Παγκόσμια θλίψη έχει προκαλέσει η είδηση του αδόκητου χαμού του σπουδαίου ηθοποιού, Ρόμπιν Ουίλιαμς, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα, σε ηλικία 63 ετών.
Ο Αμερικανός ηθοποιός, ο οποίος θεωρείτο ως ένας από τους κορυφαίους ηθοποιούς της γενιάς του, βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του σερίφη της κομητείας Μαρίν. Αν και τα αίτια του θανάτου είναι ακόμη υπό διερεύνηση, οι ιατροδικαστικές υπηρεσίες θεωρούν ότι ο ηθοποιός πέθανε από ασφυξία απόρροια αυτοκτονίας.
Πριν από λίγο καιρό, ο Ρόμπιν Ουίλιαμς είχε μπει προληπτικά σε κλινική αποτοξίνωσης από το αλκοόλ, οκτώ χρόνια μετά την τελευταία του νοσηλεία, για να ξεπεράσει μια δύσκολη προσωπική κατάσταση και να παραμείνει νηφάλιος. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, έπασχε από κατάθλιψη, κάτι που επιβεβαίωσε και ο μάνατζέρ του, ο οποίος σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «αυτή είναι μια τραγική και ξαφνική απώλεια. Η οικογένεια ζητά σεβασμό για την ιδιωτική τους ζωή, κατά τη διάρκεια αυτής της πολύ δύσκολης στιγμής».
«Σήμερα το πρωί έχασα τον σύζυγο και καλύτερό μου φίλο, ενώ ο κόσμος έχασε έναν από τους πιο αγαπητούς του καλλιτέχνες και έναν υπέροχο άνθρωπο», ανέφερε σε δήλωσή της η σύζυγος του ηθοποιού, Σούζαν Σνάιντερ. Η κόρη του, Ζέλντα Ουίλιαμς, τον αποχαιρέτισε με ένα συγκινητικό tweet με λόγια από τον «Μικρό Πρίγκιπα» του Αντουάν ντε Σεντ Εξιπερί.
«Εσύ, εσύ μόνος θα έχεις αστέρια όπως κανείς άλλος… Σε ένα από αυτά τα αστέρια θα ζω. Σε ένα από αυτά θα γελάω. Και θα είναι σαν να γελάνε όλα τ’ αστέρια όταν θα κοιτάζεις τον ουρανό… Εσύ, μόνο εσύ, θα έχεις τα αστέρια που ξέρουν να γελάνε. Σ’ αγαπώ, θα μου λείψεις», έγραψε η Ζέλντα.
Ο Ρόμπιν Ουίλιαμς γεννήθηκε στις 21 Ιουλίου το 1951 στο Σικάγο. Κατά την παιδική του ηλικία είχε γίνει στόχος δυσμενών σχολίων επειδή ήταν παχουλός και συχνά περνούσε το χρόνο του στο σπίτι του για να αποφεύγει τα παιδιά που τον κορόιδευαν. Τελικά, εκμεταλλεύτηκε την ταμπέλα του υπέρβαρου, εντασσόμενος στην ομάδα πάλης, ενώ συνειδητοποίησε πως μπορεί να κάνει τα άλλα παιδιά να γελάνε και έτσι να κερδίζει τον σεβασμό τους.
Όταν αποφοίτησε από το Claremont Men’s College, πήγε στο κολλέγιο Marin για να σπουδάσει δράμα ενώ δεν άργησε να κερδίσει υποτροφία στην επιφανή σχολή Juilliard της Νέας Υόρκης, όπου ήταν συμφοιτητής με τον Κρίστοφερ Ριβ, γνωστό από το ρόλο του ως Σούπερμαν. Οι δυο τους έγιναν πολύ καλοί φίλοι και παρέμειναν μέχρι και το χαμό του Ριβ, το 2004. Στη σχολή Juilliard, επίσης, γνώρισε την χορεύτρια Βάλερι Βαλέρντι, με την οποία παντρεύτηκαν το 1978 και απέκτησαν έναν γιο, τον Ζάκαρι.
Έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό με το ρόλο του ως εξωγήινος στο τηλεοπτικό σόου της δεκαετίας του 1970, «Mork and Mindy». Το σόου είχε μεγάλη επιτυχία και χάρισε στον Ουίλιαμς την πρώτη του Χρυσή Σφαίρα, το 1979. Το 1982, η προσωπική του ζωή άρχισε να παίρνει τον κατήφορο, καθώς έδινε μάχη με τις εξαρτήσεις από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, κάτι που είχε αρνητικό αντίκτυπο στο γάμο του.
Το 1987, με την ταινία «Καλημέρα Βιετνάμ», στην οποία υποδύθηκε τον ραδιοφωνικό παραγωγό – εμψυχωτή των Αμερικανών στρατιωτών, Άντριαν Κρονάουερ, ο Ουίλιαμς κέρδισε την δεύτερη Χρυσή Σφαίρα του και την πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ. Το 1988, η σύζυγός του προσέλαβε την Μάρσα Γκάρσις για γκουβερνάντα του παιδιού τους. Όταν η Βάλερι και ο Ουίλιαμς χώρισαν, η Μάρσα έγινε η βοηθός του και ταξίδευε μαζί του μέχρι που ερωτεύτηκαν και παντρεύτηκαν το 1989, αποκτώντας δύο παιδιά.
Ακολούθησαν οι ταινίες «Rabbit Ears: Pecos Bill», «The portrait of a white marriage» και «Οι περιπέτειες του Βαρόνου Μινχάουζεν», αλλά την προσοχή κοινού και κριτικών κέρδισε η συγκλονιστική ερμηνεία του ως ο καθηγητής στον «Κύκλο των Χαμένων Ποιητών», όπου ακούστηκε και η αξέχαστη φράση «Oh Captain, my Captain», σε έναν ρόλο που του χάρισε τη δεύτερη υποψηφιότητα για Όσκαρ. Η «Κυρία Νταπφάιρ», το 1993, έγινε τεράστια διεθνής επιτυχία και χάρισε στον Ρόμπιν Ουίλιαμς άλλη μία Χρυσή Σφαίρα.
Η απόλυτη δικαίωση για την καριέρα του ήρθε μετά τη συνεργασία του με τους Ματ Ντέιμον και Μπεν Άφλεκ στον «Ξεχωριστό Γουίλ Χάντινγκ», όπου ερμήνευσε τον Σον Μαγκουάιρ, τον σοφό αλλά πικρόχολο ψυχίατρο της ιδιοφυΐας Γουίλ Χάντινγκ (Ματ Ντέιμον), σε ένα ρόλο ο οποίος του χάρισε το πρώτο του Όσκαρ για τον Β΄ Ανδρικό Ρόλο.
Με μία καριέρα τριών δεκαετιών και πάνω από 40 βραβεία, μεταξύ των οποίων και Όσκαρ, ο Ουίλιαμς υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς ενώ σίγουρα θα αποτελέσει σημείο αναφοράς και πηγή έμπνευσης για τις επόμενες γενιές.
Πηγή: naftemporiki.gr