Της Μαρίας Χατζημιχαήλ
…με αφορμή την συζήτηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής των Αντιπροσώπων όσον αφορά τις παράνομες επεμβάσεις των Δήμων Παραλιμνίου και Σωτήρας σε παραλίες και ακτογραμμές, εμπνεύστηκα να γράψω αυτό το άρθρο για την σχιζοφρενική και συνάμα τραγική μας πορεία προς την ανεξέλεγκτη παράκτια ανάπτυξη, χωρίς να σημαίνει ότι τα συμπεράσματα της συγκεκριμένης συζήτησης περιορίζονται μόνο στις περιπτώσεις αυτές. Αντίθετα μάλιστα, αποτελούν τυπικότατο παράδειγμα της δικαιοσύνης σε τούτο τον τόπο.
Καταρχήν, ο Δήμαρχος Παραλιμνίου δεν εμφανίστηκε για προσωπικούς λόγους και το θέμα “η καταστροφή του περιβάλλοντος από παράνομες επεμβάσεις στις παραλίες με σκοπό τη δημιουργία τουριστικών παραλιών” δεν συζητήθηκε. Η νέα ημερομηνία θα οριστεί σύντομα.
Το άλλο θέμα σχετιζόταν με “την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για την προστασία της περιοχής Natura 2000 στην παραλία της Σωτήρας Αμμοχώστου”. Εν’ολίγοις, ο Δήμος Σωτήρας “μπήκε” με μπουλντόζες στην περιοχή Natura 2000 «Αγία Θέκλα – Λιοπέτρι», η οποία καθορίστηκε το 2008 από την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας ως μια από τις δύο πιο σημαντικές περιοχές στην Κύπρο όπου μπορεί το Βραχοπλουμίδι (Charadrius leschenaultii), να βρει καταφύγιο στην Κύπρο για να περάσει ένα χειμώνα με ήπιο καιρό. Το βραχοπλουμίδη θεωρείται απειλούμενο προς εξαφάνιση είδος στην Ευρώπη. Αφού η περιοχή λεηλατήθηκε από τις μπουλντόζες, “στολίστηκε” με τσιμέντο και παρουσιάστηκε ως η έναρξη μιας νέας εποχής ανάπτυξης για τον Δήμο Σωτήρας.
Ο Δήμαρχος Σωτήρας λοιπόν, κατά την διάρκεια της συζήτησης παραδέχτηκε το λάθος του. Ταυτόχρονα όμως, παραδέχτηκε ότι δεν έκανε περιβαλλοντική μελέτη με την δικαιολογία ότι «γιατί να ξοδέψω τόσα λεφτά σε περιβαλλοντική μελέτη, όταν υπάρχει περίπτωση να απορρίψουν την αίτηση για έργα». Εκτός του ότι το σχόλιο έγινε αποδεκτό στην βουλή, τα μέλη της Επιτροπής (εκτός από τον κ.Περδίκη ο οποίος απαιτούσε την αποκατάσταση της περιοχής), όχι μόνο αποδέχτηκαν αυτές τις δικαιολογίες, αλλά έδωσαν και ως ελαφρυντικό το ότι ο Δήμος Σωτήρας είναι ένας νέος Δήμος. Με την ίδια λογική, ένας νέος οδηγός είναι εντάξει αν κάνει ένα επιπόλαιο θανατηφόρο ατύχημα, επειδή «εν τζιαι ξέρει καλά τί κάμνει».
Κατά την διάρκεια της συζήτησης, τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα είπαν όλοι με την σειρά τους ότι είχαν πει στον Δήμαρχο εξ’αρχής ότι οι επεμβάσεις του ήταν παράνομες , εφόσον δεν είχαν προηγηθεί οι απαιτούμενες μελέτες. Συγκεκριμένα, το Τμήμα Περιβάλλοντος επέμενε ότι πρέπει να γίνει μελέτη αποκατάστασης (μιας και εκ των υστέρων δε γίνονται μελέτες), και το ταμείο θήρας είπε επίσης ότι η χαλίτικη γη στην οποία έγιναν κάποιες από τις επεμβάσεις δεν είχε παραχωρηθεί στον Δήμο. Τα αρμόδια τμήματα, την άκουσαν κιόλας από τους βουλευτές, όχι επειδή δεν ήταν αρκετά αυστηρά, αλλά επειδή πρέπει να ειναι στο πλευρό τους και όχι να τους εμποδίζουν!
Ο Έπαρχος Αμμοχώστου από την άλλη, ο οποίος είναι και ο υπεύθυνος φορέας για την προστασία της ακτογραμμής της Επαρχίας Αμμοχώστου, το μόνο που είχε να δηλώσει στους παρευρισκομένους και σε όσους φώναζαν, είναι ότι είναι παράδοξο να δικάζεται ο Δήμος Σωτήρας αφού έχουν γίνει πολύ πιο σοβαρές επεμβάσεις στις ακτές παγκύπρια. Χαρακτηριστικό ήτανε το σχόλιο του, «τζιαι τι πειράζει που τάραξαν λίες πέτρες».
Ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, κ. Σοφοκλής Φυττής, κατά την διάρκεια της συζήτησης έκανε την φιλοσοφική τοποθέτηση ότι «αν ήταν δήμαρχος, θα έκανε και αυτός τα ίδια». Ο βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Κυριάκος Χατζηγιάννης επανέλαβε το χαρακτηριστικό «αυτοί που διαμαρτύρονται έχουν οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα». Φυσικά, μη μπορώντας να αντιληφθεί τι σημαίνει ανιδιοτέλεια, ρώτησε ποίοι είναι αυτοί που διαμαρτύρονται (αφού γι’αυτόν σημασία έχει ποιος διαμαρτύρεται και όχι γιατί), και στη συνέχεια τα έριξε στους ιδιώτες που είχαν «σπίτια εκεί και δεν θα έπρεπε να διαμαρτύρονται αφού και αυτοί παρανομίες έκαναν». Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Χατζηγιάννη, δεν είναι πρέπον σε τέτοιους καιρούς να εφαρμόζουμε τιμωρίες. Να σας θυμίσω ότι μιλάμε για τον ίδιο βουλευτή, ο οποίος είχε προτείνει δημόσια το 2011 την προώθηση ενός σχεδίου μείωσης και ελέγχου του «υπεραυξημένου πληθυσμού» των δελφινιών στα νερά της Κύπρου, υποστηρίζοντας ότι το καθεστώς αυστηρής προστασίας τους τζιαι η αύξηση του πληθυσμού τους συμβάλλει καθοριστικά στη μείωση των διαθέσιμων αλιευτικών αποθεμάτων.
Για να βάλουμε τα πράγματα στην σειρά: ένας Δήμος παρανομεί ενώ τον έχουν προειδοποιήσει όλα τα αρμόδια τμήματα ότι παραβιάζει εθνικές αλλά και Ευρωπαϊκές νομοθεσίες. Οι πολίτες απαιτούν δικαιοσύνη και αποκατάσταση της περιοχής αλλά, όχι μόνο δεν βρίσκουν το δίκαιο τους, στο τέλος (και να το κερασάκι στην τούρτα!), ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος τους καλεί να δώσουν συμβουλές στον Δήμο Σωτήρας για αντισταθμιστικά έργα (επειδή αυτή είναι η δουλειά των πολιτών), νομιμοποιώντας έτσι την παρανομία. Πολύ σωστά η βουλευτής του ΑΚΕΛ κ. Σκεύη Κουκουμά υποστήριξε την θέση των διαφόρων οργανώσεων που ήταν παρών, ότι με βάση τα συμπεράσματα της συνεδρίας, ο καθένας θα μπορεί να κάνει ότι θέλει.
Εν κατακλείδι, λοιπόν, διερωτούμαι πως τολμούν κάποιοι από αυτούς τους βουλευτές και τους τεχνοκράτες να μπορούν να υπερασπίζονται τη θέση και την καρέκλα τους από τη στιγμή που προασπίζονται τόσο προκλητικά και ξεδιάντροπα τις αυθαίρετες, παράτυπες και παράνομες ενέργειες ενός αυταρχικού δημάρχου, οι οποίες έχουν τόσο κραυγαλέες και δυσμενείς περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Έχουμε βαρεθεί να σας βλέπουμε να υποτιμάτε τη νοημοσύνη μας με τους λαϊκισμούς και τις ψευτιές σας. Θέλω να σας θυμίσω ότι έχετε υποχρέωση και εσείς που βρίσκεστε στις καρέκλες της εξουσίας, επειδή κάποιοι σας έχουν ψηφίσει, αλλά και εσείς που κάθεστε στις καρέκλες της τεχνοκρατίας, επειδή διοριστήκατε να εξυπηρετείτε τους πολίτες, έχοντας ως πρωταρχική υποχρέωση την προάσπιση και διασφάλιση των κοινωνικών και περιβαλλοντικών δικαιωμάτων όλων μας, βάζοντας το δημόσιο συμφέρον πάνω από οποιαδήποτε οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, είτε δικά σας είτε του/ης οποιουδήποτε φίλου/ης σας. Ειδάλλως, παραιτηθείτε!
Πρέπει όμως να ομολογήσω ότι έτσι και αλλιώς έχω πάψει να πιστεύω πλέον στη δημοκρατία σας. Το δίκαιο είναι με το μέρος μας. Και όπως έχουνε τραγουδήσει και οι Gogol Bordelo, αν και «είμαστε σαν σβησμένες σκηνές από ένα έργο του Κάφκα που κάποιος τράβηξε το καζανάκι και μας ρούφηξε το σιφώνιο της τεχνοκρατίας σας», η θάλασσα αφρίζει και ετοιμάζεται μαζί μας να καθαρίσει την σαπίλλα που δημιουργήσατε.
Από το προσωπικό blog της Μαρίας Χατζημιχαήλ:
Κάτι είναι σαπισμένο στην δημοκρατία σας …