Υπογράφηκε το Σάββατο 1η Αυγούστου 2015 η Συμφωνία ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και την Αραβική Ακαδημία Επιστημών, Τεχνολογίας και Θαλασσίων Μεταφορών και το Ινστιτούτο Θαλασσιών Υποθέσεων της Ανατολικής Μεσογείου, με τη στήριξη του Intercollege Λάρνακας στο κτίριο του οποίου θα στεγάζεται η Ναυτική Ακαδημία.
Η Συμφωνία υπογράφηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στις εγκαταστάσεις του Intercollege στη Λάρνακα, όπου παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν οι στόχοι και ο τρόπος λειτουργίας της Ναυτικής Ακαδημίας, που ιδρύεται στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και την Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου.
Επίσης ανακοινώθηκαν ευεργετικά μέτρα σε σχέση με την στράτευση των νέων στη περίπτωση που ακολουθήσουν σπουδές στο κλάδο ναυτιλίας.
Στην εκδήλωση παρεβρέθηκαν εκπρόσωποι ναυτιλιακών γραφείων και επιχειρήσεων, βουλευτές, ο δήμαρχος Λάρνακας και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπροσώποι των ΜΜΕ κα.
Η Αραβική Ακαδημία Επιστημών, Τεχνολογίας και Θαλάσσιων Μεταφορών, με έδρα την Αλεξάνδρεια, είναι μη Κυβερνητική Οργάνωση, που ανήκει στον Αραβικό Σύνδεσμο, Διεθνή Οργανισμό, με μέλη 22 Αραβικά κράτη και έδρα το Κάιρο.
Προσφωνώντας την τελετή υπογραφής της συμφωνίας, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης ανέφερε ότι η ίδρυση Ναυτικής Ακαδημίας θα συμβάλει τα μέγιστα στην περαιτέρω ενδυνάμωση του ναυτιλιακού κλάδου στη χώρα μας.
Ο Υπουργός Αμυνας Χριστόφορος Φωκαίδης στο δικό του χαιρετισμό χαρακτήρισε την υπογραφή της συμφωνίας για δημιουργία Ναυτικής Ακαδημίας στην Κύπρο «ένα μεγάλο επίτευγμα που είναι ενδεικτικό των μακροχρόνιων δεσμών φιλίας, εμπιστοσύνης και αμοιβαίου σεβασμού που μοιράζονται η Κύπρος και η Αίγυπτος. Ένα επίτευγμα που αντικατοπτρίζει τη μεγάλη σημασία που αποδίδουν οι δύο χώρες μας στην προώθηση της σταθερότητας, της ανάπτυξης και της ευημερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».
Στο δικό του σύντομο χαιρετισμό ο Δήμαρχος Λάρνακας κ. Λουρουτζιάτης τόνισε πως ο Δήμος Λάρνακας θα στηρίξει την Ναυτική Ακαδημία η οποία θα έχει έδρα τη Λάρνακα.
Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ. Νίκος Περιστιάνης στην ομιλία του αναφέρθηκε στην παγκοσμιοποίηση και είπε πως έχει δημιουργήσει νέες ανάγκες για τη κυπριακή οικονομία που χρειάζεται σύγχρονες κατευθύνσεις για την αναδόμηση της». Είπε ακόμα ότι δημιουργείται η προϋπόθεση να προσφέρονται ακαδημαϊκά πτυχία, εξειδικευμένα πιστοποιητικά, προγράμματα εκπαίδευσης αλλά και δυνατότητες έρευνας και καινοτομίας στον τομέα των ναυτιλιακών, ένα τομέα στον οποίο η ΕΕ δίνει τεράστια σημασία με δεδομένες τις αυξημένες ανάγκες ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου.
Την εκδήλωση χαιρέτισε επίσης ο Δρ. Ismail Abdel Ghafar Ismail, Πρόεδρος της Αραβικής Ακαδημίας Επιστημών, Τεχνολογίας και Θαλασσίων Μεταφορών ο οποίος ανέφερε ότι κάθε φορά που επισκέπτεται την Κύπρο νοιώθει σαν στο σπίτι του. Τόνισε ότι η Κύπρος και η Αίγυπτος διατηρούν πολύ καλές σχέσεις και ότι η Αίγυπτος δε ξεχνά πως η Κύπρος την στήριξε όταν την χρειαζόταν.
Τα μαθήματα στη Ναυτική Ακαδημία θα γίνονται στην αγγλική γλώσσα, θα γίνονται δεκτοί εκτός από Κύπριοι, ευρωπαίοι και διεθνείς (international) φοιτητές, ενώ η Ναυτική Εκπαίδευση θα αρχίσει το Φθινόπωρο του 2015 και τα Ακαδημαϊκά/Προγράμματα Ικανότητας το 2016.