Search
Close this search box.

Be My Guest “Η περιβόητη ανάπτυξη στο Παλιό Λιμάνι της Λεμεσού”

Η πιο κάτω ανοικτή επιστολή είναι γραμμένη από τη “Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λεμεσού”

Σε πρόσφατο άρθρο της στον Πολίτη η αρχιτέκτονας κ. Κρίστια Χρίστου κάνει μια αναδρομή στα έργα που έχουν γίνει στην Λεμεσό τα τελευταία χρόνια υπογραμμίζοντας τη σημασία τους στην αναβάθμιση της πόλης και της ποιότητας ζωής των κατοίκων γενικότερα.

Θα συμφωνήσουμε απόλυτα με την κ Χρίστου όσον αφορά το πρώτο μέρος του άρθρου της δηλαδή την αναφορά της στην αναβάθμιση της επίχωσης και του πεζόδρομου/ποδηλατόδρομου ανατολικά της επίχωσης μέχρι το ξενοδοχείο CrownePlaza. Τα έργα αυτά έχουν πραγματικά αλλάξει την φυσιογνωμία της πόλης προς το καλύτερο και αυτό αποδεικνύεται από το πλήθος των λεμεσιανών που τα χρησιμοποιούν σχεδόν όλες τις ώρες της ημέρας. Σημειώνουμε το γεγονός ότι ο πεζόδρομος/ποδηλατόδρομος ένα έργο που στοίχισε μόνο 2 εκατομ. ΛΚ άλλαξε πραγματικά την αντίληψη και την επαφή του κόσμου με την θάλασσα προσφέροντας ταυτόχρονα ένα εξαιρετικό συνδυασμό άσκησης και ψυχαγωγίας για το οποίο ο Δήμος Λεμεσού, οι σχεδιαστές και κατασκευαστές είναι άξιοι συγχαρητηρίων.

Όμως η κ Χρίστου στο δεύτερο μέρος του άρθρου της προχωρεί και συμπεριλαμβάνει την ανάπτυξη στο παλιό λιμάνι υιοθετώντας τις ίδιες παραμέτρους όπως και στο υπόλοιπο παραλιακό μέτωπο θεωρώντας ότι έγινε και εδώ ένα πετυχημένο έργο με τον ίδιο βαθμό επιτυχίας.

Αδυνατούμε να αντιληφθούμε πως μπορεί ένας να συνυπολογίζει τα δύο έργα καθότι διαφέρουν εντελώς τόσο στους στόχους όσο και στην κατασκευή, στο κόστος, στον χαρακτήρα και στην λειτουργίατους.Στην ουσία είναι δύο αντίθετα έργα και δεν είναι καθόλου τυχαίο που για το έργο αυτό διαμαρτυρήθηκαναρκετές χιλιάδες πολιτών που νοιάζονται και αγαπούν την πόλη τους, αρκεί να αναφέρουμε ότι μόνο στην ομάδα διαμαρτυρίας στο Facebook αυτή τη στιγμή αριθμούν 1739 μέλη.

Το πρώτο έργο είναι ένα γραμμικό παραθαλάσσιο πάρκο με μονοπάτια για περπάτημα και πεζόδρομο και με πάρα πολύ πράσινο. Διαθέτει επίσης παιγνιδότοπο, θεατράκι και στολίζεται με λιμνούλες, παγκάκια,γλυπτά και πολλά άλλα. Για την κατασκευή του απαλλοτριώθηκαν και κατεδαφίστηκαν όλα τα παραθαλάσσια κτίρια, μερικά μεγάλης ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας, με στόχο να ανοίξει η πόλη και να συνδεθεί με την θάλασσα. Ο χαρακτήρας του είναι πρωτίστως ψυχαγωγικός και κοινωνικός μια και προσφέρει δυνατότητες περπατήματος, άθλησης, ξεκούρασηςκαι κοινωνικής επαφής. Η θέα προς την θάλασσα είναι άπλετη από παντού. Τα κτίρια που διαθέτει είναι ελάχιστα: μερικές καφετέριες, τουαλέτες και χώροι στάθμευσης μοναδικός στόχος των οποίων είναι η εξυπηρέτησητου κοινού.Η πυκνότητα της δόμησης είναι πάρα πολύ χαμηλή. Το κόστος κατασκευής του είναι επίσης χαμηλό σε σύγκριση με  το μέγεθος, το όφελος αλλά κυρίως τηναπόλαυσηπου προσφέρει στους πολίτες.

Με δυο λόγια το έργο απευθύνεται και εξυπηρετεί πρωτίστως τους πολίτες οι οποίοι μπορούν να το απολαύσουν ανέξοδα.

