O Κυπρο – Κουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας διοργανώνει την Πέμπτη 23 Απριλίου ενημερωτική συζήτηση με θέμα τις εξελίξεις στις σχέσεις ΚΟΥΒΑΣ – ΗΠΑ και τη κατάσταση στη Βενεζουέλα. Ομιλητές θα είναι ο
Άραμις Φουέντε, Πρέσβης της Κούβας στη Κύπρο και Ζιανπιέρ Ανάγια Σάλας, Επιτετραμμένος της Πρεσβείας της Βενεζουέλας στη Κύπρο.
Το Skala Times συνομιλεί με τον Επιτετραμμένο της Πρεσβείας της Βενεζουέλας τόσο για την ενημερωτική συζήτηση της 23ης Απριλίου όσο και για την σημερινή κατάσταση στη Βενεζουέλα.
Της Γιώτας Δημητρίου
Την Πέμπτη, 23 του Απρίλη, θα σας έχουμε στη Λάρνακα σε μια πολιτική συζήτηση με θέμα τις εξελίξεις στις σχέσεις Κουβάς – ΗΠΑ, αλλά και στην Βενεζουέλα. Πόσο σημαντικό είναι να ενημερωθεί ο κόσμος στη Κύπρο για τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα;
Οι μεγάλες ομάδες εξουσίας έχουν στη διάθεσή τους την πολιτιστική βιομηχανία και τη βιομηχανία των Μέσων για τη διάδοση της πολεμικής τους προπαγάνδας κι εκμεταλλεύονται τα πάντα, από τηλεοπτικά κανάλια μέχρι και τον κινηματογράφο. Κάνουν τον κόσμο να σκέφτεται αυτό που θέλουν να σκέφτεται. Επομένως, το σημαντικότερο πράγμα είναι να ενημερώσουμε όσους ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις. Η Κύπρος γνωρίζει καλά τα παγκόσμια γεγονότα και η πραγματικότητα που βιώνει είναι συνέπεια των ενεργειών των μεγάλων δυνάμεων. Υπό αυτή την έννοια,είναι σημαντικό να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο καταφέραμε να ξεπεράσουμε εμείς τις απειλές με διάφορες χώρες του πλανήτη.
Το διάταγμα του Αμερικανού προέδρου, στις 9 Μάρτη 2015, προκλητικά χαρακτήρισε τη Βενεζουέλα και την κυβέρνησή της «ασυνήθιστη και έκτακτη απειλή για την εξωτερική πολιτική και την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ». Αυτή η νέα επιθετική ενέργεια ξεσήκωσε αντιδράσεις λαϊκών οργανώσεων σε όλο τον κόσμο, με εκδηλώσεις και συλλογή υπογραφών που ζητούν την άμεση κατάργηση του διατάγματος. Στη Κύπρο τι έχει γίνει μέχρι στιγμής έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η αλληλεγγύη της Κύπρου προς την Βενεζουέλα;
Η κυβέρνηση Ομπάμα χειρίστηκε πολύ αδέξια τις σχέσεις της με τη Βενεζουέλα καθώς ενήργησε με βάση τα συμφέροντα ορισμένων ομάδων πίεσης. Ο Ομπάμα υπέγραψε στη Φλόριντα ένα εκτελεστικό διάταγμα, το περιεχόμενο του οποίου μοιάζει «γελοίο» όπως θα έλεγε και η Πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες Κίρχνερ. Πώς γίνεται η Βενεζουέλα να αποτελεί απειλή για μια πυρηνική δύναμη όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες; Στην Κύπρο η ανταπόκριση του λαϊκού κινήματος ήταν πολύ θετική, περίπου 800 σύντροφοι που ανήκουν στο χώρο του ΑΚΕΛ και άλλων οργανώσεων υπέγραψαν υπέρ της κατάργησης του διατάγματος και τους είμαστε πραγματικά ευγνώμονες. Αποδεικνύεται ότι οι λαοί του κόσμου είναι αντίθετοι με τις ξένες επεμβάσεις σε εσωτερικές υποθέσεις και ότι υπερασπίζονται την κυριαρχία της Βενεζουέλας.
Οι απαράδεκτες και επικίνδυνες επεμβάσεις των ΗΠΑ στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας δεν μας εκπλήσσουν καθότι ανέκαθεν η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ ήταν προκλητικά και αδυσώπητα άδικη (τα παραδείγματα στην παγκόσμια ιστορία είναι πολλά). Μπορεί να σταματήσει αυτό; Και αν ναι, πώς;
Ο κόσμος αλλάζει. Στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της Αμερικανικής Ηπείρου όλοι οι ηγέτες κατήγγειλαν τον αμερικανικό παρεμβατισμό με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Ο Πρόεδρος Ομπάμα προσπάθησε να ξεγλιστρήσει από τις κατηγορίες δίνοντας την εντύπωση ότι επρόκειτο για πρακτική του παρελθόντος, την οποία δεν υιοθετούσε προσωπικά. Βεβαίως, το γεγονός ότι όλοι οι ηγέτες συμφώνησαν αποτελεί σαφή απόδειξη του ότι η πρακτική αυτή συνεχίζεται. Ο ίδιος ο Ομπάμα ενέκρινε τη στρατιωτική επέμβαση σε 150 χώρες, δηλαδή σχεδόν σε ολόκληρο τον πλανήτη. Εάν αυτό μπορεί να σταματήσει θα σταματήσει. Η οικονομική ηγεσία που στηρίζει την αμερικανική στρατιωτική μηχανή γίνεται ολοένα και πιο αδύναμη, ενώ ο κόσμος οδεύει προς την πολυπολικότητα και οι νέες δυνάμεις αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία. Σήμερα βλέπουμε να γίνεται στην Ευρώπη αυτό που ξεκίνησε να γίνεται πριν από 15 χρόνια στη Βενεζουέλα. Καθημερινά ολοένα και περισσότεροι λαοί εκλέγουν κυβερνήσεις πραγματικά δημοκρατικές και ανεξάρτητες και το γεγονός αυτό θέτει τις βάσεις για το τέλος του ιμπεριαλισμού. Για το λόγο αυτό, σήμερα οι λαοί όλων των χωρών θα πρέπει να επιλέγουν τους εκπροσώπους τους κι εκείνους που υπερασπίζονται τα συμφέροντα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου καθώς η υπεράσπιση της δημοκρατίας είναι προς ώφελος του λαού.
