Ξεκινάς να μιλάς μαζί της για μουσική και σου εξηγεί με ενθουσιασμό τι σημαίνει γι αυτήν η δωρεάν χορωδία που έχει δημιουργήσει εδώ και ένα χρόνο με παιδιά 5-17 ετών.
Η χορωδία της λοιπόν, η Σχολή της, The Art of Music by Aspasia, αν σκέφτεται να λάβει μέρος σε κάποιο Talent Show, οι μουσικές της εμφανίσεις σε μπαράκια στη πόλη μας αλλά και σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, αυτά και άλλα πολλά συζητήσαμε με την Ασπασία Μενελάου, ένα απόγευμα στη Λάρνακα. Σε μια κουβέντα γύρω από τη μουσική και τα παιδιά!
Της Γιώτας Δημητρίου
Ασπασία, πότε και πώς ξεκίνησε η σχέση σου με τη μουσική;
Από πολύ μικρή ηλικία παρακολουθούσα μαθήματα μουσικής, πιάνου, φωνητικής. Όχι επειδή με είχαν στείλει οι γονείς μου αλλά επειδή από τότε αγαπούσα τη μουσική. Θυμάμαι απ’ το πρώτο μου μάθημα, είχα φύγει κατενθουσιασμένη! Αργότερα, ανακοίνωσα στους γονείς μου ότι αυτό ήθελα να σπουδάσω.
Πώς αντέδρασαν οι γονείς σου;
Θετικά. Ο πατέρας μου, μου είχε τονίσει “αν αυτό θες να κάνεις και είσαι σίγουρη, τότε προχώρα”.
Που σπούδασες;
Στο Πανεπιστήμιο Kingston στο Λονδίνο, σπούδασα μουσικολογία. Επίσης στο Λονδίνο έκανα μαθήματα φωνητικής, μιούζικαλ και όπερας. Πιστεύω ότι η κλασική μουσική, η όπερα, είναι η βάση για να έχεις μια καλή φωνή, αν ασχοληθείς με αυτή, μετά μπορείς να βαδίσεις σε όποιο είδος μουσικής θες.
Το Λονδίνο προσφέρεται για όλες τις τέχνες και δίνει αρκετές ευκαιρίες και προοπτικές. Είχες σκεφτεί να μείνεις εκεί;
Όχι! Ήξερα τι ήθελα. Ήθελα να έρθω πίσω, να ξεκινήσω να εργάζομαι και να ανοίξω τη δική μου σχολή. Ήμουν πολύ σίγουρη για το τι ήθελα. Ήθελα να ασχοληθώ με αυτό που αγαπούσα, εδώ στο τόπο μου. Έτσι, επέστρεψα. Τα πρώτα τρία χρόνια δίδασκα φωνητική και πιάνο. Πέρσι άνοιξα τη δική μου σχολή. “The Art of Music by Aspasia Menelaou”.
Να μιλήσουμε λίγο για τη σχολή, “The Art of Music by Aspasia Menelaou”;
Ναι, βρίσκεται στο Αλεθρικό. Αρκετοί με ρωτούν γιατί δεν επέλεξα τη Λάρνακα, αφού εδώ ζω. Ο λόγος που επέλεξα το Αλεθρικό είναι επειδή ήθελα να βοηθήσω τις περιοχές αυτές, στην επαρχία που πολλές φορές δεν έχουν την δυνατότητα να έρχονται στη πόλη για μαθήματα ή άλλες δραστηριότητες. Η σχολή βρίσκεται στο Αλεθρικό, αλλά τα παιδάκια που έρχονται είναι και από τα γύρω χωριά. Στη σχολή διδάσκω πιάνο, φωνητική,θεωρία της μουσικής, ιστορία της μουσικής, μορφολογία και αρμονία. Επίσης διδάσκω μουσική προπαίδεια που είναι ένα πολύ ωραίο μάθημα για παιδιά από 3 ως 6 ετών τα οποία προσπαθείς να τα εντάξεις στο κόσμο της μουσικής με γνώσεις τις οποίες μπορούν να δεχθούν, λόγω του νεαρού της ηλικίας τους. Είχα παρακολουθήσει μαθήματα Kinder Musik κάτι το οποίο με βοήθησε να μπορώ να κάνω μουσικές δραστηριότητες σε παιδιά από πολύ μικρή ηλικία και μάλιστα τα τελευταία 15 λεπτά του μαθήματος μπορεί να συμμετάσχει και ο γονιός.
Στη Σχολή επίσης έχω κι άλλους έμπειρους πτυχιούχους καθηγητές οι οποίοι διδάσκουν ντραμς, μπουζούκι, βιολί, κιθάρα (κλασική, ακουστική, ηλεκτρική).
