Search
Close this search box.

Ξεφλουδισμένες Λέξεις «Διαδίκτυο….σαν μαχαίρι»

Της Γιώτας Δημητρίου
yioda@skalatimes.com

0Ο φίλος μου ο Αντρέας μου εισηγήθηκε να σταματήσω να γράφω στη στήλη μου για έρωτες και άλλα ρομαντικά, διότι λέει,  για κάποιους έχω καταντήσει… προβλέψιμη.
Από την άλλη αν «εισβάλει» κανείς στο λογαριασμό μου στο twitter θα δει ότι εκεί ασχολούμαι 90% με την πολιτική επικαιρότητα και καθόλου με ροζ συννεφάκια, έρωτες και… απογοητεύσεις.
Είναι αλήθεια ότι μετά από 10 χρόνια δημοσιογραφικής καριέρας σε έντυπα (περιοδικά κι εφημερίδες σε Κύπρο και Αγγλία) ανακάλυψα τα τελευταία δύο χρόνια την ελαφρότητα του αβάσταχτου είναι του διαδικτύου.
Από την μια το διαδικτυακό μας περιοδικό, Skala Times και από την άλλη τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν περάσει τόσο την δημοσιογραφία όσο και την επικοινωνία σ’ ένα άλλο επίπεδο. (Τι επίπεδο; Μεγάλο κεφάλαιο αυτό).

Θυμάμαι όταν πριν από κάποια χρόνια έκανα την πρακτική μου άσκηση στο Cambridge στην Αγγλία, στην τοπική εφημερίδα εκεί, την «Cambridge Evening News», κάποιος νεαρός τότε δημοσιογράφος μου είχε πει ότι όλα τα ΜΜΕ θα είναι  διαδικτυακά στο εγγύς μέλλον. Μου είχε φανεί υπερβολικό. Σήμερα, λοιπόν ζούμε εκείνο το «εγγύς μέλλον» που μου είχε αναφέρει τότε εκείνος ο τύπος. Ζούμε την εποχή του διαδικτύου.

Σύμφωνα με τον Ελλαδίτη Στέλιο Παπαθανασόπουλο, καθηγητή οργάνωσης και Πολιτικής των ΜΜΕ: “Γεγονός είναι ότι η έλευση 2του διαδικτύου σε συνδυασμό με τη σύγκλιση και την ψηφιοποίηση των μέσων επικοινωνίας, σε μια εποχή όπου πολλαπλασιάζεται ο όγκος των πληροφοριών, και η σύγχρονη κοινωνία επικοινωνεί όλο και περισσότερο διαμέσου των μέσων επικοινωνίας, έχει θεωρηθεί ότι το διαδίκτυο θα οδηγήσει στην επανίδρυση της δημοσιογραφίας σε μια καλύτερη μορφή. Το διαδίκτυο θα προκαλέσει την πλήρη απελευθέρωση της δημοσιογραφίας, αφού η διαδραστικότητα του θα επιφέρει την εξαφάνιση της παλαιάς τάξης της δημοσιογραφίας και θα συμβάλλει στην ανάδυση όχι μόνον νέας αλλά και καλύτερης μορφής δημοσιογραφίας. Παρά ταύτα η τηλεόραση παραμένει η κυρίαρχη πηγή ενημέρωσης”.

