Search
Close this search box.

Οι πολίτες κάτοικοι πόλης και επαρχίας Λάρνακας, Αραδίππου, Κρασά αγωνίζονται για υγεία κι ασφάλεια

Με αφορμή την εκδήλωση που διοργανώνει την Τετάρτη η ομάδα “Πολίτες κάτοικοι πόλης και επαρχίας Λάρνακας, Αραδίππου, Κρασά”, το Skala Times συνομιλεί με την Έλενα Καλλή, εκπρόσωπο της ομάδας.
Ακολουθεί μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη. Ενδιαφέρουσα για κάθε άνθρωπο που ζει στην πόλη και επαρχία Λάρνακας, αλλά και για τον κάθε ένα που τον ενδιαφέρει το περιβάλλον, η ασφάλεια και η ζωή του κόσμου της Πόλης του Ζήνωνα και των γύρω περιοχών!

 

SKALA TIMES

krasa1Πότε και από ποιους ιδρύθηκε η ομάδα “Πολίτες κάτοικοι πόλης και επαρχίας Λάρνακας, Αραδίππου, Κρασά”;
Η Ομάδα μας αποτελείται από απλούς πολίτες, οι περισσότεροι κάτοικοι της Λάρνακας και της Αραδίππου, οι οποίοι, όταν τυχαία ενημερώθηκαν για την παράνομη και αυθαίρετη ανέγερση δυο εργοστασίων  βαριάς βιομηχανίας δίπλα από τα σπίτια τους, προχώρησαν στην ίδρυση αυτής της Ομάδας. Η Ομάδα μας ιδρύθηκε τον περασμένο Ιούλιο, μετά την ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιουλίου στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας, σχετικά με την μετατροπή του λιμανιού της Λάρνακας σε βιομηχανικό. Κατά τη συνάντηση ακούσαμε εμβρόντητοι για πρώτη φορά ότι στη βιομηχανική περιοχή Αραδίππου / Καλού Χωριού, ανεγείρονταν ήδη δυο εργοστάσια βαριάς βιομηχανίας τα οποία θα λειτουργούν ως οι χερσαίες υποστηρικτικές εγκαταστάσεις ως προς τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ. Μάθαμε επίσης ότι τα δυο αυτά εργοστάσια θα αποτελέσουν και τη βάση των δυο εταιρειών, της Halliburton και της Schlumberger, σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό συνεπάγεται ότι ο όγκος των εργασιών που θα επιτελούνται στις δυο εγκαταστάσεις θα είναι πολύ μεγάλος.
Η Ομάδα μας συστάθηκε για να εκφράσει τις έντονες ανησυχίες και την αντίθεση των κατοίκων για τη de facto μετατροπή μιας οικιστικής περιοχής σε Βαριά Βιομηχανική Ρυπογόνο Περιοχή.

