Search
Close this search box.

Health Notes “Φόβος, Θυμός και Υγεία”

DSC01106Όταν μέσα μας φωλιάζει ο φόβος και όλα τα αρνητικά συναισθήματα που πηγάζουν από αυτόν, τότε η ενέργεια που κυκλοφορεί σε μεσημβρινούς (ποταμούς ενέργειας) μέσα μας μπλοκάρεται με αποτέλεσμα το κάθε όργανο που τροφοδοτείται ενέργεια από τον μεσημβρινό που έχέι το μπλοκάρισμα να χάνει την ενέργεια του και να ασθενεί (α-σθένεια έλλειψη σθένους, έλλειψη ενέργειας). Τα αρνητικά συναισθήματα διαμέσου των τσάκρας επιδρούν στον υποθάλαμο και στη συνέχεια στην υπόφυση και επηρεάζουν πλήρως την έγκριση όλων των ορμονών του σώματος μας, όπως προκαλούν την έγκριση χημικών ουσιών όπως της αδρεναλίνης, της κορτιζόλης, της υπερβολικής χοληστερίνης και ινσουλίνης, οι οποίες δηλητηριάζουν όλα τα όργανα του σώματος μας και τα αιμοφόρα αγγεία μας.

Τα αρνητικά συναισθήματα απενεργοποιούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα (διαμέσου του τσάκρα του καρδιακού πλέγματος) και κατ’ αυτό τον τρόπο όλοι οι υιοί και τα μικρόβια, καρκινικά κύτταρα που κυκλοφορούν μέσα μας επιτίθενται στον οργανισμό και τον καταβάλουν. Το κυριότερο όμως ο φόβος, η αμφιβολία, η αγωνία και η ανησυχία μας οδηγούν σε μία αμυντική στάση, η οποία μας παρεμποδίζει την αυθόρμητη ροή της νοημοσύνης και έμπνευσης που δεχόμαστε από την Πηγή μας.

Τα αρνητικά συναισθήματα μας δημιουργούνται όταν αμφιβάλλουμε ότι κάποια ανάγκη μας δεν θα πραγματοποιηθεί ή κυρίως φοβάμαι ότι δεν θα πραγματοποιηθεί.

Το κακό με τους ενήλικες είναι ότι κρατάμε το φόβο, το θυμό, μέσα μας, με αποτέλεσμα να σταματάμε τη ροή της ενέργειας μέσα μας, να στέλνουμε μήνυμα στον υποθάλαμο και στη συνέχεια στην υπόφυση να εκκρίνει υπερβολικά ορισμένες ορμόνες που μας καταστρέφουν την υγεία μας, όπως της κορτιζόλης, αδρεναλίνης, ινσουλίνης, χοληστερίνης ή να προκαλούν τη μείωση της θυροξίνης που καταστρέφει κυριολεκτικά το μεταβολισμό μας. Τα συναισθήματα όπως κι όλες οι ανθρώπινες εκδηλώσεις είναι ενέργεια η οποία πάλλεται σε ορισμένες συχνότητες. Είναι ενέργεια που φουντώνει, εξαπλώνεται και πρέπει να την αφήσουμε να ρέει και να φύγει. Είναι ένα κύμα ενέργειας, το όποιο αν το μπλοκάρουμε με το να το κρατήσουμε μέσα μας, μας κάνει τεράστια ζημιά. Αν δείτε τα παιδιά δεν κρατούν αρνητικά συναισθήματα. Παίζουν, θυμώνουν, έπαθα Σκλήρυνση κατά Πλάκας διότι κράτησα μέσα μου το μίσος, το θυμό, τις ενοχές. Η αρνητική ενέργεια των αρνητικών μου συναισθημάτων διαμέσου του 4ου τσάκρα, του τσάκρα της καρδιάς παραπλάνησαν το ανοσοποιητικό μου σύστημα και το έκαναν να βλέπει τμήματα του σώματος μου, σαν εχθρούς του. Δυστυχώς ο περισσότερος κόσμος εθίζεται στα αρνητικά συναισθήματα (ενοχή, φόβο..) με την διαδικασία της εκκρίσεως πεπτιδίων και της εισβολής τους στα κύτταρα μας διαμέσου των ανάλογων υποδοχέων.

O Herbert Benson πρόεδρος του Harvard Medical School’s Mind – Body Medical Institute μας λέει ότι σκέψεις γεμάτες φόβο και stress, οδηγούν σε έγκριση στρεσογόνων ορμονών όπως της νορεπινεφρίνης που εμποδίζουν όλες της φυσικές θεραπευτικές δυνάμεις του σώματος μας να δράσουν. Μπορεί οι στρεσογόνες αυτές σκέψεις να μην πραγματοποιηθούν ποτέ, αλλά η ζημιά που προκαλούν είναι η ίδια.

Η κύρια όμως ορμόνη που εκκρίνεται από τα επινεφρίδια όταν κυριαρχούμαστε από αρνητικές σκέψεις, είναι η κορτιζόλη. Σύμφωνα με τον Dr Bruce McEwen διευθυντή νευροενδοκρινολογίας στο Rockefeller University στο New York University, η έκκριση κορτιζόλης φθείρει τον εγκέφαλο, οδηγεί σε ατροφία τα εγκεφαλικά κύτταρα και προκαλεί απώλεια μνήμης. Επίσης αυξάνει την πίεση αλλά και το σάκχαρο στο αίμα, με αποτέλεσμα την αρτηριοσκλήρυνση και την ανάπτυξη καρδιακών ασθενειών. 

Το κυριότερο αρνητικό συναίσθημα είναι ο φόβος. 