Σήμερα οι λαοί δεν κινδυνεύουν μόνο από τον Αμερικανικό ιμπεριαλισμό αλλά και από τον Ευρωπαϊκό. Οι λαοί έχουν γίνει έρμαιο στα χερια ξενων και κάποιοι άλλοι αποφασίζουν για τα εσωτερικά τους ζητήματα (πχ η Τρόικα αποφασίζει για τα εσωτερικά της Κύπρου). Πώς μπορούν οι λαοί να το αλλάξουν αυτό όταν σε κάποιες περιπτώσεις οι ίδιες οι κυβερνήσεις τους αντί να εργάζονται για τον λαο τους αφήνονται στις ορέξεις των ξένων;
Ο ιμπεριαλισμός ένας είναι και εκπροσωπείται από τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της οικονομίας, της βιομηχανίας και του εμπορίου. Στην εποχή μας το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα και υπερασπίζεται μόνο τα δικά του συμφέροντα. Το παράδειγμα της Τρόικα που αναφέρατε το αποδεικνύει αυτό. Το ΔΝΤ δεν ανταποκρίνεται στα συμφέροντα κανενός λαού, επομένως γι΄αυτό εφαρμόζει τις ίδιες πολιτικές στην Γκάνα, στη Βολιβία, στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία και στην Κύπρο. Καθώς δε σέβεται την οικονομική επιστήμη, δεν αναλύει τις ιδιαιτερότητες της κάθε οικονομίας ξεχωριστά και δεν σέβεται τους θεσμούς των κρατών που έχουν εκλέξει τις κυβερνήσεις τους. Η άσκηση της δημοκρατίας είναι ο καλύτερος τρόπος για να κερδίσει μια χώρα την ανεξαρτησία της, οπότε αναμφισβήτητα ο λαός πρέπει να κατακτά την πολιτική εξουσία. Στη Βενεζουέλα είχαμε την πρώτη οργισμένη αντίδραση κατά του ΔΝΤ το 1989 και η τότε κυβέρνηση, που συμφωνούσε με τις ιμπεριαλιστικές πολιτικές, σφάγιασε τον κόσμο και 3000 Βενεζουελάνοι θάφτηκαν σε μαζικούς τάφους. Δέκα χρόνια αργότερα, αυτή η δυσαρέσκεια οδήγησε σε πολιτική οργάνωση και ανάδειξη στην εξουσία μέσω εκλογών του Διοικητή Ούγκο Τσάβες. Έκτοτε, καταφέραμε να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές έτσι ώστε να πατάμε στα δικά μας πόδια.
Η κατάσταση σήμερα στη Βενεζουέλα, αν μπορούμε να την περιγράψουμε σε μια παράγραφο, πώς είναι;
Η Βενεζουέλα προχωρά τα τελευταία 16 χρόνια στο δρόμο της ανεξαρτησίας και αντιμετωπίζει τα εμπόδια που της βάζουν οι εχθροί της. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε αντισταθεί σε επιθέσεις παντός τύπου, από κερδοσκοπικές επιθέσεις ενάντια στο νόμισμα μας, μέχρι και αποκλεισμό των επιχειρήσεων μας και βίαιες επιθέσεις που σημειώθηκαν στους δρόμους της χώρας την περσινή χρονιά. Η κοινωνία της Βενεζουέλα έχει να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις, αλλά είναι αποφασισμένη να τις ξεπεράσει όλες.
INFO:
O Κυπρο – Κουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας προσκαλεί τον κόσμο της Επαρχίας και πόλης Λάρνακας, κι όχι μόνο, στην ενημερωτική συζήτηση με θέμα οι εξελίξεις στις σχέσεις ΚΟΥΒΑΣ – ΗΠΑ και η κατάσταση στη Βενεζουέλα. Ομιλητές: Άραμις Φουέντε, Πρέσβης της Κούβας στη Κύπρο & Ζιανπιέρ Ανάγια Σάλας, Επιτετραμμένος της Πρεσβείας της Βενεζουέλας στη Κύπρο. Την Πέμπτη 23 Απριλίου στις 19:15 στο Μορφωτικό Σύλλογο “Αναγέννηση Άη Γιάννης” στη Λάρνακα.