Search
Close this search box.

Be My Guest «Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας….Ποιας Γυναίκας;»

Tης Γιώτας Δημητρίου

woman1Ποτέ δεν κατάλαβα τον συμβολισμό που κρύβεται πίσω από τις «Παγκόσμιες Ημέρες». Περισσότερο σαν υποκρισία φαντάζει στην αντίληψη μου παρά ως φόρος τιμής.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σήμερα, 8 Μαρτίου 2014, αναρωτιέμαι  για ποια γυναίκα «γιορτάζουμε».
Για την γυναίκα που θα βγει έξω να διασκεδάσει για να «απολαύσει» την «ημέρα της» ; (Λες και μόνο μια μέρα το χρόνο αξίζει η αναφορά στο γυναικείο φύλο).
Ή για τις εκατομμύρια γυναίκες στο κόσμο που ακόμα και σήμερα εν έτει 2014 βασανίζονται, κακοποιούνται, δολοφονούνται, υποτιμούνται;
Αλήθεια, για ποια γυναίκα γιορτάζουμε; Και πως γιορτάζουμε; Με σχετικά άρθρα, αναφορές, και ωραία αποφθέγματα στα social media;

Δεν κατάλαβα ποτέ τις Παγκόσμιες Ημέρες….Περισσότερο σαν στάχτη στα μάτια, μου φαίνονται.

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σήμερα λοιπόν, 8 Μαρτίου 2014.
Οι στατιστικές λένε ότι 62 εκατομμύρια γυναίκες στην Ευρώπη άνω τω 15 ετών έχουν υποστεί κακοποίηση, έχουν πέσει θύματα σωματικής ή και σεξουαλικής βίας, ενώ στον εργασιακό τομέα μία στις δύο γυναίκες έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση! Σύμφωνα με την πιο πάνω έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA) το μέγεθος του προβλήματος είναι μεγάλο ακόμα και στην «πολιτισμένη και εξελιγμένη» μας Ευρώπη. Αναλυτικότερα η έρευνα αναφέρει:
Από τις γυναίκες που έλαβαν μέρος στην έρευνα:  στη Δανία έχουν πέσει θύματα σωματικής ή/και σεξουαλικής βίας, 52%, στην  Φινλανδία 47%, στη Σουηδία  46%, στην Ολλανδία 45% και στη Βρετανία και στη Γαλλία, γύρω στο 44% απάντησαν  θετικά ότι έχουν πέσει θύμα σωματικής ή και σεξουαλικής βίας.

Αν ρίξουμε μια ματιά εκτός Ευρώπης θα δούμε ότι οι αριθμοί είναι μεγαλύτεροι και οι καταστάσεις χειρότερες αφού σε πολλές huarezπεριπτώσεις δεν μιλάμε μόνο για βία, αλλά καταγράφονται και δολοφονίες γυναικών. Γνωστός ανά το παγκόσμιο o εφιάλτης στη πόλη Χουάρες του Μεξικού, όπου γυναίκες εξαφανίζονται, δολοφονούνται και τα εγκλήματα μένουν ανεξιχνίαστα, ενώ όσοι δημοσιογράφοι θέλησαν να ασχοληθούν με το θρίλερ αυτό στο Μεξικό βρέθηκαν νεκροί!
Οι δολοφονίες γυναικών στη πόλη Χουάρες ξεκίνησαν το 1993 και συνεχίζονται μέχρι και σήμερα ενώ διάφοροι παγκόσμιοι οργανισμοί δεν κατάφεραν να βάλουν τέλος σε αυτό τον ανελέητο εφιάλτη. Πέρα από τις δολοφονημένες γυναίκες στη πόλη Χουάρες, υπάρχουν και μερικές χιλιάδες οι οποίες είναι αγνοούμενες!

