Search
Close this search box.

Aριστόδημος & Φάντης….. Στη μαγεία του disc jockeying

Hey dj play that funky music!

coverΚονσόλες, βινύλια, πάρτυ, ασταμάτητη ηλεκτρονική μουσική , μια παραγωγή δίσκου που βρίσκεται στα σκαριά, ο μοναχικός δρόμος των dj, η έκρηξη των social media που μπλέκει την ψηφιακή ζωή με την αληθινή, οι 20 ωρες disc jockeying σε ένα «μυστικό μέρος στην ύπαιθρο»…. αυτά και άλλα πολλά συζητήσαμε με τον Αριστόδημο και τον Φάντη. Δυο νεαρούς, γνωστούς dj.
Η συνέντευξη έγινε στο Cubic Art Cafe στη Λάρνακα, κάποιο πρωινού Σαββάτου κι ευχόμαστε οι αναγνώστες να την απολαύσουν όσο την απολαύσαμε κι εμείς.

Της Γιώτας Δημητρίου


Η ενασχόληση σας με τη μουσική πότε ξεκίνησε;
ΑΡΙΣΤΟΔΗΜΟΣ: Στην ηλικία των 8 όταν ξεκίνησα μαθήματα βιολιού. Η αλήθεια είναι ότι μου άρεσε ο ήχος του βιολιού αλλά τελικά δε μου άρεσε να παίζω.Από μικρός άκουγα διάφορα ήδη μουσικής που δεν ήταν για μικρούς. Από ραπ μέχρι… ό,τι φανταστείς. Ήταν ευρύ το φάσμα των ακουσμάτων μου.
ΦΑΝΤΗΣ: Μικρός άκουγα ηλεκτρονική μουσική, κάποια στιγμή στην εφηβεία, γύρω στα 17 έτυχε να με πάρει ο Αριστόδημος σε κάποια πάρτυ στην Κύπρο και στην Αγγλία. Θυμάμαι στα 17 πηγαίναμε στην Αγία Νάπα όπου έπαιζε μουσική ο αδελφός του Αριστόδημου. Χωρίς να το καταλάβω έμπαινα στο κόσμο των DJ. Όταν έτυχε να ήμασταν στην Αγγλία και να παίζει μουσική ο Αριστόδημος συνειδητοποίησα ότι τελικά «ο παρέας μου είναι πολύ σπουδαίος dj». Θα έλεγα ότι αυτός μου έδειξε τον δρόμο αυτό.

Αριστόδημε, είπες πως μικρός έπαιζες βιολί. Το θεωρείς σημαντικό για ένα dj να έχει μουσικές γνώσεις;
ΑΡΙΣΤΟΔΗΜΟΣ:
Ναι. Σίγουρα πρέπει να ξέρει τι υπάρχει για να ξέρει και τι μπορεί να παίξει.

Σε ποια φάση της ζωής σου ανακάλυψες ότι θέλεις να γίνεις dj;a1
ΑΡΙΣΤΟΔΗΜΟΣ:
Στα 21 μου. Είχα πάει σε κάποια πάρτυ και συνειδητοποίησα ότι ο πραγματικός dj κάνει κάτι περισσότερο από το να βάζει απλώς κάποια τραγούδια και επιτυχίες του Top 20. Πρέπει να ξέρεις πόσο μπορεί να διασκεδάσει ο κόσμος με την μουσική και την δυνατότητα της μουσικής.

Αναλόγως με το που βρίσκεσαι αλλάζεις τις μουσικές που παίζεις ή διαθέτεις μόνο ένα συγκεκριμένο στυλ μουσικής;
ΑΡΙΣΤΟΔΗΜΟΣ:
Όλα είναι σχετικά. Ανάλογα με τον χώρο παίζεις και τη  μουσική. Αλλά, να διευκρινίσω ότι δεν παίζω κάτι άλλο εκτός από ηλεκτρονική, house, jazz, reggae.

Αλήθεια γιατί γίνεται κάποιος dj;
ΑΡΙΣΤΟΔΗΜΟΣ:
Γίνεσαι επειδή αγαπάς τη μουσική πάνω από όλα. Και επειδή αγαπάς το disc jockeying.  Tι σημαίνει disc; Βινύλια. Εγω έχω 800 βινύλια στο σπίτι μου. Τη δεκαετία του ’70 στις ντίσκο αρχίσαν να παίζουν 12ινζους δίσκους μεγάλους, που τους είχαν βγάλει ειδικά για τις δισκοθήκες μέσα στην Νέα Υόρκη για να είναι πιο μεγάλα τα τραγούδια και έτσι να μπορούν να ενώνονται το ένα με το άλλο. Προηγουμένως ήταν 7ινζα, δηλαδή 3λεπτα τραγούδια για εμπορική χρήση.

