τον γνώριζαν και μας σύστησαν. Μετά από καιρό, όταν ο Γιώργος είχε έρθει μόνιμα πίσω Κύπρο, εγώ τραγουδούσα στη Λεμεσό με κάποιον άλλο ο οποίος με πήρε τηλέφωνο μια μέρα για να μου πει ότι κάτι του είχε τύχει και δεν θα μπορούσε να έρθει για να τραγουδήσουμε. Οπόταν έπρεπε να βρω κάποιον που να παίζει κιθάρα για να τον αντικαταστήσει.  Σκέφτηκα τον Γιώργο Κούρτα, ο οποίος μου είχε αρέσει όταν τον είχα ακούσει στην Αθήνα. Τον πήρα λοιπόν τηλέφωνο, δέχθηκε, ήρθε και από τότε είμαστε μαζί. Από το 2011. Για το όνομα που θα δίναμε στo μουσικό μας ντουέτο σκεφτόμασταν διάφορα. Το ονοματεπώνυμο και των δυο μας έχει αρχικά Γ.Κ, έτσι σκεφτόμασταν GK2, τελικά καταλήξαμε στο G2 Band.

Πόσο εύκολο είναι δύο άνθρωποι να συνυπάρχουν ως μουσικό σχήμα;
Αυτό που θα πω δεν είναι υπερβολή, είναι αλήθεια, με τον Γιώργο Κούρτα δεν είναι απλώς εύκολο, είναι πανεύκολο. Είμαστε μαζί σχεδόν τρία χρόνια και ποτέ δεν είχαμε την παραμικρή διαφωνία για οτιδήποτε. Ο Γιώργος κατάφερε και κέρδισε την εμπιστοσύνη μου 100%, και έχουμε μια πάρα πολύ καλή χημεία.

Συνήθως τι τραγουδάτε;
Έντεχνο και ροκ όσο μας παίρνει, διότι αντιλαμβάνεσαι με μία μόνο κιθάρα είναι περιορισμένο το ροκ που μπορείς να παίξεις. Κάποτε τυχαίνει να παίξουμε και ελαφρολαϊκό σε ορισμένους χώρους ή όταν κάνουμε ένα πιο γιορτινό πρόγραμμα, αλλά σίγουρα δεν είναι η βάση μας το ελαφρολαϊκό.

Εμφανίζεστε σε όλες τις πόλεις της Κύπρου, το κοινό της κάθε πόλης είναι διαφορετικό;
Εμφανιζόμαστε σε όλες τις ελεύθερες πόλεις της Κύπρου εκτός της Πάφου,αν και για να είμαι ειλικρινής σήμερα πήραμε το πρώτο μας τηλεφώνημα για μια πρόταση για να εμφανιστούμε στη Πάφο. Δεν πιστεύω ότι η κάθε πόλη διασκεδάζει διαφορετικά. Η διασκέδαση εξαρτάται από τον χώρο και από το πρόγραμμα που θα προσφέρεις στον κόσμο. Όχι από την πόλη. Δεν πιστεύω δηλαδή ότι ο Λευκωσιάτης μπορεί να διασκεδάζει λιγότερο κτλ. Ίσως να υπάρχουν διαφορές σε κάποιες νοοτροπίες ανάλογα με την πόλη, αλλά στον τρόπο διασκέδασης δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποια διαφορά. Όταν ο άλλος πάει να ακούσει ζωντανή μουσική, πάει για να περάσει καλά. Αν δεν περάσει καλά, σημαίνει ότι κάποιο λάθος υπάρχει στο πρόγραμμα.

Έχετε ένα χώρο στον οποίο εμφανίζεστε μόνιμα;
Ναι, κάθε 1η  και 3η  Πέμπτη του μήνα εμφανιζόμαστε στο “Στέκι” στη Λεμεσό και κάθε Παρασκευή στην “Trippers” στη Λεμεσό. Επίσης συχνά τραγουδάμε και σε άλλους χώρους σε Λευκωσία και Λάρνακα. Ό,τι προτάσεις έχουμε τις μελετάμε και όπου μπορούμε και μας ταιριάζει, εμφανιζόμαστε.

