Search
Close this search box.

H Mέθοδος του Σωκράτη “Όταν σε εγκαταλείπουν χωρίς λόγο”

Γράφει ο Σωκράτης Παναγή
Ψυχολόγος – Συνθετικός Ψυχοθεραπευτής
99 296 283 – helpbysocrates@ymail.com
Ο Σωκράτης σπούδασε Ψυχολογία στο Intercollege Λευκωσίας και συνέχισε τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο πανεπιστήμιο του Derby στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εκεί ειδικεύτηκε στη Συνθετική Ψυχοθεραπεία, ένα σύστημα ψυχοθεραπείας που προσπαθεί να συλλέξει τεχνικές από πολλές ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις.
O Σωκράτης μέσα από τη στήλη του “Η Μέθοδος του Σωκράτη”  απαντά σε ερωτήσεις αναγνωστών του SkalaTimes.
Στείλτε κι εσείς την δικιά σας ερώτηση στο ημέηλ: 
question@skalatimes.com 

 

so2Η ερώτηση αυτής της βδομάδας έρχεται από την Π.Δ : Μπορεί να οφείλεται σε ψυχολογική πάθηση/σύνδρομο όταν ένας άντρας εγκαταλείπει μια κοπέλα χωρίς λόγο με γελοίες δικαιολογίες που δεν ευσταθούν (και χωρίς να υπάρχει τρίτο άτομο); Επίσης αν αυτός ο άντρας είναι γύρω στα 30 και δεν είχε ποτέ μακροχρόνια σχέση και αν τερματίζει τη σχέση του με παράξενες συμπεριφορές (πχ εχθρότητα) τι μπορεί να σημαίνει;
Ισχύει αυτό που λέμε “όταν σε θέλει κάποιος δεν σε εγκαταλείπει” ; Ή μήπως όταν υπάρχουν ψυχολογικοί παράγοντες ΔΕΝ ισχύει; 

 Aπάντηση:

Η ερωτική έλξη εξαρτάτε από ένα μείγμα παραγόντων. Οι παράγοντες αυτοί μπορούν να κατηγοριοποιηθούν στους παράγοντες ασφάλειας και στους παράγοντες έλξης (όπου οφείλονται κυρίως στο κύρος και το κοινωνικό υπόβαθρο του άλλου). Με άλλα λόγια, ψυχολογικοί παράγοντες υπάρχουν ούτως ή άλλως.

Όταν νιώθει έλξη κάποιος για σένα δεν σημαίνει πως νιώθει και ασφάλεια. Αν δεν νιώθει ασφάλεια είναι φυσιολογικό να σε εγκαταλείψει. Αυτό δικαιολογεί και την εχθρότητα του κατά τη διάρκεια του χωρισμού.

Αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη πως κάνεις κάτι που να δημιουργεί ανασφάλεια στη σχέση (αν και όλοι κάνουμε λάθη κάπου-κάπου).image.w174h200f3 Κάτι που υπό κανονικές συνθήκες είναι φυσιολογικό, για κάποιους ανθρώπους μπορεί να δημιουργεί ανασφάλεια. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή οι προηγούμενες τους εμπειρίες τους έκαναν πιο ευαίσθητούς σε κάποιους τομείς.

Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα στη περίπτωση που κάποιος τραυματίζεται ψυχικά από μια εμπειρία ή βλέπει κάποιον άλλο να τραυματίζεται. Αυτή μπορεί να είναι η προδοσία από γυναίκα του παρελθόντος του, ιδιαίτερα όταν είναι μια από τις πρώτες του σχέσεις ή μια γυναίκα της οικογένειας του (μητέρα ή αδελφή). Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί μια φυσιολογική κατά τα άλλα συμπεριφορά σου, να την παρομοιάσει με την εμπειρία της προδοσίας που έζησε στο παρελθόν και να βγάλει μια αμυντική στάση.

Θα μπορέσεις να κατανοήσεις μια τέτοια συμπεριφορά αν ρωτήσεις περισσότερα για τις στιγμές που βγάζει εχθρότητα και βρίσκοντας τα κοινά τους. Τα κοινά αυτά πιθανόν να είναι κοινά και με εκείνη την αρχική τραυματική εμπειρία.

Εν τέλει, ας μην υποτιμήσουμε την πιθανότητα να κάνεις όντως εσύ κάποιο λάθος που δεν μπορείς να αναγνωρίσεις. Αν δεν έχει όμως τη διάθεση να μοιραστεί αυτό που αντιλαμβάνεται ως λάθος μαζί σου, τότε και αυτός λανθάνεται.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Διάλεξη με θέμα “Ψυχολογία στον Αθλητισμό” από την Επιτροπή Νεολαίας και Αθλητισμού του Δήμου Αραδίππου και τον Όμιλο Ξιφασκίας “Μέγας Αλέξανδρος”

Η Επιτροπή Νεολαίας και Αθλητισμού του Δήμου Αραδίππου και ο Όμιλος Ξιφασκίας Μέγας Αλέξανδρος, σας προσκαλούν στη διάλεξη με θέμα “ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ” με ομιλήτρια

Δρομολαξιά – Μενεού: Απαντά στα 11 μέλη του Δημ.Συμβουλίου ο Δήμαρχος – «Προβοκατόρικες ενέργειες για να πλήξουν το κύρος μου»

Δημοτική Ομάδα ΑΚΕΛ Αριστερά – Κοινωνικής Συμμαχίας Δήμου Δρομολαξιάς – Μενεού: “Καλούμε τέλος τα αρμόδια υπουργεία και τη νομική υπηρεσία να λειτουργήσουν με πιο γοργούς ρυθμούς

error: Content is protected !!