Search
Close this search box.

Monsieur Doumani Το κυπριακό συγκρότημα υποψήφιο σε Διεθνή Βραβεία

 

2Η υποψηφιότητα τους στα διεθνή μουσικά βραβεία Songlines 2014 ήταν η αφορμή γι αυτή τη συνέντευξη. (Προλαβαίνεται να ψηφίσετε μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, 12 το βράδυ, στο: http://www.songlines.co.uk/music-awards/)
Η μοναδικότητα και το ταλέντο αυτού του μοντέρνου συγκρότημος που καταπιάνεται με την κυπριακή διάλεκτο και μουσική ήταν ο βασικός λόγος της συνέντευξης.
Περισσότερα για τους Monsieur Doumani στη συνέντευξη που ακολουθεί. 

Της Γιώτας Δημητρίου

Tι σημαίνει για εσάς να είστε υποψήφιοι στα διεθνή μουσικά βραβεία SONGLINES 2014 στην κατηγορία καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου γκρουπ; Πώς μάθατε για την υποψηφιότητα σας;
Για μας η υποψηφιότητα αυτή είναι πολύ σημαντική για πολλούς λόγους. Πρώτον, είναι μια επιβράβευση για την δουλειά που έχουμε κάνει για την παραγωγή του δίσκου. Ο δίσκος μας είναι από τους λίγους, ίσως και ο μοναδικός στα συγκεκιμένα βραβεία που η παραγωγή έχει γίνει από την αρχή μέχρι το τέλοςκαθαρά από τα μέλη του γκρουπ χωρίς εταιρεία παραγωγής. Και το να τον βλέπεις να στέκεται επάξια δίπλα από πολύ μεγάλες και δαπανηρές παραγωγές είναι σχεδόν συγκινητικό. Έπειτα, επειδή η μουσική που περιέχει ο δίσκος είναι καθαρά κυπριακή, νιώθουμε ότι αυτός είναι ένας τρόπος να βγει η μουσική του νησιού προς τα έξω και να μπει και η Κύπρος στον χάρτη της λεγόμενης ‘World Music’ σκηνής. Η υποψηφιότητα μας ήρθε λόγω της πολύς καλής κριτικής (5 αστεράκια και ‘Top of the World’) που πήρε ο δίσκος μας στο 95ο τεύχος του περιοδικού Songlines.

Έχετε όμως κερδίσει και κάποια άλλα βραβεία. 1
(Ferrara Buskers Festival 2012: awarded as 3rd favorite group of the festival
Songlines
 magazine: Top of the World album in 95th issue
World Music Network
 : No.12 in August 2013 audio charts
World Music Network: No.4 in November 2013 video charts
World Flight: Great albums of 2013
Avopolis Music Network: No.8 in 2013 best Greek album list
StardustRadio
: No.15 in the Top 25 Greek albums of 2013
No Borders
: Favorite¨_albums of 2013) Όλες οι βραβεύσεις και διακρίσεις ήταν εκτός Κύπρου;
Ναι όλες οι πιο πάνω διακρίσεις ήταν εκτός Κύπρου αφού εδώ υστερούμε πολύ στο θέμα κριτικής σε όλους τους τομείς.

Είστε τρεις στο συγκρότημα. Αντώνης Αντωνίου, Δημήτρης Γιασεμίδης, Άγγελος Ιωνάς….Πώς συναντηθήκατε και πώς δέσατε μεταξύ σας;
Είμαστε φίλοι από πριν δημιουργηθεί η μπάντα, και παίζαμε και μαζί σε διάφορα άλλα μουσικά πρότζεκτς. Γνωρίζαμε δηλαδή τον χαρακτήρα, και τον μουσικό χαρακτήρα ο ένας του άλλου από πριν. Το ότι δέσαμε με αυτό τον τρόπο και κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις δεν είναι τυχαίο πιστεύουμε. Και οι τρείς είχαμε και έχουμε μια κλίση προς τις ρίζες και αυτό βρήκε ένα πολύ όμορφο τρόπο να πάρει μορφή μέσα από τη συνεργασία μας.