Από ποια ηλικία μπορεί ένα παιδάκι να ξεκινήσει μαθήματα μουσικού οργάνου;
Από την ηλικία των 6. Σε κάποιες περιπτώσεις και πιο μικρά. Έχω ένα παιδάκι που είναι 4 ετών και θέλει να ξεκινήσει ντραμς. Εξαρτάται από το παιδί και αν μπορεί να συγκεντρωθεί.
Φαντάζομαι θα έρχονται παιδιά τα οποία αγαπούν τη μουσική και παιδιά τα οποία έτσι αποφάσισαν οι γονείς τους.
Κάποια παιδιά έρχονται επειδή οι γονείς τους δεν κατάφεραν να μάθουν το αγαπημένο τους όργανο όταν ήταν οι ίδιοι παιδιά και αποφασίζουν να μάθουν στο παιδί τους αυτό το όργανο. Αυτά τα παιδιά, δεν μπορούν να προχωρήσουν, κάποια στιγμή θα σταματήσουν. Τα παιδιά πρέπει να ακολουθούν κάτι το οποίο αγαπούν, που τους αρέσει έτσι ωστε να δείχνουν τον απαραίτητο ζήλο.
Και βεβαίως δεν σημαίνει πως τα παιδιά τα οποία παρακολουθούν μαθήματα μουσικής θα γίνουν όλα μουσικοί.
Βεβαίως! Στόχος δεν είναι να γίνουν όλα τα παιδιά μουσικοί. Στόχος είναι να συντελέσουμε στην ανάπτυξη μιας ισορροπημένης και ολοκληρωμένης προσωπικότητας τους. Μέσα από τη μουσική βοηθάμε τα παιδιά να εκφραστούν και να αποκτήσουν πολλές καλλιτεχνικές δεξιότητες οι οποίες θα τους βοηθήσουν και σε θέματα πολλών ικανοτήτων. Το να μαθαίνεις ένα όργανο βοηθά στην αυτοσυγκέντρωση, στη ενδυνάμωση της μνήμης, απαιτεί συγχρονισμό των κινήσεων, πειθαρχία.
Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που ασχολούνται με τη μουσική έχουν αυξημένο δείκτη νοημοσύνης.
Επίσης Ασπασία, έχεις δημιουργήσει και παιδική χορωδία στην Σχολή σου.
Ναι, την παιδική χορωδία την δημιούργησα για όλα τα παιδιά, δωρεάν. Σκέφτηκα πως ίσως να υπάρχουν παιδιά που θα ήθελαν να ασχοληθούν με το τραγούδι, αλλά οι γονείς τους να μην έχουν την δυνατότητα να τα στείλουν σε μια σχολή, σε ένα ωδείο. Είμαι πολύ χαρούμενη γι αυτή τη χορωδία η οποία έχει δημιουργηθεί με πολλή αγάπη.
Μέχρι στιγμής έχω 40 παιδάκια, από 5 ετών μέχρι 17, από το Αλεθρικό και τις γύρω περιοχές. Λατρεύω να δουλεύω με παιδιά και η αλήθεια είναι ότι περνάμε καταπληκτικά! Έχουμε λάβει μέρος σε αρκετές εκδηλώσεις. Πέρσι τα Χριστούγεννα τραγουδήσαμε εδώ στη πλατεία Ερμού, πριν λίγες μέρες στη Γιορτή του Αγίου Επιφανείου στο Αλεθρικό. Επίσης τώρα συζητάμε με ένα Ίδρυμα στη Λάρνακα για μια φιλανθρωπική συναυλία, για να σώσουμε το Ίδρυμα το οποίο κινδυνεύει να κλείσει. Θα ήθελα ως χορωδία να λάβουμε μέρος σε όσες περισσότερες φιλανθρωπικές εκδηλώσεις μπορούμε. Τα παιδιά πάντως το απολαμβάνουν!
Το Ωδείο βρίσκεται στο Αλεθρικό αλλά εσύ ζεις στη Λάρνακα.Θα σε ενδιέφερε να ανοίξεις Σχολή και στη Λάρνακα;
Το σκέφτομαι, ίσως στο μέλλον να γίνει. Αλλά η αλήθεια είναι ότι θέλω να δίνω ψυχή και ενέργεια σε ότι κάνω, δεν θα ήθελα να το ανοίξω και να μην είμαι εδώ σώμα και ψυχή.