Το δεύτερο έργο είναι ιδιοκτησία της Αρχής Λιμένων Κύπρου και συνίσταται σε μια εμπορική ανάπτυξη αποτελούμενη πρωτίστως από καφετέριες, καταστήματα και γραφεία προς ενοικίαση. Οι δυνατότητες για ανάπτυξη πρασίνου είναι ελάχιστες και αυτέςοι λίγες δεν έχουνακόμη υλοποιηθεί. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καθόλου πράσινο στον χώρο. Ενώ στο πρώτο έργο απαλλοτριώθηκαν και κατεδαφίστηκαν κτίρια για να “ανοίξει” η πόλη, αντιθέτως στο δεύτερο κτίστηκαν ογκώδη κτίριαμε αποτέλεσμα να αποκοπεί το παλιό λιμάνι από την πόλη, το ιστορικό κέντρο και το γραμμικό πάρκο.Η αποσύνδεση ολοκληρώθηκε με την ανέγερση κτιρίου ακριβώς μέσα στην κύρια είσοδο στο βόρειο μέρος. Η πυκνότητα της δόμησης χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα μεγάλη. Αυτό επιβεβαιώνεται και από την επιστολή του Υπουργείου Εσωτερικών προς την Επιτροπή Λεμεσού για το Φυσικό Περιβάλλον, με κοινοποίηση στον Δήμο Λεμεσού, όπου διαπιστώνεται“… ιδιαίτερα μεγάλη πυκνότητα ανάπτυξης και πολυόροφες οικοδομές με σημαντικό ύψος … ” και εισηγείται “… χαμηλότερες οικοδομές και μικρότερη πυκνότητα ανάπτυξης, έστω και αν αυτή έχει ως αποτέλεσμα την μη εξάντληση των δικαιωμάτων ανάπτυξης που ισχύουν για την ιδιοκτησία της Αρχής Λιμένων”. Τα 1400 τμ του κτιρίου που θα κτιζόταν μέσα στην θάλασσαδεν αφαιρέθηκαν, όπως αναφέρεται στο άρθρο,  αλλά απλά μεταφέρθηκαν στην ξηρά στο συγκρότημα των τριών γραφειακών κτιρίων διατηρώντας έτσι την εκμετάλλευση του χώρου στον μέγιστο βαθμό.Η προσπάθεια της Αρχής Λιμένων να εκμεταλλευτεί εμπορικά τον χώρο στον μέγιστο δυνατό βαθμό αποκορυφώνεται στα τρία κτίρια που κτίστηκαν, αν είναι δυνατόν, πάνω στον ίδιο τον λιμενοβραχίωνα. Τα κτίρια αυτά ναι μεν προσφέρουν θέα στους πελάτες των αντίστοιχων εστιατορίων/μπαρ, όμως από την άλλη αποκόπτουν την θέα προς την θάλασσα από τον υπόλοιπο χώρο.

Με δυο λόγια το έργο απευθύνεται και εξυπηρετεί πρωτίστως τους πελάτες και σε επέκταση τους κερδοσκοπικούς στόχους της ΑΛΚ.

Ενώ ο προϋπολογισμός του έργου ήταν αρχικά 6 εκατομμύρια ΛΚ το τελικό κόστος εκτινάχθηκε στα 20 εκατομμύρια ευρώ και αναμένουμε με ανυπομονησία την έλευση του γενικού ελεγκτή να διερευνήσει πως και γιατί το τελικό κόστος έγινε πολλαπλάσιο του αρχικού και πόσες φορές πήγαν τα κουτιά των παπουτσιών γεμάτα χαρτονομίσματα στην τράπεζα, όπως δημοσιεύτηκε πρόσφατα. Άξιον απορίας παραμένει το γεγονός ότι το κτιριακό συγκρότημα εξακολουθεί να είναι εγκαταλειμμένο και αχρησιμοποίητο ένα και πλέον χρόνο μετά την αποπεράτωση του.

Θα ανέμενε κανείς από ένα δημόσιο οργανισμό σαν την ΑΛΚ να έχει μια έντονη κοινωνικοπολιτική και ότι σε ένα τόσο ζωτικό χώρο όπως το Παλιό Λιμάνι θα προσέφερε στους πολίτες ένα στολίδι που θα πρόσθετε αξία στην πόλη και στην ποιότητα ζωής αντί τα τετριμμένα καταστήματα, γραφεία και καφετέριες προς ενοικίαση. Πως λήφθηκε η απόφαση να κτιστούν καταστήματα και γραφεία μέσα στο Παλιό Λιμάνι, διαπιστώθηκε έλλειψη;Διερωτώμαστε επί τούτου,ποιοί ήταν οι αρχικοί στόχοι του έργου και αν έγινε μελέτη βιωσιμότητας.

Διερωτώμαστε κατά πόσον οι δημόσιοι οργανισμοί, οι οποίοι εκ της φύσεως τους είναι μη κερδοσκοπικοί, αν έχουν το δικαίωμα να διαχειρίζονται το δημόσιο χρήμα, το χρήμα των πολιτών,  κατ’ αυτόν τον τρόπο ενεργώντας σαν ένας κοινός επιχειρηματίας.
Διερωτώμαστε ακόμα ποιός πληρώνει τις ζημιές ή τα διαφυγόντα εισοδήματα που τυχόν προκύψουν από τις λανθασμένες ενέργειες τους.

lemesos

 

 

https://www.facebook.com/groups/502392369771196/

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Κλάπηκαν 12 δέντρα από τη πρόσφατη δεντροφύτευση του Δήμου Αραδίππου / Έγινε καταγγελία στην Αστυνομία

Ο Δήμαρχος Αραδίππου, κ. Χριστόδουλος Πάρτου, συμμετείχε πρόσφατα στην δενδροφύτευση που έγινε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος μαζί με την εθελοντική ομάδα από το προσωπικό της

To κράτος θα δώσει €30 εκατ. στην εταιρεία των Αεροδρομίων Hermes,για τις επιπτώσεις που είχε η εταιρεία από κορωνοίο και πόλεμο στην Ουκρανία… Η Λάρνακα εξακολουθεί να παίρνει μηδέν αντισταθμιστικά μέτρα από το αεροδρόμιο Λάρνακας

To κράτος θα δώσει €30 εκατ. στην εταιρεία των Αεροδρομίων Hermes,για τις επιπτώσεις που είχε η εταιρεία από κορωνοίο και πόλεμο στην Ουκρανία… Η Λάρνακα

error: Content is protected !!