3Πόσο αποδεκτά είναι από το μουσικό κοινό (και στην Κύπρο και στο εξωτερικό) τα τραγούδια με κυπριακή διάλεκτο, ρεμπέτικη μουσική και ήχους πολύ διαφορετικούς από αυτούς που ακούει συνήθως στο ραδιόφωνο και στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης;
Είναι πιστεύουμε πλέον αρκετά αποδεκτό, τόσο εδώ όσο και στο εξωτερικό. Στο εξωτερικό, και ειδικά στον κύκλο της World Μusic / έθνικ, ο κόσμος πραγματικά διψάει για να ακούσει κάτι το διαφορετικό, να γνωρίσει μια άλλη παράδοση και να αφεθεί στις μελωδίες, τη γλώσσα και όλη την ιδιοσυγκρασία μιας ξένης κουλτούρας. Στην Κύπρο, τα τελευταία χρόνια αρχίζει επίσης να εκτιμάται η ρίζα, και οι Κύπριοι ενδιαφέρονται  και ψάχνουν όλο και περισσότερο την ιστορία μέσα από την οποία εξελίχθηκαν.

Δηλαδή ο  Κύπριος εκτιμά την κυπριακή διάλεκτο;
Κάποιοι σίγουρα την εκτιμούν περισσότερο από άλλους. Υπάρχει και ένας συνεχιζόμενος «πόλεμος», σε σχέση με το τι πρέπει να διδασκόμαστε στα σχολεία και αν θα πρέπει να υιοθετηθεί η κυπριακή διάλεκτος ως η επίσημη μας γλώσσα. Μέχρι και πριν λίγα χρόνια το να μιλάει κάποιος κυπριακά σε μια κάπως επίσημη κατάσταση ή το να χρησιμοποιεί κάποιες συγκεκριμένες λέξεις, εθεωρείτο “χωρκάτικο”, δηλαδή κάτι σαν πρωτόγονο και απεχθές. Τώρα αυτό φαίνεται να αλλάζει σιγά σιγά.

Οι στίχοι σας είναι συνήθως τροφή για σκέψη και επίσης καταπιάνονται και με την σημερινήcover1 πραγματικότητα….Πόσο σημαντική είναι η μουσική αυτές τις μέρες που διανύουμε, τις δύσκολες οικονομικά και κοινωνικά;
Η μουσική όπως και οι υπόλοιπες τέχνες, πρέπει να αντανακλούν την εποχή τους και τον τόπο τους, αλλιώς είναι στείρες, δηλαδή δεν προσφέρουν πραγματικά και ουσιαστικά. Δεν μπορεί όποιοσδήποτε που θεωρεί τον ευατό του καλλιτέχνη, να κλεινει τα μάτια στην κοινωνία και στο περιβάλλον που εξελίσσεται γύρω του. Μπορεί να θαυμάσεις κάποιον που είναι δεξιοτέχνης και φέρνει κάτι καινοτομικό από το εξωτερικό αλλά αυτός δεν μπορεί ποτέ να έχει λέγειν ή αντίκτυπο στο κοινωνικό πλαίσιο. Με λίγα λόγια ο κάθε καλλιτέχνης έχει ευθύνη να προσαρμόσει την τέχνη του ούτως ώστε να είναι επικοδομητική και να έχει σημασία και νόημα για τον τόπο. Δεν μπορείς να καθησυχάζεσαι και να περιμένεις τον κόσμο να σε καταλάβει ή πόσο μάλλον να τον επηρεάσεις και να αλλάξεις καταστάσεις αν δεν κάνεις εσύ την προσπάθεια.

Πόσο εύκολο είναι οι διασκευές παλιών τραγουδιών που βρίσκουμε στο CD σας;
Για να είμαστε ειλικρινείς, πρέπει να πούμε ότι η όλη διαδικασία διασκευής παραδοσιακων κομματιών μας βγαίνει εντελώς αυθόρμητα. Υπάρχει σίγουρα πάρα πολλή δουλειά μέχρι το τελικό αποτέλεσμα, αλλά ως επι το πλείστον, η πιο σημαντική παραγωγή γίνεται στα μυαλά μας πριν αγγίξουμε καν το κομμάτι. Τα κομμάτια που αποφασίζουμε να διασκευάσουμε είναι κομμάτια που μας προκαλούν κάτι, είτε μουσικά, είτε στιχουργικά. Πρέπει όμως να πούμε ότι πλέον μπήκαμε σε μια νέα δημιουργική φάση, όπου μας ενδιαφέρει περισσότερο να γράψουμε δική μας μουσική για να είναι ακριβώς πιο κοντά σε αυτά που θέλουμε να θίξουμε ή να εκφράσουμε εμείς, σήμερα.