Ποια είναι τα αιτήματα σας;
Πριν αναφερθούμε στο τι ζητά η Ομάδα μας από το Κράτος, θεωρούμε απαραίτητο να ξεκαθαρίσουμε ότι εμείς, ως πολίτεςkrasa2 αυτού του τόπου, τασσόμαστε υπέρ της εξόρυξης των υδρογονανθράκων της Κυπριακής ΑΟΖ. Η πρωτοφανής κρίση που δυστυχώς ταλανίζει την Κύπρο, η ανεργία, οι πενιχροί μισθοί, το φαινόμενο των κοινωνικών παντοπωλείων που επέφερε η ανέχεια, ελπίζουμε ότι θα αντιμετωπιστούν μέσω της εξόρυξης και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων. Θα ήταν λοιπόν παράλογο από μέρους μας να μην θέλουμε την ανάπτυξη του τόπου μας.
Αυτό όμως που εμείς ζητάμε είναι η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων να γίνει κατόπιν του απαραίτητου κρατικού σχεδιασμού, κατόπιν της απαραίτητης διενέργειας στρατηγικής μελέτης σχετικά με την ορθή χωροθέτηση των χερσαίων εγκαταστάσεων που σχετίζονται με τις εξορύξεις. Αυτό άλλωστε επιτάσσει και η κοινή λογική. Το ορθό θα ήταν το κράτος να χειριστεί με την απαραίτητη σοβαρότητα και σύνεση το σημαντικότερο θέμα που θα καθορίσει το μέλλον αυτό του τόπου: τους υδρογονάνθρακες και τις εργασίες εξόρυξης τους. Εντούτοις, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια προχειρότητα, μια έλλειψη προγραμματισμού και μια επιπολαιότητα η οποία θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία και ασφάλεια των πολιτών. Και αυτό είναι πρωτίστως λυπηρό. Λυπηρό γιατί, αντί το ίδιο το κράτος να διασφαλίζει την υγεία και ασφάλεια εμάς και των παιδιών μας και να μας προστατεύει από τυχών κινδύνους, μας θέτει το ίδιο σε κίνδυνο! Θα έπρεπε το ίδιο το κράτος να είχε διασφαλίσει ότι τα δυο αυτά εργοστάσια θα τοποθετηθούν στον κατάλληλο χώρο έτσι ώστε να μην επηρεάζεται αρνητικά ούτε και ένας πολίτης. Και όμως, το κράτος επέτρεψε στις εταιρείες να ανεγείρουν τα εργοστάσια αυτά σε απόσταση μόλις 1.000 μέτρων από προϋπάρχουσα οικιστική ζώνη! Και η ανάπτυξη της οικιστικής ζώνης έγινε εφόσον η δίπλα βιομηχανική περιοχή ήταν, και εξακολουθεί να είναι, βιομηχανική περιοχή ελαφριάς βιομηχανίας. Ως επί το πλείστον στη βιομηχανική αυτή περιοχή υπάρχουν παρασκευαστήρια και αποθήκες τροφίμων. Παρόλα αυτά όμως, επιτράπηκε στις δυο εταιρείες να ανεγείρουν εργοστάσια τα οποία θα επεξεργάζονται άκρως επικίνδυνα χημικά, ραδιενεργές πηγές και θα φυλάσσουν εκρηκτικά.
Ζητάμε λοιπόν από το Κράτος, όπως πραγματοποιήσει στρατηγική μελέτη σχετικά με τη χωροθέτηση των χερσαίων υποστηρικτικών μονάδων ως προς τις εξορύξεις. Δεδομένο ότι το μέλλον της Κύπρου θα είναι άμεσα συνδεδεμένο με τον τομέα των υδρογονανθράκων για τουλάχιστο τις επόμενες δεκαετίες, δε θα ήταν συνετό εκ μέρους του κράτους να διαμορφώσει μία κατάλληλη περιοχή για να στεγάσει όλες τις τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες του τομέα; Πρέπει να καταλάβουμε πως είναι προς όφελος ΟΛΩΝ για γίνουν οι σωστές μελέτες, με τον σωστό προγραμματισμό,  με την σωστή και ασφαλισμένη χωροθέτηση με σκοπό να εξελιχθεί σωστά η βιομηχανία και να αποδίδει τα οφέλη και το μέλλον που αναμένουμε. Εμείς ως πολίτες ζητάμε από το Κράτος τα αυτονόητα, να προστατεύσει την υγεία και ασφάλεια μας και να διασφαλίσει το μέλλον εμάς και των παιδιών μας.

krasa3Τι έχετε κάνει μέχρι στιγμής;
Η Ομάδα μας έχει προβεί σε μια σειρά ενεργειών οι οποίες είχαν ως στόχο την ενημέρωση των κατοίκων της Λάρνακας, της Αραδίππου και της Δρομολοξιάς σχετικά με την παράνομη ανέγερση αυτών των εργοστασίων. Διοργανώσαμε ενημερωτικές διαλέξεις και συνδιοργανώσαμε δημοσιογραφική διάσκεψη καθώς και μεγάλη αυτοκινητοπομπή διαμαρτυρίας μαζί με το LarnacaAct, την ομάδα που τάσσεται κατά του βιομηχανικού λιμανιού στην καρδιά της πόλης. Εκπρόσωποι της Ομάδας μας φιλοξενήθηκαν σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές και ενημέρωσαν το κοινό σχετικά με το εν λόγω θέμα. Επίσης αποστείλαμε ενημερωτικό υλικό κατ’οικόν σε αρκετές περιοχές της Λάρνακας με στόχο την άμεση ενημέρωση των κατοίκων.

