Search
Close this search box.

Kαταγγελίες ΚΙΣΑ για σκληρή και εξευτελιστική μεταχείριση ή τιμωρία κρατουμένων στην Μεννόγεια

Striking_Immigration_Detainees

Αντιπροσωπεία της ΚΙΣΑ – Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό πραγματοποίησε την Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2014, επίσκεψη στο Κέντρο Κράτησης Άτυπων Μεταναστών στη Μεννόγεια και συνομίλησε με οκτώ κρατούμενους.

Οι εφτά από τους οκτώ κρατούμενους συμμετέχουν σε μία ομάδα κρατουμένων που πραγματοποιεί απεργία πείνας για σχεδόν δύο εβδομάδες. Παρά το γεγονός ότι η οικογένεια ενός από αυτούς συνεχίζει να διαμένει στην Κύπρο, ο ίδιος συνεχίζει να κρατείται για σκοπούς απέλασης, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ότι τα παιδιά του είναι ανήλικα, θα επέλθει η διάσπαση της οικογένειας και θα παραβιαστούν τα δικαιώματα των παιδιών. Επιπλέον, άλλοι δύο από τους απεργούς πείνας είναι αιτητές ασύλου και η εξέταση των υποθέσεων τους εκκρεμεί ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ο έκτος κρατούμενος που επισκέφθηκαν οι εκπρόσωποι της ΚΙΣΑ είναι παντρεμένος με υπήκοο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και έχει ανήλικα παιδιά στην Κύπρο, αλλά παρόλα αυτά τελεί υπό κράτηση για σκοπούς απέλασης.

Ο έβδομος κρατούμενος συνεχίζει να κρατείται, παρά το γεγονός ότι οι αρχές της χώρας του αρνούνται να του εκδώσουν ταξιδιωτικά έγγραφα και επομένως δεν μπορεί να απελαθεί αφού η χώρα του δεν τον δέχεται. Επιπλέον, λόγω της ανεπάρκειας των διαδικασιών εξέτασης αιτήσεων ασύλου, ο συγκεκριμένος κρατούμενος δεν μπόρεσε να πείσει τις αρμόδιες αρχές για την ανάγκη παραχώρησης καθεστώτος διεθνούς προστασίας, αλλά ούτε και να καταθέσει προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Μάλιστα, σήμερα συνεχίζει να τελεί υπό μακροχρόνια κράτηση, παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα υγείας. Για την ακρίβεια,  πριν από έναν χρόνο, ο πρώην Διοικητής του Κέντρου Κράτησης της Μεννόγειας (εναντίον του οποίου ασκήθηκε ήδη πειθαρχική δίωξη, μεταξύ άλλων για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση κρατουμένων, μετά από γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας) απέστειλε σχετική επιστολή προς τη Διοίκηση της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΥΑΜ), ζητώντας την απελευθέρωση του συγκεκριμένου κρατουμένου, γιατί «υποφέρει με σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα» και «τυχόν περαιτέρω κράτηση του κάτω από τις ίδιες συνθήκες, μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο του με αρνητικό αντίκτυπο στην Αστυνομία, αλλά και στην Κυπριακή Δημοκρατία». Ακόμη χειρότερα, ο ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας ανέφερε στην επιστολή του ότι «οποιαδήποτε ιατρικά έξοδα παραμονής, φάρμακα και εγχείρηση θα επιβαρύνουν το Δημόσιο, αφού ήδη το Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας ζήτησε βεβαίωση ότι ο πιο πάνω είναι κρατούμενος για να τύχει δωρεάν περίθαλψης». Σύμφωνα με τον πρώην Διοικητή των Κρατητηρίων της Μεννόγειας, «αν αφεθεί ελεύθερος, αναγκαστικά θα φροντίσει ο ίδιος για την υγεία του». Πράγματι, ο κρατούμενος αφέθηκε ελεύθερος, μία μόλις ημέρα πριν την προγραμματισμένη εγχείρηση καρδίας και ενώ είχε ήδη εισαχθεί στο νοσοκομείο. Ως αποτέλεσμα της «απελευθέρωσης» του, δεν μπόρεσε να προβεί σε χειρουργική επέμβαση, γιατί δεν ήταν δικαιούχος δωρεάν ιατρικής περίθαλψης ως κρατούμενος και δεν μπορούσε να πληρώσει τα έξοδα. Δύο μήνες μετά, συνελήφθη εκ νέου από την ΥΑΜ και τελεί υπό κράτηση στις ίδιες συνθήκες.

Τέλος, ο όγδοος κρατούμενος υπέβαλε αίτηση για άσυλο, η οποία απορρίφθηκε, καθώς οι αρμόδιες αρχές θεώρησαν ότι δεν υπήρξε θύμα βασανιστηρίων στη χώρα καταγωγής του, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται. Παρόλα αυτά, ο συγκεκριμένος κρατούμενος αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα υγείας, ως αποτέλεσμα των βασανιστηρίων που υπέστη στην πατρίδα του. Μάλιστα, σύμφωνα με ιατρική γνωμάτευση δημόσιου νοσοκομείου της Κυπριακής Δημοκρατίας, πλέον κινδυνεύει να χάσει το πόδι του, καθώς σε αυτό «υπάρχουν θραύσματα σφαιρών πυροβόλου όπλου».

Η ΚΙΣΑ ζητά την άμεση απελευθέρωση των οκτώ κρατουμένων για ανθρωπιστικούς λόγους και καταγγέλλει τις παράνομες κρατήσεις τους, καθώς τα άτομα αυτά αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα υγείας. Παράλληλα, είναι εμφανές ότι είτε δεν διασφαλίστηκε η αποτελεσματική πρόσβαση τους σε ένδικα μέσα (π.χ. μη ενημέρωση για δυνατότητα προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο και εκκρεμούσες προσφυγές στο Ανώτατο Δικαστήριο ή το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) ή δεν εξετάστηκαν σωστά οι αιτήσεις ασύλου που υπέβαλαν (π.χ. μη παραπομπή των αιτητών σε ανεξάρτητο ιατρικό συμβούλιο, παρά την ύπαρξη ακόμη και θραυσμάτων σφαιρών πυροβόλου όπλου στο σώμα τους για χρόνια).

Τέλος, η ΚΙΣΑ θεωρεί ότι η αποτελεσματική και μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση των υφιστάμενων προβλημάτων που παρατηρούνται, όσον αφορά τις πολιτικές κράτησης και απέλασης άτυπων μεταναστών/ριών, προϋποθέτει την πλήρη και ουσιαστική εφαρμογή της πρόνοιας της Οδηγίας 2008/115/ΕΚ, σύμφωνα με την οποία η κράτηση γίνεται μόνο εάν μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα η απέλαση και όταν αυτή αποτελεί το έσχατο μέτρο, δηλαδή όταν έχουν εξαντληθεί όλα τα υπόλοιπα μέσα.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!