Ο κόσμος σήμερα στα clubs χορεύει; Ποια η γνώμη σας;
ΑΡΙΣΤΟΔΗΜΟΣ:
Όχι, συνήθως δεν χορεύουν πλέον στα clubs. Ξέρεις, οι δισκοθήκες, δηλαδή τα clubs που παίζουν δυνατή μουσική, δημιουργηθήκαν για να χορεύει ο κόσμος, όχι για να πηγαίνει να πίνει ποτό, να κάθεται και να βλέπει ο ένας τον άλλο. Αυτά όλα βέβαια έχουν να κάνουν και με τα social media, διότι πολλοί πλέον έχουν την εντύπωση ότι επειδή βγάζουν φωτογραφίες σε στυλ celebrity και τις δημοσιεύουν στα social media,  είναι σταρς, άρα δεν θα βοηθήσει στo image τους να χορέψουν και να είναι πιο απλοί και αυθεντικοί στα clubs. Είχα παρουσιάσει και ένα project στο «Περι Τεχνης» στη Λάρνακα με θέμα την ψηφιακή ζωή (αυτή που υπάρχει μόνο στο διαδίκτυο) και την αληθινή ζωή, πως αυτές οι δύο μπλέκονται. Επίσης με αυτά όλα είχα ασχοληθεί και στην πτυχιακή μου, για το πτυχίο μου στη κοινωνιολογία.
ΦΑΝΤΗΣ: Σκέψου αυτούς οι οποίοι όλη μέρα βλέπουν τον εαυτό τους να ζει και να υπάρχει μέσα από το computer. Tι έκαναν, τι θα κάνουν, που πήγαν, που θα πάνε, όλα μέσα στην «ψηφιακή τους ζωή». Οκ, κι εμείς χρησιμοποιούμε τα social media (facebook) αλλά με μοναδικό σκοπό να προβάλλουμε τη δουλειά μας.

Ο δρόμος του dj μου ακούγεται κάπως μοναχικός: O dj και οι μουσικές του επιλογές.
Εσείς όμως πολύ συχνά παίζετε μουσική οι δυο σας, (ως Εxotica Music Events). Πως λειτουργεί αυτό;
ΦΑΝΤΗΣ:
Ναι, είναι έτσι όπως τα λες, είναι μοναχικός ο δρόμος όταν παίζεις μουσική . Όμως, τον Αριστόδημο τον γνωρίζω από τα 15 μου. Ξερει «τα τραγούδια μου» απέξω όπως ξέρω και εγώ τα δικά του. Άρα δεν είναι δύσκολο να συνυπάρχουμε.
ΑΡΙΣΤΟΔΗΜΟΣ: Εξαρτάται τι προσπαθείς να κάνεις. Αν έχεις κάτι να πεις και θες να πάρεις κάπου το κοινό που έχεις μπροστά σου τότε ναι είναι μοναχικός ο δρόμος και δεν χωράνε δυο. Αν όμως πρόκειται για πάρτυ, είναι ενέργεια, είναι πιο ρυθμικό και πιο σωματικό, τότε ναι μπορείς να συνυπάρξεις.

f1Το κοινό της Κύπρου πως είναι;
ΦΑΝΤΗΣ:
Αν θα παίξεις μουσική για τους λάτρεις της ηλεκτρονικης μουσικής νιώθεις περισσότερο ασφαλής, ξέρεις ότι σε καταλαβαίνουν με ό,τι κομμάτι και να παίξεις και θα «παρτάρουν», θα διασκεδάσουν. Αν όμως παίζεις για κοινό το οποίο δεν έχει ιδέα, αλλά έρχεται να σε ακούσει, τότε πρέπει να μπεις στην ψυχολογία τους και να μπεις σε ρυθμούς που θα έχουν μεγάλα ποσοστά πιθανότητας να τους αρέσουν.