Ποια η αντίδραση των ιθύνοντων μέχρι στιγμής;
Ανάμεσα στις πολλές ενέργειες που έχει κάνει η Ομάδα μας είναι και η επικοινωνία που προσπαθήσαμε να έχουμε με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. Και λέω προσπαθήσαμε, γιατί δυστυχώς, έχουμε αποστείλει γραπτώς πολλές επιστολές σε διάφορα κυβερνητικά τμήματα και υπηρεσίες, τα οποία ουδέποτε απάντησαν, αποφεύγοντας με αυτό τον τρόπο να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν.  Επίσης, εκπρόσωποι της ομάδας μας παρευρέθηκαν σε δυο συνεδρίες Κοινοβουλευτικών Επιτροπών κατά τις οποίες συζητήθηκε το θέμα των δυο εργοστασίων. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι και κατά τις δυο συνεδρίες οι εκπρόσωποι μας, όχι μόνο έφεραν προ των ευθυνών τους αρμόδιους και τεχνοκράτες, αλλά έθεσαν και σημαντικά ερωτήματα προς αυτούς, αρκετά από τα οποία έμειναν δυστυχώς αναπάντητα.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναφέρουμε ότι κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής, εκπρόσωπος του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας παραδέχτηκε δημοσίως, μετά από έντονες πιέσεις της Ομάδας μας, ότι στην Κύπρο δεν υπάρχει μονάδα διαχείρισης ραδιενεργών αποβλήτων και ότι σε περίπτωση που κατά τις εξορύξεις εντοπιστούν ραδιενεργά υλικά, «θα δούμε τι θα τα κάνουμε» όπως είπε αυτολεξεί. Αυτό είναι ενδεικτικό της προχειρότητας με την οποία οι αρμόδιοι και οι ιθύνοντες έχουν χειριστεί το σοβαρότατο αυτό ζήτημα.
Μετά από πολλές προσπάθειες και κόπο κατορθώσαμε να βρούμε κυβερνητικά έγγραφα, επιστολές και άλλα, τα οποία καταδεικνύουν ότι δυστυχώς υπήρξε μια «σύμπνοια» ως προς τη διευκόλυνση των δυο ξένων αυτών εταιρειών για να ανεγείρουν τα εργοστάσια αυτά δίπλα από τα σπίτια μας. Η ανέγερση του παραβιάζει το Τοπικό Σχέδιο Λάρνακας 2013, παραβιάζει πάμπολλους νόμους και εντούτοις, όλα τα κυβερνητικά τμήματα έδωσαν τις εγκρίσεις τους για να τοποθετηθούν τα εργοστάσια εδώ στη Λάρνακα νομιμοποιώντας με αυτό τον τρόπο την παρανομία. Πώς γίνεται οι νόμοι να πρέπει να τηρούνται από τους πολίτες, αλλά το ίδιο το κράτος, να παραβιάζει τους δικούς του νόμους και κανόνες; Πώς γίνεται ο κάθε απλός πολίτης όταν ανεγείρει μετά κόπων και μόχθων ένα σπίτι, να πρέπει να έχει εξασφαλίσει εκ των προτέρων όλες τις άδειες, και τα εργοστάσια αυτά να χτίζονταν για περισσότερους από 8 μήνες χωρίς να έχουν εξασφαλίσει ούτε και μια άδεια; Πού ήταν το κράτος τότε για να τους σταματήσει; Είναι αδικία να εφαρμόζονται δυο μέτρα και δυο σταθμά και είναι μεγαλύτερη αδικία οι νόμοι να εξαντλούν όλη την αυστηρότητα τους σε εμάς τους πολίτες ενώ οι μεγάλες εταιρείες να μην τα τηρούν επιδεικτικά μάλιστα.

