Search
Close this search box.

Be My Guest “Λάρνακα: Ώρα μηδέν;”

Γράφει η Ελένη Μωυσέως

11024215_949651941725910_7236672553958231410_nΠριν από ένα περίπου χρόνο, τον Απρίλιο του 2014, οι δημότες της Λάρνακας μάθαμε για αποφάσεις που πάρθηκαν κεκλεισμένων των θυρών για τη μετατροπή του Λιμανιού της πόλης σε βιομηχανικό. Εγκαθίστανται σε αυτό μονάδες παραγωγής υγρής λάσπης και αποθήκες χημικών από τις εταιρείες εξόρυξης του φυσικού αερίου. Στη συνέχεια λάβαμε γνώση και για τη δημιουργία αποθηκών εκρηκτικών υλών, ραδιενεργών υλικών και τοξικών αερίων στη περιοχή Κρασσά στην Αραδίππου. Η πόλη και η επαρχία δηλαδή περικυκλώθηκε από τοξικά και χημικά… Όλα αυτά έγιναν μέσα από μια σειρά ενεργειών που αντιβαίνουν διεθνείς συμβάσεις, όπως την Σύμβαση Άαρχους, ευρωπαϊκές οδηγίες (οδηγία Σεβέζο), δεν εξασφαλίστηκαν οι αναγκαίες πολεοδομικές άδειες και/ή κατά παράβαση του Τοπικού Σχεδίου Λάρνακας.

Το λιμάνι Λάρνακας δεν είναι αποκομμένο από την πόλη, το αντίθετο, βρίσκεται στην καρδιά της και η μεταφορά από και προς τις αποθήκες στην περιοχή Αραδίππου θα περνάει από κεντρικές αρτηρίες. Ένα από τα ανησυχητικά για εμάς είναι η προχειρότητα με την οποία χειρίστηκαν ένα τόσο σημαντικό και καίριο ζήτημα. Δεν έγινε καμία ανεξάρτητη περιβαλλοντική μελέτη (η περιβόητη μελέτη της LloydsEnergyεκ μέρους του Δήμου Λ/κας είναι γεμάτη από συστάσεις), δεν έγινε ποτέ ένας στρατηγικός σχεδιασμός που να δείχνει τα πιθανά οφέλη ή/και κόστη σε πολυεπίπεδη μορφή ( οικονομικά, υγείας, περιβάλλοντος) στην πόλη. Ο αντίλογος απέναντι στην αντίδραση αυτής της μετατροπής ήταν για άνοιγμα θέσεων εργασίας και ότι οι εταιρείες αυτές θα εγκατασταθούν στο Λιμάνι προσωρινά. Για πόσες ακριβώς θέσεις εργασίας μιλάμε; Για 100-200; Αξίζει να θυσιάσουμε την ανάπτυξη ολόκληρης της πόλης, να θυσιάσουμε την υγεία και τις ζωές μας για αυτές; Ο ίδιος ο υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης σε συνάντηση που έγινε τον Μάιο του 2014 στο PACollegeμίλησε για 130 θέσεις. Τι θέσεις είναι αυτές; Φυσικά τέτοιου είδους εταιρείες δεν εργοδοτούν εξειδικευμένο προσωπικό με ψηλούς μισθούς το οποίο φέρνουν μαζί τους. Συνεπώς, το πρώτο επιχείρημα δεν είναι αρκετό για να το αποδεκτούμε. Ας πάμε στο επόμενο, στην προσωρινότητα της χρήσης του λιμανιού από τις εταιρείες αυτές. Η ίδια η προκαταρκτική έκθεση της ΕΝΙ, η οποία στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι καταρτίστηκε αφού της είχαν ήδη δοθεί οι άδειες, αναφέρει: «Δεδομένου ότι η άδεια εξερεύνησης που χορηγήθηκε από την Κυπριακή Κυβέρνηση είναι τριετούς διάρκειας, η αποθήκη χημικών θα λειτουργεί τουλάχιστον έως το 2016, ενώ μετά, θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των γεωτρητικών δραστηριοτήτων το κατά πόσο θα αποξηλωθεί, ή εφόσον κριθεί απαραίτητο, θα αναβληθεί, η ημερομηνία αποξήλωσής της». Από αυτό συμπεραίνεται ότι έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν όσο θέλουν και δεν πρόκειται περι προσωρινότητας. Μα πώς θα ήταν δυνατό άλλωστε να εγκαταστήσουν, να φτιάξουν, να χρησιμοποιήσουν με μεγάλα κόστη τέτοιου είδους εταιρείες για λίγους μήνες; Δεν έχουν όλοι τη δική μας προχειρότητα βλέπετε, κάποιοι είναι επαγγελματίες…