Έχουμε Κύπριους dj που είναι γνωστοί στο εξωτερικό. Εσάς σας ενδιαφέρει να εργαστείτε στο εξωτερικό;
ΑΡΙΣΤΟΔΗΜΟΣ:
Εμείς θέλουμε να διαδώσουμε τη μουσική όπου μπορούμε. Η μουσική όπου και να πάει είναι το ίδιο, ο χορός είναι universal. Η αλήθεια είναι πως ναι, προσπαθούμε για δουλειές στο εξωτερικό.

Ένα περιστατικό που σας έκανε να αντιληφθείτε ότι το disc jockeying είναι σημαντικό επειδή έχετε ευθύνη για τη διασκέδαση αλλά και για την ψυχολογική  κατάσταση των ανθρώπων που έρχονται να σας ακούσουν;
ΦΑΝΤΗΣ
: Αυτό γίνεται πολύ συχνά. Θα έλεγα ότι κάθε φορά που συναντάμε κόσμο που ακούει κάποιο άλλο είδος μουσικής (δηλαδή περισσότερο commercial) και έρχονται να μας ακούσουν και τελικά μένουν μέχρι το τέλος και τους αρέσει, αυτή είναι η καλύτερη ανταμοιβή για εμένα ως dj. Ιδιαίτερα όταν έρχονται και μας λένε ότι πέρασαν πολύ καλά λόγω της μουσικής. Έτυχε να μου πουν κοπέλες οι οποίες ακούγαν μόνο ελληνικά  ότι πέρασαν τέλεια με την μουσική μας, με κομμάτια που δεν ήξεραν καν ότι υπήρχαν.
ΑΡΙΣΤΟΔΗΜΟΣ: Πριν δύο χρόνια έπαιζα μουσική σ’ ένα μπαρ. Εκεί που έπαιζα έρχεται μια κοπέλα  με μια σημείωση και μου την δίνει. Μου έγραφε «θα παίξεις κανένα ελληνικό τραγούδι;» Έσβησα τη μουσική, της έδωσα πίσω τη κόλλα και της απάντησα «όχι». Ξέρεις τι έγινε; Για τις επόμενες ώρες δεν σταμάτησε να χορεύει!

Αντί να κάνεις εκπτώσεις στη μουσική σου, την έφερες στο δικό σου “μουσικό στρατόπεδο”.
ΑΡΙΣΤΟΔΗΜΟΣ:
Ακριβώς!

Έτυχε να σας φλερτάρουν απλά και μόνο επειδή είστε dj;both2
ΑΡΙΣΤΟΔΗΜΟΣ:
Ναι, φυσικά. Είναι μέσα στο παιχνίδι.
ΦΑΝΤΗΣ: Μπορεί να τυχαίνει, αλλά όταν παίζεις μουσική και μιξάρεις δεν μπορείς να ασχοληθείς με το φλερτ.  Θυμάμαι το πρώτο μάθημα που μου έδωσε ο Αριστόδημος ήταν: «όταν παίζεις μουσική δεν ασχολείσαι με κανένα».
ΑΡΙΣΤΟΔΗΜΟΣ: Mα φυσικά. Έχεις ένα στόχο δεν μπορείς να βγεις από τον στόχο και να ασχοληθείς με κάτι άλλο.

Αριστόδημε εσύ έχεις παίξει μουσική και στην Αγγλία. Που προτιμάς να παίζεις; Αγγλία ή Κύπρο;
ΑΡΙΣΤΟΔΗΜΟΣ:
Δεν το βλέπω έτσι. Η μουσική είναι universal. Παντού θα υπάρχει καλό κοινό, που θα καταλαβαίνει από μουσική.

Λέγεται ότι για το είδος της μουσικής που παίζετε εσείς, δηλαδή ηλεκτρονική μουσική, πρέπει να είσαι σε συγκεκριμένο mood για να το απολαύσεις. Αληθεύει;
ΑΡΙΣΤΟΔΗΜΟΣ:
Εξαρτάται. Επειδή υπάρχει ένα ευρύ φάσμα ηλεκτρονικής μουσικής.

