Γράφει (δημιουργεί και μαγειρεύει) η Ιωάννα Πασιουρτίδου
Email: ioanna.1988@hotmail.com
Υλικά (για 6 άτομα)
600 γρ. σπαγκέτι
120γρ. μπέικον
350 γρ. Τρυμμένο τυρί (edam ή cheddar)
1 μικρή κρέμα γάλακτος
5-6 Μανιτάρια
100 γρ. Παρμεζάνα
Εκτέλεση
1. Μαγειρέψτε το μπέικον και τα μανιτάρια μέσα σε λίγο βότυρο σε ένα τηγάνι
2. Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά al dente μαζί με ένα ζωμό κότας και λίγο αλάτι
3. Στραγγίζεται τα μακαρόνια και αφού τα βάζετε πάλι στην κατσαρόλα προσθέτετε τα ψημένα μπέικον με τα μανιτάρια και επίσης ρίξτε και την κρέμα γάλακτος μαζί με τα τυριά. Τα ανακατεύετε σε χαμηλή φωτιά για 3-4 λεπτά.
Σερβίρονται με τριμμένη παρμπεζάνα και συνοδεύονται με ένα καλό κρασί.
————————————————————————————————————
Σύμφωνα με το www.thatslife.gr η ιστορία της Καρμπονάρας έχει ως εξής:
Η καρμπονάρα είναι ένα κατ’ εξοχήν ιταλικό πιάτο ιδιαίτερα αγαπητό στην χώρα μας. Ποια είναι, όμως, η ιστορία πίσω από το διάσημο πιάτο;
Οι θεωρίες είναι πολλές. Εικάζεται ότι το όνομα «καρμπονάρα» προέρχεται από ένα πιάτο που δημιουργήθηκε στα Aπέννινα Όρη, στην περιοχή Abruzzo, 50 χλμ. ανατολικά από την Ρώμη, από ανθρακωρύχους (carbonari). Για την ακρίβεια, μαγείρευαν το συγκεκριμένο πιάτο πάνω σε φωτιά από κάρβουνα και χρησιμοποιούσαν πέννες, αντί για το σπαγγέτι που χρησιμοποιούμε σήμερα, καθώς οι πέννες έδεναν ευκολότερα με τα αυγά και το τριμμένο τυρί.
Μια άλλη εκδοχή της προέλευσης του ονόματος alla carbonara, ήταν ότι το συγκεκριμένο φαγητό το έτρωγαν αποκλειστικά οι εργάτες στα ανθρακωρυχεία, οι οποίοι προσέθεταν άφθονο μαύρο πιπέρι, το οποίο θυμίζει τρίμματα άνθρακα (carbone)
Σύμφωνα με μια τρίτη εκδοχή, η διάσημη μακαρονάδα χρονολογείται πίσω στην απελευθέρωση της Ρώμης το 1944, τότε που οι προμήθειες φαγητού ήταν ελλιπείς και οι Σύμμαχοι μοίραζαν στο στρατό μερίδες από αυγό και πανσέτα σε μορφή σκόνης με τα οποία, αφού αραίωναν πρώτα σε νερό, καρύκευαν τα ζυμαρικά.
Υπάρχει μια ακόμη θεωρία, που υποστηρίζει ότι στην επαρχιακή πόλη Ciociaria, στην περιοχή Lazio μεταξύ της Ρώμης και του Beneveto, η pasta αλατιζόταν σε Ναπολιτάνικο στυλ με αυγά, λαρδί και τυρί πεκορίνο. Κατά την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, πολλές μεσοαστικές οικογένειες διασκορπίστηκαν από την Ρώμη σε επαρχιακές πόλεις, διαδίδοντας έτσι την συνταγή της καρμπονάρα. Μετά τον Πόλεμο, η κουζίνα της Αιώνιας Πόλης έγινε διάσημη σε όλη την Ιταλία, με την καρμπονάρα να είναι το χαρακτηριστικό πιάτο της.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κλασική ιταλική καρμπονάρα δεν περιέχει κρέμα γάλακτος, όπως συμβαίνει στην «ελληνική» της εκδοχή.