Search
Close this search box.

Σκέφτομαι Τέχνη “Luke Jerram”

Γράφει η Γιώτα Δημητρίου
(H Γιώτα  είναι απόφοιτος θεατρικών σπουδών και σήμερα βρίσκεται στο δεύτερο έτος του Διδακτορικού της, στο Πανεπιστήμιο του Bristol)
Email: yiota.a.demetriou@gmail.com  &  yiota.demetriou@bristol.ac.uk

 Η καλλιτεχνική δουλειά του Luke Jerram ερευνά τα όρια της τέχνης και επιστήμης, αμφισβητώντας διαρκώς τα όρια και των δύο κλαδών. Το διαδικτιακό περιοδικό SEED έγραψε πως, σαν μικρός ο καλλιτέχνης ανακάλυψε πως έπασχε από διχρωϊκ αχρωματοψία. Αλλά αντί να θρηνεί το γεγονός αυτό το ερμηνεύεται σαν το δικό του ευοίωνο παράθυρο στον κόσμο. Απο αυτό του έγινε εμμονή να ψάχνει και να διαβάζει για τα μυστήρια της ανθρώπινης αντίληψης, τόσο για τη ιδιοσυγκρασιακή φύση του όσο και για τα έμφυτα όριά της.

Απο τότε άρχισε να ερευνά αυτά μυστήρια. Που και πότε τελειώνει η οπτική αντίληψη ενός αντικειμένου και σε πιο σημείο αρχίζει η μνήμη αυτού; Αλλά όταν ήρθε η ώρα να επιλέξει πρόγραμμα σπουδών, αντί να αντιμετωπίσει τέτοια ζητημάτα μέσα από συστηματική έρευνα, ο Jerram πήρε μια διαφορετική πορεία. Γράφτηκε σε πρόγραμμα τέχνης. Ο καλλιτέχνης λέει, “Οι επιστήμονες και καλλιτέχνες ξεκινούν ζητώντας παρόμοιες ερωτήσεις σχετικά με το φυσικό κόσμο, απλώς καταλήγουν με εντελώς διαφορετικές απαντήσεις”.

Ο Jerram δημιουργεί γλυπτά, εγκαταστάσεις, ηχοτοπία, και έργα ζωντανών τεχνών τα οποία ερευνούν τη μυστηριώδη διαδικασία για το πώς κατασκευάζουμε εσωτερικούς κόσμους από την αντικειμενική πραγματικότητα. Τα έργα του είναι εμπνευσμένα από τόσο διαφορετικούς ερευνητικούς τομείς, όπως τη βιολογία, την ακουστική επιστήμη, την έρευνα του ύπνου, την οικολογία, καθώς και των νευρικών οδών.

Το πρόσφατο θέμα της δουλειάς του Jerram είναι το ζωντάνεμα φυσικών φαινομένων  που παραμένουν ανεκμετάλλευτα. Για την εγκατάσταση του Παλίρροια εξερεύνησε την αόρατη έλξη της Σελήνης. Έστησε ένα μετρητή βαρύτητας σε τρεις γεμάτες σφαίρες με νερό, μετατρέποντας τα δεδομένα από τον μετρητή σε χορωδιακές αντηχήσεις χορωδία με βάση τις θεωρίες του Kepler για την «μουσική των σφαιρών». Αφού η βαρύτητα του φεγγαριού επηρεάζει τους ήχους που ακούγονται στην εγκατάσταση.

Στο Retina memory Volume, ο Jerram χρησιμοποιεί το φως εκμεταλλεύοντας τα αμφιβληστροειδούς είδωλα των θεατών του για να κατασκευάσει εφήμερα φαντασματοειδή γλυπτά.

Αυτά που έχω περιγράψει συνοπτικά, δεν είναι όλα τα έργα του, αν συζητούσα λεπτομερώς για όλα τα έργα του θα χρειαζόμουν περισσότερο από μερικές χιλιάδες λέξεις – οπότε ρίξετε μια ματιά εσείς στην ιστοσελίδα του!
Το μόνο που θα τονίσω, είναι: ποιός είπε πως η τέχνη και η επιστήμη δεν συνδυάζονται; Gια εμένα τουλάχιστο επιστήμη είναι και η τέχνη.

http://www.lukejerram.com/

Οι πρώτες 2 φωτογραφίες είναι απο την εγκατάστασή του Παλίρροια και οι 2 απο την ιστοσελίδα που ανέφερα πιο πάνω). 

 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Κλάπηκαν 12 δέντρα από τη πρόσφατη δεντροφύτευση του Δήμου Αραδίππου / Έγινε καταγγελία στην Αστυνομία

Ο Δήμαρχος Αραδίππου, κ. Χριστόδουλος Πάρτου, συμμετείχε πρόσφατα στην δενδροφύτευση που έγινε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος μαζί με την εθελοντική ομάδα από το προσωπικό της

error: Content is protected !!