Μπορεί να έχουμε και «Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» (10 Δεκεμβρίου) αλλά αναρωτιέμαι που είναι τα ανθρώπιμα δικαιώματα γυναικών και κοριτσιών όταν οι επίσημες στατιστικές κάνουν λόγο για:
Γύρω στα 140 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια στον κόσμο έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων!
Γυναίκες και κορίτσια αποτελούν το 55% των 20,9 εκατομμυρίων θυμάτων της αναγκαστικής δουλείας και το 98% των 4,5 εκατομμυρίων ανθρώπων που πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης στη δουλειά τους.
Πάνω από 64 εκατομμύρια κορίτσια σε όλο τον κόσμο παντρεύονται πριν από την ηλικιά των 18 και αποκαλούνται «παιδιά-νύφες».
Σε Αυστραλία, Νότια Αφρική, Καναδά, ΗΠΑ και Ισραήλ, το 40% με 70% των δολοφονηθέντων γυναικών είναι αποτέλεσμα βίας από πλευράς ερωτικού συντρόφου!
Στη Κολομβία εξαφανίζεται μια γυναίκα κάθε 14 ώρες.
Στη Νότια Αφρική σκοτώνεται μια γυναίκα κάθε 18 ώρες.
Στο Περού καταγράφονται 35,000 εγκυμοσύνες από βιασμό.
Παγκόσμια, 200 εκατομμύρια γυναίκες αγνοούνται.
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, στη Νικαράγουα, μεταξύ του 1998-2008 είχαν δηλωθεί περισσότερα από 14,000 κρούσματα σεξουαλικής κακοποίησης. Τα δύο τρίτα των θυμάτων ήταν κορίτσια κάτω των 17 ετών!
Και βεβαίως, η ανισότητα στα δύο φύλα συνεχίζεται και στην αμοιβή στον εργασιακό τομέα. Πρόσφατα μάλιστα στη Σουηδία ( που είναι μια χώρα από τις καλύτερες όσον αφορά στις συνθήκες εργασίας) μια γυναίκα ντύθυκε άντρας για τις ανάγκες ενός βίντεο που ήταν μέρος μιας καμπάνιας για την ισότητα των μισθών στα δύο φύλα. (http://www.youtube.com/watch?v=I08p24i9VuI )

woman2Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας λοιπόν σήμερα……ποιας γυναίκας; Αυτής που κακοποιείται, δολοφονείται, αδικείται, υποτιμάται, αγνοείται; Ή της άλλης που θα βγει έξω να γιορτάσει τη “μέρα” της;

Kαι ποιος ο ρόλος (και η ευθύνη) των παγκόσμιων οργανισμών μπροστά στους εφιάλτες των δολοφονημένων και κακοποιημένων γυναικών ανά το παγκόσμιο καθημερινα;

Αλήθεια, προσωπικά δεν κατάλαβα ποτέ τις «παγκόσμιες ημέρες»….Αν είναι ημέρες περισυλλογής για να αποτίνουμε φόρο τιμής, αυτό θα έπρεπε να γίνεται συχνότερα από μια φορά τον χρόνο….

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Κλάπηκαν 12 δέντρα από τη πρόσφατη δεντροφύτευση του Δήμου Αραδίππου / Έγινε καταγγελία στην Αστυνομία

Ο Δήμαρχος Αραδίππου, κ. Χριστόδουλος Πάρτου, συμμετείχε πρόσφατα στην δενδροφύτευση που έγινε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος μαζί με την εθελοντική ομάδα από το προσωπικό της

To κράτος θα δώσει €30 εκατ. στην εταιρεία των Αεροδρομίων Hermes,για τις επιπτώσεις που είχε η εταιρεία από κορωνοίο και πόλεμο στην Ουκρανία… Η Λάρνακα εξακολουθεί να παίρνει μηδέν αντισταθμιστικά μέτρα από το αεροδρόμιο Λάρνακας

To κράτος θα δώσει €30 εκατ. στην εταιρεία των Αεροδρομίων Hermes,για τις επιπτώσεις που είχε η εταιρεία από κορωνοίο και πόλεμο στην Ουκρανία… Η Λάρνακα

error: Content is protected !!