Ο Μαέστρος Νικόλας Θεράποντος, μας μιλά με αφορμή τη μεγάλη συναυλία της χορωδίας του Δήμου Λιβαδιών μαζί με την καταξιωμένη Κύπρια τραγουδίστρια Κωνσταντίνα και τον γνωστό μουσικοσυνθέτη Γιώργο Παγιάτη, ο οποίος θα την συνοδεύει στο πιάνο.
Ο Νικόλας Θεράποντος μας μιλά για τη τέχνη της μουσικής αλλά και για τις δυο χορωδίες (μικτή και παιδική του Δήμου Λιβαδιών) και τονίζει ότι “δεν υπάρχει πιο όμορφη στιγμή από το να ξυπνάς το πρωί και να “πρέπει” να κάνεις αυτό που “λαχταράς” να κάνεις… Αυτό προσφέρει η τέχνη της μουσικής. Ικανοποίηση. Πνευματική λύτρωση. Και ερασιτεχνικά, ίσως σε πιο ήπιο βαθμό, μα με την ίδια ευτυχία. Έχει ποικίλες ιδιότητες η μουσική. Θεραπευτικές, χαλαρωτικές – αγχολυτικές, πέρα από τις τεχνικές”
Της Γιώτας Δημητρίου
Νικόλα πρώτα θα ήθελα να ρωτήσω: Είσαι ο Μαέστρος της χορωδίας του Δήμου Λιβαδιών. Ποια η δικιά σου σχέση με τη μουσική;
Καταρχάς, τη “σχέση” μου με τη μουσική, δεν την ορίζω ως σχέση. Κάτι τέτοιο θα με διαχώριζε απ αυτήν. Τη θεωρώ κομμάτι του εαυτού μου όπως σαφώς και κάθε ανθρώπου. Το θέμα είναι να αξιολογήσεις και να αποφασίσεις, ίσως, πόσο σημαντικό ρόλο θα παίξει στη ζωή σου αυτό το κομμάτι. Δε μεγάλωσα στα ωδεία. Παρόλα αυτά θεωρώ πως πάντα αισθανόμουν μια βαθιά αγάπη κυρίως για το τραγούδι. Πολύ αργότερα, στα 17 αποφάσισα να πάρω μια κιθάρα έτσι για πλάκα. Ε τελικά δεν ήταν πλάκα…ή ίσως, αν ήταν, ήταν ωραία πλάκα. Ακολούθησαν σπουδές στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στη μουσική εκπαίδευση και φοίτηση παράλληλα στο Σύγχρονο ωδείο σπουδάζοντας κλασική κιθάρα και μοντέρνο τραγούδι με τη Λία Βίσση. Συνέχισα με το μεταπτυχιακό, το οποίο ολοκληρώνω σε ένα μήνα. Η έρευνα μου αφορά στη “Σχεση Μαέστρου -Χορωδών” – Κοινωνιολογική προσέγγιση. Με ενδιαφέρει πάντα η ανθρωπιστική πλευρά περισσότερο, παρά η τεχνική. Σε κάθε τομέα. Ευελπιστώ σύντομα να ξεκινήσω το διδακτορικό μου επεκτείνοντας το θέμα της εργασίας μου. Επιπλέον, διδάσκω στο Σύγχρονο ωδείο, συμμετέχω στο καλοκαιρινό σχολείο Λιβαδιών και έχω δημιουργήσει τα δύο μουσικά σύνολα, τη μικτή και την παιδική χορωδία Δήμου Λιβαδιών.