Στο Δημόσιο έχεις εργαστεί;
Όχι δεν έχω εργαστεί στο Δημόσιο, αλλά πρόσφατα με είχαν καλέσει στο Δημοτικό Δρομολαξιάς για την εβδομάδα των τεχνών στην εκπαίδευση. Πήγα για να διδάξω στα παιδιά ένα μάθημα μουσικής, κάναμε λίγες ασκήσεις για το ρυθμό, είπαμε κάποια τραγουδάκια. Τα παιδιά ήταν της τρίτης δημοτικού, μιλήσαμε και για τα μαθήματα φωνητικής. Να αδράξω εδώ την ευκαιρία για να σου πω ότι τον τελευταίο καιρό υπάρχει έντονο ενδιαφέρον τόσο από παιδιά όσο και από γονείς για τα μαθήματα της φωνητικής. Ίσως επειδή μέσω κάποιων τηλεοπτικών μουσικών προγραμμάτων και παιχνιδιών, όπως Music School, The Voice κ.α δίνεται μια δημοσιότητα στο θέμα φωνητικής και τραγουδιού. Βλέπω ότι επηρεάζονται και τα παιδιά, αλλά και οι γονείς.
Μιας και αναφέρθηκες στο Δημοτικό σχολείο το οποίο επισκέφθηκες πρόσφατα, να πούμε ότι το Υπουργείο Παιδείας ετοιμάζει κάποιες μεταρρυθμίσεις. Το μάθημα της μουσικής πόσο σημαντικό είναι να παραμείνει;
Θεωρώ απαράδεκτο να μην διατηρείται και να μην διευρύνεται η μουσική παιδεία στην εκπαίδευση. Αντιθέτως, θα έπρεπε να γίνει και κάποια αναβάθμιση στο συγκεκριμένο τομέα από την πρωτοβάθμια στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η μουσική όχι μόνο ηρεμεί τα παιδιά, αλλά βοηθά στο να είναι δημιουργικά και θετικά. Το μάθημα της μουσικής μπορεί να θεωρηθεί σαν εργαλείο το οποίο μπορεί να αναδιαμορφώσει τον εγκέφαλο. Τα παιδιά απολαμβάνουν τη μουσική αλλά την ίδια ώρα αποκτούν δεξιότητες όπως το να διαβάζουν νότες και την ίδια ώρα να παίζουν μουσικό όργανο, να συγκεντρώνονται και να εξασκούν τη μνήμη. Επίσης, να αναφέρω ότι έχω εργαστεί και με παιδιά με ειδικές ανάγκες και πραγματικά τους κάνει καλό η μουσική, η διαδικασία να μάθουν κάποιο όργανο.
Βέβαια για να διδάσκεις σε παιδιά χρειάζεται και να τα καταλαβαίνεις…
Συμφωνώ, η δασκάλα οφείλει να καταλαβαίνει τα παιδιά, να συνειδητοποιεί ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό και να μπορεί να δείχνει κατανόηση σε πολλές περιπτώσεις. Ο σκοπός δεν είναι μόνο να εντάξεις τα παιδιά στο κόσμο της μουσικής αλλά και να τα κάνεις χαρούμενα, να κερδίζουν μέσα από αυτό που μαθαίνουν, να έρχονται στο μάθημα με ενθουσιασμό.
Εσύ πέρα από τη Σχολή, εμφανίζεσαι και σε κάποιους χώρους και τραγουδάς….
Ναι εμφανίζομαι σε μπαράκια και συνήθως τραγουδάμε τα πάντα. Έντεχνο, ροκ, λαϊκά. Και επίσης είμαι η σολίστ της Ανόρθωσης.
Η επόμενη σου εμφάνιση σε μπαράκι στη Λάρναα πότε θα είναι;
Στις 12 Ιουνίου, ημέρα Παρασκευή, στο Avalon. Στη κιθάρα θα με συνοδεύει ένας φίλος μου, ο Παναγιώτης Χατζιαντώνης. Θα τραγουδήσουμε έντεχνα και λαϊκά, παλιές και νέες επιτυχίες.
Σε κάποιο talent show, όπως το The Voice, θα ήθελες να λάβεις μέρος;
To όνειρο μου ήταν να ανοίξω τη δική μου Μουσική Σχολή. Αφού πραγματοποίησα αυτό που ήθελα, πλέον όλα είναι πιθανά. Ο χρόνος θα δείξει.
Στις δύσκολες αυτές εποχές που διανύουμε, η μουσική μπορεί να μας βοηθήσει Ασπασία;
Ναι, πιστεύω πως η μουσική έχει θεραπευτικές ικανότητες. Σε πολλά προβλήματα όπως ύπνου, κατάθλιψης, άγχους και άλλα, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η μουσική μπορεί να βοηθήσει. Η μουσική σε βοηθά να αντιμετωπίζεις τα πάντα πιο θετικά και μας κάνει γενικά πιο θετικούς ως ανθρώπους.