Aπό την άλλη ο καθηγητής Δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο Frederick στη Λευκωσία, Δρ Κωστάκης Κωνσταντίνου σε συνέντευξη του πριν από κάποιους μήνες στο Skala Times είχε δηλώσει : «Είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα το πως ο άνθρωπος αξιοποιεί την τεχνολογία. Από τον καιρό που ανακαλύψαμε το μαχαίρι το οποίο μας είναι χρήσιμο για χίλια δυο πράγματα, συνάμα μπορεί να είναι και φονικό εργαλείο, το ίδιο και η ατομική ενέργεια. Συνεπώς έγκειται στο πως ο άνθρωπος αξιοποιεί την οποιαδήποτε τεχνολογία. Και η τεχνολογία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν μπορεί να εξαιρείται από αυτήν την γενική προσέγγιση. Θεωρώ όμως ότι είναι το παρών και το μέλλον όσον αφορά στη δημοσιογραφία και την επικοινωνία γενικότερα. Διανύουμε μια μεταβατική περίοδο όπου συνυπάρχουν τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης μαζί  με τα  κοινωνικά μέσα, περνούμε από την αναλογιακή τεχνολογία στην ψηφιακή τεχνολογία. Όλα αυτά θα βρουν την ισορροπία τους. Δεν  ανήκω σε αυτούς που πιστεύουν ότι θα εξαφανιστούν εντελώς οι έντυπες εφημερίδες, αλλά πιστεύω πως θα αλλάξει ο χαρακτήρας τους. Πέρα από ειδησεογραφικές θα έχουν ένα περισσότερο χαρακτήρα ανάλυσης, άποψης, προσανατολισμού.  Ακόμα και στο παραδοσιακό σχήμα που σας είχαμε διδάξει τα πέντε w  (where, when, who, what, why) και το ένα h (how), προστίθεται ακόμη ένα w (what) «τί» σε όλα αυτά. Tι σημασία έχει αυτή η είδηση, αυτή η πληροφορία, για τον άνθρωπο, για τον πολίτη, για την κοινωνία; Ο σύγχρονος δημοσιογράφος καλείται να επεξηγήσει την χρησιμότητα της είδησης. Πέρα από το παραδοσιακό σχήμα είναι αναγκαίο να επεξηγηθεί σε τι βοηθά αυτή η είδηση, αυτή η πληροφορία. Σε αυτό τον κυκεώνα των ειδήσεων και πληροφοριών τι σημαίνει αυτή η είδηση; Σε αυτό τον ωκεανό της πληροφορίας και της παραπληροφόρησης πως ξεχωρίζω εγώ ο πολίτης τι μου είναι χρήσιμο;”

4To διαδίκτυο και η τεχνολογία δεν αλλάζουν μόνο τον χαρακτήρα και την μορφή της παραδοσιακής δημοσιογραφίας, αλλά γίνονται και μέσο έκφρασης για εκατομμύρια χρήστες των social media. Σε μια κοινωνία η οποία αδυνατεί να κοινωνικοποιηθεί με τον γείτονα, χτίζονται «στενές φιλίες» ακόμα και έρωτες στα inbox των facebook και στα direct messages των twitter πολλές φορές μεταξύ ανθρώπων που δεν έχουν συναντηθεί ποτέ πρόσωπο με πρόσωπο!
Σε μια κοινωνία που ενδέχεται να πάσχει από κατάθλιψη, συσσωρεύονται «check in» και «χαρούμενες» στημένες φωτογραφίες στις «κοσμικές στήλες» του facebook (βλέπε wall) πολλές φορές  με σκοπό να επιδείξουμε πόσο καλά περνάμε.

Σε αυτή λοιπόν την αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι του διαδικτύου καλούμαστε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία σωστά.
Σαν το μαχαίρι που μπορεί να κόψει το ψωμί, αλλά την ίδια ώρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως φονικό όπλο.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Κλάπηκαν 12 δέντρα από τη πρόσφατη δεντροφύτευση του Δήμου Αραδίππου / Έγινε καταγγελία στην Αστυνομία

Ο Δήμαρχος Αραδίππου, κ. Χριστόδουλος Πάρτου, συμμετείχε πρόσφατα στην δενδροφύτευση που έγινε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος μαζί με την εθελοντική ομάδα από το προσωπικό της

To κράτος θα δώσει €30 εκατ. στην εταιρεία των Αεροδρομίων Hermes,για τις επιπτώσεις που είχε η εταιρεία από κορωνοίο και πόλεμο στην Ουκρανία… Η Λάρνακα εξακολουθεί να παίρνει μηδέν αντισταθμιστικά μέτρα από το αεροδρόμιο Λάρνακας

To κράτος θα δώσει €30 εκατ. στην εταιρεία των Αεροδρομίων Hermes,για τις επιπτώσεις που είχε η εταιρεία από κορωνοίο και πόλεμο στην Ουκρανία… Η Λάρνακα

error: Content is protected !!