Έχεις ποτέ σκεφτεί ποτέ πως θα ήταν αν τραγουδούσες στο εξωτερικό;
Αν σου πω ότι δεν το έχω σκεφτεί θα είναι ψέμα. Παρόλο που δεν είναι το βιοποριστικό μου επάγγελμα, ναι το έχω σκεφτεί. Αλλά, σε όποια χώρα και να ήμουν θα ήθελα να τραγουδώ σε μικρούς χώρους. Έχουν άλλη μαγεία οι μικροί χώροι, σου δίνουν την δυνατότητα να επικοινωνείς με τον κόσμο, να τραγουδάς μαζί του, να έχεις επαφή μαζί του. Να σου αναφέρω βέβαια ότι με τον Γιώργο Κούρτα έτυχε και τραγουδήσαμε και στο εξωτερικό.

Πού;
Όταν εργαζόμουν στις Βρυξέλλες στο Ευρωκοινοβούλιο, είχε έρθει ο Γιώργος Κούρτας στις Βρυξέλλες και τραγουδήσαμε για δύο βραδιές σε μπαράκια εκεί, όπως ξέρεις υπάρχουν πολλοί Έλληνες και Κύπριοι στις Βρυξέλλες. Μάλιστα και τις δύο βραδιές είχαν γεμίσει τα μπαράκια. Μην φανταστείς πολύ κόσμο, ήταν μικροί χώροι, μιλάμε για περίπου 100 άτομα. Ήταν πολύ ωραία εμπειρία, επειδή οι Έλληνες και οι Κύπριοι  που ζουν εκεί έχουν ίσως περισσότερή ανάγκη να ακούσουν ζωντανή ελληνική μουσική.

Άρα οι G2 Band έχουν κάνει και καριέρα στο εξωτερικό!
(Γέλια!) Ήταν μια πάρα πολύ καλή εμπειρία. Τώρα που το ξανασκέφτομαι, θα ήταν καλό να το επαναλάβουμε.

Κατά τη γνώμη σου υπάρχει καλή και άσχημη μουσική;
Ναι. Και δεν εννοώ τα μπουζούκια, διότι κι εγώ όταν βρεθώ στην Αθήνα θα πάω σε μπουζούκια. Εννοώ ότι υπάρχουν τραγούδια με σαχλό στίχο, κι αυτό το είδος, ναι, το θεωρώ άσχημη μουσική.

Υπάρχει κάποιο τραγούδι που να σε συγκινεί τόσο πολύ που να δυσκολεύεσαι να το ερμηνεύσεις;
Ναι….Ο “Αύγουστος” του Νίκου Παπάζογλου. Δεν μπορώ να το τραγουδήσω και πάντα βάζω τον Γιώργο Κούρτα να το πει. Το έχω συνδέσει με κάποια γεγονότα στη ζωή μου και μου είναι δύσκολο να το τραγουδώ.