Μέσα από αυτή την μικρή περίληψη για το τι συμβαίνει στη Λάρνακα, θέλω να ζητήσω από όλους να ενώσουν τη φωνή τους με τη δικιά μας σε μια πορεία2 που θα διεξαχθεί στις 4 Απριλίου η ώρα 15.00 από το κάστρο των Φοινικούδων μέχρι το λιμάνι. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι το ζήτημα δεν είναι τοπικό, αφορά ΟΛΟΥΣ. Η Λάρνακα και οι παραλίες της, το πολυσύχναστο Μακένζι, οι αρχαιολογικοί χώροι δεν ανήκουν στους Σκαλιώτες αλλά σε όλους τους πολίτες. Η νομιμοποίηση ενός εγκλήματος που βάζει σε κίνδυνο τις ζωές μας, η νομιμοποίηση να παίρνονται αποφάσεις ερήμην των κατοίκων, η καταπάτηση συμφωνιών, οδηγιών και νόμων θα δώσουν το άλλοθι για μια συνεχιζόμενη παράνομη, αλαζωνική συμπεριφορά των υπευθύνων στα κέντρα λήψης αποφάσεων και η επόμενη στάση μπορεί να είναι η δική σου πόλη, το δικό σου χωριό. Μετά από ένα χρόνο ζητάμε από όλους εσάς να μας βοηθήσετε να βάλουμε ένα λιθαράκι για να καταλάβουν όλοι ότι κανείς και για κανένα ζήτημα δεν μπορεί να αποφασίζει για εμάς χωρίς εμάς. Η υγεία και οι ζωές μας δεν έχουν χρηματική αξία…

Την διαδήλωση κατά της ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ διοργανώνει το διαδικτυακό περιοδικό SKALA TIMES και υποστηρίζουν οι εξής ομάδες:
Ομάδα Λάρνακα εν δράσει- LarnacAct
Ομάδα Πολίτες κάτοικοι πόλης και επαρχίας Λάρνακας Αραδίππου Κρασά
Ομάδα Πολίτων Δρομολαξιάς Μενεού

 Ελένη Μωυσέως
Μέλος ομάδας Λάρνακα εν δράσει- LarnacAct

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

«Η Παρατεταμένη και Αδικαιολόγητη Απεργία των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Απειλεί τον Κλάδο Έτοιμου Σκυροδέματος και την Οικονομία της Κύπρου»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Σύνδεσμος Κατασκευαστών Έτοιμου Σκυροδέματος Η Παρατεταμένη και Αδικαιολόγητη Απεργία των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Απειλεί τον Κλάδο Έτοιμου Σκυροδέματος και την Οικονομία της ΚύπρουΟ Σύνδεσμος

easyBoat: Το νέο στοίχημα του sir Στέλιου Χατζηιωάννου

Με τον θαλάσσιο τουρισμό, και συγκριμένα το yachting, να συνεχίζει να αναπτύσσεται στην Ελλάδα, η ηλεκτρονική πλατφόρμα easyBoat ανακοίνωσε την έναρξη της δεύτερης καμπάνιας άντλησης κεφαλαίων μέσω της πλατφόρμας

error: Content is protected !!