5Το τραγούδι «Ο αχάπαρος» γράφτηκε μετά από κάποια ιστορία που σας είχε ενεπνεύσει….Να μας την πείτε;
Ναι. Πριν περίπου ένα χρόνο συμμετείχαμε στο πρώτο φεστιβάλ μουσικών του δρόμου που έγινε στην παλιά πόλη της Λευκωσίας. Ένα φεστιβάλ που είχε πάρει όλες τις σχετικές άδειες από το Δημαρχείο. Ενώ λοιπόν παίζαμε, μπροστά κιόλας σε αρκετά μεγάλο κοινό, μας πλησιάζουν δύο αστυνομικοί και μας ρωτούν αν έχουμε άδεια για να είμαστε εκεί και να παίζουμε μουσική. Τους εξηγούμε ότι πρόκειται για ένα φεστιβάλ μουσικών δρόμου αλλά αυτοί επιμένουν να πάρουν τα στοιχεία μας και να απειλούν ότι θα μας συλλάβουν. Τελικά μετά από πολλές διαμάχες, έδωσαν εξώδικο στην διοργανώτρια του φεστιβάλ για δήθεν παραβίαση του νόμου περί επαιτείας. Αργότερα το συμβάν πήρε τεράστιες διαστάσεις στα ΜΜΕ και τελικά μας κάλεσε για απολογία κάποιο διευθυντικό στέλεχος της αστυνομίας, πήρανε πίσω το εξώδικο και αλλάξανε τον αποικιακό νόμο περί επαιτείας ούτως ώστε τώρα η λεγόμενη “street art” να μην περιλαμβάνεται σε αυτή τη νομοθεσία.

Το CD σας “Grippy Grappa” διανέμεται από μεγάλη εταιρεία και στο εξωτερικό. Θα λέγατε ότι κάνετε και Διεθνή Καριέρα;
Για να μπορείς να ανοιχτείς προς τον έξω κόσμο δισκογραφικά και να μπεις αν θέλεις στις αγορές μουσικής, εκτός από το ιντερνετ, που είναι σίγουρα ένα εξαιρετικό μέσο, χρειάζεσαι οπωσδήποτε και μια εταιρεία διανομής. Αυτό δεν συνεπάγεται βέβαια ότι κάνεις διεθνή καριέρα. Υπάρχουν πολλά πράγματα και θυσίες που πρέπει να γίνουν για να πάρεις τέτοια πορεία, αν βέβαια το επιθυμείς.

Νιώσατε ποτέ ότι ενδεχομένως η δουλειά σας να εκτιμάται περισσότερο στο εξωτερικό παρά στη4 Κύπρο;
Την δουλειά μας την έχει αγκαλιάσει τόσο ζεστά ο κόσμος εδώ, που δεν θα λέγαμε ότι εκτιμάται περισσότερο στο εξωτερικό. Η μουσική μας όπως έχουμε ξαναδηλώσει απευθύνεται πρώτα απο όλα στους Κύπριους και μετά στους υπόλοιπους. Έχει δηλαδή λόγο ύπαρξης κυρίως εδώ, αφού μιλαέι/σχολιαζει σε και γι ααυτόν τον χρονοτόπο. Το ότι αρέσει και σε μη Κύπριους, αυτό είναι πολύ θετικό, και για μας, αλλά πιστεύουμε και για το νησί μας. Αγαπάμε πολύ τον τόπο μας (χωρίς να είμαστε βέβαια τοπικιστές ή εθνικιστές ή οτιδήποτε τέτοιο) και επιθυμούμε να σχολιάσουμε και να φέρουμε στην επιφάνεια θέματα που τον κρατάνε πίσω ούτως ώστε να προκληθεί κάποιο ενδιαφέρον για αλλαγή και υγειή εξέλιξη.

Που μπορεί να σας ακούσει κάποιος;
Προς το παρόν μόνο στο δίσκο μας. Κάναμε πάρα πολλές εμφανίσεις τον τελευταίο χρόνο, παρουσιάζοντας τον πρώτο μας ολοκληρωμένο δίσκο και τώρα ήρθε πάλι η ώρα που θέλουμε να συγκεντρωθούμε σε καινούργιο υλικό ούτως ώστε σύντομα να μπορέσουμε να μπούμε ξανά στο στούντιο για να ηχογρφήσουμε ένα νέο δίσκο. Πολύ πιθανόν όμως το καλοκαίρι να παίξουμε σε κάποια φεστιβάλς κλπ.

