Search
Close this search box.

Ξεφλουδισμένες Λέξεις “Image makers”

Της Γιώτας Δημητρίου
yioda@skalatimes.com

gravataΔεν θέλω να χαλάσω κανένα πάρτυ, ούτε να επέμβω στον «Αλεξικό παροξυσμό» που έχει συνεπάρει Αριστερούς και Κεντρώοους, μη σας πω και Απολιτίκ (έτσι όπως πάει θα επηρεάσει και Δεξιούς).
Δεν έχω σκοπό να ειρωνευτώ όλο αυτό το ενδιαφέρον των πάντων για τις στυλιστικές προτιμήσεις του νέου Πρωθυπουργού και ΥΠΟΙΚ της Ελλάδας.
Δεν θα σχολιάσω καν ότι ολόκληρο Reuters έκανε αναφορά στις ενδυματολογικές επιλογές των δυο πιο πάνω (του 40χρονου Αλέξη και του Γιάνη –με ένα ν-).
Το μόνο που θα υπενθυμίσω είναι πως η τέχνη του image maker και του επικοινωνιολόγου είναι πολύ παλιά, ιδιαίτερα στην πολιτική σκακιέρα.
Η εξυπνη προπαγάνδα, ο κατάλληλος χειρισμός των λέξεων, οι μισές αλήθειες και βεβαίως βεβαίως το ντύσιμο, μπορούν να φέρουν τα πάνω κάτω και να σε πείσουν ότι το Δεξί είναι Αριστερό και τούμπαλιν.
Αν πχ ο Α πολιτικός λέει το μνημόνιο μνημόνιο κι ο Β το αποκαλεί «συμφωνία» μπορεί να έχει ένα θετικό αποτέλεσμα, για τον Β, ως προς τον αποπροσανατολισμό των μαζών, έτσι ώστε να μην χαλάσει τα ζεστά προς αυτόν συναισθήματα τους.
Οι λέξεις –αχ οι λέξεις μάτια μου!- μπορούν να δουλέψουν σαν ένας ολόκληρος στρατός!
«Η παράλογη συμπεριφορά των ανθρώπων οφείλεται συχνά στην ανικανότητα τους να αντιλαμβάνονται σωστά την πραγματικότητα. Και κάθε φορά που χρησιμοποιούν  μια λέξη σλαγκ με γενική και αόριστη σημασία στη θέση των λέξεων που θα περιέγραφαν με ακρίβεια ένα συναίσθημα ή μια κατάσταση, περιορίζεται αυτόματα ο προσανατολισμός τους προς την πραγματικότητα, χάνονται ακόμη περισσότερο, βυθίζονται στα ομιχλώδη ελη της αλλοτρίωσης και της σύγχυσης», γράφει ο Αμερικανός συγγραφέας Tom Robbins, στο βιβλίο του «Ο χορός των εφτά πέπλων».
Οι (κατάλληλες) λέξεις μαζί με μια γραβάτα, (ή ενα casual φτηνό πουκαμισάκι χωρίς γραβάτα), μπορεί να αποπροσανατολίσουν εσένα, τον δίπλα και χιλιάδες άλλους.
Βέβαια ο image maker ενδέχεται να κάψει τα πανεπιστημιακά του πτυχία στο τζάκι της σουίτας του ξενοδοχείου όπου διαμένει, αν η οδηγία στον πελάτη του ήταν ξεκάθαρη «ποτέ γραβάτα» και ξαφνικά ξεπροβάλλουν στο διαδίκτυο παλαιότερες φωτογραφίες (του πελάτη) με παπιγιόν και αυτοκινητα πολυτελείας (ίσως χρειαστεί και υπογλώσσια ο καημένος ο image maker).
Ο «Ηγεμόνας» του Niccolo Machiavelli είναι η βίβλος πολλών πολιτικών. Σε αυτό το μικρό, αλλά πασίγνωστο, βιβλίο που γράφτηκε το 1513 με διαχρονικές αλήθειες για την πολιτική σκακιέρα, ο Machiavelli λέει ανάμεσα σ’ άλλα ότι «oι άνθρωποι γενικά κρίνουν περισσότερο αυτό που φαίνεται παρά αυτό που κανείς κάνει. Γιατί όλοι μπορούν να δουν, λίγοι όμως καταλαβαίνουν».
Εν κατα κλείδι, πίσω απ’ τις λέξεις δεν κρύβεται κανένας Αλέξης, αλλά πολύ συχνά πίσω απ’ τις λέξεις που στολίζουν πολιτικές σκακιέρες, κρύβονται οι καλύτεροι image makers που θα τους ζήλευε κι εκείνος ο Γερμανός, o Jodeph Goebbels.

Υ.Γ1 Δεν αναφέρομαι σε κανέναν ειδικά. Γενικά έγινε η υπενθύμιση για τη δύναμη των  λεξεων, για τα μηνύματα που στέλνουν οι… ενδυματoλογικές επιλογές και για το σπουδαίο ρόλο των επικοινωνιολόγων και των image makers.

Υ.Γ2 Το 1559 όλα τα έργα του NiccoloMachiavelli κατατάχτηκαν στον κατάλογο των απαγορευμένων βιβλίων. Στη συνέχεια οι απόψεις γι αυτόν ποίκιλλαν ανάμεσα στην εικόνα του διαβολικού πολιτικού και του θεωρητικού της μοντέρνας απολυταρχίας. Η εικόνα του αποκαταστήθηκε από τους ιστοριογράφους του 19ου αιώνα και υποθέτουμε ότι αρκετοί imagemakers και επικοινωνιολόγοι πολιτικών προσώπων έχουν διαβάσει τον «Ηγεμόνα» ουκ ολίγες φορές.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Πολιτιστικό Ημερολόγιο Λάρνακας

Πολιτιστικό Ημερολόγιο 13/01/2025 – 19/01/2025 ΕΚΘΕΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ Έκθεση «50 Χρόνια – 50 Καλλιτέχνες – Εξερευνώντας την Κυπριακή Τοπογραφία: Ενότητα εν μέσω Διχασμού» Επιμέλεια: Κατερίνα Σταύρου

Συνάντηση Δήμου Λάρνακας και Αστυνομίας

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Δημαρχείο Λάρνακας, παρουσία του Δημάρχου και του Αντιδημάρχου Λάρνακας, υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου, του Αστυνομικού Διευθυντή Λάρνακας και εκπροσώπων

Διαμαρτυρία σε Λάρνακα και Λευκωσία με αφορμή την άφιξη του Ισραηλινού Προέδρου στη Κύπρο : «Killer go home» φώναζαν στον Χέρτζογκ και «Niko, Niko, you can’t hide, you’re supporting genocide» στον Χριστοδουλίδη

«Να μπει ένα τέλος σε αυτή τη συνεχιζόμενη γενοκτονία, που στερεί από τον παλαιστινιακό λαό το δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια» Το

error: Content is protected !!