Search
Close this search box.

Στας Παράσκος…

stassΟ Στας Παράσκος, που απεβίωσε την Τρίτη 4 Μαρτίου 2014, σε ηλικία 81 ετών, υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Κύπριους ζωγράφους και αρκετά διάσημος στους καλλιτεχνικούς κύκλους του εξωτερικού. Υπήρξε επίσης ιδρυτής του Κυπριακού Κολεγίου Τέχνης που βρίσκεται στο χωριό Λέμπα της Πάφου.
Ο Στας Παράσκος, σύμφωνα με κορυφαίους τεχνοκριτικούς, πρωτοτύπησε αλλά και καινοτόμησε με τη ζωγραφική του, γεγονός που τοποθέτησε την Κύπρο στον παγκόσμιο πολιτιστικό χάρτη. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι με το έργο του ασχολήθηκαν κορυφαίοι ξένοι μελετητές, έγραψαν μονογραφίες και τις εξέδωσαν σε βιβλία.
Σ’ ολόκληρη την καλλιτεχνική του πορεία, αλλά και με τη στάση του στη ζωή ενέπνευσε πολλούς νεότερους δημιουργούς και μεταλαμπάδευσε με το ανήσυχο πνεύμα του τα σύγχρονα καλλιτεχνικά ρεύματα της κυπριακής δημιουργίας στους νέους καλλιτέχνες.
Θα κηδευτεί δημοσία δαπάνη 
Τη βαθιά του θλίψη για τον αδόκητο θάνατο του ζωγράφου Στας Παράσκου εξέφρασε και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και ανακοινώνει ότι η κηδεία του θα τελεστεί δημοσία δαπάνη το ερχόμενο Σάββατο, 8 Μαρτίου. Επικήδειο λόγο θα εκφωνήσει ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κυριάκος Κενεβέζος.
Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού σε επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι «εκτιμώντας τη μακρά και πολύπλευρη προσφορά του στην ανάπτυξη και διαμόρφωση του σύγχρονου κυπριακού πολιτισμού, τον Οκτώβριο του 2005 το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού τίμησε τον Στας Παράσκο με το Αριστείο Τεχνών».
Ζωγράφιζε και δίδασκε ζωγραφική
Ο Στας Παράσκος γεννήθηκε στην Αναφωτία της Λάρνακας το 1933. Το 1953 μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής στο Κολέγιο Καλών Τεχνών του Ληντς.
Η μαθητεία του κοντά σε καλλιτέχνες της μεταπολεμικής περιόδου, αλλά και η προσωπική του δουλειά και αφοσίωση, τον ανέδειξαν ως εικαστικό καλλιτέχνη και δάσκαλο ανάμεσα στον καλλιτεχνικό και ακαδημαϊκό κόσμο της Μεγάλης Βρετανίας.
Το έργο του παρουσιάστηκε σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, ενώ έργα του βρίσκονται σε διάφορες συλλογές στην Κύπρο και στο εξωτερικό.
Παράλληλα, και ως συνέχεια της καλλιτεχνικής του παραγωγής στη ζωγραφική και γλυπτική, ο Στας δίδαξε ζωγραφική σε πανεπιστημιακό επίπεδο για τριάντα χρόνια στην Αγγλία σε διάφορα πανεπιστήμια και σχολές, όπως το Κολέγιο Καλών Τεχνών του Ληντς, το Πανεπιστήμιο του Λέστερ και το Ινστιτούτο Σχεδιασμού του Κεντ, όπου διηύθυνε τη σχολή ζωγραφικής.
Η ακαδημαϊκή ζωή δεν φαίνεται να επηρέασε τον τρόπο που εργαζόταν. Προτιμούσε την απλότητα και ευθύτητα της λαϊκής έκφρασης από τις διανοητικές αναζητήσεις άλλων ακαδημαϊκών καλλιτεχνών. Η έμπνευσή του ήταν βασισμένη στη τέχνη πρωτόγονων πολιτισμών.
Το 1969 ίδρυσε το Κυπριακό Κολέγιο Τέχνης στην Αμμόχωστο. Μετά την τουρκική εισβολή του 1974, μετακόμισε αρχικά στην Κάτω Πάφο και το 1985 στο χωριό Λέμπα της Πάφου, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα.
Εργα του καλλιτέχνη βρίσκονται σε διάφορες δημόσιες συλλογές της Βρετανίας, όπως στην Tate Gallery Λονδίνου, Leeds City Art Gallery, Arts Council Collection και University of Leeds, καθώς και στην Κύπρο, στις ΗΠΑ, στον Καναδά και στη Δανία.

Πηγή: Εφημερίδα “Χαραυγή”
(Του Χρήστου Μαυρή)

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Μείωση ρεκόρ σε αφίξεις μεταναστών κατά τη φετινή χρονιά – Καμία άφιξη δια θαλάσσης από τις 17 Απριλίου

Στο πιο χαμηλό επίπεδο των τελευταίων έξι χρόνων μειώθηκαν οι αφίξεις παράτυπων μεταναστών φέτος στην Κύπρο, γεγονός που αποδίδεται στα μέτρα που λήφθηκαν από την κυβέρνηση από

ΔΗΚΟ: Αποτέλεσμα των στοχευμένων και ολοκληρωμένων κυβερνητικών πολιτικών με σφραγίδα ΔΗΚΟ, η μείωση-ρεκόρ σε αφίξεις μεταναστών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Το Δημοκρατικό Κόμμα εκφράζει την ικανοποίησή του για τα μέχρι στιγμής ενθαρρυντικά αποτελέσματα που έχει η διαχείριση του μεταναστευτικού.Οι αφίξεις παράτυπων μεταναστών, καταγράφουν

error: Content is protected !!