Στο Savino Live είχα παρατηρήσει ότι όταν ερμήνευες το τραγούδι “Αμμόχωστος” (“σφάλιξε κλείσε δίπλωσε παράπονο στα χείλη, χώσου στην άμμο Αμμόχωστος σαν σπάνιο κοχύλι. Και μεις πουλιά που διώξαν μας τον Αύγουστο οι εχθροί σου να ξέρεις θα γυρίσουμε πιστοί στην άνοιξη σου”ήσουν συγκινημένος….
Ναι είναι αλήθεια. Την Αμμόχωστο αν και δεν την έζησα, την κουβαλώ μέσα μου, μέσα από τις διηγήσεις της γιαγιάς μου και του πατέρα μου. Επισκέφτηκα το σπίτι της γιαγιάς μου στην Αμμόχωστο και με είχε διαπεράσει ένα απίστευτο ρίγος. Πήγαμε και βρήκαμε όλα τα πράγματα όπως τα είχε αφήσει η γιαγιά μου τότε, το ‘74. Ήταν απίστευτο, οι ημερομηνίες γεννήσεων των παιδιών της γραμμένες στο ερμάρι (όπως συνήθιζαν οι παλιοί), κάποιες φωτογραφίες, οι πόρτες έμειναν οι ίδιες, κάποια αντικείμενα ήταν εκεί όπως τα είχε αφήσει….Κάποιοι μου λένε “μα μεγάλωσες Λεμεσό, άρα είσαι Λεμεσιανός”. Αυτό είναι μέγα λάθος. Οι δικοί μου έφυγαν από την Αμμόχωστο αναγκαστικά, ως πρόσφυγες. Αν πήγαιναν στην Κίνα και γεννιόμουν εκεί, θα ήμουν Κινέζος; Είμαι Αμμοχωστιανός και έτσι νιώθω. Και ναι, κάθε φορά που τραγουδώ για την Αμμόχωστο ή κάθε φορά που φωνάζουμε συνθήματα για την Αμμόχωστο με την ποδοσφαιρική μου ομάδα, την Νέα Σαλαμίνα, με διαπερνά ένα ρίγος.

Πιστεύεις ότι λόγω της εποχής που διανύουμε ο ρόλος του έντεχνου και πολιτικού τραγουδιού θα έπρεπε να ήταν εντονότερος;
Αυτο το είδος τραγουδιών θα ήταν καλό να ήταν πάντα στο επίκεντρο, αλλά είναι θέμα παιδείας. Παρατηρώ πολλές φορές στην ραδιοφωνική εκπομπή που κάνουμε, να μας παίρνουν τηλέφωνο και να ζητούν τραγούδια του Μίκη Θεοδώράκη ή της Σωτηρίας Μπέλλου ή άλλων σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών και να μην έχουν ιδέα ποιού είναι το τραγούδι. Δεν γίνεται να ζητά κάποιος την “Φάμπρικα” και να μην ξέρει ποιανού είναι αυτό το τραγούδι.  Ίσως επειδή η γενιά των 20, 30 και 40 να μεγαλώσαμε με μια σχετική οικονομική άνεση να μην σκεφτήκαμε ποτέ πώς και κάτω από ποιες συνθήκες γράφτηκαν αυτά τα τραγούδια, που δυστυχώς σήμερα γίνονται και πάλι επίκαιρα. Αυτά τα τραγούδια με πολιτικούς στίχους, με στίχους που μιλούν για την φτωχολογιά και για αγώνες, πρέπει να έχουν ρόλο και ναι ιδιαίτερα σήμερα, για να καθοδηγούν.

Είπες ότι αγαπάς το γράψιμο. Στίχους γράφεις;
(Γελά!) Η αλήθεια είναι πως γράφω αλλά πάντα ντρεπόμουν να δείξω τους στίχους μου. Επειδή όμως ο Γιώργος Κούρτας γράφει και μουσική, πρόσφατα πήρα την απόφαση και του έδωσα στίχους μου για δύο τραγούδια για να μελοποιήσει.

Εργάζεσαι σε μία εταιρεία, τραγουδάς με τους G2 Band και επίσης κάνεις ραδιοφωνική εκπομπή στο “κανάλι 6” κάθε Δευτέρα και Πέμπτη 8 με 10 το βράδυ. Πώς τα προλαβαίνεις όλα;
Το ραδιόφωνο και οι G2 Band είναι το οξυγόνο μου, νομίζω αν δεν τα έκανα θα ήμουν μισός…Γενικά, χωρίς την μουσική  θα ήμουν μισός. Το ραδιόφωνο και τους G2 Band δεν τα θεωρώ δουλειά, δεν μου κλέβουν ενέργεια, αντίθετα μου δίνουν ενέργεια και ζωή!