  1. Απενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα, διότι όλες οι δυνάμεις του σώματος μας πρέπει  να επικεντρωθούν στην πάλη ή στη διαφυγή  διότι αυτό που διακυβεύεται δεν είναι η επισκεύη του σώματος μας, αλλά η επιβίωση. Δεν θα παθαίναμε ποτέ καρκίνο αν το ανοσοποιητικό μας σύστημα  δεν είχε απενεργοποιηθεί από τα αρνητικά μας συναισθήματα. 
  2. Η ροή του αίματος μειώνεται από τον εγκέφαλο, με συνέπεια να μειώνεται η ικανότητα αντίληψης μας. 
  3. ΟΙ κόρες των ματιών μας διαστέλλονται με αποτέλεσμα, αν όμως  διαστέλλονται και συστέλλονται συνεχώς γιατί  είμαστε κυριευμένοι από φόβο,  τότε τα μάτια μας αποκτούν αυξημένη πίεση και τελικά γλαύκωμα. 
  4. Ο θυρεοειδής αδένας ασθενεί, διότι όταν φοβόμαστε σημαίνει ότι κινδυνευουμε να μην έχουμε τροφή,  με αποτέλεσμα ο οργανισμός  μας να μην μεταβολίζει την τροφή μας, αλλά την αποθηκεύει σε λίπος. Τον μεταβολισμό μας τον ρυθμίζει ο θυρεοειδής με την θυροξίνη που εκκρίνει και για μην μεταβολιστεί σε ενέργεια,  ο οργανισμός μας διαταράσσει την λειτουργία του θυρειοειδή.  
  5. Η αναπνοή μας γίνεται έντονη όπως τρέχουμε, με αποτέλεσμα έχουμε δύσπνοια και προβλήμα τα αναπνοής όταν διακατεχόμαστε από θλίψη, βέβαια βαθύτερα η θλίψη είναι φόβος.
  6. Για να ξεφύγουμε θα πρέπει η πίεση του αίματος μας ν’ ανέβει, αλλά και η καρδιά μας να κτυπήσει πιό γρήγορα, γι’ αυτό η καρδιά μας παθαίνει αρρυθμία, διότι κάθε φορά που διακατεχόμαστε κυρίως από υποσυνείδητο φόβο, πρέπει να χτυπά πίο γρήγορα και μετά να σταματά, το ίδιο και η αυξημένη πίεση του αίματος, που η κύρια αιτία της είναι ο υποσυνείδητος φόβος. 
  7. Έχουμε προβλήματα στο στομάχι και φουσκώματα,  διότι όταν θέλουμε να ξεφύγουμε απενεργοποιείται το πεπτικό σύστημα, το αίμα φεύγει από το στομάχι για να πάει στα άκρα για να διαφύγουμε ή να παλαίψουμε, για να ολοκληρωθεί  η πέψη η φύση έχει προβλέψει να εκκρίνονται περισσότερα γαστρικά υγρά, με αποτέλεσμα να φθείρονται και να δημιουργούνται έλκη στα τοιχώματα του στομάχου.
  8. Πάσχουμε από σπαστική κολίτιδα και συχνοουρία, διότι  ένα ζώο όταν το κυνηγούν,  αδειάζει κόπρανα και ούρα στην προσπάθεια του ν’ απαλλαγεί από το πρόσθετο βάρος και να μπορέσει να ξεφύγει από τα δόντια και τα νύχια του λιονταριού. 
  9. Ο ύπνος μας διαταράσσεται,  δίοτι όταν φοβόμαστε εκκρίνεται κορτιζόλη, με αποτέλεσμα η εκκριση της μελατονίνης που μας βοηθά να κοιμηθούμε απενεργοποιείται, η φύση δεν επιτρέπει σ’ ένα ζώο  που φοβάται να κοιμηθεί,  δίοτι όταν φοβάται σημαίνει ότι κινδυνεύει να το κατασπαράξουν. Για το λόγο αυτό όταν ξεμπλοκάρουμε τους μεσημβρινούς των νεφρών και της ουροδόχου κύστης που αντιπροσωπεύουν το φόβο, μας βοηθά να κοιμηθούμε, διότι απενεργοποιούμε το φόβο και ταυτόχρονα απενεργοποιούμε και την ορμόνη του φόβου που  είναι η κορτιζόλη. 
  10. Η έκκριση της κορτιζόλης που δημιουργείται από το φόβο, δημιουργεί την έκκριση ινσουλίνης, η γεγονός που καθιστά την ινσουλίνη αναποτελεσματική, διότι εκκρίνεται συνεχώς, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να πάσχει από αντίσταση στην ινσουλίνη που η βασική αιτία του διαβήτη τύπου ΙΙ. 

 ΠΗΓΗ: http://www.afotopoulos.gr/

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

«Η Παρατεταμένη και Αδικαιολόγητη Απεργία των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Απειλεί τον Κλάδο Έτοιμου Σκυροδέματος και την Οικονομία της Κύπρου»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Σύνδεσμος Κατασκευαστών Έτοιμου Σκυροδέματος Η Παρατεταμένη και Αδικαιολόγητη Απεργία των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Απειλεί τον Κλάδο Έτοιμου Σκυροδέματος και την Οικονομία της ΚύπρουΟ Σύνδεσμος

easyBoat: Το νέο στοίχημα του sir Στέλιου Χατζηιωάννου

Με τον θαλάσσιο τουρισμό, και συγκριμένα το yachting, να συνεχίζει να αναπτύσσεται στην Ελλάδα, η ηλεκτρονική πλατφόρμα easyBoat ανακοίνωσε την έναρξη της δεύτερης καμπάνιας άντλησης κεφαλαίων μέσω της πλατφόρμας

error: Content is protected !!