Search
Close this search box.

Το πρώτο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Κύπρου / Gay Pride

downloadΗ Accept ΛΟΑΤ – Κύπρου διοργανώνει φέτος το πρώτο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Κύπρου που θα κορυφωθεί με την πρώτη Πορεία Υπερηφάνειας στην Κύπρο. Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει σειρά εκδηλώσεων ξεκίνησε από την 17η του Μάη και θα ολοκληρωθεί με την Πορεία Υπερηφάνειας το Σάββατο 31 του Μάη. Σύνθημα του Φεστιβάλ είναι «Ίδια Αγάπη – Ίδια Δικαιώματα», ενώ κεντρικά του μηνύματα είναι η αποδοχή και το δικαίωμα στη διαφορετικότητα.
Μια κοινωνία απαλλαγμένη από διακρίσεις και προκαταλήψεις βασισμένη στο σεβασμό προς τον κάθε πολίτη και στην αποδοχή της διαφορετικότητας του, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στο σεξουαλικό προσανατολισμό, είναι το όραμα της Accept – ΛΟΑΤ.
Σε διάσκεψη Τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 17 Μαΐου, αλλά και με την ευκαιρία της διοργάνωσης του πρώτου Φεστιβάλ Υπηρηφάνειας Κύπρου, η Accept – ΛΟΑΤ Κύπρου (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφισεξουαλικοί, Τρανς και Ιντερσεξ) στέλνει μήνυμα κατά του στίγματος και της προκατάληψης ενάντια στο 10% του πληθυσμού, δηλαδή ενάντια σε 85 χιλιάδες Κύπριους.

Ο πρόεδρος του Accept – ΛΟΑΤ, Κώστας Γαβριηλίδης δήλωσε ότι «κυβέρνηση και κόμματα οφείλουν να σταθούν στο ύψος τους και να μη λένε απλά λόγια που ακούγονται ενθαρρυντικά στα αυτιά των ΛΟΑΤ ψηφοφόρων».

Ο κ. Γαβριηλίδης είπε ότι σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό χάρτη κατάταξης των χωρών βάσει του νομικού, πολιτικού και κοινωνικού πλαισίου δικαιωμάτων που απολαμβάνουν τα ΛΟΑΤ άτομα σε κάθε χώρα, η Κύπρος βρίσκεται «στον πάτο της ΕΕ μαζί με τη Λετονία».

Σε μαγνητοσκοπημένο της μήνυμα, η Επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας, Ανδρούλλα Βασιλείου, χαιρέτισε τη διεξαγωγή του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας και τόνισε ότι είναι ύψιστης σημασίας όπως η διαφορετικότητα γίνεται αποδεκτή.

Στο δικό του χαιρετισμό ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Γιώργος Μαρκοπουλιώτης είπε ότι λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφισεξουαλικοί και τρανσέξουαλ σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πέφτουν καθημερινά θύματα βίας, αποκλεισμού και διακρίσεων και το να αποκρύπτουν την ταυτότητά τους παραμένει μια καθημερινή στρατηγική επιβίωσης για πολλούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πανευρωπαϊκή έρευνα που διεξήγαγε το 2012 ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων διαπιστώθηκε ότι σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες σε αυτή δήλωσαν ότι είχαν υποστεί προσωπικά διακρίσεις ή παρενόχληση λόγω του γενετήσιου προσανατολισμού τους.

Στην Κύπρο το 39% των ερωτηθέντων είπε πως αποφεύγει να εκδηλώσει δημόσια τη σεξουαλική του ταυτότητα, καθώς φοβάται πως μπορεί να δεχτεί επίθεση, λεκτική ή και φυσική. Παράλληλα, το 76% δηλώνει πως αποφεύγει να κρατάει το χέρι του ή της συντρόφου ακριβώς λόγω τέτοιων φόβων και το 56% τονίζει πως μέσα στο 2012 ένιωσε να υφίσταται διακρίσεις λόγω του γενετήσιου προσανατολισμού του.

Η Αναπληρώτρια Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, Αλεξάνδρα Ατταλίδου είπε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρωτοστατεί στον αγώνα κατά των διακρίσεων και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ ανέφερε ότι έρευνα από τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ το 2013 διαπίστωσε ότι το 47% των ΛΟΑΤ υπέστη διακρίσεις ή παρενόχληση και το 26% δέχτηκε επιθέσεις ή απειλές κατά τα 5 τελευταία χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Επίτροπος Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ελίζα Σαββίδου διατύπωσε την εκτίμηση ότι το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας εκφράζει την ανάγκη όλων μας για μια κοινωνία ανεκτική και απαλλαγμένη από διακρίσεις και κάλεσε τη ΛΟΑΤ κοινότητα να περάσει το μήνυμα ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η ταυτότητα φύλου αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της προσωπικότητας του κάθε ατόμου.

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, στο σύντομο χαιρετισμό του είπε ότι με την ένταξή μας στην ΕΕ έχουμε και επίσημα αποδεχθεί τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών και τόνισε ότι «έχουμε ευθύνη να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον όπου η διαφορετικότητα και η ελευθερία της έκφρασης θα γίνονται αποδεκτές».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφοβίας καθιερώθηκε στις 17 του Μάη, αφού αυτή την ημέρα, το 1990, η ομοφυλοφιλία έπαψε να θεωρείται ασθένεια από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

Σε εκκρεμότητα δύο νομοσχέδια
Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν δύο νομοσχέδια, ένα για την ρύθμιση του συμφώνου συμβίωσης και το δεύτερο για την ποινικοποίηση της ομοφοβικής ρητορικής που καταδεικνύουν ότι σιγά – σιγά, αλλά σταθερά, η κυπριακή πολιτεία προχωρεί προς την ενδυνάμωση της ισότητας και της καταπολέμησης των διακρίσεων στη χώρα μας.

Η Επίτροπος Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει η απαραίτητη πολιτική βούληση για την προώθηση αυτών των νομοσχεδίων.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Συνάντηση Βουλευτή Λάρνακας (ΔΗΣΥ) Πρόδρομου Αλαμπρίτη με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας της Ελλάδας, Σοφία Ζαχαράκη

Σε ανάρτηση του ο Βουλευτής Λάρνακας (ΔΗΣΥ) Πρόδρομος Αλαμπρίτης ενημέρωσε πως πραγματοποίησε συνάντηση με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας της Ελλάδας, κ. Σοφία Ζαχαράκη.

error: Content is protected !!