Απο που βρήκατε συμπαράσταση και στήριξη;
Δυστυχώς η συμπαράσταση και η στήριξη που βρήκαμε ήταν ελάχιστη. Αυτοί που μας στήριξαν και μας στηρίζουν είναι οι απλοί πολίτες της Λάρνακας και της Αραδίππου, οι οποίοι εις βάρος του προσωπικού και οικογενειακού τους χρόνου αφιερώνουν ώρες ολόκληρες σε αυτή μας την προσπάθεια και σε αυτό το δύσκολο αγώνα που κάνουμε. Δυστυχώς όχι μόνο δε βρήκαμε συμπαράσταση, αλλά είμαστε αντιμέτωποι και με μια καχυποψία. Αυτό όμως που εμείς απαντάμε είναι ότι είμαστε απλοί ελεύθεροι πολίτες με καθαρή συνείδηση που ονειρευόμαστε ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τα παιδιά μας μέσα σε ένα ασφαλές και καθαρό περιβάλλον. Θα ήταν παράλειψη μας να μην αναφέρουμε ότι το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών ήταν δίπλα μας από την αρχή αυτού του αγώνα και μάλιστα συνέβαλε ουσιαστικά στην τροποποίηση σχετικού νόμου (Νόμος 140/2005) από την Ολομέλεια της Βουλής, ο οποίος από τώρα και στο εξής καθιστά υποχρεωτική τη διεξαγωγή μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων πριν την υλοποίηση τέτοιων έργων. Δυστυχώς όμως για εμάς η τροποποίηση αυτή του νόμου δεν έχει αναδρομική ισχύ.

Ποια η αντίδραση των Δημάρχων Αραδίππου και Λάρνακας μέχρι στιγμής;
Μας λυπεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι και οι δυο Δήμαρχοι που αναφέρετε, αντί να ταχθούν υπέρ των κατοίκων των πόλεων τους, έχουν επιλέξει να μας αγνοήσουν, να κλείσουν τα αυτιά τους στις δικές μας ανησυχίες και διαμαρτυρίες.
Ο Δήμαρχος Λάρνακας δημοσίως παραδέχτηκε ότι δε γνωρίζει και πολλά για το θέμα των εργοστασίων αυτών, κάτι που μας προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση εφόσον είναι ένα θέμα το οποίο αφορά και επηρεάζει ολόκληρη την πόλη και επαρχία της Λάρνακας. Είναι λάθος να θεωρείται ότι τα δυο αυτά εργοστάσια επηρεάζουν μόνο τη δίπλα οικιστική περιοχή. Υπάρχει μελέτη η οποία αναφέρει ότι επηρεάζεται περιοχή σε ακτίνα 7.5 KM και σε περίπτωση ατυχήματος επηρεάζεται ακόμη μεγαλύτερης έκταση περιοχή. Πώς είναι δυνατόν, ο εκλελεγμένος άρχοντας της πόλης της Λάρνακας να δηλώνει άγνοια για αυτό το υψίστης σημασίας θέμα; Δηλαδή επειδή τα εργοστάσια εμπίπτουν τυπικά στα δημοτικά όρια του Δήμου Αραδίππου δε θα έπρεπε ο Δήμαρχος και ο Δήμος Λάρνακας να γνωρίζουν περισσότερα για το θέμα και να έχουν άποψη επί αυτού; Δεν γνωρίζουν ότι ο λόγος που αυτά τα εργοστάσια τοποθετήθηκαν δίπλα από τα δικά μας σπίτια είναι η μετατροπή του Λιμανιού της Λάρνακας σε βιομηχανικό;
Όσο αφορά το Δήμαρχο Αραδίππου, τα πράγματα δεν είναι και πολύ καλύτερα. Δυστυχώς ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Αραδίππου επέλεξαν να αγνοήσουν τα  ανησυχητικά για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια τους ανέφεραν εκπρόσωποι της Ομάδας μας σε διάφορες συναντήσεις που είχαν μαζί τους. Ο  Δήμος Αραδίππου, μετά από τις δικές μας πιέσεις, αποφάσισε κατόπιν εορτής, εφόσον τα εργοστάσια είχαν σχεδόν ολοκληρωθεί, να προβεί στη διενέργεια περιβαλλοντικής μελέτης επιπτώσεων. Και παρόλο που η Μελέτη αυτή διαπιστώνει την επικινδυνότητα των εγκαταστάσεων αυτών, ο Δήμος προχώρησε στην έκδοση των οικοδομικών αδειών. Μετά από μια συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου στις 21 Οκτωβρίου, που μόνο τραγελαφική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, που όλα καταδείκνυαν ότι τα πάντα είχαν προαποφασιστεί, ο Δήμος Αραδίππου με 7 ψήφους υπέρ και 6 κατά, αποφάσισε να προχωρήσει με την έκδοση των οικοδομικών αδειών. Εύλογα λοιπόν εμείς ως πολίτες, αναρωτιόμαστε σε τι αποσκοπούσε αυτή η απόφαση του Δήμου Αραδίππου. Αντί να προστατέψει το συμφέρον των πολιτών του, ο Δήμος Αραδίππου μας πρόδωσε, δίνοντας τη συναίνεση του για να τοποθετηθούν δίπλα στα σπίτια μας χημικά, ραδιενεργά και εκρηκτικά υλικά. Ευελπιστούσαμε ότι σε τοπικό επίπεδο, οι άνθρωποι που εμείς θεωρούσαμε δικούς μας, αυτοί που εμείς επιλέξαμε για να πάρουν την πόλη τους ένα βήμα μπροστά, θα προάσπιζαν την υγεία και ασφάλεια μας. Οι αποφάσεις και οι ενέργειες τους όμως μας απέδειξαν ότι κάναμε λάθος.

