Η πιο κάτω ανοικτή επιστολή προς τον Δήμαρχο Σωτήρας Αμμοχώστου, στέλνει πολλά μηνύματα κι ένα από αυτά είναι πως ο κόσμος της Κύπρου έχει ξυπνήσει.
Οι ετσιθελισμοί έχουν περάσει κυρίες και κύριοι!
——————————————————————————————————————————————————–
Προς:
– Δήμαρχο Σωτήρας Αμμοχώστου, κ. Γεώργιο Τάκκα
Κοινοποίηση:
– Επίτροπο Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Ελίζα Σαββίδου
– Επίτροπο Περιβάλλοντος, κ. Ιωάννα Παναγιώτου
– Προϊστάμενη της Αρχής Ίσης Μεταχείρισης, κ. Ελένη Χατζηττοφή
– Αναπληρωτή Έπαρχο Αμμοχώστου, κ. Ανδρέα Κτωρίδη
Τρίτη, 2 Ιουνίου 2014
Αγαπητέ κ. Γεώργιε Τάκκα,
Θέμα: Ανοιχτή επιστολή – Σκοπός κατασκευής γέφυρας που θα ενώνει την παραλία με το νησάκι της Αγίας Θέκλας.
Επικοινωνούμε για να ζητήσουμε διευκρινήσεις όσον αφορά την πρόσφατη ανακοίνωση του Δήμου Σωτήρας σας όσον αφορά την κατασκευή «Γέφυρας που θα ενώνει την παραλία με το νησάκι της Αγίας Θέκλας», κάτι το οποίο, με βάση την επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου, «θα αποτελέσει σπουδαίο πόλο έλξης επισκεπτών και σημείο τέλεσης Πολιτικών Γάμων». [1] Η συγκεκριμένη ανακοίνωση συμπεριλαμβάνεται στο τμήμα «Προγραμματιζόμενα έργα» κάτι το οποίο αφήνει να νοηθεί ότι το έργο θα πραγματοποιηθεί.
Θα θέλαμε να σας υπενθυμήσουμε πως η συγκεκριμένη περιοχή ανήκει στο δίκτυο Natura 2000 και είναι γνωστή ως «Αγία Θέκλα – Λιοπέτρι», ήδη από το 2008 οπότε εντάχθηκε από την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας και το Τμήμα Περιβάλλοντος, λόγω του ότι αποτελεί μια από τις δύο πιο σημαντικές περιοχές στην Κύπρο όπου μπορεί το Βραχοπλουμίδι (Charadrius leschenaultii), να βρει καταφύγιο στην Κύπρο για να περάσει ένα χειμώνα με ήπιο καιρό. Το βραχοπλουμίδη θεωρείται απειλούμενο προς εξαφάνιση είδος στην Ευρώπη. Η περιοχή ήδη δέχθηκε, παράτυπα και παράνομα, επεμβάσεις από τον Δήμο σας, για τις οποίες μάλιστα είχατε κληθεί να παρουσιαστείτε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 7 Μαΐου 2014.
Κατα την διάρκεια της συγκεκριμένης συζήτησης στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, είχατε παραδέχτεί ότι δεν κάνατε περιβαλλοντική μελέτη αναφέροντας μάλιστα «γιατί να ξοδέψω τόσα λεφτά σε περιβαλλοντική μελέτη, όταν υπάρχει περίπτωση να απορρίψουν την αίτηση για έργα». Απορούμε αν σκοπεύετε να κάνετε το ίδιο και αυτή τη φορά.
Θα θέλαμε να μας απαντήσετε δημόσια τί έργα σκοπεύετε να πραγματοποιήσετε στην περιοχή, τί άδειες έχετε και αν έχετε τις οποιεσδήποτε άδειες, με βάση ποιές μελέτες τις έχετε πάρει. Να σας υπενθυμίσουμε ξανά ότι σύμφωνα με το Πρωτόκολλο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Παράκτιων Ζωνών, το οποίο αποτελεί το έβδομο Πρωτόκολλο της Σύμβασης της Βαρκελώνης, την οποία η Κυπριακή Δημοκατία υπόγραψε και επικύρωσε, για πρώτη φορά η Ολοκληρωμένη Διαχείριση Παράκτιων Ζωνών εμπεριέχεται σε ένα νομικά διεθνές εργαλείο. [2] Οι πιο κατω αρχές καθορίστηκαν μεταξύ άλλων για την προστασία των παράκτιων ζωνών: α) οι προκαταρκτικές αξιολογήσεις πρέπει να γίνονται για να αξιολογούνται οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τις ανθρώπινες δραστηριότητες και υποδομή, έτσι ώστε να αποφεύγονται και να μειώνονται οι αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους στις παράκτιες ζώνες, και β) η καταστροφή στο παράκτιο περιβάλλον πρέπει να αποφεύγεται και όπου συμβαίνει να αποκαθίσταται άμεσα.
Απαιτούμε όπως ο Δήμος Σωτήρας, αλλά και κάθε παραθαλάσσιος Δήμος ακολουθεί πιστά και κατά γράμμα το συγκεκριμένο Πρωτόκολλο, στόχος του οποίου είναι προστασία των κοινών αγαθών, των ακτών και των θαλασσών, όλων μας.
Με εκτίμηση,
Μαρία Χατζημιχαήλ,
Δρ.Θαλάσσιας και Αλιευτικής Πολιτικής
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: mmh@ifm.aau.dk
Εκ μέρους της Πρωτοβουλίας για την Διάσωση των Φυσικών Ακτών