Συχνά βλέπουμε να έρχονται ξένοι dj να παίξουν μουσική στη Κύπρο. Πώς το βλέπετε αυτό;
ΑΡΙΣΤΟΔΗΜΟΣ:
To να φέρεις ένα ξένο dj δεν μου λέει κάτι. Χρειάζεται παιδεία και να ξέρεις το αντικείμενο σου ως dj κι αυτό δεν έχει σημασία με το αν είσαι ξένος ή ντόπιος.
ΦΑΝΤΗΣ: Πάντα μαθαίνεις από ένα dj και  γι αυτό πάμε συχνά να ακούσουμε άλλους.
ΑΡΙΣΤΟΔΗΜΟΣ: Έγραψα ένα άρθρο για την αρχή της ηλεκτρονικής μουσικής και μπορεί να το βρει κανείς στην ιστοσελίδα μας (www.exoticamusicevents.com). Εκεί λοιπόν αναλύω ότι δεν είναι μόνο για πάρτυ η ηλεκρονική μουσικη. Γι αυτό, ξαναλέω ότι χρειάζεται παιδεία και να ξέρεις τι κάνεις.

Σας ενδιαφέρει να κυκλοφορήσετε  δίσκο με δουλειά σας;
ΑΡΙΣΤΟΔΗΜΟΣ:
Ναι, ήδη ξεκινήσαμε και έχουμε μια παραγωγή στα σκαριά.

both secondΤι θα λέγατε σε κάποιο που δεν καταλαβαίνει από ηλεκτρονική μουσική;
ΦΑΝΤΗΣ:
Aν θέλει να καταλάβει την ηλεκτρονική μουσική πρέπει να μείνει να την ακούsει για τουλάχιστον ένα 12ωρο. Στις 3 ώρες θα αρχίσει να καταλαβαίνει τι γίνεται….

Δώδεκα ώρες;
ΑΡΙΣΤΟΔΗΜΟΣ:
Ναι,παίζουμε μεγάλα settings. Το maximum που έχω παίξει ήταν 20 ώρες στα γενέθλια μου.

Συγνώμη, κάτι δεν κατάλαβα καλά….Έπαιζες 20 ώρες μουσική ασταμάτητα;
ΑΡΙΣΤΟΔΗΜΟΣ
: Όχι ασταμάτητα. Έπαιζα 8 ώρες, έκανα μια μικρή διακοπή και μετά συνέχισα για ένα 12ωρο.

Οκ cool. Happy birthday to you…Και μετά πόση ώρα σου χρειάστηκε για να συνέλθεις;
ΑΡΙΣΤΟΔΗΜΟΣ:
Μετά φορτώσαμε 250 κιλά μεγάφωνα στο αυτοκίνητο, τα πήγαμε σπίτι, τα ξεφορτώσαμε και μετά έπεσα για ύπνο, να κοιμηθώ και να συνέλθω.

Και που ήταν αυτό το πάρτυ που έπαιζες 20 ώρες μουσική;
ΑΡΙΣΤΟΔΗΜΟΣ:
Μυστικό….

Δηλαδή;
ΑΡΙΣΤΟΔΗΜΟΣ:
Μια μυστική τοποθεσία στη φύση. Θα πάμε και φέτος αν θες να σε πάρουμε.trio

Ναι θέλω.Υπόσχεσαι;
ΑΡΙΣΤΟΔΗΜΟΣ:
Υπόσχομαι

———————————————————————–
INFO:

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα των δυο dj :  http://www.exoticamusicevents.com/


Eπίσης στο facebook
για  Αριστόδημο: https://www.facebook.com/Delta.Theta.Aristodemos

για Φάντη: https://www.facebook.com/pages/Fantis/274683142664856
για τους δυο: https://www.facebook.com/exotiica.musicevents?fref=ts

A disc jockey (abbreviated D.J. or DJ) is a person who mixes recorded music for an audience
400042_10150542538204712_557392135_n

 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Συνάντηση Βουλευτή Λάρνακας (ΔΗΣΥ) Πρόδρομου Αλαμπρίτη με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας της Ελλάδας, Σοφία Ζαχαράκη

Σε ανάρτηση του ο Βουλευτής Λάρνακας (ΔΗΣΥ) Πρόδρομος Αλαμπρίτης ενημέρωσε πως πραγματοποίησε συνάντηση με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας της Ελλάδας, κ. Σοφία Ζαχαράκη.

Παρουσίαση Βιβλίου: Λάρνακα, Υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης με πέρα από 4000 χρόνια συνεχούς ζωής και πολιτισμού

Ο Δήμαρχος Λάρνακας και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας προσκαλούν στη παρουσίαση του βιβλίου του κ. Αλέξη Μιχαηλίδη με τίτλο “Λάρνακα: Υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα

error: Content is protected !!