Στο εξωτερικό έχετε βρεθεί για εμφανίσεις;
Ναι, είχαμε την τύχη να παρουσιαστούμε σε κάποια φεστιβαλ στην Ευρώπη. Τον Αύγουστο του 2012 ταξιδέψαμε στην Φερράρα της Ιταλίας και συμμετείχαμε σε ένα από τα πιο σημαντικά φεστιβαλ μουσικών του δρόμου, το Ferrara International Buskers Festival, όπου το κοινό μας ψήφισε ως το τρίτο πιο δημοφιλές συγκρότημα. Το περασμένο καλοκαίρι επιστρέψαμε στην Ιταλία και πιο συκγεκριμένα στην Νάπολι όπου συμμετείχαμε στο Fredane in Borgo, ένα πολύ όμορφο φεστιβαλ σε ένα μικρό μεσαιωνικό χωριό και τέλος τον περασμένο Οκτώβρη ταξιδέψαμε στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια στα Σκόπια όπου συμμετείχαμε στο φεστιβαλ Vinoskop.

Ποιες είναι μέχρι τώρα οι δισκογραφικές σας δουλειές;
Tο 2012 κυκλοφορήσαμε σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων ένα EP το Cyfolk που λειτουργούσε σαν προπομπός της πρώτης ολοκληρωμένης δισκογραφικής μας δουλειάς με τίτλο Grippy Grappa, η οποία κυκλοφόρησε το Μάη του 2013.

Εσείς στο σπίτι σας τι μουσική ακούτε συνήθως;
Ένα απο τα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία της μπάντας μας είναι ότι ο κάθε ένας μας προέρχεται από διαφορετικό μουσικό υπόβαθρο και έτσι το αποτέλεσμα της δουλειάς μας είναι ένα μείγμα από τα διάφορα μουσικά ακούσματα μας. Ένα είδος που μας ενδιαφέρει και τους τρεις είναι ίσως η “World Music”, μουσικές από διαφορετικές παραδόσεις και κουλτούρες (ιδιαίτερα από τα κράτη της δυτικής Αφρικής).

Αν κάποιος θέλει να σας μάθει καλύτερα μπορεί να μπει στην ιστοσελίδα σας. (www.monsieurdoumani.com) Αν όμως κάποιος δεν άκουσε ποτέ μέχρι τώρα κυπριακά τραγούδια και σας ρωτήσει «γιατί να ακούσω εσάς;» τι θα απαντούσατε;
Κατ’αρχήν να τονίσουμε ότι δεν επιθυμούμε να υπάρχει οποιαδήποτε σύγκριση μεταξύ της δουλειάς μας και άλλων μουσικών που ασχολούνται με την Κυπριακή παραδοσιακή μουσική. Εμείς θα παροτρύναμε τον κόσμο να ακούσει τη μουσική μας κυρίως λόγω της “φρέσκας” προσέγγισης που έχουμε όταν καταπιανόμαστε με τη συκγεκριμένη μουσική. Επίσης η μουσική/στίχοι μας σχολιάζουν τα σύγχρονα προβλήματα της Κυπριακής κοινωνίας, κάτι που κατά την ταπεινή μας άποψη μπορεί να έχει κάποιο αντίκτυπο στους πολίτες αυτής της χώρας.

Monsieur Doumani

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Σήμερα οι εκλογές στις ΗΠΑ / Οι Αμερικανοί επιλέγουν Πρόεδρο ανάμεσα σε Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ

Διεξάγονται σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής οι πολυαναμενόμενες εκλογές για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της υπερδύναμης. Σε λίγες ώρες ανοίγουν οι κάλπες και περίπου 244

Νέα επίθεση ψες εναντίον 24χρονου αλλοδαπού – Η υποκρισία και η προπαγάνδα έχουν όρια, ο φασισμός όχι

SkalaTimes TeamΟι επιθέσεις κατά των μεταναστών / αλλοδαπών που εργάζονται στο νησί μας ως ντελιβεράδες (μια δουλειά που λίγοι Κύπριοι “καταδέχονται” να κάνουν) συνεχίζονται.Και ενώ

error: Content is protected !!