Αυτές τις μέρες, με τη χορωδία του Δήμου Λιβαδιών ετοιμάζεστε για τη συναυλία της Τετάρτης, 22 Ιουλίου. Να πούμε λίγα λόγια;
Τη ιδέα την είχα μαζί με τους χορωδούς αφού έχουμε ιδιαίτερη συμπάθεια στον Μάριο Τόκα. Μετά την περσινή μας συναυλία αφιέρωμα στον συνθέτη, μαζί με τη φιλαρμονική ορχήστρα της αστυνομίας Κύπρου, σκεφτήκαμε να ολοκληρώσουμε αυτό τον φόρο τιμής, προσεγγίζοντας τον από μέσα, καταλαβαίνεις τι εννοώ. Η Κωνσταντίνα ήταν η πρώτη που σκεφτήκαμε αφού η ίδια ερμήνευσε μεγάλες επιτυχίες του. Η συναυλία μας θα γίνει στο πάρκο αγνοουμένων στην πλατεία Αγίας Παρασκευής, στα Λιβάδια, την Τετάρτη 22 Ιουνίου, στις 8:30 το βράδυ. Θέμα μας η κυπριακή παραδοσιακή μουσική και έργα Κυπρίων συνθετών. Συμμετέχει η χορωδία του Δήμου μας (Δήμου Λιβαδιών), καθώς και επίλεκτοι μουσικοί. Το ρεπερτόριο δεν περιορίζεται σε Κυπριακής διαλέκτου τραγούδια, αλλά επεκτείνεται και σε μεγάλες συνθέσεις που συνδιάζουν μουσικές, μυρωδιές, αναμνήσεις από κάθε γενιά και από κάθε γωνιά της Κύπρου. Συμπεριλαμβάνονται τραγούδια που αναφέρονται βεβαίως και στην μεγάλη εθνική μας τραγωδία ένεκα των ημερών.
Πώς είναι η συνεργασία σας μέχρι στιγμής με την καταξιωμένη κύπρια τραγουδίστρια Κωνσταντίνα; Μαζί της θα βρίσκεται στο πιάνο και ο γνωστός Γιώργος Παγιάτης. Σας αγχώνει το ότι θα συνεργαστείτε με δυο γνωστά και καταξιωμένα μουσικά ονόματα;
Κοίτα…Θα σου πώ κάτι που ενδέχεται να ακουστεί λίγο αστείο μα ισχύει. Οπωσδήποτε υπάρχει ο σεβασμός για κάθε καταξιωμένο καλλιτέχνη και δη για την Κωνσταντίνα και το μεγάλο μαέστρο Γιώργο Παγιάτη. Από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε το φωνητικό μας σύνολο, παρατηρώ κάτι αξιολάτρευτο στους χορωδούς μου. Το θράσος. Ομολογώ πως το λατρεύω. Με την καλή έννοια πάντα. Το θράσος είναι αυτό που σε κάνει να εξελιχθείς, φυσικά μέσω των προτύπων, δηλαδή των μεγάλων προσωπικοτήτων. Δίχως θράσος κομπλάρεις. Πώς να στο πώ….Δεν υπάρχει λόγος….
Η συνεργασία με την Κωνσταντίνα μέχρι στιγμής είναι άριστη. Είναι εξαίρετη προσωπικότητα. Ταπεινή και ευγενής. Το ίδιο και ο μαέστρος. Ετοιμαζόμαστε τώρα για την τελική πρόβα και τις τελευταίες λεπτομέρειες.
Η χορωδία του Δήμου Λιβαδιών πότε δημιουργήθηκε και από πόσα μελη αποτελείται; Ποια είναι τα κριτήρια για να ενταχθεί κάποιος στη χορωδία σας και ποιες ηλικίες ειναι τα μέλη σας;
Δημιουργήσαμε τη χορωδία πολύ παρορμητικά μπορώ να πω. Ούτε εγώ ήξερα αν θα τα καταφέρω.. Είναι σαν να πέφτεις στα βαθιά χωρίς να ξέρεις κολύμπι. Αυτό ακριβώς ένιωσα. Το 2013. Μόλις δύο χρονών σύνολο. Σήμερα, και είμαι πολύ περήφανος γι αυτό, θεωρώ πως έχουμε δημιουργήσει μια από τις μεγαλύτερες σε αριθμό ατόμων χορωδίες στο νησί. Έχουμε εγγεγραμμένα 55 μέλη. Μα το σημαντικότερο για μένα είναι πως έχουμε πολύ χαμηλό μέσο όρο ηλικιών. Απ’ αυτό μπορώ να κερδίσω ταχύτητα, φιλοδοξίες, φρεσκάδα και ευελιξία.