Να πούμε λιγα λογια για την εκδηλωση της Τεταρτης;krasa cover 2
Την ερχόμενη Τετάρτη, 3 Δεκεμβρίου 2014 στις 07:00 το βράδυ, οι Σύνδεσμοι Γονέων του Δήμου Δρομολαξιάς – Μενεού, διοργανώνουν ενημερωτική συγκέντρωση με θέμα «Ραδιενέργεια, Χημικά, Εκρηκτικά στα εργοστάσια πλησίον του Δήμου Δρομολαξιάς-Μενεού». Ομιλητές στη συγκέντρωση θα είναι ο Δρ. Ιωάννης Πασχαλίδης αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κύπρου και ο Δρ. Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, λέκτορας στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας στο ΤΕΠΑΚ. Επίσης, κατά τη συγκέντρωση θα μιλήσει και η κα. Χριστίνα Νικολάου, γεωλόγος με ειδικότητα στη Γεωλογία Περιβάλλοντος.
Η συγκέντρωση έχει ως στόχο να ενημερώσει όλους τους κατοίκους, όχι μόνο αυτούς της Δρομολαξιάς και του Μενεού, αλλά και όσους άλλους το επιθυμούν, σχετικά με το σημαντικό αυτό θέμα των εργοστασίων βαριάς βιομηχανίας τα οποία επηρεάζουν ολόκληρη την πόλη και επαρχίας Λάρνακας.
Θεωρούμε τη γνώση δύναμη, ενεργός πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης.  Για αυτό και η  Ομάδα μας στηρίζει την εν λόγω πρωτοβουλία των Συνδέσμων Γονέων Δήμου Δρομολαξιάς-Μενεού και προσκαλούμε όλους τους πολίτες όπως παραστούν.

 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Πιλοτική Εφαρμογή Προγράμματος Προαιρετικού Ολοήμερου Σχολείου Μέσης Εκπαίδευσης

Η Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, προχωρεί στην πιλοτική εφαρμογή προγράμματος Προαιρετικού Ολοήμερου

error: Content is protected !!