Η εκπομπή σου στο “κανάλι 6” πώς λέγεται;
Η ραδιοφωνική μας εκπομπή στο “κανάλι 6” με τον Φάνη Κρίγκο λέγεται “Τρένο Φάντασμα”, παίζουμε ροκ και έντεχνο και συχνά έχουμε διάφορα αφιερώματα. Να αναφέρουμε ότι το “κανάλι 6” έχει τη βάση του στη Λεμεσό, αλλά είναι παγκύπριο.

Πάμε στα γκομενικά. Ένιωσες ποτέ να σε φλερτάρουν κοπέλες επειδή είσαι ο τραγουδιστής πάνω στην σκηνή; Δηλαδή να κερδίζεις θαυμάστριες λόγω της ενασχόλησης σου με την μουσική;
Ναι, και πιστεύω ότι αυτό συμβαίνει με τον οποιοδήποτε τύχει να κρατά μικρόφωνο, είτε είναι τραγουδιστής, είτε ηθοποιός. Έχω προσέξει ότι μπορεί να φλερτάρεις μια κοπέλα και να σε αποφύγει με τρόπο,αλλά όταν κρατάς το μικρόφωνο θα σε φλερτάρει αυτή. Αυτό όμως δυστυχώς δεν είναι καλό. Νομίζω όμως πως μπορώ να καταλάβω για ποιούς λόγους με φλερτάρει κάποια και αν ο λόγος είναι το μικρόφωνο.

Εσένα πως σε κερδίζει κάποια;
Καλή ερώτηση…..Καταρχάς παραδέχομαι ότι είμαι δύσκολος άνθρωπος. Κατά δεύτερο, κατανοώ αυτά που λέμε για τον εσωτερικό κόσμο του άλλου και πόσο σημαντικό είναι, αλλά την πρώτη φορά που θα δεις κάποια θα δεις την εξωτερική της εμφάνιση. Προσωπικά πάντα κοιτάζω τα μάτια και το χαμόγελο. Αυτά είναι τα πρώτα δύο πράγματα που κοιτάζω.Επίσης θέλω να έχει χιούμορ και βέβαια καταλήγουμε στον εσωτερικό κόσμο, δηλαδή να μπορώ να λέω κουβέντες μαζί της, να συζητάμε….Αλλά ξέρεις, δεν υπάρχουν συνταγές σε αυτά.

Και μια τελευταία ερώτηση. Γιώργο, σπούδασες πολιτικές επιστήμες και έχεις ένα πατέρα ο οποίος διετέλεσε Υπουργός Οικονομικών, ο γνωστός Κίκης Καζαμίας. Εσύ σκέφτηκες ποτέ να ασχοληθείς με την πολιτική;
Δεν νομίζω ότι ξυπνάς μια μέρα και λες “θέλω να ασχοληθώ με την πολιτική”, είναι κάτι που προκύπτει στην πορεία σου. Προσωπικά, δεν μπορώ να πω ότι θα ασχοληθώ, αλλά ούτε και μπορώ να απορρίψω την ιδέα. Με ενδιαφέρει η πολιτική. Δεν ανήκω σε αυτούς που μηδενίζουν τα πάντα και βάζουν όλους τους πολιτικούς στο ίδιο καζάνι. Επίσης έχω την πεποίθηση ότι όλα στην ζωή μας είναι πολιτική. Ακόμα κι αυτοί που λένε ότι δεν ασχολούνται με την πολιτική, στην πραγματικότητα ασχολούνται με την άλφα ή βήτα πράξη τους.

* Η σελίδα των G2 Band στο Facebook:
http://www.facebook.com/pages/G2-Band/544603332285918

 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Κλάπηκαν 12 δέντρα από τη πρόσφατη δεντροφύτευση του Δήμου Αραδίππου / Έγινε καταγγελία στην Αστυνομία

Ο Δήμαρχος Αραδίππου, κ. Χριστόδουλος Πάρτου, συμμετείχε πρόσφατα στην δενδροφύτευση που έγινε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος μαζί με την εθελοντική ομάδα από το προσωπικό της

error: Content is protected !!