Δεν υπάρχουν κριτήρια. Η χορωδία είναι των δημοτών. Αν κάποιος δεν ξέρει να τραγουδά, θα τον κάνω να τραγουδά. Αν δεν ξέρει να ακούει θα τον κάνω να ακούει. Δεν πιστεύω στο ταλέντο. Πιστεύω στην όρεξη , στο πείσμα, αλλά και στη θέληση. Αυτό λέμε. Η καλή ψυχολογία μπορεί να κάνει θαύματα και σ αυτό ποντάρουμε.
Βεβαίως είσαι ο Μαέστρος και στην παιδική χορωδία Λιβαδιών…
Ναι, μόλις 6 μηνών παιδική χορωδία, με 50 παιδάκια. Απίστευτο συναίσθημα…. Απίστευτο!
Σ’ αλλάζει εντελώς. Ως εκπαιδευτικό, ως άνθρωπο. Είναι τα πιο ζωηρά παιδιά που έχω δει, τα λατρεύω. Το τι θα μπορούσε να προσφέρει η χορωδία σ ένα παιδί είναι η καλύτερη ερώτηση που θα μπορούσες να κάνεις! Συγχαρητήρια.
Δεν φανταζόμαστε, πόσα θετικά δίνει μια χορωδία σ’ ένα παιδί.
Πρώτον, κοινωνικοποίηση. Έχω δει παιδιά που δε μπορούσαν να ξεκολλήσουν από τους γονείς, ανέκφραστα, φοβισμένα αδύναμα εσωστρεφή. Με όλη αυτή την αλληλεπίδραση, η πρόοδος είναι απίστευτη. Η μουσική προπαίδεια είναι ότι πιο σημαντικό. Και δεν είναι η προσωπική μου άποψη. Εκατοντάδες έρευνες παγκοσμίως επιβεβαιώνουν καθημερινά την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης στην παιδική ηλικία μέσω της μουσικής, την ανάπτυξη της φαντασίας, την τόνωση της αυτοπεποίθησης καθώς και την ανάπτυξη μουσικών δεξιοτήτων. Μα το πιο σημαντικό κατά την άποψη μου είναι η εκμάθηση στάσεων και συμπεριφορών. Η χορωδία τα προσφέρει όλα αυτά και άλλα τόσα.
Νικόλα, τι πιστεύεις ότι μπορεί να προσφέρει η τέχνη της μουσικής σε όσους ασχολούνται μαζί της, είτε επαγγελματικά, είτε ερασιτεχνικά;
Επαγγελματικά….αν το δεις σαν δουλεία, το μόνο που έχει να προσφέρει είναι να χάσεις τη μαγεία και το πάθος για την αγάπη σου, τη μουσική Εκτός αν συνδυάσεις αυτή την αγάπη κάνοντας την λειτούργημα μετ’ αποδοχών που σαφώς δεν είναι αυτοσκοπός. Αγαπητή Γιώτα, δεν υπάρχει πιο όμορφη στιγμή από το να ξυπνάς το πρωί και να “πρέπει” να κάνεις αυτό που “λαχταράς” να κάνεις… Αυτό προσφέρει η τέχνη της μουσικής. Ικανοποίηση. Πνευματική λύτρωση. Και ερασιτεχνικά, ίσως σε πιο ήπιο βαθμό, μα με την ίδια ευτυχία. Έχει ποικίλες ιδιότητες η μουσική. Θεραπευτικές, χαλαρωτικές – αγχολυτικές, πέρα από τις τεχνικές.
Για σένα τι σημαίνει μουσική και γιατί ασχολείσαι μ’ αυτή την τέχνη;
Δε σημαίνει τίποτα συγκεκριμένο. Δεν το σκέφτηκα ποτέ. Θέλω να παίξω μουσική; Παίζω μουσική. Για μένα είναι σαν να θέλω να φάω παγωτό. Δεν υπάρχει περίπτωση να μη φάω παγωτό μόλις το επιθυμήσω. Μόνο που το θέλω εκείνη τη στιγμή. Στιγμές είναι….η μουσική για μένα. Παγωτό είναι….